Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 29   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: NEO-GEO MVS Arcade Kabin Yapımı  (Okunma Sayısı 411454 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Nisan 27, 2013, 23:44:15 ÖS »

Şimdi bu kesim işinden 100% performans beklemeyin. Yani bir CNC veya Laser kesim tezgahından bekleyebileceğiniz "suret" gibi bir kesim olmayacak. Ben geçen projeden tecrübeli olduğumdan kesim pürüzlerinin zımpara ve macun ile giderilebileceğini bildiğimden yaptığım hatalardan dolayı bu sefer hayal kırıklığı yaşamadım.

Neyse, kestiğimiz birinci yan yüzeyi ikinci yüzeyi oluşturacak malzemenin üzerine koyup şablon olarak kullanıyoruz ve kurşun kalemle çevresinden çiziyoruz. Yani iki defa ölçümlü çizim yapmanıza gerek yok. Sonra her iki paneli de üst üste hizalayıp, klipslerle sabitliyoruz.

Sonra kesim pürüzlerini her iki panelde de aynı anda gidermek için zımparamızı kutusundan çıkartıyoruz...

Ben BOSCH'un zımpara makinesini kullanıyorum, tavsiye ederim. Hem toz filtresi var hem de düşük hızda denediğim en sessiz zımpara makinesi. Gecenin 2'sinde odada zımpara yaptığımı bilirim.
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:48:46 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Nisan 27, 2013, 23:44:42 ÖS »

Öncesi

Zımpara (Normale bu işi iki elle yapmanızı tavsiye ederim. Ben burada fotoğraf çekicem diye yalandan tutuyorum  :mrgreen: )

Ve sonrası

Zımpara hayat kurtarıyor. Bu arada, kesim yaparken bir tüyo: Çizginin 1mm kadar "dışından" kesim yapın. Bu sayede hem ufak kaymalarda içeri girmemiş olursunuz hem de 1mm mesafeyi zımpara ile alarak pürüzsüz bir kesim yapmış olursunuz...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:48:55 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Nisan 27, 2013, 23:45:09 ÖS »

Peki hayat hep böyle güllük gülistanlık mı? Tabii ki hayır!

Zaten o kadar hassas ellerim olsaydı cerrah olurdum... Bunları ne yapıyoruz? Macun ve bir başka tüyo: Nispeten hafif girintileri ahşap tamir macunu ile kapatmak kolay ancak bu macun kil esaslı yani çok da sağlam birşey değil. Kalın tabakalar halinde sürdüğünüzde dökülüyor. Derin girintilerini tamir edebilmek için şöyle bir kurnazlık yapıyoruz; kesim yaparken etrafa dökülen ince talaştan biraz alın ve beyaz tutkal ile karıştırıp macun haline getirin. Derin girintileri bununla kapatın. Taş gibi oluyor. Aslında malzemeyi yine kendisi ile tamir etmiş oluyoruz...

Daha sonra tamir edilen yerleri de zımparalayarak pürüzsüz hale getireceğiz.
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:07 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Nisan 27, 2013, 23:45:53 ÖS »

Şimdi gelelim büyük fiyaskoya!

Solda gördüğünüz aparat kabinin yan yüzeylerinin kenarlarını kaplayacağım yumuşak PVC'nin (Yabancı sitelerde T-Moulding diye tabir edilen bizde ise "yumuşak geçme" denilen) monte edilecek kanalı açacak alet.

Bu aparattan uzak durun! Aparat güya bir freze'ye ihityaç duymadan standart bir matkabın ucuna takılabilecek şekilde yapılmış. Buraya kadar mükemmel. Sorun aparartın plastikten yapılmış olması.

Alet plastikten yapıldığı için (bıçağı harbiden çelik tabiiki) kanalı açarken hafifçe erimeye başladığını farketmedim. Erimeye başlayınca bıçağı ayarladığım vida da (o da plastik - allah belasın versin!) gevşemiş ve yavaş yavaş ayar kaymaya başlamış. Yani anlayacağınız bir panelin kenarlarına açtığım kanal pek düzgün olmadı.

Halbuki denemelerim oldukça başarılı geçmişti.

Demekki ya soğuta soğuta yapmalıydım (çoğu "hoby" sınıfı benzer aparat hem fiyatı cazip olsun diye hem de profesyonel modeller gibi 7/24 çalışmayacağı da düşünülerek ucuz malzeme ile yapılıyor) ya da bir önceki projede yaptığım gibi Dremel kullanmalıydım. Eşşek kafam, bildiğim yoldan niye şaştım ki!

Neyse ikinci panelin kanallarını Dremel ile açtım.

Birincisinin özürlü kanallarının üzerinden bir kez de Dremel ile geçtim. Özürleri macunladım. Umarım PVC geçmenin montajında sorun çıkmaz. Bakalım düşüneceğiz bir şeyler...

Eveet, bu seferlik geldiğim nokta bu kadar...

Şimdi bu terası temizlemek lazım   :'(
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:16 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Nisan 27, 2013, 23:58:00 ÖS »

Eveeet güneşli bir cumartesi günü. Kabin inşasının "talaşlı" bir başka çalışması için çok uygun  Karizmatik

Şimdi, geçen sefer pvc şerit için berbat ettiğim yan paneli kurtaralım. Gece panelin üst tarafına uyguladığım teknik çok iyi sonuç verdi. Ben de neden açtığım bütün o kanalı doldurmuyorum bu şekilde dedim... Ancak tabii bunun için çok daha fazla malzemeye ihitiyaç var.

Önce talaşımızı eliyoruz ki incesinden daha iyi hamur olur diye düşündüm.

Sonra biraz beyaz tutkal.

Şöyle iyice yoğuralım bakalım.

Valla bebek maması gibi bişey oldu ama...

Ya biz nerden geldik buraya  Kahkaha Neo-Geo kabin yapacaktık ama Disney channel'daki çocuklara elişi faaliyeti yaptırmaya mı başladık?

LW3D, forumun ana konusundan oldukça saptık burada galiba  lütfen kusuruma bakma.
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:28 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Nisan 28, 2013, 00:01:19 ÖÖ »

Neyse, hah hatırladım. Yan paneli tamir edecektik. Panelde açtığım yamuk yumuk kanalı yaptığım mama ile spatüla yardımıyla dolduruyorum.

Sonuç umut verici. Esas sonuç kuruduktan sonra belli olacak (Sabaha)

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:38 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Nisan 28, 2013, 00:17:36 ÖÖ »

Kanalı doldurduğumuz ev yapımı macun kurudu, taş gibi oldu. Şimdi, tekrar bugüne dönelim ve yeniden başlayalım. Bu kanalı doğru dürüst açmak için aslında bir freze (router) ve uygun kanal açma ucu (bıçak) lazım bana. Bunu aramak için Bauhaus'un yolunu tuttum ve frezelere bakmaya başladım. Ama yabancı forumlarda tarif ettikleri üç kuruşluk ucu bulamadım. Reyondaki görevli arkadaşa sordum böyle böyle bir uç var mı diye. Arkadaş kendinden son derece emin bir şekilde bir başka reyondan bir uç buldu "budur sizin aradığınız dedi". Bu arada ben BOSCH frezlere bakarken devamlı beni Black & DEcker reyonuna çekiştirmeye çalışıyordu, prim mi alacak nedir satıştan nedir. Ben de B&D dan nefret ederim...

Neyse, hakikaten de görünüş olarak benim istediğim tarzda bir uç ama biraz inceleyince benim paneli berbat eden markanın bir başka ucu olduğunu anladım. Hatta arkasındaki uyarı şekillerine bakınca bunun frezede kullanılmaması gerektiğini anladım zira Max 3000 Rpm diyordu.

"Arkadaş'a" bak bu frezede kullanılmıyormuş dedim. Hayretle şöyle bir inceledi pek bir anlam veremedi. Neden kullanılmıyor sence dedim, "neden abi ben anlamadım" dedi. Neyse fazla uzatmıyayım bari dedim, işi espriye dökerek frezelerin ortalama 55000 rpm yaptığını, bu "uyguruk hoby bıçağını" frezeye takarsam muhtemel ninja yıldızı gibi bir yerlere saplanacağını falan bahsettim. Beraberce güldük Kahkaha, çok eğlendik!!! Ney

Neyse reyondan uzaklaştım ve görev için tam uygun olmasa da bir iki forumda bu şekilde başarılı olduğunu iddia eden yazılarını okuduğum şu Dremel kombinasyonunu aldım:

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:48 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Nisan 28, 2013, 00:22:45 ÖÖ »

Dremel'in muhtemel 5mm civarında ahşap malzemeleri kesmek için tasarlanmış ince "efemine" kesici ucu çok ince bir kanal açacağından bir çözüm bulmam gerekiyordu. Çözüm olarak frezeyi öyle bir mesafeye ayarladım ki panelin bir yüzünden çalışınca 2mm'lik ince bir kanal açılmasına rağmen panelin diğer yüzünü de çevirip bir de oradan çalışınca toplamda 4mm civarında olması gerektiği gibi bir kanal açılmış oldu.

"Efemine" Dremel'in biraz anası ağladı bu çalışmadan sonra (Bir ara duman çıkıyordu içinden) ama. Dremel gibi "hoby" sınıfında aletlerle çalışırken dura dura çalışmayı unutmayın. Gerçi Dremel'e "efemine" dediğime bakmayın, çok severim aslında. Diğer Dremel'im (Trio) harbi ağır iş aleti. Elim ayağım bu tarz projelerde...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:49:57 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Nisan 28, 2013, 00:28:53 ÖÖ »

Bu arada aşırı zedelenen köşeyi de elden geçiriyorum.

Öncesi

Zımparadan sonrası

Demekki paniklememek lazım. Hayatta her sorunun bir çözümü var. Zımpara Kahkaha

Sonunda kanalları tam istediğim gibi açmış oldum. Bütün bu çalışma ne içindi derseniz sadece kabinin yan panellerinin "yanını" kaplayacağımız şeridi geçirmek için. Bende sanırım biraz OCD var Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:50:07 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Nisan 28, 2013, 00:46:58 ÖÖ »

Şimdi sıra kabini bir araya getirecek olan orta panellerin kesimine geldi. Bu kabin modelinde bazı parçaların birbirlerine belli bir açıda temas etmesi lazım. Bunun için bazı orta panelleri marangozlerın "gönyeli kesim" dediği işlemle kesmemiz lazım. Bunun için de daire testere kullanılması gerekiyor. Her daire testerenin bu açı ayarı vardır (bendeki en ucuzundan olanında bile, ki gayet memnunum performansından). Neyse testeremizi plandaki açıya göre ayarlıyoruz.

Her zaman söylediğim gibi, düzgün bir kesim yapmak için testerenin ilerleyeceği yola bir destek koymamız lazım. Ben marifetli "hoby" marangoz masamın bir parçasını kullandım bu iş için (sanırım zaten bu amaç için kullanılabilsin diye sökülebilir yapmışlar).

Ve kesime başlıyoruz.

Diğer parçaları da durumuna göre düz veya gönyeli olarak keserek orta panellerin kesimini de tamamlıyoruz.

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:50:17 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Nisan 28, 2013, 12:29:21 ÖS »

Yavuz üstadım rahat durmuyorsun yine Kahkaha

Bu fotoğraflı çalışmaların yalnızca kabin yapmak değil, akıllarında başka projeler olan ama kullanılması gereken alet-edevatlar ile ilgili fazla bilgi sahibi olmayanlara da rehber oluyor. Bir taraftan vga-scart devre yapımı diğer taraftan neo-geo power supply, kablo ve tamir işleri, bir taraftan sunta kesme biçme kasa yapma, zımpara işleri.İsviçre çakısı gibi adamsın valla her ve lazım  Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Nisan 28, 2013, 23:43:57 ÖS »

CommodoreFan, dur daha, internetten ikinci el aldığım TV'yi bir dağıtışım var satın aldığım tonton amca görse ağlar herhalde... Zavallım TV'yi teslim ederken bir duygulandı  , yok önündeki panellerden birisi yerinden çıkıyormuş da, dikkat etmem lazımmış falan. 

Bu kabin işi öyle dallı budaklı ki, dağılan herşey toparlanıp bir gün o ilk parayı attığın zaman bir anlam kazanıyor. Gariptir, o parayı attıktan bir süre sonra, yeniden kabin yapmak istiyorsun  .

Neyse, umarım herşeyin bağlandığı noktayı hepberaber görebiliriz...

Sen ne yaptın asıl? Monitör bezel'i düzeltebildin mi?

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Nisan 29, 2013, 01:22:51 ÖÖ »

Üstadım tüpü monte edip bezel da yaptım fakat tüpün içine oturduğu mdf birebir gönyeli olmadığı için tüpün sağı solu üstü altı heryerin ölçüsü ayrı santim olmasalar da fark var o yüzden cuk diye kesip oturtamıyorsun bezel olayını. Günlerdir kopya kağıdıyla tüpün çerçevelerini çizip dört tarafın ayrı ölçüsünü aldım ama kabin bile yamukmuş aslında Kahkaha Zamanında ne büyütüyorduk bu cihazları.

O yüzden kör topal birşeyler yaptım bakalım ön tarafa da cam kestirdikten sonra açılıştan itibaren video çekip yayınlayacağım. Bu arada içeride ısının yükselmeye başladığını farkedip kabinin arkasına dekupajla yer açıp 12v iki tane fan monte ettim, bilgisayar açılınca devreye giriyorlar ve bir süre sonra ılık üflemeye başlıyorlar, atlanmayacak bir detaymış bunu anladım özellikle önümüzde yaz var
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2013, 01:34:14 ÖÖ Gönderen: CommodoreFan ® » Logged

Bir garip COMMODORE fanatiği...
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Nisan 29, 2013, 21:44:05 ÖS »

müthiş fotoğraflar ve açıklamalar ellerine sağlık... izlemesi, okuması ayrı zevk... teşekkürler...Kabin ailemizin bir bireyi gibi oldu...İlerde deriz, biz senin ne hallerini biliriz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Mayıs 02, 2013, 00:03:41 ÖÖ »

müthiş fotoğraflar ve açıklamalar ellerine sağlık... izlemesi, okuması ayrı zevk... teşekkürler...Kabin ailemizin bir bireyi gibi oldu...İlerde deriz, biz senin ne hallerini biliriz...

teşekkürler LW3D, hediyene layık bir "ev" yapmaya çalışıyorum 

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 29   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: