Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetAnkara'nin eski bilgisayarcilari
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ankara'nin eski bilgisayarcilari  (Okunma Sayısı 19504 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 31, 2013, 02:34:21 ÖÖ »

Ankara Gozlem Bilgisayar'i hatirlayan var mi? Bayindir sokaktaydi.

Peki ya Onel Elektronik'i hatirlayan?

Telecom Computer? (Karanfil sokakti galiba)

Erkal Bilgisayar? (Akay caddesi)

Bunlar benim bildigim ve cocukken duzenli olarak gidip alisveris yaptiklarim.
Yanilmiyorsam hepsi uzun zaman once kapandi.

Bir de ismini dergilerde hep gordugum ama o zaman oturdugum semte uzak oldugu icin gitmedigim Okan Bilgisayar, Metusoft, MicroShowy vardi hatirladigim kadariyla.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 15:22:35 ÖS Gönderen: memrah » Logged
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Ağustos 31, 2013, 10:31:10 ÖÖ »

İlk işyerimdir Gözlem. Stajımı orada yapıştım. Bu arada kapanmadı, sadece projeye yönelik çalışıyorlar.
siber06
Uzman

8 bit is enough for me ;)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 31, 2013, 11:18:03 ÖÖ »

Gözlem, Commodore 64'ümü aldığım yerdir...
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2025, 09:33:05 ÖÖ Gönderen: siber06 » Logged

solitude
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 31, 2013, 11:59:59 ÖÖ »

Tunalı Hilmi de Mikrokom Bilgisayar vardı. Ender bulunan Amstrad kaynaklarından dı.
Duruyor mu acaba?

CPC-C64-AMIGA
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 31, 2013, 13:56:28 ÖS »

@hsm_ayz

Gozlem'e cok giderdim 15-16 yaslarindayken. Amigami oradan almistik. Hep oyun alirdim oradan. Onlarda olmayan oyunlar elime gecince oyun takasi da yapardim. Husnu bey vardi, sahibiydi yanilmiyorsam oranin. Bir de kasada duran Tulin ablamiz ve Amiga'da oyun ceken Danyal abimiz vardi. Ust katta teknik servisleri vardi. Tabi bu 1990-1991 kadrosu. Sonradan degismistir muhtemelen.

Telecom ise eskiden karanfil sokakta bir pasajin alt katinda ufacik bir yerdi. Nasil kesfetmistim hatirlamiyorum ama tesadufen gordum herhalde. Oradan Sinclair oyunlari cektirirdim. Sonra ayni sokagin ilerisinde bir apartmanin ikinci katina gectiler. Tum kati almislardi. Daha Amigam yokken, ilk Amiga oyununu orada gostermislerdi bana: Shadow of the Beast. Yanlis hatirlamiyorsam Hakan isminde bir eleman vardi Amiga islerine bakan.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 17:26:07 ÖS Gönderen: memrah » Logged
siber06
Uzman

8 bit is enough for me ;)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 31, 2013, 14:03:13 ÖS »

Moda Çarşısı'nda da bir tane hatırlıyorum.. Adı sanırım ÇİP'ti. Yine oralarda biryerde OKAN Elektronik vardı... Ara yüklemeli oyunları bu firma getiriyordu sanırım... Karanfil Pasajının altındada adı Telekom olan bi bilgisayarcı vardı... Oradan da ilk ara yüklemeli oyunum olan R-Type'ı almıştım...

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Ağustos 31, 2013, 14:15:54 ÖS »

@hsm_ayz

Gozlem'e cok giderdim 15-16 yaslarindayken. Amigami oradan almistik. Hep oyun alirdim oradan. Onlarda olmayan oyunlar elime gecince oyun takasi da yapardim. Husnu bey vardi, sahibiydi yanilmiyorsam oranin. Bir de kasada duran Tulin ablamiz ve Amiga'da oyun ceken Danyal abimiz vardi. Ust katta teknik servisleri vardi. Tabi bu 1990-1991 kadrosu. Sonradan degismistir muhtemelen.

Telecom ise eskiden karanfil sokakta bir pasajin alt katinda ufacik bir yerdi. Nasil kesfetmistim hatirlamiyorum ama tesadufen gordum herhalde. Oradan Sinclair oyunlari cektirirdim. Sonra ayni sokagin ilerisinde bir apartmanin ikinci katina gectiler. Tum kati almislari. Daha Amigam yokken, ilk Amiga oyununu orada gostermisleri bana: Shadow of the Beast. Yanlis hatirlamiyorsam Hakan isminde bir eleman vardi Amiga islerine bakan.

Hüsnü Bey ve Tülin Hn. Kim bilmezki .. Danyal abiyi görmedim hiç. Ben varken Sefer Abi vardı. Yanılmıyorsam 93 yazı falandı. Az oyun çekip joystick tamir ettirmediler
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 31, 2013, 15:07:01 ÖS »

@hsm_ayz Bir de ust kattaki teknik serviste calisan agabeyimiz vardi ama ismini tam hatirlamiyorum. Okan diyesim geliyor ama emin degilim.

Binanin alt katinda da Bimel vardi. Elektronik parca, kablo, vs satardi. Bilgisayar satislari da vardi galiba ama sadece PC idi. Gozlem'e gore hep ciddi ve sessiz sakin bir yerdi. Gozlem ise hep genc insanlarla dolar tasardi o yuzden cok eglenceli bir yerdi benim gittigim zamanlarda. Bir suru yasitim kisi ile tanismis arkadas olmustum orada. Icerisi hep kalabalik olurdu ama diger bazi bilgisayarcilarin aksine hem buyuk bir dukkandi, hem de ikinci kat ve havadar oldugu icin icerisi tiklim tikis ve bunaltici olmazdi.

Gozlem'den Amiga 500'un yanisira, bir tane 1084 monitor, bir tane Star LC10 renkli yazici, Sound Sampler, MIDI interface, bir tane Star LC200 yazici, RAM kart, bilgisayar masasi, sayisiz disket ve oyun almisimdir. Sadece bir dukkandan ote, adeta bir mini bilgisayar kulubu gibiydi benim icin. Insanlar oturup uzun uzun sohbetler yapardi, teknik konulardan, oyun cozumlerine kadar konusulurdu. Bazen yolum oralardan geciyorsa, alacak birseyim olmasa da girer merhaba der, yeni cikan programlara goz atar, biraz sohbet eder sonra yoluma devam ederdim.

@Siber06 Benim bahsettigim Telecom orasi iste. Telecom'muydu Telekom'muydu nasil yaziliyordu unuttum ama, daha sonra bunlar karanfil sokakta buyukce bir yere gecti. Ikinci kattaydi ve altinda da kebapci vardi hatta Kahkaha  Moda carisi dedigin Izmir caddesinde bir carsimiydi? Eger oyle ise, o dukkani ben de hatirliyorum. Sadece 1 veya 2 kez gitmistim ama sen soyleyince aklima geldi.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 22:15:01 ÖS Gönderen: memrah » Logged
yolbulduran
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 31, 2013, 16:07:18 ÖS »

Hepsini hatırlıyorum. Ben 1986-1991 arasında çok aktiftim. Erkal Bey'i de tanırdım. Oraya, kasetten kilitli program yükleyen yazılımlar yapardım (Expert Cartridge, hem C64 hem Amiga ilk versiyonlarının takılı olduğunu anlar, kartuş takılı ise yüklemeye geçirtmezdim). Erkal Bey daha sonra dükkanı kapatıp, yakında bir sokakta şu anda yasaklanmış olan saadet zinciri şeklinde bir işe başlamıştı (iki - üç kişi buluyorsunuz, onlar size ve sizden önceki kişiye para yatırıyor, sizin bulduklarınız da 2-3 kişi buluyor, v.b.)
Akustik Elektronik (Hala duruyordur, sahibi Mustafa Bey, Dedeman Otel'in bulunduğu sokaktaydı) için de iş yapmıştım (Üniversite öğrencisi iken). Özellikle, içinde C64 olan oyun makinaları için kartuş yapıp satıyorlardı. Ben oyunun Joystick portlarını, jeton atınca alınacak hak sayısını vb. ayarlardım. Mesela makinada bütün oyunlar joystick port 2'de ateşe basınca başlamalıydı. Bazı oyunlar port 1'den başlardı, bazıları space tuşuna basınca başlardı, hepsinin aynı olmasını sağlardım).
Sonra Amiga zamanında Bilgi Kitabevi'ne takılmaya başladım. Vagal Inhibition kilit programını yapmıştım, oyunların kopyalanmamasını sağlıyordu. Oyunun boot-block'unu 80. track'a yazardım. Bootblock'a yazdığım program, 80. track'dan oyunun kendi bootblock'unu bulur, yüklerdi. 80. track xcopy vb. ile kopyalanamazdı, çünkü, SYBIL donanımını kullanarak o track'i LONGTRACK yazardım (xcopy 8 numaralı hata kodunu verir).

Ayrıca Önel Elektronik en başta Selanik caddesindeydi ve karşısında, şu an kapanmış olan (Haşet miydi, Galeri Kültür mü acaba?) bir kitapçı vardı ve orada da C64 oyunları satılırdı.
Aynı Sokakta, SSK İşhanı'nın en üst katında da Amiga oyunları satan bir yer vardı.
Yaptığım kilitleme/kilit kırma yardımlarımın karşılığı, bedava oyun olurdu.

Mikrokom bilgisayarın sahibi Can Mıngır Bey idi. Bir keresinde iddiaya girmiştik, C64'ün hafızasına yüklenen bir program varmış (kartuş değil) ve bilgisayarı kapatmadıkça , reset atınca vs. asla silinmiyormuş. Oturdum C64'ün başına, makina dilinde 5-6 satır program yazdım ve tüm hafızayı sildim, iddiayı kazandım. Mikrokom artık yok.

Telecom Bilgisayarı yanlış hatırlamıyorsam, ilk yeri Yeni-Karamürsel mağazasının yanındaki bir işhanındaydı ve sahibi Kimya Mühendisi olan Hüseyin Beydi. Hakan da oradaydı ve sonra karanfil sokak'a taşındılar.

Ayrıca, Zenger Elektronik de, bilgisayar programı satan, büyük bir dükkandı. (Sahibi Erkan Zenger rahmetli oldu, galiba Zenger Paşa Konağı'nı da işletiyordu)

C64 için en beğendiğim kartuş, Expert Cartridge idi.
C64 için en zor kilit NovaLoad idi, galiba kıramamıştım.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 16:40:23 ÖS Gönderen: yolbulduran » Logged
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 31, 2013, 16:40:03 ÖS »

Cok ilginc. Sonunda bahsettigim bazi bilgisayarcilari bilen birileri cikti. Mesela Onel'i hatirlayan olmamisti pek. Cadde isimlerini pek hatirlamiyorum ama Selanik cAddesi, Sakarya caddesinin alt kollarindan birisi degilmiydi? Eger orasi ise, benim hatirladigim Onel'in ta kendisi iste orasi. Ufakca bir dukkandi. Bir bina yaninda Is bankasi vardi, ve karsisinda da kitapci vardi. Kitapci 2000'lerde ayakkabici mi ne oldu. 1990-91 gibi bu kitapci ellerindeki eski kitaplari elden cikartmak amacli kapinin onunde sepetlere yigmis ve cok ucuz fiyata satisa cikartmisti. Artik ZX Spectrum ile ilgili yayinlari bulmanin hemen hemen imkansizlasmaya basladigi bu donemde, o sepetlerden bir kac yabanci ZX Spectrum dergisi ve de bir kac ZX Spectrum kitabi bulup almistim. Soyleyince hatirlar gibi oldum, Galeri Kultur  olabilir adi.

Bahsettigin Erkal bey, Akay Caddesindeki Erkal Bilgisayar'in sahibi mi? Orasi benim ilk bilgisayar oyunu aldigim yerdir. Sinclair icin oyun alirdim. Amiga filan yoktu. Aklimda kalanlar, kocaman cift kasetli bir teypleri vardi, ve kaset oyunlarini kasetten kasete o buyuk ciftli teyp ile cekerlerdi. Muzik teybine benzemezdi. Yatay ve gercekten iri bir cihazdi. Sanirim ozellikle kaset kopyalamak amaci ile yapilmis ozel uretim birseydi. Orada C64 ve Atari de gordugumu hatirliyorum. Duvarlarda oyun posterleri vardi. Bir de oyun haritasi satarlardi. Ben de iki tane satin almistim, CAULDRON II ve ANTIRIAD oyunlarinin haritalari idi. Sonradan ogrendim ki bunlar zamanin yabanci bilgisayar dergilerinde cikan haritalarmis. Fotokopisini satarlardi zaten. Bir de buranin oyun listesi vardi, listeden oyunu secer, ismini ve numarasini soyler cektirirdik ama buranin oyun listesi diger bilgisayarcilara gore daha iyiydi cunku oyunlarin isimlerinin altinda kisa paragraflarda aciklamalari, ne tarz oyun olduklari vs. de yazardi.

Onel ile ilgili hatirladigim da, 10 dakikalik kasetlere onceden 2'ser oyun cekip 2 oyunluk paketler hazirlamislardi ve bunlari satarlardi. Listeden bakip alirdin. Bos kaset goturup de program cektirme yoktu galiba. Belki vardi da ben yaptirmadim.

Tabi sunu hatirlatayim, benim hatirladigim cogu bilgisayarci Amiga oncesi zamanlara dayaniyor. Amiga'mi aldiktan sonra Gozlem disinda pek fazla yere gitmezdim cunku gerek olmazdi.

Forumun yaslilarindan birisi olarak hatirladigim en eski bilgisayarcilar arasinda da ENTEGRE ltd gelir.
Demirtepe civarinda bir yerde olan bu EkaKomp yetkili saticisindan Sinclair almistik. O zamanlar Sinclair'i artik Amstrad urettigi icin Sinclair Amstrad bayilerinde satiliyordu. Burayi hatirlayan cikarmi bilmem ama ciksa ciksa eski Amstradcilardan cikar herhalde.

Bilgi kitapevi Sakarya caddesinde degilmiydi? Hayal meyal hatirliyorum, sanki alt katinda Amiga vardi.

Daha da eskilere gidersek ilk Sinclar'imi Ankara'da Necatibey caddesi civarlarinda bir bilgisayarcidan almistik. Dukkanin adini hic hatirlayamiyorum ama sahibinin adi Necati idi ve o da Amstrad bayisi idi. Bunu hatirlayan kesin cikmaz buradan Kahkaha 12 yasindaydim o zamanlar. Tas devrindeydi yani.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 17:51:04 ÖS Gönderen: memrah » Logged
yolbulduran
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 31, 2013, 16:49:42 ÖS »

Hiç Sinclair'im olmadı. Ben C64 ve Amiga kullanıyordum.

Önel önce İş Bankası'nın yanındaydı, sonra taşındı. Aynı yer ve aynı kitapçı'dan bahsediyoruz. Galeri Kültür'ü siz hatırladınız, ben hatırlayamadım. Bigi Kitabevi'ni de doğru hatırlıyorsunuz, alt katta Amiga oyun ve programları satılırdı. Kitapçı olarak hala açık.

Erkal Bey aynı Erkal Bey.  C64 oyunları kasetten kasede makineyle kopyalanamazdı. Ondan aldığınız oyunlarda benim bir katkım olmamış.

Mesela Onel'i hatirlayan olmamisti pek. Ufakca bir dukkandi. Bir bina yaninda Is bankasi vardi, ve karsisinda da kitapci vardi. Kitapci 2000'lerde ayakkabici mi ne oldu.

Soyleyince hatirlar gibi oldum, Galeri Kultur  olabilir adi.

Bahsettigin Erkal bey, Akay Caddesindeki Erkal Bilgisayar'in sahibi mi? Orasi benim ilk bilgisayar oyunu aldigim yerdir. Sinclair icin oyun alirdim.

Bilgi kitapevi Sakarya caddesinde degilmiydi? Hayal meyal hatirliyirum, sanki alt katinda Amiga vardi.

12 yasindaydim o zamanlar. Tas devrindeydi yani.
Ben 1968 doğumluyum ve bilgisayara o kadar merakım olduğu halde (6502, 68000, 80x86, arm makine dili öğrendim ve pocket PC -Windows Mobile- dahil yazılım kırdım) doktor oldum.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 31, 2013, 17:07:24 ÖS »

Galeri Kultur'u gecen gun ben de dusundum ama ismini hatirlayamamistim. Duyunca hatirladim. Oradan aldigimi soyledigim kitaplarin birisi yanimda. Uzerine veya icine damga basmislarmi diye baktim demin ama yok. Donemin kitapcilari sattiklari dergi/kitap gibi urunlere ilk sayfa ya da kapak icine bir damga basarlardi bazen.

O zamanin bilgisayar meraklilari bilgisayar kitaplarini ve dergilerini nerelerden temin ediyordu bilmiyorum ama benim o zaman sahip oldugum bir iki ingilizce kitabi Noel Kitabevi diye bir kitapcidan almistim. Yine Sakarya Caddesi yakinlarinda, Fransiz kultur'un alt sokaginda (SSK ishani yani da olabilir) bir kitapciydi.

Dergi ihtiyacimi da Karanfil Pasajinin giris katinda, en sondaki ufak kitapcidan karsilardim. Bir gun tesaduf eseri vitrininde Sinclair User dergisi gormustum ve ondan sonra her ay oraya gider getirdikleri Sinclair User dergisini alirdim. Ben gittigimde hep tek Sinclair User olurdu. Ya bir tane getiriyorlardi, ya da ben hep sonuncuya denk geliyordum.

Bir de Tunali'da Dunya Kitabevi diye bir kitapcida Sinclair User bulabilecegimi kesfetmistim daha sonralari.

Sinclair'ciler yayin konusunda Commodore ve Amiga'cilar gibi sansli olmadi hic Turkiye'de. Onlarin bir suru Turkce yayini vardi. Sinclair icin ise tek bir dergi bile bilmiyorum ben. Commodore'cularin kosebasindaki gazete bufesinden rahatlikla cesitli Turkce Commodore dergileri alabilmesini kiskanirdim.

Neyse, eski bilgisayarcilardan cikip eski kitapcilar konusuna donusmeye basladi bu.

Son olarak su anda aklima gelen bir yer de, Yeni Karamursel magazasinin bir veya iki bina yanindaki binanin ust katlarindan birinde bir bilgisayarci vardi. Adini kesinlikle hatirlayamiyorum. Ama teknik servisi vardi. Ben bir defasinda bir arkadasimin Sinclair 48K'sini yanlislikla bozmustum ve oraya goturmustum cok acele tamir icin. Telekom'un sahiplerininmiydi emin degilim. Sanki Telekom varken orasi da vardi. Belki de Telekomcular yeni yere gecince, burayi baskasi devralmisti. O kadarini bilmiyorum.

Bir de donemin bilgisayarcilarini dusunurken aklima gelen onca seyden birisini soylemeden gecemeyecegim; o zamanlar kapali yerlerde sigara icme yasagi henuz gelmemis oldugundan, bu tur yerlerde sigara icmek yasaldi. Sigara tiryakiligi bilgisayarcilarin ortak ozelligimiydi bilmiyorum ama dukkanlar cogunlukla les gibi sigara dumani kokardi. Cihazlara bile sinerdi. Bazen bilgisayarcidan eve getirdigim disket veya cihazlar buram buram sigara kokardi. O berbat koku bile o zamanlarin hatiralariyla ozdeslesmis. Kahkaha Kahkaha
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 17:54:23 ÖS Gönderen: memrah » Logged
yolbulduran
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 31, 2013, 17:46:54 ÖS »

Google sağolsun. ""telecom bilgisayar"  ankara hüseyin" aratınca ulaştım, resimleri de var, eminim aynı kişi: Hüseyin Avni Tekin, yani Hüseyin Abimiz: http://tr.linkedin.com/pub/h%C3%BCseyin-avni-tekin/35/a58/a03

Son olarak su anda aklima gelen bir yer de, Yeni Karamursel magazasinin bir veya iki bina yanindaki binanin ust katlarindan birinde bir bilgisayarci vardi. Adini kesinlikle hatirlayamiyorum. Ama teknik servisi vardi. Ben bir defasinda bir arkadasimin Sinclair 48K'sini yanlislikla bozmustum ve oraya goturmustum cok acele tamir icin. Telekom'un sahiplerininmiydi emin degilim. Sanki Telekom varken orasi da vardi. Belki de Telekomcular yeni yere gecince, burayi baskasi devralmisti. O kadarini bilmiyorum.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 17:51:29 ÖS Gönderen: yolbulduran » Logged
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 31, 2013, 18:19:29 ÖS »

Ben de Google'a Gozlem'i bir sorayim dedim, soyle  sayfalar cikti karsima:

https://eksisozluk.com/gozlem-bilgisayar--796585

http://www.huseyinasliyuce.com/category/calisiyorsa-dokunma/

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ağustos 31, 2013, 18:47:59 ÖS »

YKM nin yan binasında 3. katta elektrotek, 9. katta bil-tek bilgisayar vardı, Libya caddesinde de mikom vardı
gözlem bilgisayarın komodor logolu tabelasını kaldırdıklarını gördüğümde içim cız etmişti, bir devrin sonunu hissettim o zaman
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2013, 18:49:49 ÖS Gönderen: commander64 » Logged

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: