Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: NeoGeo bartop kabin yapımı  (Okunma Sayısı 26293 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Mart 14, 2015, 20:53:00 ÖS »

Herkese selam,

konuda üstat @yavuzg nin gazına geldim ve bende kendi Arcade makinamı yapmaya karar verdim, sonunda

başlık altında hem sorularım hemde paylaşımlarım yer alacak

yoğunluktan fırsat buldukça ilgilenebileceğim projeyle
umarım bitirmek nasip olur  Kahkaha

Dün bir tanıdık saolsun yardımcı oldu
board,kartuş (hangi oyun olduğunu henüz bilmiyorum),test için joystick,button, jamma kablo,power supply tedarik ettim
çalışıp çalışmadığını ben görmedim henüz ama kendisi çalıştığını söyledi umarım doğrudur

Board un geldiğin de ki durumu:

resim de görünen aslında kartuş, dış kısmını çıkarmışlar, ne için bilemedim

biraz temizlik sonrası durumu :

diğer parçalar :
power

jamma

kol ve butonlar

« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 15:13:09 ÖS Gönderen: evreno » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2015, 21:05:20 ÖS »

Oyun kartuşunu bir an NeoGeo sandım. Çok değişik bir boardmuş bu neymiş diye düşünmeye başlamıştım...Kartuşun kabı yok anlaşılan Kolay gelsin...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2015, 21:16:54 ÖS »

ilk etepta power ı test edeceğim üzerinde bir ince ayar var 5v için
ölçü aleti ile ince ayarı verip 5v a set edicem

ikinci olarak @yavuzg hocanın paylaşımından jamma uçlarına baktım elimde ki kablo ile kıyasladım bu noktada birkaç sorum var

sonradan düzenleme yapılmıştır

1 ) hat filtresi ve 220 trafo çok gerekli değil sanırım olmasa da sistem çalışır değil mi?
    cevap : sorun olmuyormuş

2 ) KEY olan uç nedir kullanmam gerekiyor mu?
    cevap : linkde birşeyler yazılmış ama konuya yabancı olduğumdan anlamadım pek
http://www.jammaboards.com/jcenter_jamma_pinout.html

3 ) Coin counter lar sayaç diye düşünüyorum sanırım kullanmama gerek yok değil mi? gerçi elimde mekanik bir sayaç var fantezi olsun diye kullanılabilir
bu çıkışlar şase sinyal mi veriyor çalışması nasıl?
    cevap : service manual da şase görünüyor neyse şuan çok önemli değil zaten

4 ) bende ki jamma kobloda Video GND de kablo bağlı değil bu durum sıkıntı olur mu? kablo lehimleyeyim mi yoksa diğer GND ler ile aynı kablo kullanılabilir mi
    cevap : net bir şey bulamadım ama sokete kablo lehimleyeceğim

5 ) service sw , test sw şuan için şart değil sanırım yada uçlarına bir sw takar kontrol ederim, service sw servis menüsüne gidiyor sanırım, test ne için kullanılıyor
    cevap : test switch donanım testi için miş

6 ) tüm switch ler GND ye çekliyor sanırım yanlış mı?
    cevap : switchler GND ye çekiliyor

7 ) elimde 8 ohm bir hoparlör var tek olarak kulanabilirmiyim?
    cevap : sıkıntı yok kullanılabiliyormuş

8 ) bu kartı scart üzerinden direk TV ye bağlayabilirmiyim, bağlayabiliyorsam scart da hangi uçları kullanmalıyım
    cevap : JAMMA - SCART Google da aranacak kelimeleri bilmek lazım

gerçi sonradan forumda da buldum
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7601.0

şimdiden teşekkürler

bazı sorular çok basit olabilir sizin için
nette araştırıp belki birçoğunun çözümüne de ulaşabilirim ama bazen yanlış bilgiler de olabiliyor ben ustalara danışayım istedim
şimdilik bu kadar cevaplarımı bulabilirsem sistemi test edebileceğim

çok olmasa da elektronik bilgim var, elimiz havya tutuyor diyelim

bir amacımda elektroniği çok bilmeyen (benim gibi) arkadaşlara en basit haliyle projeyi aktarmak
« Son Düzenleme: Mart 15, 2015, 01:01:39 ÖÖ Gönderen: evreno » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 14, 2015, 21:19:22 ÖS »

Oyun kartuşunu bir an NeoGeo sandım. Çok değişik bir boardmuş bu neymiş diye düşünmeye başlamıştım...Kartuşun kabı yok anlaşılan Kolay gelsin...
evet kartuşun kabı yok
teşekkürler
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 14, 2015, 21:31:36 ÖS »

Hoşgeldin. Zaten sağolsun yavuzg hepimize gazı verdi   Seninde projeni adım adım izlemek zevkli olacak. Şimdiden kolay gelsin.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 14, 2015, 21:36:57 ÖS »

Hoşgeldin. Zaten sağolsun yavuzg hepimize gazı verdi   Seninde projeni adım adım izlemek zevkli olacak. Şimdiden kolay gelsin.

hoşbulduk, hiç sorma aldık gazı valla,
umarım hanımla papaz olmayız bu süreç te
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 15, 2015, 01:43:40 ÖÖ »

1 ) hat filtresi ve 220 trafo çok gerekli değil sanırım olmasa da sistem çalışır değil mi?
    cevap : sorun olmuyormuş

Cevap doğru

Alıntı
2 ) KEY olan uç nedir kullanmam gerekiyor mu?
    cevap : linkde birşeyler yazılmış ama konuya yabancı olduğumdan anlamadım pek
http://www.jammaboards.com/jcenter_jamma_pinout.html

JAMMA soketi ters takma diye 7. pin'e denk gelen yere "KEY" denir. Normalde soketin orasındaki pinler "güvenlik amacıyla" ya sökülür ya da oraya plastik bir anahtar takılır (KEY ). Dikkat edersen orijinal oyunların devre kartında oraya denk gelen yerde de bir boşluk vardır.

Alıntı

3 ) Coin counter lar sayaç diye düşünüyorum sanırım kullanmama gerek yok değil mi? gerçi elimde mekanik bir sayaç var fantezi olsun diye kullanılabilir
bu çıkışlar şase sinyal mi veriyor çalışması nasıl?
    cevap : service manual da şase görünüyor neyse şuan çok önemli değil zaten

Boş bırakabilirsin

Alıntı
4 ) bende ki jamma kobloda Video GND de kablo bağlı değil bu durum sıkıntı olur mu? kablo lehimleyeyim mi yoksa diğer GND ler ile aynı kablo kullanılabilir mi
    cevap : net bir şey bulamadım ama sokete kablo lehimleyeceğim

Normalde oyun devre kartı üzerinde Video GND ile normal GND birbirine bağlıdır. Değilse bile oraya bir kablo kullanman akıllıca olacaktır zira monitöre giden R, G, B, CSync ve GND şeklinde 5 adet kablo olacak zaten.

Alıntı
5 ) service sw , test sw şuan için şart değil sanırım yada uçlarına bir sw takar kontrol ederim, service sw servis menüsüne gidiyor sanırım, test ne için kullanılıyor
    cevap : test switch donanım testi için miş

Service: Jeton sayacını ilerletmeden oyunu "coin-up" yapmak için. Jeton falan takıldığında teknisyen gelip çocuğun yutulan jetonunun yerine "bedava" jeton vermesini sağlayan düğme. Bazı oyunlarda başka görevleri de oluyor (TEST menüsünde ilerlemek v.s. gibi). Oraya bir buton bağlamak akıllıca olur.

Test: Oyunu test menüsüne almak için. Mutlaka bir buton bağlanmalı.

Alıntı
6 ) tüm switch ler GND ye çekliyor sanırım yanlış mı?
    cevap : switchler GND ye çekiliyor

Evet. Hepsinin bir ucu GND'a bağlanmalıdır. Bunun için 10larca GND kablosu kullanmak yerine switchlerin birer bacaklarını hepsini birbirne bağlayan "daisy chain" denilen kablolar kullanılır (veya yapılır).

Alıntı
7 ) elimde 8 ohm bir hoparlör var tek olarak kulanabilirmiyim?
    cevap : sıkıntı yok kullanılabiliyormuş

JAMMA standardı MONO dur. 8 Ohm'luk tek hoparlörün bir ucunu JAMMA L diğer ucunu 10 pinine bağlayacaksın. JAMMA destekleyen tüm arcade kartların üzerinde yeterli bir ses amfisi vardır.

2 adet 4 ohm'Luk hoparlörü seri bağlayarak bir stereo yanılsaması da yapabilirsin (benim neo geo kabinde durum böyle mesela)

Alıntı
8 ) bu kartı scart üzerinden direk TV ye bağlayabilirmiyim, bağlayabiliyorsam scart da hangi uçları kullanmalıyım
    cevap : JAMMA - SCART Google da aranacak kelimeleri bilmek lazım

gerçi sonradan forumda da buldum
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7601.0

Doğru

Alıntı
şimdiden teşekkürler

bazı sorular çok basit olabilir sizin için
nette araştırıp belki birçoğunun çözümüne de ulaşabilirim ama bazen yanlış bilgiler de olabiliyor ben ustalara danışayım istedim
şimdilik bu kadar cevaplarımı bulabilirsem sistemi test edebileceğim

çok olmasa da elektronik bilgim var, elimiz havya tutuyor diyelim

bir amacımda elektroniği çok bilmeyen (benim gibi) arkadaşlara en basit haliyle projeyi aktarmak

Kolay gelsin. Zaten hemen tüm sorularının cevabını kendin bulmuşsun. Doğru yoldasın

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 15, 2015, 18:06:51 ÖS »

Yavuz ustam cevap için teşekkürler
Sistemi test ettim ama görüntü alamadım
Rgb ve sync uçlarını 220r direnç
16 nolu pine 570r kullandım 12 volt için uygun olacağını düşündüm
Tv beko m537r
Sistemi açınca av moda geçiyor
Fakat ekran siyah görüntü yok
Acaba tv Rgb mi desteklemiyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 16, 2015, 00:46:43 ÖÖ »

Tv beko m537r

ses geliyor mu? yani oyun açılıyor mu? O kartın çalıştığını gözünle görmüşmüydün daha önce?

Bu arada SCART kablonun bir ucunu kesip mi yaptın kablonu? Yoksa dişi soket + kesilmemiş SCART kablo mu kullandın? Dişi soket kullandıysan CSYNC'i dişi soketin Pin 19'a bağlamalısın zira kablonun içinde 19-20 birbirine çapraz bağlıdır. Aynı şey ses için de geçerli...

TV'nin SCART girişinin RGB destekleyip desteklemediğini ya kullanım kılavuzuna bakarak ya başka bir RGB-SCART çıkışı olan cihaz (örn. Playstation 2 + SCART kablo) kullanarak veya hiç olmadı kasasını söküp soketin bağlantı kablolarından anlayabilirsin.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 16, 2015, 01:07:25 ÖÖ »

Tv beko m537r

ses geliyor mu? yani oyun açılıyor mu? O kartın çalıştığını gözünle görmüşmüydün daha önce?

Bu arada SCART kablonun bir ucunu kesip mi yaptın kablonu? Yoksa dişi soket + kesilmemiş SCART kablo mu kullandın? Dişi soket kullandıysan CSYNC'i dişi soketin Pin 19'a bağlamalısın zira kablonun içinde 19-20 birbirine çapraz bağlıdır. Aynı şey ses için de geçerli...

TV'nin SCART girişinin RGB destekleyip desteklemediğini ya kullanım kılavuzuna bakarak ya başka bir RGB-SCART çıkışı olan cihaz (örn. Playstation 2 + SCART kablo) kullanarak veya hiç olmadı kasasını söküp soketin bağlantı kablolarından anlayabilirsin.

az önce hoparlör bağladım kartuş takılı iken çalıştırdım evet ses geliyor
board un çalıştığını görmüş olduk

scart sokete direk lehimleme yaptım arada kablo yok yani
Vestel black x std 55 tv de denedim onda da av a geçiyor ama görüntü yok
teyzemin eski bir tv si vardı onu aldım Siemens çok eski ama kaliteli bir tv biliyordum fakat tv arızalı
ona takıp açtım kartuş yokken karelerin olduğu bir görüntü geldi zar zor seçiliyor tv arızalı olduğu için sanırım kabloda sorun yok
benim rgb destekleyen bir tv bulmam lazım
öneriler varm?
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 16, 2015, 01:08:03 ÖÖ »

bu arada oyun metal slug 2 çıktı
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 19, 2015, 12:52:55 ÖS »

Arızalı olan Siemens tv yi tamirciye götürdüm tüpün üzerinde ki bobin yanmış tüpü değiştirdiler tamir masrafı ürünün bedelini etmez belki ama (50 TL) tv nin iyi olduğunu bilmesem yaptırmazdım,
üstelik bana 37 ekran bir tv de lazım olabilir bartop makine düşüncem var daha sonrası için

neyse tamir edildi ve şuan çalışıyor
otomatik av geçiş olmadı belki dirençdendir sonra bakacam bu konuya şuan önemli değil

board u test etmek için derme çatma bir kontrol panel yaptım
derme çatma desemde baya sağlam oldu aslında

çalışırken birkaç görüntü

http://www.arcadespareparts.com/ dan kol , button , switch (yedek bulunsun) , jamma konnektör siparişlerimi verdim, onlarda daha büyük bir depo ya taşınıyorlarmış siparişi önümüzde ki hafta göndereceklerini söylediler, acelemiz yok sorun değil bekleriz 

supergun için çalışmalar yapıyorum şekillendiği zaman paylaşım yapacağım.
« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 15:15:46 ÖS Gönderen: evreno » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 20, 2015, 01:15:32 ÖÖ »

Akradaşlar supergun için çalışmalara devam ediyorum henüz tamamlanmadı ama şekillenmeye başladı

2 kart şeklinde düşünüyorum kartlardan biri control panelin altında olacak diğeri ise jamma soketine bağlanacak

2 kart arasını yassı kablolar var 20 kablo yan yana o tarz kablolarla bağlamayı düşünüyorum böyle yaparsam kablo kalabalığı azalacak ve derli toplu olacak düşüncesindeyim

bu konuda sizin de fikirlerinizi almak istiyorum

kartlar yaklaşık şu şekilde olacak

control panel

jamma tarafı

« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 15:16:48 ÖS Gönderen: evreno » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 20, 2015, 02:00:36 ÖÖ »

power hatlarında -5V neden yok? Sadece MVS içinse sorun değil tabii ancak arcade işine iyice sardırdığında -5V gereken kartarı da çalıştırmak isteyeceksindir

Ayrıca kontrollerin GND hattı ile video GND hatlarını power GND hattı ile birleştirmeyi unutmamalısın, havada duruyorlar gibi geldi bana

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 21, 2015, 02:43:22 ÖÖ »

power hatlarında -5V neden yok? Sadece MVS içinse sorun değil tabii ancak arcade işine iyice sardırdığında -5V gereken kartarı da çalıştırmak isteyeceksindir

Ayrıca kontrollerin GND hattı ile video GND hatlarını power GND hattı ile birleştirmeyi unutmamalısın, havada duruyorlar gibi geldi bana

-5v özellikle koymadım mvs için yapıyorum kartı gerekirse başka sistemler için uyarlanabilir

gnd hatları düzelttim

hala bitmedi çizim ölçüleri tutturmaya çalışıyorum
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: