Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeArduino LCD güç problemi [Çözüldü]
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Arduino LCD güç problemi [Çözüldü]  (Okunma Sayısı 10701 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 27, 2015, 23:35:54 ÖS »

Bu hafta Arduino haftam, bu akşamki hedefim de 16x2 LCD ekranı çalıştırmaktı. Ancak ciddi bir sorunla karşılaştım.

LCD panelim PF8574T backpak'le geldi. Bunun işimi kolaylaştırması gerekiyordu ama öyle olmadı. LCD bir süre takılı kaldıktan sonra, bilgisayarı kilitliyor. Kilitliyor derken bilgisayar bir problem oluştu diyerek reset atıyor.

Backpack Arduino'ya 4 kablo ile aşağıdaki gibi bağlı. Arduino gücünü bilgisayara bağlı USB kablosundan alıyor.

Kod:
Arduino   PF8574T 
-------   -------
+5V    --->   Vcc
GND    --->   GND
A4     --->   SDL
A5     --->   SDA

Backpack'in üzerinde backlight led'i ile için bir jumper var. Bu jumper'ı iptal etmek işime yaramadı. Led söndü ama bilgisayar yine reset attı. Bu sırada LCD ve backpack üzerindeki her hangi bir ısınma farketmedim.

Goggle da aradığımda, +5V ile Vcc arasına 200 k ohm direnç ilave etmek, Arduino'yu harici kaynaktan beslemek, harici adaptörü olan bir USB hub kullanmak gibi tavsiyeler var. Daha önce böyle bir sorunla karşılaştınız mı? Ne yapmak lazım?
« Son Düzenleme: Nisan 30, 2015, 00:26:22 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2015, 23:48:39 ÖS »

Muhtemelen 5v ile Ground kısa devre yapıyor bir yerlerde. Ayarlı güç kaynağın varsa 5v'a ayarlayıp tek başına lcd'yi ve yine aynı şekilde tek başına arduino'yu besle. Birinden birinde gerilim düşüp akım yükselecek, power supply afallayacak. (Dediğim gibi kısa devre varsa)

Çinden gelen mallar bazen düzgün kalite kontrolden geçmemiş ürünler olabiliyor. Bu anlamda pcb'sini de iyi incelemekte fayda var.

ps: Multimetren varsa power supply'a bağlamadan continuity meter ile de tespit edebilirsin böyle bir durum varsa.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2015, 00:20:35 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
thunderbolt
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 28, 2015, 09:36:37 ÖÖ »

USB power problemi bilgisayarı resetleyecek bir durum oluşturmaz genelde,
enazından benim kullandığım HP serisi cihazlarda bu olmadı, USB üzerinde kısa devre yada aşırı güç çeken bir cihaz olduğunda "Power surge on USB HUB" benzeri bir hata alırsınız ve büyük olasılık koruma devresi işini görür.
bu arada arduino bilgisayarda serial bir port olarak görülmekte ve ben seri portlar ile ilgili çok sorun yaşadım, serial porta bağlanıp kopma işlemi bir kaç defa olunca aşırı yüksek CPU kullanımına vb sebep olabiliyor, ama reset enteresan.

sent from my ZX Spectrum
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 28, 2015, 10:33:22 ÖÖ »

Bilgisayarın power problemi yüzünden kapandığından eminim. En son denediğimde USB kablosunu takar takmaz kilitleniyordu. Kilitleniyor derken bilgisayar güvenliğiniz için kapatılacak şeklinde bir hata mesajı alıyorum. Hata logunda da Arduino'nun kullandığı USB.ttl device ile ilgili bir hata görüyorum.

Bir diğer denememde backlight'ı devre dışı bıraktığımda bağlantı bir süre sorunsuz çalıştı. Backlight'ı açar açmaz kilitledi.

Akşam ayrı güç kaynağından baslemeyi deneyeceğim. Bakalım ne olacak. Kısa devre varsa da LCD yansın.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2015, 10:35:14 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 28, 2015, 14:21:28 ÖS »

Bilgisayar ne?

AmigaAmigaAmiga
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 28, 2015, 15:33:31 ÖS »

iMac 21.5", late 2013. Üzerinde Yosemite var. Arduinoyu USB hub üzerinden bağlıyorum. USB hub'ın kendi adaptör girişi var ama kullanmıyorum.

Öğlen Karaköye indim. Breadbord power supply'lardan aldım. LCD'yi oradan beslemeyi deneyeğim bakalım sonuç ne olacak.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2015, 22:16:38 ÖS »

Hem power supply'a hem de display'e zarar vermemek için şöyle bir sigorta kullanabilirsin : http://www.direnc.net/1A-Kondansator-Tip-Sigorta,PR-5237.html

Tabii bunun daha düşük amperde olanı lazım.

Elindeki power supply display'i olan fonksiyonlu bir şeyse aynı usb portu gibi kendini koruyacaktır ancak basit bir şeyse display'i de , power supply'ı da yakabilirsin. Çünkü biri yüksek akım almaya çalışacak, diğeri de vermeye çalışacak.

ps: Başıma bir kaç kez geldi, önce power supply'ın dandikliğine yormuştum ama mevzu kısa devreymiş anlamıştım. Aynı durum pil ile de başıma geldi. Pil de aynı şekilde yüksek akımı karşılamaya çalışırken hızlı bir şekilde boşalıyor ve kimyasal reaksiyonlar hızlandığı için ısınıyor.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2015, 22:18:55 ÖS Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
thunderbolt
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2015, 22:33:19 ÖS »

USB2 standardı max. 500mA kadar, USB3 ise max. 900mA akım çekebilmeniz gerekir.

USB HUB  için durum farklı, 100mA ile sınırlı olabilir. bilgisayara bağlamak yerine bread board power supplydaki jumper'ı 5V'a ayarlayıp arduino ve LCD'yi buradan beslemeyi deneyin
Arduino programı sırasında LCD shield sökülü olursa sıkıntı olmaz sanırım.
ama LCD shield büyük olasılık sorunlu.

sent from my ZX Spectrum
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2015, 22:41:08 ÖS »

Eğer şu videodaki ise o I2C modülü çok kötü. TapuinoMini alışveriş listesindekini alsaydın keşke.

GND ve VCC ters etiketlenmiş olabilir. Ters akım koruması vardır inşallah.

Not: SDA ile SCL'yi de ters bağlamışsın. A4 data A5 clock olmalı.

« Son Düzenleme: Nisan 28, 2015, 22:44:38 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 28, 2015, 23:49:55 ÖS »

Bahsettiğim modül o videodakinden biraz daha farklı. Resimde sağ üst köşede görülüyor. Gerçi artık pek bir önemi kalmadı. Çünkü kendisini yaktım. Breadboard tipi güç kaynağı kullanarak deneme yaparken dupont kabloların birini (sanırım) elimden kaydırdım ve arkadaş dumanlarla beraber aramıza veda etti. Bundan sonra yoluma eski usül paralel bağlantıyla devam ediyorum.

* IMG_0654 2.JPG (323.23 KB, 1761x772 - Görüntüleme: 1558 kez.)

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Nisan 30, 2015, 00:25:31 ÖÖ »

Güç problemim devam etse de LCD'yi çalıştırmayı başardım. Bir iki püf noktası var. Öncelikle bu LCD'lerin pinleri standart değilmiş. Arduino'nun LCD kütüphanesi pin değiştirmeye izin vermiyor. Bunu yapabilmek için aşağıdaki adresten LiquidCrystal_V1.2.1 kütüphanesini indirip kurmak ve bu kütüphanenin standart olanla çakışmaması için standart kütüphaneleri (LCD ile ilgili herşeyi) silmek gerekiyor.

https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/downloads

İkinci aşamada doğru pinleri bulmak gerekli. Bunun için arduino.cc. forumlarından bir üyenin hazıladığı i2cLCDguesser taslağını kullandım. Bu program i2c cihazının adresini buluyor ve  en çok kullanılan pin konfigürasyonlarını sırayla deniyor. Bende işe yaramadı. Ama ardından 4tronix.co.uk sitesinde gördüğüm taslağı son bir şans olarak denedim ve çalıştı.

Bendeki cihaz için ayarlar aşağıdaki şekilde olacakmış:
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE);

Ama LCD takılıyken Arduino'yu USB'den bağlamak konusunda sıkıntılarım devam ediyor. Harici 12V adaptör kullandığımda sorun olmuyor gibi emin olmak için biraz daha deneme yapmam lazım.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: