Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sizce bu Ps2 Kapasitörü yanıkmı  (Okunma Sayısı 7102 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
16bit_lover
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 15, 2015, 15:45:34 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,bir süre önce bozulan 30004 model fat kasa ps2'mi tamir etmeye çalışıyorum.

Sorun ekrana hiç görüntü ve ses gelmemesi ancak makine çalışıyor hatta oyun dvdsi takınca okuyor.Önceden birkaç dakka boşta çalıştırdıktan sonra resetlediğimde normale dönüyordu,şimdi 2 saat açık bıraksamda işe yaramıyor.
Görüntü,elektrik kablolarım sağlam kontrol ettim.Power boardunun üzerindeki diyot,sigorta vs. tüm bileşenleri kontrol ettim ok'ler sonra sıra anakarta geldi.

Anakartta görüntü kablosu takılan portun dibindeki katı kapasitörlerden birinin köşesinden yanık misali sararmış olduğunu gördüm,sanki içten dışa yanmış gibi ancak emin olamadım.Fiziken delinme,şişmede yok.Deneyimli arkadaşlar aşağıdaki fotoğraflara bakarak yorum yapabilirlermi.

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 15, 2015, 16:05:06 ÖS »

Pek yanık gibi durmuyor cihazda çip var mıydı.

16bit_lover
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 15, 2015, 16:07:52 ÖS »

Çip var,magic 3 takmışlar

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 15, 2015, 16:10:03 ÖS »

Çipin lehimlendiği kabloları kontrol et kopuk veya yanyana lehimlenmiş kablolar birbirine temas ediyor mu bak. 

16bit_lover
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 15, 2015, 16:58:12 ÖS »

Çipte şöyle bişey yapmışlar

çipin lehimlendiği kabloların bir bölümü izolasyonsuz çıplak bakır tel,birbirlerine değiyorlarda.Ama senelerce bu makina böyle çalıştı sorunsuz.Neyse olmadı çipe elektrik veren kabloyu iptal edip denerim bide.Belkide çip bozuktur.

byeni
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 15, 2015, 17:50:48 ÖS »

O teller izolasyonsuz değil, izolasyonlu. üstleri vernik cinsi bir sıvıyla kaplanıyor bu yüzden birbirlerine değse bile kısa devre yapmıyorlar. Eğer verniği kazımadan lehim yapmaya kalkarsan kesinlikle yapamazsın 
Sorun da büyük olasılıkla çipte gözüküyor, aynı sorun tamir için gelen bir makinada da vardı, çipi çökünce makine çalışmaya başladı işin garibi yeni sıfır çip takınca makine gene aynı sorunu yaşadı, o yüzden çipsiz tamirat yapıp verdik. Sorunu geçici olsa da çözmüştük ama gerçek nedeni bulamamıştık.
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Haziran 15, 2015, 20:09:42 ÖS »

" Byeni " üstad'a katılıyorum kabloları yakmadan bobinin verniğini sökmek neredeyse imkansız. Sadece bir uyarı yapmak isterim; Chip takıldıktan sonra anakartın kasa vidalarını fazla sıkmayın yoksa kablolarda kopma, zedelenme vs.. olup kısa devre yapabiliyor. Vidalar olabildiğince gevşek dursun.
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Haziran 15, 2015, 20:35:44 ÖS »

ince uçlu bi yankeskiyle anakarta lehimli telleri dibinden kes çalışırsa
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7420.0

bu başlıktaki yöntemle çipsiz her oyunu oynarsınız.
16bit_lover
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 16, 2015, 00:49:54 ÖÖ »

Çipi etkisiz hale getirmek için üzerindeki +5V ve Gnd kablo lehimlerini söküp çalıştırdım.Bu sefer makina hiç açılmadı(Reset button kırmızı yanıyor,basınca yeşil olmuyor,fanda çalışmıyor).
İki kabloyu geri lehimledim eski haline döndü:)
Belki sorun başka yerdedir diye şimdilik çipe dokunmak istemiyorum.Yardım etmeye çalışanlara teşekkür ederim.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 16, 2015, 01:34:48 ÖÖ »

Çipin gücünü kesmek çipi devre dışı bırakmak anlamına gelmiyor. İç bağlantıları sebebiyle bağlandığı devre yine etkilenir.

ps: Çip içindeki pasif elemanlardan ve bağlantılardan dolayı.
« Son Düzenleme: Haziran 16, 2015, 01:46:47 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: