Tamiratlarda önce basit şeylerden başlayıp daha sonra kompleks konulara geçmek lazım. Güç kaynağını eledik. Şimdi digital bir elektronik devrenin çalışması için gereken diğer temel konuları sırayla test edeceğiz;
1) Osilatör: Tüm lojik devre elemanlarının senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayan saat (Clock) sinyali (veya sinyalleri) üreten kısım.
2) RAM
3) ROM
4) CPU
Temelde bu 4'lü ve bunları birbirine bağlayan yollar (adres ve data hatları) ve o yolları denetleyen genelde "özel" üretilmiş çipler ve/veya diğer lojik devre elemanları 80-90'ların oyun konsollarının ve arcade kartlarının çalışma prensibini oluşturur.
Elbette ki 2000'li yıllardan sonra çımış çok daha komplike konsollar bundan çok daha fazla karmaşık devreler içerir ki benim pek ilgi (ve bilgi) alanıma girmiyorlar...
Tamir edeceğimiz cihazın bir servis kılavuzu varsa (kullanım kılavuzu değil, teknik servis elemanlarının kullandığı kılavuzdan) işimiz daha kolaylaşır. SMS2 için bu kılavuzu internette buldum
https://console5.com/techwiki/images/1/14/Sega_Master_System_II_Service_Manual,_April,_1991.pdfŞimdi tamirat için bir sonraki durağımız: Osilatör
SMS2'de 53Mhz'Lik bir osilatör var. Bu osilatörden alınan sinyal birçok frekans değiştirici devre tarafından kullanılarak farklı amaçlar için kullanılıyor. Önce osilatörün kendisini kontrol ediyorum.

53 Mhz'lik sinyali görüyorum. Sağlam görünüyor...
Daha sonra servis kılavuzunun kontrol etmemizi istediği diğer sinyalleri kontrol ediyorum. Bunlardan ilki CPU'nun (Meşhur Zilog Z80) CLOCK girişine giden sinyal. Bu sinyal de kocaman "özel" SEGA çipinde üretiliyor.

Burada da 10 Mhz civarı bir sinyal almamız lazımmış ki onu da alıyoruz...

Daha sonra TV'de görüntüyü oluşturacak senkronizasyon sinyali ve composite görüntü sinyallerini kontrol ediyorum. Bunun için Composite video encoder çipinin bacakları ideal. Bu çip hemen her konsolda yaygın olarak kullanılan Sony CXA1145.
Composite "Sync" sinyal çıkış bacağını kontrol ediyorum...

Gördüğünüz üzere "meşhur" 15Khz'lik yatay tarama senkronizasyon sinyalimiz de mevcut.

Composite video çıkış bacağına bakıyorum...

Orada da teknik kitaplara bile referans teşkil edecek şekilde tipik bir Composite Video sinyalimiz var.

Bu sinyalleri incelediğimizde konsol "resmi" olarak bir siyah ekran üretiyor. Aman ne ala, zaten bunu biliyorduk

Şaka bir yana, aslında "siyah" ekranın gerçekten suret gibi "gerçek" bir Composite video sinyali şeklinde üretilmesi bize konsolun encoder entegresinin, osilatörün ve aradaki özel SEGA çipinin sağlam olduğunu göstermesi açısından önemli...