Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[Tamirat] SNES kartuşu - Bacağı kopmuş çip
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] SNES kartuşu - Bacağı kopmuş çip  (Okunma Sayısı 4271 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.841



Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 14, 2015, 03:38:31 ÖÖ »

Bu akşam evde misafirlerimiz vardı. Güzel geçirilen saatlerden sonra ev sessizleşince sıradaki tamirat işlerinden çok da fazla zaman almayacak bir tanesini seçtim. Gece gece mini bir operasyon daha yaptım.

Bu seferki konumuz @retroman'ın kutusundan çıkan arızalı SNES kartuşu. Bu kartuşun sorunu bir şekilde çalışmaz olunca içindeki mask rom çipinin bacakları üzerinde biraz tamirat çalışması yapılmış. Şimdi bu yazının konusu o değil, onu kolayca halledebilirim amam yazının ana konusu dipi kökünden kopmuş bir çip bacağı nasıl tamir edilir?

Kartuşun mask rom'unun bazı bacaklarının PCB'ye lehimlendiği noktalardaki bakırlar daha önceki tamiratta kopmuş. Bunları temizleyip kimi bacakları kablo ile kimisini de biraz eğip bükerek gereken yerlere yeniden kavuşturmak için lehim sökücümü çalıştırıp önce bu bacakların üzerindeki lehimi temizlemeye karar verdim. Ancak çipin bir bacağındaki lehimi söktüğümde bu bacak bir anda düşüverdi.

Meğerse kartuşun çalışmamasının tek sebebi bu kopuk bacakmış. Muhtemel bu kartuş ezilmiş. Bacakların yönü hafif kayıktı. Bu son bacak ise stresse dayanamamış ve tam dibinden sıfır kırılmış. Ben o bacağı PCB'ye bağlayan lehimi emince de kendini koyverdi. 

Bu gibi durumlarda eğer üzerinde çalıştığımız çip plastik ise işimiz kolay. bacağın bulunduğu yeri dremel ile dikkatlice açıyoruz.



Bacak aslında açılan yerden çok daha içerilere kadar uzanan bakır bir hattın dışa vurmuş son noktasıdır. Esasen çipin işlevsel kısmı çipin sadece orta kısmında belki 2-3 mm2 genişliğinde bir alanı kaplar. Çipin gerisi tamamen plastikten ve bacaklar olarak gördüğümüz çipin özünü dış dünya ile kavuşturan yollardan ibarettir.

Sıfır kopan bacağı direk yerine lehimleyemeyiz zira havya ile ısıtılacak büyüklükte bir bakır görülmez. Bunun için dremel (veya bir başka matkap) ile 2-3mm'lik bir uç kullanarak bacağın koptuğu yerin üstünden delik açabilirsiniz. Sonlara yaklaştıkça çooook yavaş hareket ettirerek bakır kısma gelince durun. Kalan son ince plastik kısmı maket bıçağı ucuyla dikkatli bir şekilde temizleyin. Şimdi artık lehim yapılabilecek genişlikte bir bakır yüzey açığa çıktı. Buraya bir parça tek damarlı kablo lehimleyebilirsiniz. Bu çipin yeni bacağı olacak...



Kopuk bacağı tamir ettikten sonra diğer sorunlara dönüyorum...



İşlem tamamlandı. Bazı bacakları hemen yakınındaki hattın üzerindeki koruyucu kısmı kazıyararak oraya doğru yamultup uzatıp lehimleyebildim. Bazıları için ise bağlı olması gereken hattı takip ederek uzatma kablo ile daha güvenli bir yere lehimledim.



İşim bitince sıra kartuşu denemeye geldi. Bu kartuşu bu haliyle SNES'e sokamam. Bunun için geçici olarak elimdeki kartuşlardan birisinin kabını kullanmaya karar verdim.



Kartuş kabına tamir ettiğim kartuş PCB'sini yerleştirip konsola taktım ve acaba çalışacakmı ve içinden ne oyunu çıkacak diye merakla beklemeye başladım



Çıka çıka bu çıktı. Neyse kıymetli bir oyunmudur bilmiyorum ama en azından kopuk bacak tamiri konumuza konu mankenliği yapmış oldu.

@retroman, bu kartuşun kutusu sende vardır sanırım dolayısıyla PCB'yi geçici kullandığım kutudan çıkartıyorum.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:47:21 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

eemiroglu84
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.169



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 14, 2015, 09:39:11 ÖÖ »

Eline sağlık hocam senden feyz alıp hiçbir şeyi çöpe atmamamız lazım yaşatmak lazım
Logged

Retroman
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.687



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2015, 11:09:44 ÖÖ »

Eline Sağlık Yavuz Abi Çok Sağolasın Ölüyü Diriltmişsin Kasetin Mighty Morphin Power Rangers The Fighting Edition Oldugunu Biliyordum Yani Kutusu Mevcut.Bunun Gibi Çalışmayan 3 Tane Daha Snes Kaseti Vardı Elimde : Street Fighter ,Metroid... Onların Ayak Lehimlerini Tazeleyerek Çalıştırabildim ama Bunda Başarılı Olamadım.Havyayı Deydirdigim Gibi Ayak Baglantı Noktaları Kopmuştu Artık Nasıl Bir Yıpranmışlık ise!Tabi Teknik Bilgim Olmadıgı için Daha İlerisini Düşünemedim Hiç.Zaten Eline Ulaştıgında Görmüşsündür Hunharca Katledilmiş Halini ,O Son Anda Sinirle Gelişen Bir Durumdu Kahkaha

Kaset Degerli mi? Artık Senin Elin Deydi Değerli Benim İçin
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2015, 11:13:04 ÖÖ Gönderen: Retroman » Logged

evreno
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.233



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2015, 12:19:51 ÖS »

üstat eline sağlık çok güzel fikir ve bilgiler paylaşıyorsun
teşekkürler
Logged
Texas
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Temmuz 14, 2015, 12:35:13 ÖS »

Gercekten inanılmaz ders gibi ah bir ogrenebilsek

Bu arada Snes  oyunları özel cip kullanmış galiba bazı oyunlarında vardı yoksa o ses ve grafiği nasıl verir.
Logged
Retroman
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.687



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2015, 11:26:35 ÖÖ »

Aradan 5 Ay Geçmiş Güzel Bir Hort Olacak.Hep Aklımdaydı ama Elimde Boş Kartuş Yoktu.

En Sonunda Gökhan Arkadaşımızın Bu İş İçin Gönderdigim SFC Kaseti Elime Ulaştı ve Dönüşüm Tamamlandı.

Tekrar Teşekkür Ederim Yavuz Abi




Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: