Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir kabin projesi de benden...  (Okunma Sayısı 82359 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sera.2002
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #60 : Kasım 16, 2015, 11:06:47 ÖÖ »

Bir solukta okudum hepsini.Heyacandan nasıl okudum anlatamam.Devamını bekliyoruz.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #61 : Kasım 17, 2015, 15:42:29 ÖS »

Folyonun rengi güzelmiş

Devamı bekliyoruz sabırsızlıkla

Folyonun rengi orijinal boyanın aynısı olmasa da epey bir yakın oldu Tesadüfen iyi buldum.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #62 : Kasım 17, 2015, 17:03:23 ÖS »

Şimdi de üst yan panellerin kesim işlemine gelelim. Bildiğiniz gibi fason kesim yapan atölyeler veya Bauhaus gibi yapı marketler sadece prizmatik kesim yapıyorlar. Prizmatik olmayan kesimler için CNC veya lazer kesim yapan bir yerle de anlaşılabilir, ancak seri üretim yapmadıktan sonra hem masraflı olacaktı hem de tek bir parça için uğraşmayı göze alacak bir atölye bulmak gerekecekti. Ben de bu durumu göz önüne alarak üst yan panelleri yükseklik ve en uzun derinliği tam ölçüsünde olacak şekilde prizmatik olarak kestirdim. Daha sonra hazırlamış olduğum UG-NX katı modelinde yan panelin köşe yuvarlatmalarını iptal edip tüm birleşim noktaları arasındaki dikey ve yatay ölçüleri de belirledikten sonra kağıda çıktısını aldım.

T-Cetveli, gönye, cetvel ve şerit metre yardımıyla kağıt üzerindeki teknik resmin aynısını 1:1 ölçüde olacak şekilde panelin üzerine çizdim.

Daha sonra yuvarlatılacak kenar birleşimlerini çember cetvelinin 35mm lik kısmıyla çizerek yuvarlatma bölgelerini de belirlemiş oldum.

Plakayı dekupaj testere bıçağının ucu kesim sırasında yere değmeyecek kadar yükseklikte diğer plaka v.b. malzemelerin üzerine koyarak kesim işlemlerine başladım. Düz kesimler dekupaj testere ile yapıldı. Tabi düzlükten sapmamak için 10 cm den uzun kenarları mengene ile düz bir tahta parçasını bağlayıp dekupaj testerenin kenarı ona sürekli dayanacak şekilde kesim yaptım. Ayrıca uzun ve hızlı kesimlerde çok toz çıktığı için dekupaj ın arkadaki süpürge bağlantı yerine elektrik süpürgesinin hortumunu bağladım ve kesim sırasında süpürgeyi sürekli açık tuttum.

Yuvarlatma yerlerinde ise yine freze aparatına takılı dremel'i freehand olarak kullandım. Ancak yuvarlatmaları çizgilerin 1 mm kadar dışından yapıp daha sonra 40 numara ahşap zımparası ile alarak son düzeltmeleri yaptım. Bu zımpara oldukça kalın ve MDF yi peynir gibi yiyor, uğraştırmıyor Ayrıca resimde gördüğünüz gibi dremel ucunun giriş yapabilmesi için ıskarta kalacak parçanın tarafına 6 mm lik bir delik açıp dremel ile kesimi oradan başlattım. Bu şekilde daha kontrollü oluyor başlangıç.

Kesim işlemi tamamlandıktan sonra....

Diğer yan panele de tamamen aynı şekilde ve aynı sırada işlemleri uyguladım. Ölçüleri ve kesimi milimetrik yaptığım için her iki panel arasında ciddi bir fark olmadı. Eğer bu kesim sonrası rahatsız edici bir fark olsaydı her iki panel de üst üste konulup mengene ile sıkıştırıldıktan sonra her iki kenar da aynı anda zımparalanacak şekilde bir zımpara geçişiyle de gerekli düzeltmeler yapılabilirdi.

Ayrıca kesim yaparken dekupaj testere ve dremel bıçaklarının da bir kalınlığı olduğuna dikkat ederek kesimleri hep aynı şekilde (çizginin içinde, dışında veya ortalayarak-ki ben çizginin dışında teğet olacak şekilde ayarladım tüm kesimlerde-) kesim yapılırsa paneller arasında önemli bir fark olmayacaktır. Yine çizgiler çizilirken kalemin ucu daima sivri olmalı, çünkü uç kalınlaştıkça cetvelin dayandığı yerden neredeyse 1 mm kadar sapma olabiliyor. Üc-dört tane ucu açılmış kurşunkalemi (veya 0.5 B-2B uçlu kalem de olabilir) daima hazır bulundurun.

Üst üste konularak tek seferde kesim de düşünülebilir, ancak hem dekupaj testereyi zorlayacak, hem de dekupaj'ı oturtmada oluşacak ufak bir diklik hatası veya bıçağın esneme/eğilmesinden kaynaklı bir sapma normalde üstteki panelde göze batmayacak bir hatalı kesime sebep olacakken alttaki panelin alt kısmında ciddi bir kaymaya sebep olacaktır. Bu yüzden biraz daha zaman ayırıp ayrı ayrı kesim yapmak ve sonra gerekirse üst üste koyup zımpara ile tesviye en güzeli.

Kesim sonrası panellerin ve kesimin yapıldığı balkonun tozunu aldıktan sonra odaya getiriyor ve kabinin alt kısmı üzerine yanında duran dolaba dayanacak ve devrilmeyecek şekilde emaneten koyuyorum. Yine üst kısmın zemin plakası olacak olan parçayı da (yani üstün zemini ile alt kısmın tavanı ortak değil, ayrı ayrı parçalar, gerekirse üstle alt bütün olarak birbirinden ayrılabilecek) yerine yerleştiriyorum.

Birazcık arcade kabine benzemeye başladı Kahkaha

Şimdi bu kısmın montaj adımları biraz daha çetrefilli. Çünkü takılacak parçalar ve diğer paneller alt kısımda olduğu gibi kenara teğet veya paralel değiller. O yüzden panellerin dayanacağı tüm birleştirme yüzeylerini yan panel üzerine çizmem gerekiyor. Bunlar:
1-Alt panel
2-TV taşıyıcı paneli
3-Bilgisayar taşıyıcı paneli (TV üst paneli)
4-Marquee alt paneli (hoparlör paneli)
5-Marquee üst paneli

Bu sefer teknik resim çıkarmadan, ancak model üzerinde referans alabileceğim düz kenarlardan (arka, alt ve üst yüzeyler referans alabileceğim şekilde düz) model üzerinden gerekli ölçümleri yapıyorum ve yan paneller üzerine panellerin birleşeceği kısımları hassas bir çekilde çiziyorum.

Çizim işlemi tamamlandıktan sonra dolap çektirmesi adlı bağlama parçalarını kullanacağım için onların delik yerlerini belirlemem gerekiyor.

Dolap çektirmesi dediğim şey şu parça:

Metal ve plastik kısmı olmak üzere (bazılarında her ikisi de metal)iki parçadan oluşuyor, metal olan bir panele, plastik olan da metal olanın bağlantısı yapıldıktan sonra diğer panele bağlanıyor. Bu işlemde en kritik ve öncelikli nokta metal kısımları doğru bir şekilde bağlamak. bunun için çizgilerle panellerin duracağı yeri yan panel üzerine çizdikten sonra yerine takılacak paneli (veya uzunluğu kurtaracak başka bir paneli) referans olması amacıyla tam çizgilere oturacak şekilde yerleştiriyor ve dolap çektirmesinin metal kısımlarını referans olarak koyduğumuz panele değecek şekilde ayarladıktan sonra oynatmamaya maksimum özen göstererek metal kısmın üzerine çekiçle vurarak altında yer alan sabitleme dişlerinin MDF ye geçmesini sağlıyoruz. Böylece vidalama sırasında parça bir daha hareket edemiyor.

Daha sonra yeri belli olan metal kısmın üzerindeki vida deliklerinden işaretleme yapıyor ve 2 mm'lik matkapla panelin arkasına geçmemeye özen göstererek yaklaşık 10 mm derinliğinde pilot delikleri açıyoruz ve 3.5x20 mm'lik vidalarla panel bağlantısını yapıyoruz.

Plastik kısmın bağlantısı için de metal kısımlar takıldıktan sonra bağlantı yapılacak olan paneli yan panel üzerindeki yerine tam olarak yerleştirdikten sonra (yan paneller yerdeyken, takılacak olan panelin sırayla önce bir tarafına sonra diğer tarafına bağlantı yapılacak şekilde) plastik kısmı metal kısmın üzerine koyuyor, ancak yan panele değmeyecek, arada 2-3 mm boşluk kalacak şekilde geri çekip işaretlemeleri öyle yapıyoruz. Bu kısım çok önemli arkadaşlar. Eğer boşluk bırakılmadan işaretleme yapılır ve vidalama yapılırsa çektirme görevini yapmıyor ve yüzeyleri birbirine bastıramıyorsunuz!!!
Ayrıca bu işlemleri iki kişi ile yapmakta fayda var. Eğer iki kişi bulamıyorsanız uzun mengenelerden (kabin genişliğini kurtaracak kadar, benim örnekte 600 mm civarı) bir tane edinip montaj yapılacak parçaları yerde kaymaması için sabitlemek faydalı olacaktır.

Yan panelde daima metal kısım, diğer panellerde de plastik olan kısım olacak şekilde bağlantı yaptım ben. Bu şekilde yapınca çektirmenin ortasındaki vida sıkıldıkça paneller de birbirine doğru baskı uyguluyor ve bir rijitlik sağlanıyor. Normalde söküm-takım işlemlerini kolaylaştırmak için benim yaptığımın tam tersi bağlantı yapılır, çünkü benim bağladığım şekilde bağlantı yapılınca parçaları tekrar ayırmak için plastik kısmın vidalarını da söküp almak gerekiyor. Diğer türlü bağlantıda ortadaki büyük vida sökülerek bağlantılar hızlıca ayrılabiliyor ve ahşaba bağlı vidalar sökülüp takılmayacağı için yalama yapma riski de olmuyor. Ancak bizim önceliğimiz montaj kolaylığından ziyade sağlamlık. o yüzden dediğim şekilde bağlantı yapılırsa gayet sağlam olacaktır. Ben panel başına 2 sağ 2 de sol tarafta olacak şekilde 4 çektirme kullandım. İhtiyaç duyulursa sayı artırılabilir. Ayrıca ben iki noktada elimde çektirme kalmadığı için çakallık yapıp plastik köşebentlerden kullandım Kahkaha Şu an için kabinin oldukça rijit olması sebebiyle değiştirme gereksinimi duymadım ama istenirse kolayca değiştirilebilir sonradan da.

Her iki yan panel üzerine, çektirmenin tüm metal kısımlar takılıp, diğer panellerde de plastik kısımların takılacağı vidaların pilot delikleri açıldıktan sonra yalnızca alt ile üst panele çektirmenin plastik parçalarını da vidalıyoruz (Diğer paneller yerine konulduktan sonra plastik parçalar takılacak, yoksa paneli yerine takamazsınız)

Sol tarafında dayanak olarak kullanılacak dolap olduğu için önce sol paneli alttan yerine vidaladım. Sonra kardeşimin yardımıyla sağ paneli vidaladım ve o tutarken marquee üst panelini de takarak devrilme riskini ortadan kaldırdım. Ortaya çıkan manzara şu şekilde....

Daha sonra üst kısmın alt kısma göre hizasını ayarladıktan sonra M8x45 civatalarla üstün tabanı ile altın tavanını 4 adet civata ile birbirine bağladım. Delikleri de kayma olmaması için 8mm lik matkap ile deldim. Böylece civataların her iki panele de boşluksuz olarak geçmesini sağladım.

Şimdi de televizyonun duracağı zemin panelini monte ediyoruz. Bu panelde plastik parçaları az önce dediğim gibi önceden takmıyoruz, yoksa paneli yerine oturtamayız. Ancak plastik parçaların takılacağı delikleri önceden hazırlanmış durumda (eğer değilse de bu aşamada da yapılabilir) Paneli yerine koyduktan sonra bir kişi tutarken biz de üstten plastik parçaları panele vidalıyoruz (veya deliklerini daha önce açmamışsak delik yerlerini daha önceden anlattığım 2-3 mm geriden işaretleme kuralını unutmadan işaretliyor ve 2mm matkapla pilot deliğini deldikten sonra plastik parçaları vidalıyoruz) Son olarak da göbek vidası ile çektirme parçalarını birbirine bağlıyor ve bu vidayı iyice sıkıyoruz.

Yukarıdaki fotoğrafta görüleceği gibi arkada eğimli kısımda yer alan küçük paneli de plastik köşebentlerle bağlıyoruz. Rijitliğe pek bir etkisi olmayacağı için bu parçada çektirme kullanmadım.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #63 : Kasım 17, 2015, 18:37:44 ÖS »

Çok güzel çalışma teşekkürler madüler yapı olmuş istediğin zaman boz-yap elllerine sağlık güzel bi çalışma

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #64 : Kasım 17, 2015, 19:26:37 ÖS »

Süper olmuş kabine benzemeye başlamış
NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #65 : Kasım 18, 2015, 13:32:32 ÖS »

Ev yapımı işlere beni de özendirdin. Eline sağlık güzel işçilik, bitirince daha güzel olur umarım.

Kolay gelsin.

sera.2002
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #66 : Kasım 18, 2015, 15:06:53 ÖS »

Kolay gelsin...Çok güzel olacak belli emeğinizden...
keikonda
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Kasım 23, 2015, 22:01:41 ÖS »

Çok temiz çalışıyorsunuz, elinize sağlık. Bir an önce projenin devamı gelir umarım Kahkaha
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #68 : Kasım 24, 2015, 08:32:33 ÖÖ »

İyi dilek ve düşünceleriniz için teşekkürler arkadaşlar. Devamı gelecek, sadece paralelde yürüttüğüm diğer projeler ve tamir/onarım işleri yüzünden paylaşımlar biraz yavaş kalıyor şu aralar. Haftaiçleri işten arta kalan kısa zamanı da mecburen paylaştırarak kullanıyorum Kahkaha

sera.2002
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #69 : Kasım 24, 2015, 08:56:00 ÖÖ »

Sizlerden şevk alarak günün birinde belki ben de bir tane yapmaya cesaret bulabilirim.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #70 : Kasım 27, 2015, 22:53:59 ÖS »

Sonunda teşhisi için zamanımı alan televizyondaki küçük ama kafama takılan sorunları giderdim. Yarından itibaren kaldığımız yerden devam edeceğiz Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #71 : Kasım 28, 2015, 23:20:00 ÖS »

Sonunda teşhisi için zamanımı alan televizyondaki küçük ama kafama takılan sorunları giderdim. Yarından itibaren kaldığımız yerden devam edeceğiz Kahkaha

Eee bekliyoruz, gözlerimiz yolda kaldı

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #72 : Kasım 29, 2015, 00:41:32 ÖÖ »

Vay üstad sizde merakla bekliyorsunuz

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #73 : Kasım 29, 2015, 01:16:43 ÖÖ »

Hazır konu sıcakken televizyon ile ilgili yaşadıklarımı ve çözümlerini anlatmayı düşünüyordum, ancak konu bütünlüğünün bozulmaması açısından kabin işleri tamamlandıktan sonra yazmaya karar vermiş bulunmaktayım.
Arka ve üst kısmı kapatacak olan 3 mm'lik MDF'den tasarladığım panelleri saymazsak geriye üzerinde hoparlörlerin de yer aldığı marquee bölgesinin alt paneli ile bilgisayarı yerleştireceğim ve televizyonun üstünde yer alan panel kaldı. Bu panellerin yanlarla olan bağlantı yerlerini zaten bir önceki adımda hazırlamıştım hatırlarsanız. Bu sebeple tek işimiz aslında paneli yerine koyup çektirme ve köşebentler ile sabitlemek. Yalnız burada diğerlerinden farklı olarak şöyle bir durum var. Birincisi, marquee alt paneli (ve bir sonraki adımda anlatacağım joystick panelleri) 1 tabaka MDF'ye sığmadığı için bunu ayrıca satın aldığım masif ahşap plakadan keserek oluşturmam gerekiyor. Kesim işi zor değil, dekupaj ile mengeneyle sıkıştırılmış tahta dayanak kullanma yöntemiyle dümdüz kesilebiliyor. Ancak bir sorunumuz var ki bu marquee alt panelinin dışa bakan tarafının gönyeli (yani açılı) kesilmesi gerekiyor. Dekupaj testerenin gönyeli kesim özelliği var, yani bıçağı +/- 45 derece açıya kadar ayarlayabiliyoruz. Ancak gel gör ki cihazın üzerinde sadece 0, +/-22,5 ve +/-45 derece noktaları işaretli. Eğer benim durumdaki gibi 30 küsür, 20 küsür gibi açılarla kesme durumu olursa bıçağı doğru ayarlamanın tek yolu kalıyor, iletki kullanmak Kahkaha

İletkinin tabanı resimdeki gibi düz olmalı. Dekupaj testerenin ayar vidasını biraz gevşettikten sonra (ayarın kaçmaması için vidanın çok gevşek olmaması lazım) iletkiyi testerenin tabanına yerleştiriyor ve iletki üzerinde yer alan merkez çizgisinin üst ucu her zaman testere bıçağı üzerinde olacak şekilde koyuyoruz. Daha sonra testere bıçağı istediğimiz açı değerine gelene kadar tabanı kaydırıyor ve ayarı kaydırmamaya dikkat ederek vidayı sıkıyoruz. Tabanı ayarlarken iletkinin merkez çizgisinin üst ucunun bıçak üzerinde yer almasını kontrol ediyor ve gerekirse düzeltiyoruz.
Gönyeli kesimde dekupaj testere üzerindeki düz kesim çizgisi de kayıyor, yani farkına varmaz da o çizgiyi kesim çizgisine göre hizalayıp takip ederseniz bıçağın konumuna göre ya istediğiniz yere göre daha içten ya da daha dıştan kesmiş olursunuz. Bu yüzden dekupajdaki işareti hiç dikkate almadan mengene ile dekupaj testere tabanına dayanacak düz bir tahtayı bıçağın kesim çizgisini referans alarak sıkıştırıp o tahtaya dayanarak kesimleri yapıyoruz.
Bu anlattığım şekilde hem marquee alt panelini hem de joystick panelini kesiyorum. Kesim sonrası da yerine monte ediyorum.

Öncelikle bilgisayarın duracağı paneli monte ettikten sonra araya olması gereken 6 mm'lik boşluğu (ki bu boşluğa 3mm'lik MDF'den yapılacak olan bezel ile yine 3 mm kalınlığındaki pleksi dolduracak) o an elimde pleksi olmadığı için iki tane 3 mm'lik MDF paneli üstüste koyarak veriyorum. Daha sonra da marquee alt panelini araya koyduğum MDF'leri iyice sıkıştıracak şekilde ayarlayıp yan panele dolap çektirmeleri ile daha önce anlattığım yönteme göre vidalıyorum.

Şimdi gelelim joystick panelimize.....

Panel üç parçadan oluşuyor. Joystick ve butonların yer aldığı üst kısım, ön kısım ve alt kısım. Bunlardan üst ve ön kısım birbirine vida ile sabitlenecek. Ön ve alt kısımlar arasında da gerektiğinde kolay açılıp kapanabilmesi için menteşeler yer alacak. Bu yüzden işe menteşelerin montajıyla başlıyoruz.
Uzun menteşe bulamadığım için 4 tane kısa menteşelerden aldım ve bunları aralıklı olarak monte edeceğim. Tabi hal böyle olunca menteşelerin çıkıntı durmaması için 1 mm kalınlığında menteşe yüzeylerinin gömüleceği kadar parçalara yuva açıyoruz.

Yuvaları açarken yine dremel'i freze aparatı ve freze ucu ile kullanıyorum. Menteşenin takılacağı diğer yüzeye de yuvaları aynı şekilde açıyoruz.

ve daha sonra ön ve alt yüzeyleri menteşelerle birbirine bağlıyoruz.

Aslında yuva açma işi yapılmasa da olur, ancak bu tip menteşelerin çıkıntı kalması hoşuma gitmiyor. Elimde ekipman da varken düzgün yapayım dedim işi Kahkaha

Ayrıca fotoğrafta dikkatinizi çekmiştir, vida olarak da sunta vidası yerine çok eskilerden elimde kalan ve muhtemelen artık piyasada da bulunmayan sarı renkli ağaç vidalarından kullandım. Bunun tek amacı şu, sunta vidalarının kafaları çok büyük. Menteşe kapandığında kafalar birbirine çarpıyor ve menteşenin kapanmasına engel oluyor. Bu yüzden zorunlu olarak kafası küçük olan bu vidaları kullandım. Normalde bu vidaları hiç sevmem, düz tornavida ağızlı olduğu için adam gibi kavramaz, habire fırtar sıkarken ya da sökerken. Ayrıca birkaç sök tak sonrası da tornavida ağzı sıyrılır iyice zorlaştırır işi. Piyasada muhtemelen kafası daha küçük sunta vidaları da vardır, ama elimde bunlar varken ve sök-tak yapılmayacak bir yerde olduğunu da düşünerek aramakla uğraşmadım.

Vidaları atmadan önce yine tüm vida yuvalarını 2mm'lik matkap ile delmeyi unutmuyoruz. Özellikle menteşenin dik kısmına bağlanacağı MDF parça da (alt kısım) vida deliği yeterli çap ve boyda olmazsa MDF'yi anında çatlatır.

Son olarak da üst paneli ön panele sağlam olması açısından çıta ile bağlıyorum.

Burada da şöyle bir durum oldu.Üstteki resimde yine o sarı vidalardan görüyorsunuz Kahkaha Burada da boy sebebiyle bunları kullanmak durumunda kaldım. Elimdeki sunta vidaları 16,20 ve 35 mm boyunda. Birleştireceğim parçaların toplam kalınlığı ise 36 mm ve arkadan kesinlikle çıkmaması gerekiyor. E tabi bu durumda 20mm iş yapamayacak kadar kısa kalırken 35 mm lik vida da tam sıkıldığında arkadan ucunu gösteriyor Kahkaha Bu durumu öngörerek 30mm'lik vidalardan da mutlaka alın. Zaten çıtalı bağlantı yapacaksanız bu vidalara oldukça fazla gereksiniminiz olacak. Ben bir kez daha Bauhaus'a gitmeye üşendim ve elimdeki 30mm'lik sarı ahşap vidalarını kullanmaya karar verdim. Hem 10+ yıldır duran stoğu biraz tüketmiş oluruz bu bahaneyle Kahkaha

Bağlantının diğer kısmında ise karşıdan çıkma riski olmadığı için 35'lik sunta vidalarını basıyorum.

Üç parçanın birleştirilmesiyle oluşan kumanda panelimizi yerine koyuyor ve ilk önce fotoğrafta görüldüğü gibi uç kısmından, kabinin alt-ön panelinin üst yüzeyine vidalıyorum. Burada vidalanacak doğru noktayı bulmak için ilk önce sadece en soldaki vidayı atıyor ve paneli kapatarak doğru konumda kapanıp kapanmadığını kontrol ediyorum ve tabiki ilk seferinde tutturamıyorum Kahkaha Daha sonra doğru noktayı bulana kadar vida attığım deliği üst parçada (yani panelin alt plakası) büyütüyor ve vidanın altına pul koyarak ileri-geri ayar şansına sahip oluyorum.

{Vidayı gevşet-paneli duruma göre ileri-geri al-vidayı sık-kontrol et-gerekirse bu işlemleri tekrar et} silsilesini takip ederek optimal konumu buluyor ve diğer kalan 6 vidayı da belirlemiş olduğum son konumda atıyorum.

Panelin kapanmasını kontrol ederken yine temas edeceği yüzeyi benzetmek için TV alt paneli ile arasına 3 mm MDF+3 mm pleksi'yi taklit edecek şekilde iki adet 3 mm'lik MDF parça koyuyorum.

Bu haliyle panel çok sağlam değil, bu sebeple sağlı sollu birer tane de dolap çektirmesi bağlıyoruz.

ve kabine bağlama işleri tamamlanan kumanda panelimiz...

Yukarıdaki fotoğrafta görülen tahtaya sarılı zımpara ile de kapatıp açılırken sürten kenarları alıyorum. Bu şekilde düz bir parçaya bağlayıp yapınca hem daha kolay ve hızlı oluyor hem de düz bir yüzey elde ediliyor zımparalama sonrası.

Kapalı durumda panelimiz....

Şimdi de paneli sabitleme aşamalarına gelelim. Bildiğiniz gibi benim kabin alt-üst iki parça olduğu ve alt yarıdan üst yarıya erişim olmaması sebebiyle bu panelin sabitlemesinde normalde jeton kanalı kapağından el sokularak açılıp kapanan kilitlerden kullanamıyorum. Ayrıca sık sık erişim gerekmeyeceğini de düşünerek üstten vidalı olacak şekilde bağlantı yapacağım.

Bu amaçla yan panellere kumanda panelinin oturacağı sağlı sollu birer çıta yapmamız gerekiyor. Ancak çıtanın takılacağı yer çok kritik. Sağ-Sol ve panelin pleksi üzerine oturacağı ön kısmı aynı anda basmalı. Bunu ise şu yöntemle yapıyoruz. Önce yanlara monte edilecek çıtaları kumanda paneline monte edip iyice sıkıyoruz.

Daha sonra yan panellerin dış kısmından çıtanın orta hizasını kumpas yardımıyla belirliyor ve işaretliyoruz.

Paneli kapatıp üstten bastırıyoruz (oturma yüzeyi olan ön kısımda 6 mm lik pleksi+MDF kalınlığını temsil eden iki adet 3 mm lik plakalar yerindeyken) ve bu konumdayken yan panelin dış kısmından 1.5mm'lik matkapla daha önce belirleyerek işaretlediğimiz çıtanın orta hizasından uçlara yakın olacak şekilde iki adet delik deliyoruz.

Daha sonra iki adet 1.5 mm çapındaki ve 30 mm boyundaki çivilerden matkapla açtığımız bu deliklere çakıyoruz.

Böylece çıtanın yerini belirlemiş olduk. Aynı işlemleri diğer tarafa da aynı şekilde yaptıktan sonra kumanda panelini çıtaya bağlayan vidaları çıkarıyor ve paneli açıyoruz. Çiviler sayesinde çıtalar yan panel üzerindeki yerlerinden ayrılmadan kalıyorlar.

Vida için pilot deliklerimizi arkadan çıkmamaya maksimum dikkat göstererek deliyor ve vidaların gömülmesi için matkaba takılı olan havşa ucunu kullanarak havşa açıyoruz.

ve 30 mm boyundaki vidaları kullanarak sabitleme işlemini her iki taraf için de gerçekleştiriyoruz. Yine elimde olmadığı için sarı ahşap vidalarından kullandım görüldüğü üzere.

ve kumanda paneli montajı tamamlanıyor...

Kabini folyo kaplayacağım için kaplama yüzeylerini olabildiğince bozmamaya çalıştım ve bu yüzden dıştan vidalama v.s. gibi tüm işlemlerden kaçındım. Eğer boya yapılacaksa hiç çivi v.s. ile uğraşmadan vidalar dışarıdan atılıp üzerleri macun ile de kapatılabilir.
« Son Düzenleme: Kasım 29, 2015, 01:20:40 ÖÖ Gönderen: pcdata76 » Logged

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #74 : Kasım 29, 2015, 14:50:29 ÖS »

Kabinin marangozluk işleri devam ederken Amerika'dan sipariş verdiğim Happ marka kol ve butonlar da geldi.

Sette 2 joystick + 14 buton var. 6 tuşlu normal bir Jamma sisteme yetecek sayıda. Ancak MAME sisteminde klavye/mouse kullanmayı reddederseniz bazı hayati tuşların da panelde veya kabinin kilitli bölmeleri gibi herhangi bir yerinde yer alması gerekiyor. Ayrıca bilgisayarın açma kapama tuşu ve tercihen reset tuşu için de birer adet buton gerekiyor. Elbette bu butonlar görece pahalı kabin butonları olmak zorunda değiller, herhangi bir "Normally Open" buton da iş görür. Ancak benim elimde 90'lı yıllarda NES için yaptığım kumandadan kalma çakma Happ butonlardan oldukça fazla olduğu için tüm butonları bunlardan kullanmaya karar veriyorum.

Bu da NES için yaptığım meşhur kumandaların elimde kalan kısmı Kahkaha

Standart butonlara ek olarak kumanda paneline 4 adet daha buton koyacağım. Bunların şu fonksiyonları olacak:
-Select game: GameEX arayüzünde seçim tuşu ve seçilen oyunu başlatma tuşu (klavye'de Enter'a denk geliyor). Ayrıca MAME içerisindeki menülerde seçim/onay tuşu.
-Exit game: GameEX arayüzünde geri tuşu, MAME içerisinde oyundan çıkış tuşu, MAME menülerinde önceki menüye dönme tuşu (klavye'de Escape tuşunun karşılığı)
-Pause game: Oyun içerisindeyken ara vermeye yarıyor. Oyunun ortasındayken kapı çalar, telefon çalar, bir ihtiyacınız olur ve kapatmak istemezsiniz o yüzden faydalı.
-Reset game: seçili oyunu baştan başlatıyor. Çok gerekli değil, çıkıp tekrar girme işlemini hızlandırıyor sadece. İleride daha önemli bir fonksiyon ihtiyacı olursa onunla değiştiririm.

Ayrıca GameEX tuş kombinasyonları kullanmaya da izin veriyor. Bunu kullanarak ekstra fonksiyonlar da atanabilir. Mesela ben oyun seçme listesindeyken Left player start tuşuna basılı iken yukarı-aşağı yapıldığında sayfa sayfa ilerleyecek şekilde bir ayar ile pause tuşuna basılıyken yukarı aşağı yapıldığında sesi açıp azaltacak bir ayar daha yaptım. Ses özellikle önemli, gece kısmak gerekebiliyor Bir de oyunlar arası ses seviyeleri eşit değil, bazısı çok kısık çıkarken bazısı da fazla olabiliyor.

Jeton bölgesine de 6 adet buton koydum, bunlardan 4 ü dolu 2 si şu an için boş.
-Bilgisayar açma/kapama tuşu
-Bilgisayar reset tuşu
-Oyunların servis/diagnostik ekranını çağırma tuşu (Klavye'de F2 tuşuna karşılık geliyor)
-MAME ayar menüsü çağırma tuşu (tüm tuş ayarları, ekran ayarları, oyuna özgü dip switch ayarları v.s. gibi ayarlar için gerekli. Klavye'de Tab tuşuna karşılık geliyor)

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: