Hazır konu sıcakken televizyon ile ilgili yaşadıklarımı ve çözümlerini anlatmayı düşünüyordum, ancak konu bütünlüğünün bozulmaması açısından kabin işleri tamamlandıktan sonra yazmaya karar vermiş bulunmaktayım.
Arka ve üst kısmı kapatacak olan 3 mm'lik MDF'den tasarladığım panelleri saymazsak geriye üzerinde hoparlörlerin de yer aldığı marquee bölgesinin alt paneli ile bilgisayarı yerleştireceğim ve televizyonun üstünde yer alan panel kaldı. Bu panellerin yanlarla olan bağlantı yerlerini zaten bir önceki adımda hazırlamıştım hatırlarsanız. Bu sebeple tek işimiz aslında paneli yerine koyup çektirme ve köşebentler ile sabitlemek. Yalnız burada diğerlerinden farklı olarak şöyle bir durum var. Birincisi, marquee alt paneli (ve bir sonraki adımda anlatacağım joystick panelleri) 1 tabaka MDF'ye sığmadığı için bunu ayrıca satın aldığım masif ahşap plakadan keserek oluşturmam gerekiyor. Kesim işi zor değil, dekupaj ile mengeneyle sıkıştırılmış tahta dayanak kullanma yöntemiyle dümdüz kesilebiliyor. Ancak bir sorunumuz var ki bu marquee alt panelinin dışa bakan tarafının gönyeli (yani açılı) kesilmesi gerekiyor. Dekupaj testerenin gönyeli kesim özelliği var, yani bıçağı +/- 45 derece açıya kadar ayarlayabiliyoruz. Ancak gel gör ki cihazın üzerinde sadece 0, +/-22,5 ve +/-45 derece noktaları işaretli. Eğer benim durumdaki gibi 30 küsür, 20 küsür gibi açılarla kesme durumu olursa bıçağı doğru ayarlamanın tek yolu kalıyor, iletki kullanmak

İletkinin tabanı resimdeki gibi düz olmalı. Dekupaj testerenin ayar vidasını biraz gevşettikten sonra (ayarın kaçmaması için vidanın çok gevşek olmaması lazım) iletkiyi testerenin tabanına yerleştiriyor ve iletki üzerinde yer alan merkez çizgisinin üst ucu her zaman testere bıçağı üzerinde olacak şekilde koyuyoruz. Daha sonra testere bıçağı istediğimiz açı değerine gelene kadar tabanı kaydırıyor ve ayarı kaydırmamaya dikkat ederek vidayı sıkıyoruz. Tabanı ayarlarken iletkinin merkez çizgisinin üst ucunun bıçak üzerinde yer almasını kontrol ediyor ve gerekirse düzeltiyoruz.
Gönyeli kesimde dekupaj testere üzerindeki düz kesim çizgisi de kayıyor, yani farkına varmaz da o çizgiyi kesim çizgisine göre hizalayıp takip ederseniz bıçağın konumuna göre ya istediğiniz yere göre daha içten ya da daha dıştan kesmiş olursunuz. Bu yüzden dekupajdaki işareti hiç dikkate almadan mengene ile dekupaj testere tabanına dayanacak düz bir tahtayı bıçağın kesim çizgisini referans alarak sıkıştırıp o tahtaya dayanarak kesimleri yapıyoruz.
Bu anlattığım şekilde hem marquee alt panelini hem de joystick panelini kesiyorum. Kesim sonrası da yerine monte ediyorum.

Öncelikle bilgisayarın duracağı paneli monte ettikten sonra araya olması gereken 6 mm'lik boşluğu (ki bu boşluğa 3mm'lik MDF'den yapılacak olan bezel ile yine 3 mm kalınlığındaki pleksi dolduracak) o an elimde pleksi olmadığı için iki tane 3 mm'lik MDF paneli üstüste koyarak veriyorum. Daha sonra da marquee alt panelini araya koyduğum MDF'leri iyice sıkıştıracak şekilde ayarlayıp yan panele dolap çektirmeleri ile daha önce anlattığım yönteme göre vidalıyorum.

Şimdi gelelim joystick panelimize.....
Panel üç parçadan oluşuyor. Joystick ve butonların yer aldığı üst kısım, ön kısım ve alt kısım. Bunlardan üst ve ön kısım birbirine vida ile sabitlenecek. Ön ve alt kısımlar arasında da gerektiğinde kolay açılıp kapanabilmesi için menteşeler yer alacak. Bu yüzden işe menteşelerin montajıyla başlıyoruz.
Uzun menteşe bulamadığım için 4 tane kısa menteşelerden aldım ve bunları aralıklı olarak monte edeceğim. Tabi hal böyle olunca menteşelerin çıkıntı durmaması için 1 mm kalınlığında menteşe yüzeylerinin gömüleceği kadar parçalara yuva açıyoruz.

Yuvaları açarken yine dremel'i freze aparatı ve freze ucu ile kullanıyorum. Menteşenin takılacağı diğer yüzeye de yuvaları aynı şekilde açıyoruz.

ve daha sonra ön ve alt yüzeyleri menteşelerle birbirine bağlıyoruz.

Aslında yuva açma işi yapılmasa da olur, ancak bu tip menteşelerin çıkıntı kalması hoşuma gitmiyor. Elimde ekipman da varken düzgün yapayım dedim işi
Ayrıca fotoğrafta dikkatinizi çekmiştir, vida olarak da sunta vidası yerine çok eskilerden elimde kalan ve muhtemelen artık piyasada da bulunmayan sarı renkli ağaç vidalarından kullandım. Bunun tek amacı şu, sunta vidalarının kafaları çok büyük. Menteşe kapandığında kafalar birbirine çarpıyor ve menteşenin kapanmasına engel oluyor. Bu yüzden zorunlu olarak kafası küçük olan bu vidaları kullandım. Normalde bu vidaları hiç sevmem, düz tornavida ağızlı olduğu için adam gibi kavramaz, habire fırtar sıkarken ya da sökerken. Ayrıca birkaç sök tak sonrası da tornavida ağzı sıyrılır iyice zorlaştırır işi. Piyasada muhtemelen kafası daha küçük sunta vidaları da vardır, ama elimde bunlar varken ve sök-tak yapılmayacak bir yerde olduğunu da düşünerek aramakla uğraşmadım.
Vidaları atmadan önce yine tüm vida yuvalarını 2mm'lik matkap ile delmeyi unutmuyoruz. Özellikle menteşenin dik kısmına bağlanacağı MDF parça da (alt kısım) vida deliği yeterli çap ve boyda olmazsa MDF'yi anında çatlatır.
Son olarak da üst paneli ön panele sağlam olması açısından çıta ile bağlıyorum.

Burada da şöyle bir durum oldu.Üstteki resimde yine o sarı vidalardan görüyorsunuz

Burada da boy sebebiyle bunları kullanmak durumunda kaldım. Elimdeki sunta vidaları 16,20 ve 35 mm boyunda. Birleştireceğim parçaların toplam kalınlığı ise 36 mm ve arkadan kesinlikle çıkmaması gerekiyor. E tabi bu durumda 20mm iş yapamayacak kadar kısa kalırken 35 mm lik vida da tam sıkıldığında arkadan ucunu gösteriyor

Bu durumu öngörerek 30mm'lik vidalardan da mutlaka alın. Zaten çıtalı bağlantı yapacaksanız bu vidalara oldukça fazla gereksiniminiz olacak. Ben bir kez daha Bauhaus'a gitmeye üşendim ve elimdeki 30mm'lik sarı ahşap vidalarını kullanmaya karar verdim. Hem 10+ yıldır duran stoğu biraz tüketmiş oluruz bu bahaneyle

Bağlantının diğer kısmında ise karşıdan çıkma riski olmadığı için 35'lik sunta vidalarını basıyorum.

Üç parçanın birleştirilmesiyle oluşan kumanda panelimizi yerine koyuyor ve ilk önce fotoğrafta görüldüğü gibi uç kısmından, kabinin alt-ön panelinin üst yüzeyine vidalıyorum. Burada vidalanacak doğru noktayı bulmak için ilk önce sadece en soldaki vidayı atıyor ve paneli kapatarak doğru konumda kapanıp kapanmadığını kontrol ediyorum ve tabiki ilk seferinde tutturamıyorum

Daha sonra doğru noktayı bulana kadar vida attığım deliği üst parçada (yani panelin alt plakası) büyütüyor ve vidanın altına pul koyarak ileri-geri ayar şansına sahip oluyorum.
{Vidayı gevşet-paneli duruma göre ileri-geri al-vidayı sık-kontrol et-gerekirse bu işlemleri tekrar et} silsilesini takip ederek optimal konumu buluyor ve diğer kalan 6 vidayı da belirlemiş olduğum son konumda atıyorum.
Panelin kapanmasını kontrol ederken yine temas edeceği yüzeyi benzetmek için TV alt paneli ile arasına 3 mm MDF+3 mm pleksi'yi taklit edecek şekilde iki adet 3 mm'lik MDF parça koyuyorum.
Bu haliyle panel çok sağlam değil, bu sebeple sağlı sollu birer tane de dolap çektirmesi bağlıyoruz.

ve kabine bağlama işleri tamamlanan kumanda panelimiz...

Yukarıdaki fotoğrafta görülen tahtaya sarılı zımpara ile de kapatıp açılırken sürten kenarları alıyorum. Bu şekilde düz bir parçaya bağlayıp yapınca hem daha kolay ve hızlı oluyor hem de düz bir yüzey elde ediliyor zımparalama sonrası.
Kapalı durumda panelimiz....

Şimdi de paneli sabitleme aşamalarına gelelim. Bildiğiniz gibi benim kabin alt-üst iki parça olduğu ve alt yarıdan üst yarıya erişim olmaması sebebiyle bu panelin sabitlemesinde normalde jeton kanalı kapağından el sokularak açılıp kapanan kilitlerden kullanamıyorum. Ayrıca sık sık erişim gerekmeyeceğini de düşünerek üstten vidalı olacak şekilde bağlantı yapacağım.
Bu amaçla yan panellere kumanda panelinin oturacağı sağlı sollu birer çıta yapmamız gerekiyor. Ancak çıtanın takılacağı yer çok kritik. Sağ-Sol ve panelin pleksi üzerine oturacağı ön kısmı aynı anda basmalı. Bunu ise şu yöntemle yapıyoruz. Önce yanlara monte edilecek çıtaları kumanda paneline monte edip iyice sıkıyoruz.

Daha sonra yan panellerin dış kısmından çıtanın orta hizasını kumpas yardımıyla belirliyor ve işaretliyoruz.

Paneli kapatıp üstten bastırıyoruz (oturma yüzeyi olan ön kısımda 6 mm lik pleksi+MDF kalınlığını temsil eden iki adet 3 mm lik plakalar yerindeyken) ve bu konumdayken yan panelin dış kısmından 1.5mm'lik matkapla daha önce belirleyerek işaretlediğimiz çıtanın orta hizasından uçlara yakın olacak şekilde iki adet delik deliyoruz.

Daha sonra iki adet 1.5 mm çapındaki ve 30 mm boyundaki çivilerden matkapla açtığımız bu deliklere çakıyoruz.

Böylece çıtanın yerini belirlemiş olduk. Aynı işlemleri diğer tarafa da aynı şekilde yaptıktan sonra kumanda panelini çıtaya bağlayan vidaları çıkarıyor ve paneli açıyoruz. Çiviler sayesinde çıtalar yan panel üzerindeki yerlerinden ayrılmadan kalıyorlar.

Vida için pilot deliklerimizi arkadan çıkmamaya maksimum dikkat göstererek deliyor ve vidaların gömülmesi için matkaba takılı olan havşa ucunu kullanarak havşa açıyoruz.

ve 30 mm boyundaki vidaları kullanarak sabitleme işlemini her iki taraf için de gerçekleştiriyoruz. Yine elimde olmadığı için sarı ahşap vidalarından kullandım görüldüğü üzere.

ve kumanda paneli montajı tamamlanıyor...

Kabini folyo kaplayacağım için kaplama yüzeylerini olabildiğince bozmamaya çalıştım ve bu yüzden dıştan vidalama v.s. gibi tüm işlemlerden kaçındım. Eğer boya yapılacaksa hiç çivi v.s. ile uğraşmadan vidalar dışarıdan atılıp üzerleri macun ile de kapatılabilir.