Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarAtariNeden Meta A.Ş. Atari 2600 oyunları sadece yerli konsolda çalışır?
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Neden Meta A.Ş. Atari 2600 oyunları sadece yerli konsolda çalışır?  (Okunma Sayısı 27722 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 22, 2015, 15:14:32 ÖS »

Bir cevabım yok henüz, bunu gerçekten soruyorum

Bu aralar Atari 2600 klon ve orijinal konsollara sardım ve elimde hem Meta A.Ş. hem de yabancı orijinal konsollar var elden geçirmeye başladığım. Bunlara da bir AV mod yapmayı planlıyorum (RF gerçekten hiç çekilmiyor Atari 2600 ve klonlarında) ve bu kapsamda, eğer mümkünse tabii, bir switch ile halledilebilecek bir mod ile evdeki konsol kalabalığına da bir çare bulmaya çalışıyorum.

Bu konuda bilgisi olan var mı? Google pek bir işe yaramıyor veya yabancı forumlarda "Meta A.Ş." kartuşları pek bi tarafına takan yok , ya da ben bulamadım.

Yoksa her iki konsolu da açacağım ve kartuşa giden PCB yollarında bir fark var mı ona bakacağım. Muhtemel öylesine basit bir şey çıkacak da... Bi sorayım dedim önce...

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 22, 2015, 15:18:26 ÖS »

Atari 2600 için farklı kartuş mu var? Meta A.Ş kartuşu ilk defa duydum
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 22, 2015, 15:20:48 ÖS »

Konu DRM meselesini ilk Türkler bulmuşa gitmesinde ☺
« Son Düzenleme: Ekim 22, 2015, 15:27:53 ÖS Gönderen: AmigaFUN » Logged

AmigaAmigaAmiga
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 22, 2015, 15:25:27 ÖS »

Atari 2600 için farklı kartuş mu var? Meta A.Ş kartuşu ilk defa duydum

Tabi abi "Dobişko" çalışmıyor ithal 2600'de mesela. Tersi de aynen geçerli

PCB'lerde region check yapan herhangi özel bir çip yok. Zaten 1985 öncesi konsollarda dişe dokunur bir region-lock mekanizması da yok, herşey NES ile başladı neredeyse...

Ama heyhat, bi şekil arkasında "Türk Malı" yazan Atari 2600'lerde bir farklılık var... Onu bulmaya çalışıyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 22, 2015, 15:28:37 ÖS »

DRM meselesini ilk Türkler bulmuşa gitmesinde ☺

Yani var bişey de biz mi bulduk, Atari mi "siz bu şekil yapın kartuşları" diye talimat mı verdi bilemiyorum işte

zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 22, 2015, 16:06:05 ÖS »

Birkeresinde aldığımız bir kartuş çalışmamıştı..

Kartuş üzerinde, atari ile bağlantıyı sağlayan yolllarından ikisini kesip sağdakini sola, soldakini sağa gelicek şekilde lehimleyince çalışmıştı..
Hangileri uçlar olduğunu hatılamıyorum..
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 22, 2015, 16:21:14 ÖS »

Yani var bişey de biz mi bulduk, Atari mi "siz bu şekil yapın kartuşları" diye talimat mı verdi bilemiyorum işte

Türkçe seslendirme vb bir dolu emek var işin içinde. Yabancı cihazda çalışsa yazık olurdu doğrusu...
leviathank
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 22, 2015, 17:09:22 ÖS »

Oyunların entegre üzerinde yüklü olduğu adres ile ilgili bir çakallık olabilir. Farklı entegre kullandıklarını sanmıyorum. Belki de oyunun soketinin üzerinde kullanılmayan 2 pinin short olması (tersi de olabilir) gibi basit bir şeye dayanıyor olabilir. Sistem olsa bakardım ama maalesef yok.
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 22, 2015, 18:13:23 ÖS »

abi aynı oyunun meta ve yurt dışı menşeili versiyonlarını karşılaştırarak bi sonuca varabilirsin belkide.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ekim 22, 2015, 18:16:42 ÖS »

Kesin Meta A.Ş.'nin müthiş ileri görüşlülüğünden kaynaklanıyordur. Atari için yüzlerde oyun çıkacacağını öngöremeyip; her çıkan oyunun yerli kopyasını yapabileceklerini düşünmüşlerdir. Bir önceki nesil konsollardaki (pongları kastediyorum) oyun çeşitsizliğini düşününce anlaşılabilir bir durum.

Fakat yerelleştirilmiş oyunların orjinal konsolda çalışmaması müthiş talihsizlik olmuş. Muhtemelen kullanılan koruma yönteminin bir yan etkisidir. Sonra Türkiye'de oyun distrübütörleri neden para kazanamıyor. Birileri gözünü karartıp bu sorunu çözecek bir adaptör yapar belki.

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 22, 2015, 18:59:07 ÖS »

Sevgili yavuzg, forumdaki paylaşımlarından oldukça yararlandık, yararlanmaya da devam ediyoruz. Birara ben de bu konuda kafa yormuştum,  elimdeki meta ve ithal konsolları incelediğimde şöyle bir fark olduğunu tespit etmiştim 

İthal Atari ve klon konsollarda kartuş portunun baş taraflarında bulunan GND hattı, bizim Meta A.Ş. konsollarda ortalarda bir yere (6.pin sanırım) taşınmıştı, aynı şekilde yerli üretim kartuşlrda da
GND hattı porta uyumlu olacak şekilde taşınmıştı 

Hatta bir seferinde satış sitelerinde gördüğüm bir ilanda ithal konsolun çalıştığı, fakat yanında verilen kartuşun çalışmadığı belirtilmişti. Kartuşa dikkatli bir şekilde baktığımda, üzerinde 'ME-TA AŞ. tarafınfdan üretilmiştir' ibaresi görünüyordu, belkide o kartuş çalışıyordu ancak o makinada çalışmıyordu  Kahkaha
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 22, 2015, 19:15:32 ÖS »

Bu aralar Atari 2600 klon ve orijinal konsollara sardım ve elimde hem Meta A.Ş. hem de yabancı orijinal konsollar var elden geçirmeye başladığım. Bunlara da bir AV mod yapmayı planlıyorum (RF gerçekten hiç çekilmiyor Atari 2600 ve klonlarında) ve bu kapsamda, eğer mümkünse tabii, bir switch ile halledilebilecek bir mod ile evdeki konsol kalabalığına da bir çare bulmaya çalışıyorum.

Kartuş portundan Atariye giden hatta bir swith takılarak bir yönde orijınal Atari kartuşları, diger yönde Me-Ta Atari kartuşları kullanılabilir
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ekim 22, 2015, 20:00:21 ÖS »

2-3 yıl önceleri bu soruyu sormuştum cevap alamadım bir ara kafayı takmıştım ingiliz versiyon kartuşları metada metanın kiler başka atarilerde çalışmıyordu. Bölge kodu tarzı birşeyler olabilir

abi aynı oyunun meta ve yurt dışı menşeili versiyonlarını karşılaştırarak bi sonuca varabilirsin belkide.

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 22, 2015, 20:20:34 ÖS »

Sevgili yavuzg, forumdaki paylaşımlarından oldukça yararlandık, yararlanmaya da devam ediyoruz. Birara ben de bu konuda kafa yormuştum,  elimdeki meta ve ithal konsolları incelediğimde şöyle bir fark olduğunu tespit etmiştim 

İthal Atari ve klon konsollarda kartuş portunun baş taraflarında bulunan GND hattı, bizim Meta A.Ş. konsollarda ortalarda bir yere (6.pin sanırım) taşınmıştı, aynı şekilde yerli üretim kartuşlrda da
GND hattı porta uyumlu olacak şekilde taşınmıştı 

Hatta bir seferinde satış sitelerinde gördüğüm bir ilanda ithal konsolun çalıştığı, fakat yanında verilen kartuşun çalışmadığı belirtilmişti. Kartuşa dikkatli bir şekilde baktığımda, üzerinde 'ME-TA AŞ. tarafınfdan üretilmiştir' ibaresi görünüyordu, belkide o kartuş çalışıyordu ancak o makinada çalışmıyordu  Kahkaha
İzmirmaster ustam, soruyu cevapladım 
RetroClub
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 22, 2015, 22:34:50 ÖS »

Merhaba Yavuz hocam ve forum sakinleri ,ben META kartuşlar hakkında keşfettiklerimi paylaşayım...

Benimde elime DOBİŞKO oyunu geçmişti.Ancak  Atari 2600Wood da bir türlü çalıştıramadım oyunu.PCB üzerinde bütün yolları tek tek kontrol ettim.Zaten PCB üzerinde sadece EPROM var herhalde dedim EPROM bozuldu.Bir müddet kartuş bir kenarda bekledi.Sonra aklıma birşey geldi.EPROM un PİN 1 ve PİN 2 bacakları çapraz çevirilerek PCB üzerine lehimlenmiş.

Kendi kendime dedim ki koskoca Atari firması bu kadar g.zekalımı ? PCB tasarımında nasıl halledememiş de EPROMUN bacaklarını ters çevirmiş.Sonra YOK YOK onlar g.zekalı değil bizim TÜRKLER çok uyanık dedim Meta kartuşlarını üretiminde EPROMUN bacaklarını ters çevirerek sadece kendi konsollarında çalıştıracaklarını anladım.Konsolda kontrol etmedim ama muhtemelen 2600 META konsolların kartuş yuvasını ters çevirerek de diğer kartuşlar çalışmayacaktı.

Sonra EPROM un çapraz PİN1 ve PİN2 bacaklarını PCB den ayırıp olması gereken gibi lehimledim.Artık kartuş Atari 2600 de çalışıyor...  

İnşallah bu bilgi işinize yarar...

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: