Beklediğim paket nihayet bugün elime geçti.
Apollo1240 turbo kartım artık üzerinde MC68060 olan bir
Apollo1260 oldu.
Bu karta sahip olduğum ilk günden beri aklımda hep 68060 işlemci terfisi vardı. Bu yönde araştırma ve tedariklere başladım. Önce bir işlemci bulmak gerekiyordu, 68060 işlemciler e-Bay gibi sitelerde bulunabiliyordu ancak bunların patates baskı/fake olma ihtimalleri çok yüksek olduğunu forumlarda okumaktaydım. Bu yüzden diğer kanallara yöneldim. Bu işlemciyi iki kaynakta bulabildim. Biri
vesalia.de sitesi, diğeri de Amibay 'daki
bu satış başlığıydı. Amibaydaki satıcıyla anlaşıp ürünü aldım. 32Mb-72Pin EDO-Ram simm'leri sahibinden.com 'da ki
bu ilanda buldum. Osilatörleri Karaköy'den aldım. Geriye Apollo1260 için firmware yazılmış EPROM ve 3.3V voltaj regülatörü kalmıştı. Ancak bunları bulmak, montaj ve test işini Türkiye'de yaptıramayacağımı anlayınca, Amibay'de önceden birkaç kez alışverişim olan Stachu nikli arkadaştan yardımını istedim.
5 Kasım günü kartı ve upgrade için aldığım bütün ürünleri buradan Tee Polonya'ya bu adama gönderdim. Paket 20 günde adresine vardı ve aşağıdaki işlemler uygulandı.
- XC68040@25MHz CPU sökülmesi,MC68060@50MHz lehimlenmesi
- MC68060 işlemci için gerekli olan 3.3V gerilimi sağlayacak voltaj regülatörü eklenmesi
- Soketli Mach131 çiplerinin sökülmesi ve doğrudan karta lehimlenmesi,
- Eski epromun sökülmesi, yeni eprom lehimlenmesi ve osilatör değişimi,
- Kartın ram kapasitesi 2 katına çıkartılarak 64Mb yapılması. Bunun için kartın arka kısmında orijinal tasarımda bulunan ama kullanılmayan kontaklara 72Pin SIMM yuvası eklenmesi.
Ugrade için gönderdiğim 68060 işlemci son seri 71E41J* maska sahip olduğu için sadece bir kristal değişimi ve küçük bir fan ilavesi ile 80MHz hızda çalışabiliyor.
* Bu maskın güzelliği
burada yazdığı gibi Motorola'nın bu seride işlemci fabrikasyon prosesini iyileştirerek 0.65µm 'den 0.5µm üretime geçmesidir. Böylece işlemci tasarlandığı hızın üzerine (termal şartlar aynı kalarak) çıkabilmektedir.
Upgrade sonrası kartın üzerindeki işlemleri gösteren detaylı fotoğrafları burada paylaşacağım. İleride bu işi Türkiye'de yapmak isteyen olursa en azından sınırlı da olsa bir referansları olur.
31.1.2016 Update:Rom dosyasını tesadüf eseri
burada buldum.
A1260 ROM: 27c010 apollo 1260 v5.60.zip
İnstall diski: apollo 1240-60 install disk lib version 60.10.lha
.txt kısmını siliniz. 68060.library
60.10 içerir.