Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir Commodore 64 hikayesi  (Okunma Sayısı 6990 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 03, 2016, 21:42:45 ÖS »

Bu da benim Commodore 64 hikayem olsun nitekim uzun yıllardır meraklı olduğum halde ancak 2 sene önce ilk adımımı atabildiğim, öğrencilikle paralel olarak ağır ağır ilerleyen retro maceramın en değerli parçası

5-6 yaşlarındayken evimize giren o zamanlar ne olduğu hakkında bir fikrim olmadığı ve herhangi bir kablosu da olmadığı için oyuncak daktilo niyetine kullandığım kasa sayılmazsa 2015 Temmuz ayında Facebook Freecycle grubu aracılığıyla ilk Commodore 64'üme sahip oldum. İlan sahibi bilgisayarın kendisi ve eşi için ne kadar değerli olduğunu, kullanacak ve değerlendirebilecek birisine vermek istediklerini ifade ettikten sonra Facebook üzerinde Commodore.gen.tr( ) ve çeşitli retro sayfalara üye olduğum için beni seçtiklerini belirtti. Biraz sohbet ettik, kendileriyle tanışmış olmakta en az bu macerada Commodore 64 kadar değerli bir hediye oldu benim için. Bir de bu hediyenin doğum günüme denk gelmiş olması muhteşem bir tesadüftü. Sonuç olarak aldık aleti geldik eve

Teslim alırken power switchinin gevşek olduğundan, güç vermeyi başaramadıklarından bahsetmişlerdi. Adaptörü prize taktım. Jedi güdüleriyle belirli bir miktarda güç kullanarak switchi attırmayı başardım. Ve elektrik gelmediğini farkettim. İlk aşamada avometre ile ölçüm yapıp adaptörün sağlıklı değerler verdiği ve sorunun kasada olduğu sonucuna ulaştım. İkinci aşamada switchin bacaklarını kontrol etmek için kasayı açmaya karar verdim. İlk göz yaşlarını burada döktüm. 3. vidanın üzerinde tertemiz el değmemiş bir garanti etiketi duruyordu. Biraz duygusal her insanın yapacağı gibi elimi sürmeden adaptör ve bilgisayaarı kaldırıp kutusuna koydum.

Aradan 6 ay geçmesi ve duyguların biraz dinmesiyle birlikte etiketi söküp üçüncü vidayı çıkardım. Switchin bi bacağında oksitlenme olduğunu gördüm. Kontak spreyle temizlemeye çalışıp çokta başarılı olamadıktan sonra elektriğe bağlayıp denemeye karar verdim. Bu sefer güç yanımda değildi. Switchi on durumuna getirmeyi bir türlü başaramadım. Switchi söküp kısa devre yapmaya karar verdim. Boardu sökerken ikinci gözyaşlarını dökmeye başladım. Boardun arkasında koruma için bir plaket vardı. Gözyaşları içerisinde board ile plaketin birleştiği yerlerden ısı vermeye başladım. Plaketi biraz kanırttıktan sonra, switchi sökmeyi ve kabloları lehimlemeyi başardım. Lehimleme konusunda oldukça hamlamış(beceriksiz) olduğum için controller portuna bir miktar zarar verdim. Tek sorunun elimden geldiğince dramatize ederek anlattığım bu switch sorunu olduğunu umut ederek adaptörü ve bilgisayarı kavuşturunca bütün o efor ve gözyaşlarına değen o anı yaşadım. Power ledi parlamaya başladı.

Bugün görüntü kabloma da kavuşunca (@amigateknik'e teşekkürlerimi sunuyorum) test ekipmanını tamamlamış oldum

Ve sonuç:

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 03, 2016, 22:26:53 ÖS »

Hayırlı uğurlu olsun

Çok büyük acemilik değil. Ben şimdiye kadar elime geçen tüm c64'lerin rf shield kartonunu yırtarak açtım. Ta ki geçenlerde bunun rf modülatörüne bir kıskaçla bağlı olduğunu ve kolaylıkla kaldırılabildiğini anlayana kadar

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 04, 2016, 08:18:52 ÖÖ »

Hayırlı olsun. Sıra; Giana, Commando, River Raid, Wizard of Wor....... oynamaya gelmiş

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2016, 08:52:34 ÖÖ »

Yıllar sonra da olsa bu ortamda olabilmek güzel. Bizim nesil aklını, hayallerini, sevinçlerini seksenlerde bırakıp bugüne geldi. Mutsuz muyuz? Hayır. Daha mutluyum Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2016, 09:25:03 ÖÖ »

Mutlu bir başlangıç olmuş.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 04, 2016, 09:40:20 ÖÖ »

Hayırlı olsun. Güle güle kullan.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 04, 2016, 14:21:31 ÖS »

Hayırlı uğurlu olsun, güle güle kullanın.

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 04, 2016, 16:21:45 ÖS »

Hayırlı uğurlu olsun

Çok büyük acemilik değil. Ben şimdiye kadar elime geçen tüm c64'lerin rf shield kartonunu yırtarak açtım. Ta ki geçenlerde bunun rf modülatörüne bir kıskaçla bağlı olduğunu ve kolaylıkla kaldırılabildiğini anlayana kadar

Sağolasın abi, klavyeyi tutan metal parçalardan birini vidalamayı unuttuğum için iki kere söküp takmak zorunda kaldım Kahkaha

Hayırlı olsun. Sıra; Giana, Commando, River Raid, Wizard of Wor....... oynamaya gelmiş

Hepsini oynamak için sabırsızlanıyorum

Herkese teşekkür ederim
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: