Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımFPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON  (Okunma Sayısı 174815 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #75 : Şubat 26, 2016, 18:38:27 ÖS »

Demo SD2IEC'de çalışırsa yarın 1-2 fotoğraf yüklerim. Olmadı kendim bir şeyler yazarım.

Yarın dememin nedeni. Malum CRT ile fotoğraf makinesi pek iyi anlaşamıyorlar. Gün ışığında fotoğraflar biraz daha iyi çıkar diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2016, 18:40:06 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #76 : Şubat 26, 2016, 18:46:34 ÖS »

Bir zahmet bunun da yakın çekim fotosunu alabilir misin?

* palblend.prg (0.08 KB - Yükleme: 531 kez.)

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #77 : Şubat 26, 2016, 19:39:34 ÖS »

C64 reloaded ile ilgili forumumuzda bir yazı bulamadım.Eğer varsa link (forumumuzda) verebilir misiniz ?
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #78 : Şubat 26, 2016, 20:34:03 ÖS »

bir abimiz vardı, eylül ayında bize bağıra bağıra şu yatırımı yapın dedi, bizden başka 3-5 kişi daha takip ediyordu kendisini. ben dediğini yapsaydım şimdi c64 reloaded'in burada imalatını yapardık. ben dinlemedim ama bir daire parası kadar büyük zararda olan bir abimiz dinledi zararını kapatıp parasına para kattı. en azından bir parça yatırım yapsaydım şimdi 3-5 tane Individual Computers’ten sipariş verirdim. of offf..

Ne yatırımı çok merak ettim. Donanım projesi mi?

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #79 : Şubat 26, 2016, 20:43:56 ÖS »

Yok arkadaş bankacı da.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #80 : Şubat 26, 2016, 21:45:03 ÖS »

Haaa şu mesele... THY yeni hatlar açıyor diye thy al dediler gitti paralar. Altın yükselecek diye goldas aldırdılar hisse 0 oldu bütün para gitti. Hiiiç işim olmaz artık birsayla falan... Kahkaha Üzülmesin diye hanıma da sormuştum sana ne alalım diye. Bana pınar süt al süt her zaman satılır dedi. Bir tek o karda hatta temettü bile dağıttı hisse...
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2016, 21:49:06 ÖS Gönderen: delimawi » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #81 : Şubat 26, 2016, 23:15:50 ÖS »

C64 ün çıkışı progressive değil mi? Interlaced olayı nerde dahil oluyor işin içine?

Harici bir aparat yerine bu arada case mod gibi bir şey belki daha kullanışlı olabilir.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #82 : Şubat 26, 2016, 23:29:23 ÖS »

Progressive olamaz ki, çıkış bildiğin PAL. Ama eğer görüntü sabitse VIC-II her iki fieldda da aynı görüntüyü basıyor. Yani kendi içinde progressive gibi davranıyor.

Case mod kabul edilebilir olsa aslında içeriden dot clock almayı çok isterdim. Şimdi çıkıştaki video görüntüsünden clock üretip ona lock olmaya çalışacağım. Çok daha zor. Halbuki içeride mis gibi dot clock var. Tam da dot clock peryodlarında pikselleri sample etmek çok kolaylaştırıdı işleri.

Bugün TVP5150 video decoder entegresi için bir test PCB'si çizdim. Şemada zaten enteresan birşey yok. PDF'te verilen örnek şema. Tesadüfen, elimdeki kutulardan birinde iki tane bu chipten buldum. Fi tarihinde gene bir proje için sipariş etmişim anlaşılan ama kullanmamışım. Umarım istediğim sonucu alırım. Tek sıkıntı 14.318MHz gibi garip bir kristal istemesi, bir çare düşüneceğim artık.

PCB'yi de bir tane elde basacağım için elde basılabilir olarak izmeye özen gösterdim. 4 adet atlama ile halloldu iş. Bu haftasonu vaktim olmayacak ama hafta içi PCB'yi basıp C64'den gelen videoyu decode etmeye çalışacağım artık.

İlk hedefin gelen videonun pixel clockunu extract edip FPGA ile o sinyale lock olmak. Sonrasında YCrCb sinyali alıp RGB ye çevirip HDMI içerisine basmayı denemek olacak...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #83 : Şubat 26, 2016, 23:37:03 ÖS »

Internette araştırdığımda interlaced olmadığı yazıyor. (Bir kaç yerde gördüm)

Örnek : http://csdb.dk/forums/?roomid=7&topicid=67203&showallposts=1

Alıntı
The most annoying thing with the Sony LCD-TV I've got is that the deinterlacing can't be disabled. This means the TV tries to reduce what it thinks is a 50 fps interlaced source to a 25 fps progressive one. The C64 obviously doesn't have an interlaced output but rather a 50 fps progressive one (or atleas it only ouput either odd or even fields), but the TV doesn't understand that. As a result, games with scrolling gets jerky and interlaced tricks (like Rainbow Islands alternating the color of one of the collected diamonds each frame) gets completely destroyed... All in all the LCD makes C64 game playing and demo watching about as much fun as using VICE on my laptop, but luckily my old Sony CRT have come to the rescue :-)

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #84 : Şubat 26, 2016, 23:44:57 ÖS »

Alıntı
(or atleas it only ouput either odd or even fields)

Demiş ya, yani PAL'in her iki field'ın da da aynı görüntüyü basıyor işte. PAL doğası gereği interlaced olur. Progressive gönderme şansı yok zaten.

Bak şöyle desem daha anlaşılacak. PAL normalde 576 görüntülenebilir satır taşır. Ama bunların 288'i ilk fieldda ikinci 288'de ikinci fieldda gider. C64 düşey çözünürlüğü 288 satıra sığdığından PAL'deki 576 satır çözünürlüğü kullanmıyor. Her iki fielda da aynı görüntüyü basınca sanki sn de 50Hz refresh rate varmış gibi oluyor. Ama karşıdaki alıcı (TV seti) ilk field ile ikinci field'ı aynı düşey koordinata basmaz. Zaten senin alıntı yaptığın yerdeki adam da tam da bunu yazmış. Aslında adamın TVsi doğru birşey yapıyor, gelen sinyali 50FPS interlaced olarak değerlendiriyor ki zaten PAL formatı bu şekildedir...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #85 : Şubat 26, 2016, 23:57:09 ÖS »

Her iki field'a aynı görüntüyü bassa pratikte 25hz bir görüntü oluşturur.

Şurada açıklamışlar

http://forum.doom9.org/archive/index.php/t-157080.html

Konu hakkında uzman değilim ama mantıklı geldi bana. Ardı ardına gelen iki field'ı odd / even şeklinde göstermektense üstüste bastırılmasını sağlıyor görüntüyü sağlayan diyorlar.

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #86 : Şubat 27, 2016, 00:15:41 ÖÖ »

Yani anlatamadim. PAL sinyalinde progressive yada interlaced diye bir ayirim yok. Yani kaynak ben progresive gonderiyorum demiyor.

Her zaman icin PAL frame'i iki field olarak basar. C64 e gelince ornegin siyah ekranda sadece tek bir pikselin beyaz. Birinci field taranirken o piksel uzerinden gecerken bu piksel gonderilir. Karsidaki TV de olmasi gereken yere bu noktayi basar. Ikinci field taranirken ayni yerde C64 gene bu pikseli gonderir. Karsidaki TV de gene olmasi gereken yere bu noktayi basar. Ancak bu nokta C64 de tek bir nokta iken karsidaki TV de alt alta gelen iki PAL satiri kadar bir yukseklikte cizilmis olur. Cunku ilk field ile ikinci field tarak gibi ic ice gecmis cizilir TV de yani ayni pozisyona cizilmez.

C64 progressive derken demek istenilen bu aslinda. Yani ilk field ile ikinci fieldin farkindan yararlanmiyor.

Gercekten progresive olsa idi tum 576 satiri bir seferde taramasi gerekirdi. Bu durumda 50hz refresh rate olmasi imkansiz. Ancak 25hz de tarayabilirdi progresive olarak. Zaten 576 satiri tek seferde tarama diye birsey yok PAL de. Progresive genelde VGA de oluyor.

Yazarak gercekten anlatamiyorum ama elektriksel sinyal olarak cikis kesin interlaced. Ama dedigim gibi bunun avantajini kullanmadigi icin 25frame yerinde sanki progresive olan 50frame varmis gibi ciziyor. Birinci field ile ikinci fieldi ciziyor olmasinin bir farki olmuyor vic icin. Her birini ayri bir frame gibi goruyor...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #87 : Şubat 27, 2016, 00:44:40 ÖÖ »

Pek tabii ben yazılanlardan yola çıktığım için yanılıyor olabilirim. Gerçek sinyali incelemek daha doğru kararı verdirir.

Ancak şunu anlayamadım. C64 ün alt alta iki satır video bilgisinde blur uygulamak için neden tüm frame'i hafızaya atma ihtiyacı var. Sonuçta c64'ün gönderdiği ilk 288 satırla sonraki 288 satır birbirinden bağımsız. Kullandığın çipin kısıtlaması falan mı?

twitter | blog
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #88 : Şubat 27, 2016, 11:08:14 ÖÖ »

i_r_on: sonuçta blur bulunduğu satırdan diğer satıra taşacak bir etki. Eğer taşmazsa blur olmaz, diğer satır olmadığı durumda (field basıldığında) yani diğer satır bilinmediğinde nasıl etki elde edilebilir ki? Sonuçta 576 satır ya da resmin tamamı elde olmalı ki diğer piksellerle etkileşim sağlansın (diye düşünüyorum).

MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #89 : Şubat 27, 2016, 11:32:56 ÖÖ »

Yazdıklarınızdan ve bu projenin teknik detayından hiç bir şey anlamıyorum ama yine de takip etmesi acayip zevkli bi konu Kahkaha

(Benim hiç HDMI girişli cihazım veya LCD ekranım olmadığı için bu cihazlardan alınan görüntüye dair hiç bir fikrim yok..)

Delimawi : 1084 istemişsiniz. Elimdekini satmam mümkün değil ama eğer yardımı dokunacaksa benimkini alıp denemeler yapabilirsiniz. Eğer bulamazsanız bu yöntem de aklınızda bulunsun...
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: