Şimdi sırada backbox hoparlörlerinin monte edileceği panel var.
Yeri gelmişken kısaca bu dönemin pinball'larının ses düzeneğinden bahsedeyim;
Pinball'u etkileyici kılan unsurların başında hiç süphesiz o muhteşem ışık gösterisi var. Ancak başarılı pinball'lar da bu görsel şöleni ses ve müzikle destekleyebilmiş olanları. İlk 10^'a giren pinball'ların içinde Metallica, Iron Maiden ve AC/DC temalı pinball'ların olması bir sürpriz değil

Bu sebeple klasik SS (Solid State) pinball'larda klasik arcade kabinlerdeki mono ses sisteminin aksine mid, tiz ve bass sesler için üç ayrı hoparlör bulunmakta.
Benim aletin bu hoparlörleri tamamen çürümüştü. İlk denemelerimde ses geliyordu hala ancak onları restore etmek anlamsız zira hoparlörü hoparlör yapan ses konisi oluşturan malzeme. O da bu pinball'dakiler gibi kağıt olunca ve bolca su yiyince tuvalet kağıdına dönmüşlerdi

İşin iyi tarafı pinball'larda araba ses sistemlerindeki gibi 4 Ohm'luk hoparlörler kullanılmış. Bu yüzden ben de eski "vasat" hoparlörler yerine modern ama ultra pahalı olmayan bir çift coaxsiyel kapı hoparlör takımı ve bir de bass hoparlör aldım.
Aldığım coaxiel hoparlör takımı bu;

JBL olduğuna bakmayın. JBL eskisi gibi pahalı, aranan bir hoparlör markası değil günümüzde. Sadece pratik ve uzun ömürlü olması ve de vasatın üzerinde ses vermesi benim için yeterli. Normalde mid frekans için sola bir mid hoparlör, tizler için de sağa bir tweeter koyabilirdim ancak takip ettiğim yabancı forumlarda da birbirinin aynı kapı hoparlörünün de aynı kapıya çıktığını söylüyorlardı, ben de o şekilde ilerledim...
Neyse, bu hoparlörü bu ölçüde ahşap bir panele monte etmek için kutusunda da belirtildiği üzere panelde 120 mm'Lik delikler açmam gerekiyor. Bu hoparlörler piyasada 5.25" yani 13.5 cm lik hoparlör olarak biliniyor. Hoparlörleri panele arkadan monte edebileceğim kadar yer yok panelde (O zaman deliği daha büyük açmam gerekiyor). O yüzden önden monte edebiliyorum.
Önce delik yerlerini belirliyorum. Sonra pergelle 120 mm'Lik deliği çiziyorum...

Dekupajla dikkatli bir şekilde delikleri açıyorum...

... ve hoparlörleri yerlerine monte ediyorum...

Bu şekilde hoparlör panelini de prova için backbox'a geçici olarak monte ediyorum. Pinball yavaş yavaş detaylanıyor