Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Restorasyon] Elvira and the Party Monsters
Sayfa: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 59   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Elvira and the Party Monsters  (Okunma Sayısı 637735 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #510 : Ocak 22, 2019, 23:36:46 ÖS »

Clear coat'tan önce, aslında çok daha önce farketmiştim ki oyun tablamızda hafif bir yamukluk var

Bir işkence düzeneği ile yamukluğu tersine çevirebilirmiyim diye bir deneme yaptım.

Böyle bir gece geçirdi ancak pek de işe yaradığı söylenemez. Gerçi konuyu biraz araştırdığımda üzerinden kilolarca ağırlıkta ekipman sökülen pinball oyun alanlarının "yamulması" normal karşılanıyor. Ekipmanları geri monte edince bir süre sonra yamukluklar düzelirmiş.

Benim yamukluk aslında oyun alanında bile değil oyun alanının dışında topların plunger'a sürüldüğü mekanizmanın yerleştiği parçada. O parçanın yerleştiği yerde oldukça uzun büyük bir açıklık var tahtada. O açıklığın uç noktaları oyun tahtasında çok küçük birleşme yerleri bırakmış. Yani kabaca oyun tahtasının sağ alt kısmı küçük bir üçgen parça gibi aslında. Yamulan kısım orası.

Bakalım, bu yamukluk başımıza ileride iş açacak mı? Açacaksa da şu an ona kafa yormaktan vazgeçip işe kaldığım yerden devam edeceğim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #511 : Ocak 22, 2019, 23:49:38 ÖS »

Clear coat işlemi için garajı toparladım, yer açtım, kompresör ve süpürge ile temizledim.

Hava çok soğuk, dışarıda kar var. Garajda bir kalorifer peteğim var ancak yeterli değil. O yüzden ısıtıcı takviyesi kullanıyorum.

Bu şekilde ısıyı 15 dercenin üzerine atabildim. Bu da hiç yoktan iyidir...

Yere de yeni koruyucu muşamba serdim. Bu sefer incecik olanlardan değil biraz daha kalın olanlardan kullandım. Biraz daha pahalı ama inanın o incecik örütlerden çok daha pratik...

Evet, hazırlıklar tamam... Giyinelim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #512 : Ocak 23, 2019, 00:12:30 ÖÖ »

Bir elimde sprey tabancası varken ve telefonu da riske etmemek adına sprey anının fotosu yok ancak dpreyden sonraki durum bu

Boşuna o kadar koruma giysisi, maske gözlük tavsiye edilmiyormuş demekki

Durumun böyle olacağını bildiğimden garajın kapısını hafif aralayıp fanlı ısıtıcıyı dışarı doğru çeviriyorum. Bu şekilde sis perdesi 1-2 dk içinde dışarı atılıyor.

İlk kat clear coat'un beklediğim gibi 100% başarılı olduğunu söyleyemem. Aslında internette okuduğum yazılar ve videolarda tutarsızlıklar olduğunu söylemeliyim. Sonuçta bu malzeme araba kaportasında kullanılan bir vernik ve uygulama teknikleri de cinsine/markasına göre farklılıklar gösteriyor.

Ben pinball konusunda uzman olan birinin yazısında bahsettiği gibi 15-20 dk ara ile 2 "ıslak" kat attım clear-coat verniği. Islak kat demek baya kalın bir tabaka atmak anlamına geliyor.

Bu ilk "ıslak" kattan sonraki hali...

Bu da ikinci ıslak kattan sonraki durum...

Buradaki sorunumuz verniğin yer yer yüzeye tutunamaması ve bazı yerlerde tabiri caizse itilmesi. Sorunlar özellikle kullandığım çıkartmaların üzerinde ve tahtanın boyamam rötüş yapmadığım bazı bölgelerinde kalan eski vernik ve çatlakların olduğu bölgelerde ortaya çıktı.

Neyse, öyle ya da böyle, bu tür tutunamama problemleri olabileceğini de okumuştum. Pek fazla stres yapmadım zira oto clear-coat olayında işi ne kadar berbat ederseniz edin, ertesi gün kuruduktan sonra bir zımpara yapıp sıfırdan başlamanız mümkün...

Bu yüzden işi bu şekilde kurumaya bıraktım...

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #513 : Ocak 23, 2019, 00:21:57 ÖÖ »

şu yukardaki fotoğrafı görünce aklıma Breaking Bad geldi... Başka ne üretebiliriz

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #514 : Ocak 23, 2019, 09:58:24 ÖÖ »

Bu en son ki vernik uygulaması yerine rulo ile Şeffaf epoksi boya yada tablayı komple şeffaf epoksi boya dolu  bi kaba daldırmak nasıl bir sonuç doğururdu acaba. Direk bu tablada değilde buna benzer bir malzemede deneme yapılabilir. Geç donan cinsinden epoksi boya biraz ısıtılmış olursa akışkanlığı arttırılabilir.
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #515 : Ocak 23, 2019, 10:02:55 ÖÖ »

Selfi güzel olmuş 
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #516 : Ocak 23, 2019, 10:13:28 ÖÖ »

çok iyi görünüyor üstad
sanırım 3. kat ile hiç pürüz kalmaz gibi
geçmiş olsun, projenin en zor kısımlarını geride bıraktın Kahkaha
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #517 : Ocak 23, 2019, 16:53:11 ÖS »

Çok güzel olmuş. Muhtesem.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #518 : Ocak 23, 2019, 18:42:36 ÖS »

şu yukardaki fotoğrafı görünce aklıma Breaking Bad geldi... Başka ne üretebiliriz

Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Bu en son ki vernik uygulaması yerine rulo ile Şeffaf epoksi boya yada tablayı komple şeffaf epoksi boya dolu  bi kaba daldırmak nasıl bir sonuç doğururdu acaba. Direk bu tablada değilde buna benzer bir malzemede deneme yapılabilir. Geç donan cinsinden epoksi boya biraz ısıtılmış olursa akışkanlığı arttırılabilir.

Epoksi boyadan kastettiğiniz şeffaf epoksi mi? hani yer kaplaması veya ahşap masa kapladıkları epoksi ise o olmaz. epoksinin belli bir kalınlıkta uygulanması lazım yoksa en küçük darbede cam gibi çatlar. çatlamayacak kalınlıkta olduğu zaman da oyun alanının tüm delikleri kapanır, üzerine montaj yapamayız.

o yüzden bize üzerinde zıp zıp zıplayan o ağır çelik bilyeye dayanacak kadar sağlam ancak aynı zamanda da esnek bir vernik lazım ki o da bu 2K oto verniği. zaten bu vernikler de belli başka polimerlerle birlikte epoksi türü reçineler de içeriyor. bir anlamda "esnek" epoksi diye düşünebilirsiniz

çok iyi görünüyor üstad
sanırım 3. kat ile hiç pürüz kalmaz gibi
geçmiş olsun, projenin en zor kısımlarını geride bıraktın Kahkaha

Kaç 3. kat

Toparlaması sırasında baya bi uğraştım... Anlatacağım

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #519 : Ocak 23, 2019, 23:57:58 ÖS »

İlk kat clear-coat işindeki yanlışlıkları düzeltmeye geldi sıra şimdi. Bu işlerde yanlışlıkları ne ile düzeltiyorduk? Sanırım artık hepiniz biliyorsunuz; Zımpara

Aslında pinball oyun alanı restorasyon sürecinin normal bir aşaması zımpara. Tek kat clear-coat ile işi tamamlayan yok camiada. Normal, yani fazla fiziksel aşınmaya maruz kalmamış oyun alanlarında 2 kat clear-coat ve arada 600 kum ıslak zımpara ile yapılıyor bu iş.

Clear-coat katları arası zımpara yaparak son kat vurulan verniğin alttaki vernik tabakasına daha iyi tutunmasını sağlıyorsunuz. İşin normal süreci bu.

Benim durumumda ise en alt katta doğru dürüst bir clear coat tabaka olmadığından benim vernik kimi yerde yüzeye doğru dürüst yapışamadı. Üstüne üstlük benim kullandığım 2K verniğin uygulama videosunu bir kez daha baktığımda nerede yanlış yaptığımı anladım.

Eğer bir alt katta zımparalanmış vernik katı yoksa, yani direk yüzeye (baz boya/astar vs) uygulanıyorsa önce "sisleme" şeklinde çok ince bir kat vernik atılıp 10-15 dakika hafif kürlenmesi beklenerek gerçek kat, yani "ıslak" kat onun üzerine atılıyormuş.

Benim hatam o adımı atlamak, daha doğrusu, internette okuduğum o diğer yazıya fazla odaklanıp bu adımı unuttuğum için oldu...

Neyse, hataları düzeltmenin vakti geldi. Bileğe kuvvet

Yüzey zımparalandıktan sonra parlaklığını yitiriyor. Mat bir görünüm kazanıyor.

Ama yüzey düzlem seviyesinin altında kalan kısımlar, yani verniğin işlemediği ve işlese bile çukurda kalmış kısımlar "parlak" kalıyor...

Bu çukurda kalmış alanlara iyice erişmeye çalışıyorum zira clear-coat tabakasının çok kalın olmaması lazım. Pinball'da uygulanması tavsiye edilen oto vernikleri HS yani "High Solid" olarak bilinen türden. Bu tür vernikler otomobil kaportası için baz kat üzerine 1 veya en fazla 2 kat uygulanması gerekiyor. Pinball'da ise 2 bilemedin 3. Yeterince zımparalandığında ise en fazla 4 kat uygulanması gerekiyor. Fazlası verniğin sertleşmesini geciktirdiği gibi kalın tabaka uygulanması hem pinball topunun üzerinde rahat seyahat etmesine engel hem de verniğin daha hızlı aşınmasına, yollar oluşmasına sebep oluyormuş...

Bu arada "kat" dediğimiz konu "ıslak" kat. Yani bazı vernikler için tavsiye edilen önce sisleme şeklinde uygulanan kat "kat" tan sayılmıyor.

Neyse, konumuza dönersek, ilk kat uygulamamda çok aşırı yükseklik farkları oluştuğundan zımparaya kendimi kaptırdım ve ikinci hatamı yaptım. Vernik seviyesini azaltırken bazı yerleri çok fazla zımparalamışım

Şimdi yaptığım iki hatayı düzeltmem gerekiyor. Bu boyaya kadar indiğim yerler şükür çok fazla değil. Bir iki yere rötüş atarak o problemi hallediyorum...

İlk hatayı düzeltmeye geri dönersek, yani çukurda kalmış yerler sorununa...

Onu da yine pinball oyun alanı restorasyonunda sıkça kullanılan bir başka düzeltme tekniğine baş vurarak halledeceğiz...

Bu tür çukur yerlere damlalıkla clear-coat vernik damlatılıyor ve kuruduktan sonra zımparalanıp bir sonraki kat vernik uygulamasına geçiliyor...

Bu işlem ile de üçüncü ve son hatamı da yapıyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #520 : Ocak 24, 2019, 00:26:39 ÖÖ »

Üçüncü hatam dedim...

Aslında hata bende miydi yoksa kullandığım stickerlardamıydı hala tam olarak anlayabilmiş değilim.

Hata ne miydi?

Fotoğraflayacak zamanım bile olmadı... Çok çabuk aksiyon almam gerekiyordu, vernik sertleşmeye başlamadan...

Anlatayım...

Damlalıkla çukur yerleri doldurduktan sonra haliyle verniğin sertleşmesi için beklemeniz gerekiyor. 1-2 saat sonra, yatmadan önce son bir defa bakayım dedim ne durumdalar diye. İyi ki de bakmışım. Damlalıkla doldurduğum yerler çoğunlukla verniğin tutunamadığı bazı insertler idi hatırlarsanız.

Bir baktım ki o çukurlu yerlere damlattığım vernik ile insertlerin üzerindeki stickerlar etkileşime girmiş ve kabarmaya başlamışlar 

Vernik iyice sertleşmeden müdahale etmezsem artık zımpara değil kazımam gerekeceğinden henüz vernik silikon sertliğindeyken acilen bu yamulan sitickerları maket bıçağı ile dürtüp yerlerinden söktüm...

Yani projede 2-3 gün öncesine geri dönmüş oldum

İlk kat vernikte neden tepkimeye girmedi bu stickerlar? Acaba damlalıkla takviye yaptığım verniği doğru oranda mı hazırlayamamıştım? Acaba tiner oranı mı fazla gelmişti? Yoksa zımparayla yüzey seviyesini ayarlamaya çalışırken bu stickerlar alt tarafta oynadılar da bu çukurlardan alt kısımlarına vernik sızdı ve yapıştırıcısı ile mi tepkimeye girdi?

Sorular sorular. Ancak bu sorulara cevap bulsam da gerçekleri değiştirmiyor. İşin bu aşaması b*** oldu ve benim bunu düzeltmem lazım. Tüm bu sorularım yanıtları da şu an garajın yerlerini süsleyen söktüğüm stickerlarda kaldı.

Ertesi gün kafamı topladıktan sonra oyun planını gözden geçirdim. Yeni bir set sulu çıkartma hazırlamaya karar verdim. Ama bu sefer siyah renginin kapatıcılığını, daha doğrusu ışığı engelleyiciliğini beğenmedim lazer printer ile değil, çok daha sağlam UV printer ile bastırmaya karar verdim.

UV printerlar direk malzemeye baskı yapan printerlar. Örneğin tahta, aluminyum plaka veya pleksiglas vs malzemelerin üzerine direk baskı yapabiliyorlar. Kullandıkları mürekkep oldukça sağlam (@Fero'nun kabinindeki plakayı bunla basmıştım daha önce). Ayrıca bir güzel özelliği ise "beyaz" mürekkebi de var. Gerçi benim beyaz mürekkebe ihtiyaç duyan bir kaç insert görselim vardı ama onlar kabarmamıştı. Yine de bilmenizde fayda var diye söyliyeyim dedim. Eğer UV ile şeffaf bir yüzeye tersten baskı alacaksanız mesela, yani örneğin şeffaf pleksiglassa arkadan baskı şeklinde, renkler tam canlı gözüksün diye basılan görselin arkasına bir kat da opsiyonel olarak beyaz atabiliyor UV printerlar...

Neyse, bu kısa UV printer tanıtımından sonra konumuza dönersek, decal görsellerini "iki pas" yani iki defa üst üste bastırdım. Bu sayede siyah alanlar ışığı bloklayacak kadar kalın oldu.

Keşke baştan bu şekilde ilerleseydim kendi kendime. Ama yapılan hatalar olmadan "tecrübe" kazanılmıyor değil mi?

Neyse, paşa paşa kendi batırdığımız işin pisliğini de temizlemek projelerin doğasında vardır. Sızlanmayı bir kenara bırakıp yatırdım oyun tahtasını yine çalışma masamın üzerine.

... ve tek tek batırdığım işi düzetmeye başladım...

Tüm yamulmuş stickerları UV baskı ile ürettiğim decaller ile değiştirdim. Çok daha iyi oldular bu arada...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #521 : Ocak 24, 2019, 00:32:19 ÖÖ »

Madem projede insert decal uygulaması aşamasına geri döndük dedim, yaptığım hatayı aklıma sonradan gelen fikirle bir de yeni bir şeye dönüştürmeye karar verdim.

Hatırlarsanız daha önce belirtmiştim, bu Elvira and The Party Monsters pinball oyun tablasının bir özelliği vardı, o da bazı boyaların fosforlu olduğundan bahsetmiştim. Black-light tututlduğunda parlayan cinsten özel boyalar kullanmış Bally bu pinball'da...

Eski kullandığım veya yeni bastırdığım decallerde doğal olarak bu özel boyalardan yoktu. Ben de decallerin bu özel "fosforlu" olması gereken alanlarını "fosforlu" boya ile boyamaya karar verdim

Bunun için Createx boyaların fosforlu serisinden iki renk aldım...

... ve bu özel renk uygulanacak alanları frsiket kağıdı ile maskeledim.

Sonra bu maskelediğim alanlar dışındaki tüm oyun alanını kraft kağıdı ile maskeledim.

... ve bu alanlara önce mat beyaz zemin uyguladım ...

... sonra fosforlu renkleri uyguladım...

Katlar arasında 100 dereceye ayarlı sıcak hava tabancası ile akrilik boyayı kurutuyoruz bu arada. Bu şekilde 2-3 kat airbrush ile boya uyguladım.

Ve fosforlu boya işimiz de halloldu...

Ne o? Pek bir fark göremiyormusunuz? Elbette bu ışıkta sadece çok canlı renkler olarak gözüküyorlar...

Bir de black-light ile bakalım

Black-light'ı açınca ben de gözlerime inanamadım. Bu boyalar harika. Elvira'Nın da o orijinal fosforlu boyasını görmüş olduk böylece...

Pinball bitince sanırım oyun alanının sağına soluna birer black-light mod yapacağım

Bu gecelik de bu kadar... Arkası yarın
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2019, 00:41:52 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

hekimoglu78
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #522 : Ocak 24, 2019, 09:30:04 ÖÖ »

Müthiş

Ne aradığını bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz !
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #523 : Ocak 26, 2019, 20:54:57 ÖS »

Kahkaha Kahkaha hort ; taciz gibi oldu biraz Kahkaha Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #524 : Ocak 26, 2019, 21:30:20 ÖS »

Kahkaha Kahkaha hort ; taciz gibi oldu biraz Kahkaha Kahkaha

İyi oldu, ben de güncelle yapacaktım zaten.

Klasik "yapmak" la "yazmak" arasında kaldım son bir kaç gün.

Fotoları düzenlemek, elemek, upload, yazmak da zaman alıyor malum

Sayfa: 1 ... 33 34 [35] 36 37 ... 59   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: