İlk kat clear-coat işindeki yanlışlıkları düzeltmeye geldi sıra şimdi. Bu işlerde yanlışlıkları ne ile düzeltiyorduk? Sanırım artık hepiniz biliyorsunuz; Zımpara

Aslında pinball oyun alanı restorasyon sürecinin normal bir aşaması zımpara. Tek kat clear-coat ile işi tamamlayan yok camiada. Normal, yani fazla fiziksel aşınmaya maruz kalmamış oyun alanlarında 2 kat clear-coat ve arada 600 kum ıslak zımpara ile yapılıyor bu iş.

Clear-coat katları arası zımpara yaparak son kat vurulan verniğin alttaki vernik tabakasına daha iyi tutunmasını sağlıyorsunuz. İşin normal süreci bu.
Benim durumumda ise en alt katta doğru dürüst bir clear coat tabaka olmadığından benim vernik kimi yerde yüzeye doğru dürüst yapışamadı. Üstüne üstlük benim kullandığım 2K verniğin uygulama videosunu bir kez daha baktığımda nerede yanlış yaptığımı anladım.
Eğer bir alt katta zımparalanmış vernik katı yoksa, yani direk yüzeye (baz boya/astar vs) uygulanıyorsa önce "sisleme" şeklinde çok ince bir kat vernik atılıp 10-15 dakika hafif kürlenmesi beklenerek gerçek kat, yani "ıslak" kat onun üzerine atılıyormuş.
Benim hatam o adımı atlamak, daha doğrusu, internette okuduğum o diğer yazıya fazla odaklanıp bu adımı unuttuğum için oldu...
Neyse, hataları düzeltmenin vakti geldi. Bileğe kuvvet

Yüzey zımparalandıktan sonra parlaklığını yitiriyor. Mat bir görünüm kazanıyor.

Ama yüzey düzlem seviyesinin altında kalan kısımlar, yani verniğin işlemediği ve işlese bile çukurda kalmış kısımlar "parlak" kalıyor...

Bu çukurda kalmış alanlara iyice erişmeye çalışıyorum zira clear-coat tabakasının çok kalın olmaması lazım. Pinball'da uygulanması tavsiye edilen oto vernikleri HS yani "High Solid" olarak bilinen türden. Bu tür vernikler otomobil kaportası için baz kat üzerine 1 veya en fazla 2 kat uygulanması gerekiyor. Pinball'da ise 2 bilemedin 3. Yeterince zımparalandığında ise en fazla 4 kat uygulanması gerekiyor. Fazlası verniğin sertleşmesini geciktirdiği gibi kalın tabaka uygulanması hem pinball topunun üzerinde rahat seyahat etmesine engel hem de verniğin daha hızlı aşınmasına, yollar oluşmasına sebep oluyormuş...
Bu arada "kat" dediğimiz konu "ıslak" kat. Yani bazı vernikler için tavsiye edilen önce sisleme şeklinde uygulanan kat "kat" tan sayılmıyor.
Neyse, konumuza dönersek, ilk kat uygulamamda çok aşırı yükseklik farkları oluştuğundan zımparaya kendimi kaptırdım ve ikinci hatamı yaptım. Vernik seviyesini azaltırken bazı yerleri çok fazla zımparalamışım

Şimdi yaptığım iki hatayı düzeltmem gerekiyor. Bu boyaya kadar indiğim yerler şükür çok fazla değil. Bir iki yere rötüş atarak o problemi hallediyorum...
İlk hatayı düzeltmeye geri dönersek, yani çukurda kalmış yerler sorununa...
Onu da yine pinball oyun alanı restorasyonunda sıkça kullanılan bir başka düzeltme tekniğine baş vurarak halledeceğiz...
Bu tür çukur yerlere damlalıkla clear-coat vernik damlatılıyor ve kuruduktan sonra zımparalanıp bir sonraki kat vernik uygulamasına geçiliyor...

Bu işlem ile de üçüncü ve son hatamı da yapıyorum