Son tamamladığım switch gibi sanırım bi 10 tane daha switch'i elden geçirmişimdir. Onlar da oyun alanının muhtelif yarıklarından topun geçişini tespit etmek için kullanılan cinsten micro switch'lerdi...
Geldik switchlere dair elden geçirilecek son parçaya...
Sırada biraz daha teferruatlı başka bir bileşenimiz var restore edilmesi gereken. Bunun ilk halinin bütün olarak fotosunu çekmişimdir diye hatırlıyorum ancak bulamadım. Belki diğer yüzlerce klasör içinde bir yerlerdedir ama önemli değil, bu hali de bir fikir verecektir zaten ki bitmiş halini de gösterince kafalarda oturur...
Bu bileşen de pinball literatüründe "Flip-up Target" yani tam Türkçesi'ni çevirmek zor, biraz uyduracağım,

"Yukarı Çevrilen Hedef" gibi bişey demek pek de yanlış olmaz sanırım.

Bu hedef genel bir tür olsa da bu pinball'daki uygulaması bu oyuna has bir unsur. Dolayısıyla bu tür oyuna has bileşenlerin yedek parçalarını bulmak diğer standart bileşenler kadar kolay olmuyor. O yüzden böyle oyuna has bileşenleri elden geçirmeye başladığımda hep bi stres oluyorum, kritik bir parçası bozuk veya eksikse diye...
Neyse, dedim ya parçayı sökmeye başlamadan önceki fotosu yok ancak bu fotolar üzerinden anlatmaya çalışayım fonksiyonunu...

Bu çevrilen hedef mekanizması üzerinde iki tane hedef var. Genel olarak oyunun temasına uygun olarak birer tabut gibi yapılmışlar

Tabutların alt tarafını topla vurduğunuzda üst taraftaki plastik parçalar yukarı kalkıyor (tabut açılıyor

) ve hedefin vurulduğunu anlamak için de tabutların üst plastik parçalarının arkasındaki micro switch'ler aktive oluyor.
Parça paslanmaz çelikten yapılmış gibi, dolayısıyla bunun üzerindeki kararma ve küf benzeri korozyonu temizledikten sonra ayrıca bir koruma boyaması yapmayı düşünmüyorum zira benzer malzemeden yapılmış rampa ve duvarları 3 sene önce aynı şekilde elden geçirmiştim, şimdi baktığımda en ufak yeniden paslanma olmadığını gördüm. Sanırım "paslanmaz çelik" de eninde sonunda paslanıyor ancak 30 senede demekki

Hedefleri ve vurulunca yukarı kalkan plastik tabutları tutan iki adet pim var. Bir tanesini tutan ay segman kaybolmuş ve yerine bir tel uydurulmuş... Gerilla tamiratları iş başında

Mekanizmanın tüm parçaları söküp metal bileşenleri önce yağ ve isli kirinden arındırıyorum. Sonra Dremel ve metal fırçası ile pasını temizleyip metal parlatıcı ile detay temizliğini yapıyorum. Yıpranmış decal'ları da söküyorum...