Elvira'nın operatör ve servis kitapçığını da yanıbaşıma alıp meanizmayı en küçük parçasına kadar dağıtıyorum...

Mekanizmaya güç veren solenoid'in de dağıtılmış hali böyle...

Şimdi burada da bir parantez açayım ve "bakım" konusunu biraz irdeleyelim...
Öncelikle, mekanizmaların metal parçalarının pislikten ve pastan arındırılması kısmı var. Bakım işlemini şu sırada gerçekleştiriyorum; Camsil (Gerektiğinde deterjan ve su), WD40 ile silmek, IPA ile WD40'ı temizlemek, Dremel ve metal fırçası ile pası temizlemek, metal parlatıcı ile parlatmak.
Sonra sıra değiştirilmesi gereken parçalara geliyor; "Plunger" adı verilen merkeze çekilen metal silindiri geri çeken yay ve solenoid'in merkezine takılan naylon silindir tüp.
Şimdi, bu solenoid mekanizması neden bu kadar pis sizce? Çünkü solenoid'in merkezini yağlamışlar!!!
Burada önemli bir pinball bakım detayını paylaşayım; Pinball solenoidleri YAĞLANMAZ arkadaşlar.

Adamlar solenoid'lerin plastiği aşınmasın diye merkeze ayrı bir plastik tüp koyuyorlar. Bu tüpler naylon dediğimiz malzemeden yapılmış ve çelik plunger bu naylon silindir içinde yağ gibi kayıyor zaten. Yani "yağ" yerine bu tüpler kullanılmış. Yapılacak olan bakım bu tüpleri değiştrmek, yağlama yapmak değil!!!
Ha yağlarsanız ne oluyor? Anlatayım... Solenoid'ler oldukça şiddetli bir şekilde çalışıyor ve çalışma voltajları 30-50V civarında. Bu, hem kıvılcım oluşmasına ve bu kıvılcıma bağlı mikroskobik karbon tozuna hem de merkezdeki plunger içeri çekilince solenoid'i tutan ve pluner'ı durduran meatal parçaya şiddetle çarpınca ortaya çıkan mikroskobik metal tozunun oluşmasına sebep oluyor. Bu toz eğer merkezdeki tüpü yağlamışsanız oraya yapışıp kalıyor.
Bu sebeple zamanla yaptığınız yağlama geri tepiyor ve size macun kıvamında bir madde halinde geri dönüyor ki bu plunger'ın daha da sıkışmasına sebep oluyor.
Denizde susuz kaldığınızda deniz suyu içmeye benziyor yani. Mekanizma geri dönülmez bir döngüye giriyor yani...

Ha hiç mi yağlama yapılmayacak? Elbette hayır. Ancak metalin plastiğe temas ettiği yerlere değil, metalin metale değdiği bazı dirsekler var oralara "makine yağı" tabir edilen daha sert bir yağ ile (WD40 değil!!!) sadece bir damla şeklinde...
WD40 gibi sprey formundaki ince yağlar aslında içerdikleri uçucu ve parlayıcı malzeme sebebiyle pinball oyun alanında kesinlikle kullanılmaması tavsiye ediliyor. Solenid'lerin tetiklenmesi sırasında oluşan kıvılcımlar ile bir anda parlaması ve yangın çıkartma riskleri var...
Neyse, bu teknik detayı da aktardıktan sonra işimize devam edelim...
Yağlı ve isli solenoidi IPA ve diş fırçası ile iyice temizliyorum. Düz cımbızın ucuna sarılmış kağıt havluyu IPA'ya batırarak solenoid'in merkezindeki yağlı isli birikmiş maddeleri de temizliyorum...

Bu şekilde tüm parçaları elden geçirmem yaklaşık 1 saat zamanımı alıyor sanıyorum. Eski yayı ve plastik tüpü yenileriyle değiştiriyorum.