Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetAmatör atölye aletleri üretmek
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amatör atölye aletleri üretmek  (Okunma Sayısı 8217 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 28, 2016, 10:23:29 ÖÖ »

Youtube da bir kanala denk geldim güzel videolar var
Amatör olarak atölyesinde kullanmak için bazı aletler üretiyor

https://www.youtube.com/user/Jacka440/videos

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 28, 2016, 11:36:56 ÖÖ »

şu kanal da da çok güzel videolar var

https://www.youtube.com/channel/UCckETVOT59aYw80B36aP9vw

gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 28, 2016, 14:13:55 ÖS »

İlk videoya baktım da adamın zaten kocaman daire testeresi var. Ona aparat yapmış...

https://www.youtube.com/user/makemagazine kanalına bakarım arada.

Ben de küçük torna (cnc olmayandan), daire testere falan yapmayı düşündüm bir ara. Hani maket falan yaparım diye. Ama zaman ve para sıkıntısı var. Aleti yapmak bir dert, kullanmak ayrı bir dert. Ayrıca çoğu zaman astarı yüzünden pahalı oluyor.

Mesela bu alet 1000 TL civarında, derli toplu (evliyseniz dağınıklık sorun olabiliyor):
https://www.youtube.com/watch?v=Onya6FA8mDg

Emeklilik (tabi olabilirsem) hobisi olarak olabilir belki. Veya büyüdüğünde oğlanın ilgisi olursa yaparız.

Motor olarak dikiş makinesi motoru kullanacaktım mesela, hız ayar pedalı kullanışlı olur. En büyük risk de olmaması. Yani istediğiniz parça bulunmaz, bulunsa boşluk olur, ,tornada yaptırmanız gerekir. Verim alamazsınız.. riskler var.

Bu arada tornanın cnc olanını Bülent Ünalmış (şahsen tanımama ama kanalını talip ediyorum)yapıyordu..
https://www.youtube.com/watch?v=SPOFKZX0Ff0
« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2016, 14:18:59 ÖS Gönderen: gergozen » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 28, 2016, 20:39:47 ÖS »

O çantayı görmüştüm
Hatta almayı planlıyordum
Yorumlarından dolayı vaz geçtim
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 28, 2016, 20:50:33 ÖS »

O çantayı görmüştüm
Hatta almayı planlıyordum
Yorumlarından dolayı vaz geçtim

Evet ama evde alet üretmek oldukça zor ve pahalı.

Mesela disk testerenin yapma yapmaması gerekiyor. Dolayısıyla da destek almanız gerekiyor (mesela bir tornacıdan).

Alet yapmak için gerekli aletleri almaya kalkarsanız da çok çok pahalıya geliyor. Mesela diş açmak için klavuz/pafta seti almaya kalkarsanız ortalama set bile 100 tl den başlıyor.

Yani para varsa huzur var. Bir de bazı şeyleri sık kullanmayacaksanız ustasına yaptırmak daha pratik ve güvenli.

Ben bugün bir psu güç kaynağı için bilgisayar kasasından kutu yaptım. Son aşamada yan kapağı ikiye bölmek için demirci ustasından yardım aldım. Bir dakikada kesti. O olmasa teneke makası ile çok uğraşırdım.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 28, 2016, 21:01:11 ÖS »

Türkiye de birilerine amatör olarak iş yaptırmak ölüm resmen
Tuz yalatıyorlar yani:)
Bazı temel aletlerin el altında olması iyi oluyor
Profesyonel atletlere çok gerek yok
Biraz düşük seviye cihazlar da iş görüyor amatör kullanım da
Ben de parça parça alıyorum bir şeyler
Hepsini bir almak zor 10000 tl para ayırmak lazım en az
Çalışma odası mobilyalarını yaptıracağım bir müddet bütçe ayıramıyacağım başka şeylere
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 28, 2016, 21:10:40 ÖS »

Türkiye de birilerine amatör olarak iş yaptırmak ölüm resmen
Tuz yalatıyorlar yani:)
Bazı temel aletlerin el altında olması iyi oluyor
Profesyonel atletlere çok gerek yok
Biraz düşük seviye cihazlar da iş görüyor amatör kullanım da
Ben de parça parça alıyorum bir şeyler
Hepsini bir almak zor 10000 tl para ayırmak lazım en az
Çalışma odası mobilyalarını yaptıracağım bir müddet bütçe ayıramıyacağım başka şeylere

Alırken bütçeniz az ise az ve kaliteli almalısınız sık kullandıklarınız. Yıllar içerisinde birikiyorlar zaten.

Mesela benim teneke makasım 10 yıllık, Ankara praktiker den 40-50 lira gibi bir fiyata almıştım. Ama ömürboyu garantiliydi.

Ucuz ne aldıysam bir kaç kullanımda yamulup eğildi. Aldığım ucuz malzemelerin çok azı beni memnun etti.

Özellikle bir şey sıkarken eğilip malzemeyi ağzından kaçıran karga burunumdan nefret ediyorum 
« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2016, 21:12:36 ÖS Gönderen: gergozen » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2016, 21:17:38 ÖS »

Çok ucuz olana hayatta yanaşmam
Mesela Bosch un mavi renkli cihazları pro cihazlar
Yeşil olanlar ise ona göre biraz daha amatör kullanım için
Yeşil olanı alıyorum, bu aralar mac marka çok ürün aldım onlar da amatör kullanım için iyi bence
Ben memnun kaldım yani
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2016, 21:26:23 ÖS »

Çok ucuz olana hayatta yanaşmam
Mesela Bosch un mavi renkli cihazları pro cihazlar
Yeşil olanlar ise ona göre biraz daha amatör kullanım için
Yeşil olanı alıyorum, bu aralar mac marka çok ürün aldım onlar da amatör kullanım için iyi bence
Ben memnun kaldım yani

MacAllister den ben de memnunum. Hobi motoru (Dremel muadili) ve sekman pensesini kullanıyorum. Fiyatına göre performansı iyi.
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2016, 22:58:10 ÖS »

Videodaki yaşlı amcanın iki elide sakat, daire testere vs, ile kaza geçirmiş gibi,
ev yapımı atölye aleti üreteyim derken güvenliği elden bırakmamak lazım, bilhassa şu daire testere  birde yanında rendesi olanlar varki acemi adam testereyle çalışırken rendeyi unutup kendini rendeleyebilir.
Birkeresinde bi marangoza ölçüleri verdim bi mdf kestiriyorum, tezgahın yanında dikiliyordum, adam mdfyi testereyle yanındaki demir klavuza sıkıştırdı, testere koca mdfyi bir fırlattı kafamı sıyırdı giriş kapısına güm diye fırlattı bayağı tırsmıştım.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 28, 2016, 23:31:05 ÖS »

Bu aletler oyuncak değil tabii ki
Kullanırken dikkat etmek gerekiyor
Maksimum düzeyde hem de
Güvenlik önlemleri almak lazım
Ağır kazalara sebebiyet vermemek için
En son okbaby e cila atarken bir anlık dikkatsizlik
Yerde kablolar vardı fingerboarddan gelen
Alet kablolara dolandı fingerboard jamma dan çıkıp tırnağıma çarptı
Neyseki ufak sıyrıklarla atlattık
Özetle çok dikkat etmek lazım
Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2016, 17:26:09 ÖS »

Güzelmiş ama malzeme üretmek değil de, ürettiğin malzemeleri koyacak yer bulmak biraz zor. Yani parmakları ileri derecede romatoid artrit olmuş amcamızın kullandıkları gibi kocca alet edevatları koyacak bir oda lazım en önce.
Daha da önemlisi bütün bunları yapmaya ayıracak zaman lazım, şu mesajı yazarken bile 1.5 yaşındaki oğlum oyun için etrafımda hopluyor zıplıyor.

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 30, 2016, 18:12:04 ÖS »

Elektrikli el aletlerinde kullandığınız alete yeterince aşina değileseniz tahmin edemeceğiniz tepme, zıplama, çapak atma gibi ters durumlar olabiliyor. Örneğin dremel ufak parça üzerinde çalışıyorsanız ve parça sağlam durmuyorsa parçanın üzerinden dolaşıp size doğru fırlayabiliyor. Daire testere sıkışınca tepiyor (kick-back). Piyasada satılan aletlerde bu tip durumlar için yılların tecrübesiyle oluşturulmuş güvenlik önlemleri var. Bu elektrikli el aletlerini parası neyse verip almak için en güzel neden.

Tabi bu sadece bir defa kullanılacak bir aparatı kendin yapıp işi bitince atmaya engel değil. İlk videodaki aleti ecnebilerin cross-sut sled dedikleri naneye benzettim. Onun biraz gelişmiş hali. Testere tezgahında ufak parçaları işlemenin en güvenli yollarından biri. Amca buna bir de milimetrik ayarlar eklemiş tam olmuş.

Tabi bizim gibi amatörler için bu tip bir tezgah kullanmanın imakanı yok gibi bir şey. Dekupaj veya daire testere gibi şeylerle kesim yapmak daha olası. Bu aletleri kullanırken de işlenen parça sabit testere hareketli olacaktır. Dolayısıyla bu aletin tersine ihtiyacınız olacak. Onu da resimdeki gibi biraz sunda ve bir çıta kullanarak yapabilirsiniz.

« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2016, 18:14:33 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: