Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetOyun rom'larını editlemek mümkün mü?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Oyun rom'larını editlemek mümkün mü?  (Okunma Sayısı 4709 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Shining Force
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 28, 2016, 10:53:30 ÖÖ »

Küçüklüğümde-Sega Mega Drive'ım varken- İnternational Superstar Soccer Deluxe oyununu hem tekil,hem de arkadaşlarla deli gibi oynardık.O zamanın teknolojisinde bu oyun bana harikulade gelirdi.Grafikleri,oynanışı,spikeri,ayrıntıları falan...
Sonra yıllar geçti,biz büyüdük.Emulator ve romlar çıktı.Ben de emu ve romlarla yeni tanıştığım zamanlar,belki de 10 yıl olmuştur,tabi ki ilk önce bu oyunu bulup oynamıştım.Sonra aklıma bilgisayar teknolojilerinin gelişimiyle birlikte şöyle birşey geldi;
-Elimdeki bu oyunun rom'unu(sonuçta zip içinde kaynak dosyalar mevcut) editleyip,hiç değilse mesela Ülke takımlarının oyuncu isimlerini o günkü isimlerle değiştirebilmek mümkün mü?
Bu konularda pek bilgi sahibi olmayan biri olarak bir kaç program indirdim ismi geçen romu editlemeye çalıştım.Hatta simgesi "bal peteği" tarzında olan bi programla (rom'daki kaynak dosyayı notepad şeklinde açıp düzeltmeye imkan vermişti) bir kaç isim değiştirmeyi ve değişiklik yaptığım romu emulatörde açmayı başarmıştım.Ancak çok zorlanarak...
Biliyorum ki forumda bu konuların uzmanları var.Böyle birşey daha profesyonel ama daha kolay şekilde yapılabilir mi?Eğer mümkünse görüşlerinizi almak isterim.
« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2016, 13:50:17 ÖS Gönderen: Shining Force » Logged

Sega Mega Power Drive Ranger 2
Cimihendriks
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 28, 2016, 11:02:42 ÖÖ »

Kaynak mevcutsa her şey yapılır ama kolaylığını bilemem Kahkaha

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 28, 2016, 13:05:51 ÖS »

Rom larin icindeki kodlarin kaynak kodu oldugunu hic sanmiyorum. Derlenmis kodlar.

Eski konsol ROM lari icin hic arastirma yapmadim ama bir zamanlar GTA Vice City icin bircok editor yapmislardi, onlari kullanarak adamlarin ayakibilarinin altlarina giysilerine yazilar yazmistim yollara bile yol tarifi yazmistim. Bircok seyi degistirebiliyordum.

Ama ROM lar icin bu isin imkansiz gibi birsey oldugunu saniyorum cunku eski konsollarin oyunlarinda durum cok farkli bastan sona derlenmis makine kodlari. Yazilar programlar resimler hepsi tek parca. GTA VC gibi Moduler programlama degil.

Bu is icin makine ve ROM a icindeki yazilari ve imajlari bulup goruntuleyen ozel editorler gelistirmek lazim. ROM llarin icerisindeki programlarda herbiri farkli yontem olabilecegi icin her ROM a ayri bir ozel editor gerekebilir.

Ama kodlarda sikistirma donusturme yok ise Ancak Hex editor gibi editor lerle yazi karakterleri bulunup ayni karakter sayisi kadar yazi degisikligi yapilabilmesi lazim.

« Son Düzenleme: Mayıs 28, 2016, 13:08:13 ÖS Gönderen: malik » Logged
Shining Force
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 28, 2016, 13:44:11 ÖS »

Rom larin icindeki kodlarin kaynak kodu oldugunu hic sanmiyorum. Derlenmis kodlar.

Eski konsol ROM lari icin hic arastirma yapmadim ama bir zamanlar GTA Vice City icin bircok editor yapmislardi, onlari kullanarak adamlarin ayakibilarinin altlarina giysilerine yazilar yazmistim yollara bile yol tarifi yazmistim. Bircok seyi degistirebiliyordum.

Ama ROM lar icin bu isin imkansiz gibi birsey oldugunu saniyorum cunku eski konsollarin oyunlarinda durum cok farkli bastan sona derlenmis makine kodlari. Yazilar programlar resimler hepsi tek parca. GTA VC gibi Moduler programlama degil.

Bu is icin makine ve ROM a icindeki yazilari ve imajlari bulup goruntuleyen ozel editorler gelistirmek lazim. ROM llarin icerisindeki programlarda herbiri farkli yontem olabilecegi icin her ROM a ayri bir ozel editor gerekebilir.

Ama kodlarda sikistirma donusturme yok ise Ancak Hex editor gibi editor lerle yazi karakterleri bulunup ayni karakter sayisi kadar yazi degisikligi yapilabilmesi lazim.

Evet "bal peteği" şeklinde simgesi olan program derken Hex Editor'müş meğerse
Ben o programla sadece isim değişikliği yapabilmiştim,ayrıntılı olarak da kullanılabilir mi bilmiyorum.

Sega Mega Power Drive Ranger 2
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 28, 2016, 14:04:41 ÖS »

Editlemek değil de hacking olarak geçiyor sanırım.

https://en.wikipedia.org/wiki/ROM_hacking

https://www.youtube.com/watch?v=iMACSQjyRDs
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 28, 2016, 14:44:22 ÖS »

Evet editing-hacking olayi varmis ama biraz ugrastirici gibi gorunuyor zaman ayirmak lazim.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 28, 2016, 15:19:26 ÖS »

Forum üyesi "Knighteen87"'nin Türkçe çevirisini yaptığı oyunlar var. O da bir nevi hack. "Legend of Zelda"'yı bile çevirmiş.

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2016, 19:11:26 ÖS »

Tsubasa efsanedir...

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: