Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBu harddisk çalışır mı?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bu harddisk çalışır mı?  (Okunma Sayısı 8694 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 22, 2016, 17:31:42 ÖS »

Merhaba,

2009 yılında almış olduğum bilgisayarım için sadece arşiv amaçlı kullanmak üzere aşağıdaki hdd'yi almak istiyorum. Sorularım şöyle;

- Anakart ve kasa haliyle eski. Anakartım Asus M4N68T-M. Kasanın power supply gücünü bilmiyorum.
- Bilgisayar harddiski görse de 3 tb'den yukarısını görmeme durumu varmış. Uefi desteği olmalıymış sanırım. Bu doğru mu?

İstediğim hdd;

http://www.hepsiburada.com/seagate-archive-8tb-3-5-5900rpm-sata-3-0-sabit-disk-st8000as0002-p-BD804487
« Son Düzenleme: Haziran 22, 2016, 17:35:46 ÖS Gönderen: onuryıldız » Logged
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 22, 2016, 18:43:21 ÖS »

o paraya yenı kasa toplamak daha ıyı gıbı ..8tb lık hdd yı arsıv amaclı kullanıcak ısenız kalıtelı bı harddısk kutusu alıp ıcıne yerlestırsenız?.hem sureklı kasa uzerınde calısır vazıyette kalıp rıske gırmez..anakart usb uzerınden hdd yı 8tb olarak gorur bence..
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 22, 2016, 20:28:48 ÖS »

Harddiskler hep veri depolamak için üretilse de biraz farklı kullanım amaçlı üretiliyor ve kalite kalite oluyor. Bazıları yoğun kullanımda daha çabuk bozuluyor (en ucuz usb diskler), bazıları da sürekli çalışmak için üretiliyor (nas diskler). Bu açıdan bakınca arşiv için üretildiği söylenen bu hd, bana çok az kullanılmak için üretildiğini, sürekli çalışır durumda olursa diğerlerine göre daha kısa zamanda veri bozulmaları ortaya çıkacağını söylüyor.

Bir keresinde başıma şöyle birşey geldi: 2tb'lık usb diskimi bütün gece aynı dosyaları bulmak için açık bıraktım, sabah alakasız hatalar vermiş olduğunu gördüm, 4 saat kadar dinlendirdikten sonra kaldığı yerden hata vermeden devam etti. O zamandan beri o diske pek güvenmiyorum.

Örneğin şu daha pahalı ama yukarıdakiyle kıyaslandığında herhangi bir bilgisayarda ya da ev ağında kullanılabildiği için çok daha esnek ve fişi çekilene kadar sürekli çalışacak şekilde tasarlandığı için de daha güvenilir bir seçenek olduğunu düşünüyorum:
http://www.hepsiburada.com/wd-my-cloud-8-tb-3-5-usb-3-0-gigabit-ethernet-kisisel-bulut-depolama-wdbctl0080hwt-eesn-p-BD805343

Use the brute force, Luke
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 23, 2016, 00:09:43 ÖÖ »

Sabit disklerde aşınma durumu mu var? Benim için uzun süreli çalışması ve dayanıklılık önemli çünkü bir arşiv yapıp bunu torrent üzerinden seed'lemem gerekiyor.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 23, 2016, 02:27:45 ÖÖ »

Aşınma yok, ömrü var ve tasarım amaçları var. Sürekli çalışacaksa nas (network attached storage) hd almanız en uygunudur. 1tb'ı 180tl'ye bulunabilen türden en ucuz sınıf usb disk benzeri saklama ürünleri tahminimce en düşük ömürlü ve hata yapmaya en müsait olanları, bundan iyisi bilgisayar içinde takılı kullanılan normal hd'ler, en iyileri de nas sınıfı olanlar diye biliyorum. Daha iyi bilenler vardır, yanlışım eksiğim varsa düzeltin lütfen

Use the brute force, Luke
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 23, 2016, 09:29:42 ÖÖ »

Peki şu kombinasyon nasıl;

http://www.hepsiburada.com/silverstone-ds380-12-disk-yuvali-8-x-3-5-4-x-2-5-disk-destekli-350w-nas-kasa-sst-ds380-350-p-BD803968

+

http://www.hepsiburada.com/wd-red-nas-8tb-5400rpm-sata-3-0-128mb-cache-3-5-sabit-disk-wd80efzx-p-BD805114
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 23, 2016, 09:59:35 ÖÖ »

Kasa güzelmiş de ben olsam 1 tane 8TB WD RED yerine 5 tane 2TB WD RED alıp Linux ile Software RAID5 yaparak 8TB kapasite ve ekstra koruma elde ederdim. Hatta WD Green bile iş görür bence diskleri hdparm ile belli bir süre kullanılmadığında uyuyacak şekilde ayarlayabilirsen.

Asıl soruya gelirsek de bence harici bir USB3.0 HDD ve PCI Express'ten bağlanan bir USB 3.0 kartı senin amacına çok daha iyi hizmet edecektir. Fantazi yapmaya gerek yok.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
arkas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Haziran 23, 2016, 10:07:08 ÖÖ »

@Simon +1

Commodore 64G
Amiga 500
PS2
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 23, 2016, 10:09:59 ÖÖ »

Arkadaşlar yanıtlarınız için öncelikle teşekkürler.

Araştırmaya başlamadan önce Amazon'dan 8 tblik usb bellek alıp işi bitirecektim ama işin içine bir girdin mi gerisi geliyor. NAS, Raid bilmediğim şeylerdi. Araştırınca faydalı olacağını öğrendim. Ancak şunu belirtmem gerekiyor. Uzun vadeli bir şey arıyorum ve Silverstone kasa ile 2x8 tb WD Red ilk etapta işimi görür gibi geliyor. Yani Raid falan güzel de şu aşamada kullanmam gibi geliyor. Belki ileride. 16 tb da bana uzun bir süre gider. 2000 tl'yi gözden çıkardım. İkinci bir 8 tb'lık diski de artık daha sonra alırım.
Cimihendriks
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 23, 2016, 10:24:27 ÖÖ »

Ya da wd my cloud, seagate central tarzı çözümler de arşiv için kullanılabilir...

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 23, 2016, 10:29:15 ÖÖ »

Silverstone kasanın üstünde ethernet portu yok. USB üzerinden bağlantı sağlanıyor sadece. Bu bir eksiklik mi?
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Haziran 23, 2016, 10:56:36 ÖÖ »

Bence harddisk ömrünü kısaltan en önemli etken, dönen diskin hareket etmesi, örnek sürücüsü düşen ama gitmeye devam eden motosiklet gibi. Bilirsiniz, çalışan bir hd yi elinizde hareket ettirirseniz birisi tutuyormuş hissi verir. Aslında o esnada nano seviyede çalışan diskler belkide esner kafaya sürtünür, yada ortadaki rulmana aşırı güç biner rulman bollaşır. Kasa ayağının dibindeyse arada bir çalışırken çarpıyorsan, Laptopu  habire gezdiriyosan tabiki ömrü kısa olacaktır. Usb kutu şeklindeki hdleri çalışırken hoyratça alıp masadan ordan oraya koyuyorsan o hd'den ömür bekleme. dediklerim hep çalışırken, yoksa dönmeyen, çalışır durumda olmayan HD düşse bile çoğu zaman bişey olmaz. Böyle büyük kapasiteli bi disk için tavsiyem bi nas kutusu ve serin nemsiz tozsun bir yer. Kullanılmadığı zaman uykuyada geçsin, elinide deymezsen yıllarca hizmet eder.
JckOB
Üye

This is Only a test...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 23, 2016, 11:25:43 ÖÖ »

Benim de kişisel fikrim ; sırf arşiv yapmak ve torrentten içerik çekmek için başta bu kadar parayı bir HDD ye yatırmak çokta rasyonel değil bence .
Şayet anakartınız SATA3 destekliyse ya da SATA2 de olabilir tabii..
Bence şöyle bir yol izleyin.

Mevcut kullandığınız HDD yi 2 partitiona ayırıp birisine işletim sisteminizi diğerini ise torrentten verilerinizi indirmek için kullanın.
Alacağınız 2. HDD'nin de bence 3,5 inç 7200 RPM ve 2 TB olması ilk aşamada yeterli bence , zaten 2 TB veriyi 3 , 4 ayda ancak doldurursunuz diye tahmin ediyorum. Bu şekilde HDD doldukça yeni HDD 'leri de ekleyebilirsiniz.

Bu şekilde genel olarak sadece 1. HDD niz yorulacağı için eklediğiniz diğer HDD 'ler de çok yorulmayacaktır.

Commodore 1084S-D2
Amiga 500 + Gotek
Commodore 64 + 1530 + SD2IEC
SEGA Master System 2
Nintendo GameBoy / Nintendo 64 / GameCube /Nintendo Wii [Softmod + WiiKey]
Psone [modchip] / Playstation 2 [Matrix İnfinity ]  / Playstation 3 OFW / PSP 3000 GT Edition
XBox 360 Slim [RGH AceV2
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 23, 2016, 11:32:39 ÖÖ »

Eminim zaten biliyorsunuzdur ama ben yinede bir öneride bulunayım. Torrent üzerinden seed yapacaksanız, seedbox kiralasanız nasıl olur?

onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 23, 2016, 12:03:38 ÖS »

Eminim zaten biliyorsunuzdur ama ben yinede bir öneride bulunayım. Torrent üzerinden seed yapacaksanız, seedbox kiralasanız nasıl olur?

Biraz araştırdım ve faydalı olabileceğini öğrendim. Şöyle sorayım o zaman. Seedbox firmalarının sağladığı belli bir harddisk alanı var. Mesela 400 gb falan yazıyor. Ben mesela 1 tb'lık bir torrent indiremez miyim bu durumda?
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2016, 12:41:21 ÖS Gönderen: onuryıldız » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: