Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)CRT Monitörde 240p görüntü alma rehberi
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CRT Monitörde 240p görüntü alma rehberi  (Okunma Sayısı 6632 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
keikonda
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 27, 2017, 00:56:25 ÖÖ »

Geçen gün reddit'te gezerken bir kullanıcının açtığı konuya denk geldim. Konuda sıradan crt monitörlerde 240p görüntü alınabileceğinden bahsediyordu. Belki bilinen bir konudur ama bildiğim kadarıyla crt monitorler bu çözünürlüğe inemediği için çok şaşırdım ve tabi ki çok heyecanlandım, işin ucunda kalın scanlineları görmek var Kahkaha Öncelikle konunun linkini buraya atıyorum, arkadaş retroarch çalıştırmayı da anlatmış ama ben çözünürlük ayarlama kısmını anlatacağım.

https://www.reddit.com/r/crtgaming/comments/675u6g/guide_how_to_run_retroarch_in_240p_on_your_vga/

Anladığım kadarıyla işin mantığı şu şekilde, 320x240 çözünürlüğü elde etmek için monitörün 60hz dikey tarama ve 15khz'lik yatay tarama hızının olması lazım. Standart crt pc monitörleri yatayda 31khz'nin altına inemediği için bu çözünürlükte direkt çalışamıyor. Reddit'teki arkadaş diyor ki, nvidia kartlar için ekran kartının uygulamasında (nvidia denetim masası) elle 320x240'ı ayarlayıp dikey yenileme hızını 120hz yapıp zamanlama standartını da CVT seçtiğiniz zaman 31khz'de 320x240 görüntü alabiliyorsunuz. Bunu okur okumaz emektar Philips'i kapıp masaya kurdum Kahkaha Nvidia kart kullandığım için buna uygun ayarları göstereceğim size. Ati-amd kartlar için de anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle belirteyim, yapılacak yanlış bir ayar yüzünden monitörünüze zarar verebilirsiniz. Ayrıca yöntemin sorunsuz çalıştığını %100 doğrulayamadığım için ve yapılan ayarlar standart dışı olduğu için monitörünüzün bozulma riski var. Bu nedenle ayarları çok dikkatli bir şekilde ve riskin farkında olarak yapın.

-Nvidia kartlar için nvidia denetim masasını açıyoruz.
-Açılan pencerede sol taraftaki menüden çözünürlüğü değiştir (change resolution) diyoruz.
-Daha sonra sağ taraftan özel özelleştir (customize) düğmesine basıyoruz.
-Daha sonra açılan pencerede özel çözünürlük yarat (create custom resolution) diyoruz.
-Daha sonra da açılan pencerede değerleri resimdeki gibi yapıp test tuşuna basıyoruz. Test'e bastığımızda scanlinelar bizi karşılayacak Kahkaha

Amd-ati kartlar için de Custom Resolution Utility (CRU) adında bir programla halledilebiliyormuş. Aslında nvidia kartlarla da çalışan bir program, hatta crt dünyasında mutlaka kullanılması gereken bir program demiş redditteki arkadaş. Ama nvidia denetim masasından ayarlamak daha pratik geldiği için onu kullandım ben.

-Amd-Ati kartlar için Custom Resolution Utility (CRU) programını indiriyoruz.
https://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU
-Programı çalıştırıp eğer birden çok monitör bağlıysa en üstte kullanmak istediğimiz crt monitörü seçiyoruz.
-Detailed Resolutions bölümünde Add deyip yeni çözünürlük ekleme ekranını açıyoruz.
-Açılan ekranda değerleri aşağıdaki gibi girip sırayla iki pencerede de Ok tuşuna basıp programı kapatıyoruz.

-Son olarak da cru klasöründeki restart64.exe programını çalıştırarak bilgisayarı yeniden başlatıyoruz (Bende ekran kartını yeniden başlattı).

Ayarlar bu şekilde yapılınca emulatorlerde doğru ayarlarla 240p görüntü alabilirsiniz. Kendi monitörümden örnek birkaç resim atıyorum. Konu biraz karışık oldu ama aşağı yukarı yapılması gerekenleri anlatabilmişimdir sanırım, tecrübeli kullanıcıların katılımıyla konu çok daha güzel hale gelecektir

Herkese bol scanline'lı oyunlar Kahkaha
« Son Düzenleme: Nisan 27, 2017, 10:04:13 ÖÖ Gönderen: keikonda » Logged
Faradrim
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2017, 03:31:48 ÖÖ »

Rehber için teşekkürler en kısa zamanda deneyeceğim.
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2017, 07:13:15 ÖÖ »

Güzel haber akşam evde bende deniyeyim görüntüler harika

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2017, 09:15:26 ÖÖ »

Çok değerli bir monitorünüz varsa denemeyin. CRT monitorleri desteklemediği frekanslarda çalıştırmak, zarar vermenize neden olabilir. Gerçi profesyonel CRT monitorlerde bu tip zararları önlemek için bir kontrol mekanizması bulunuyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Refresh_rate

On cathode ray tube (CRT) displays, increasing the refresh rate decreases flickering, thereby reducing eye strain. However, if a refresh rate is specified that is beyond what is recommended for the display, damage to the display can occur.

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2017, 09:26:52 ÖÖ »

Çok değerli bir monitorünüz varsa denemeyin. CRT monitorleri desteklemediği frekanslarda çalıştırmak, zarar vermenize neden olabilir. Gerçi profesyonel CRT monitorlerde bu tip zararları önlemek için bir kontrol mekanizması bulunuyor.

On cathode ray tube (CRT) displays, increasing the refresh rate decreases flickering, thereby reducing eye strain. However, if a refresh rate is specified that is beyond what is recommended for the display, damage to the display can occur.

+1
Böyle bir uğraşı içindeyken Philips 107S pıt diye gitti, şimdi monitörü açınca civuğ diye ses çıkarıyor.
keikonda
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2017, 09:55:02 ÖÖ »

Rehber için teşekkürler en kısa zamanda deneyeceğim.
Güzel haber akşam evde bende deniyeyim görüntüler harika

Rica ederim, umarım sorunsuz bir şekilde çalışır.

+1
Böyle bir uğraşı içindeyken Philips 107S pıt diye gitti, şimdi monitörü açınca civuğ diye ses çıkarıyor.

Esasen ben de çok tereddütlüydüm ama bu şekilde kullanan çok kişi var ve herhangi bir sorun bildirmemişler. Ama yine de haklısınız, konuya bir uyarı eklemek lazım bununla ilgili.
bilir_kisi_07
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2017, 19:54:54 ÖS »

mame'de hlsl ile elde edilen scanline görüntülere benzemiş sanki
keikonda
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2017, 22:53:52 ÖS »

mame'de hlsl ile elde edilen scanline görüntülere benzemiş sanki

Mame'de hlsl ile elde edilen scanline'lar gerçekten başarılı, ben de o şekilde kullanıyorum lcd monitörde ama gerçek scanline'lar olayı başka bir boyuta taşıyor. İnsanlar boşuna PVM-BVM peşinde koşmuyormuş dedirtti bana.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: