Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelYeni Commodore üretilebilir mi?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni Commodore üretilebilir mi?  (Okunma Sayısı 16565 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 21, 2018, 14:18:19 ÖS »

Arkadaşlar günümüz teknolojisiyle yeni commodore üretilebilir mi?
Artık bazı eski parçalar üretilmiyor falan bunları biliyorum ancak şöyle bir şey olabilir mi mesela atıyorum 2 Gb ram e sahip 8 çekirdekli ve 1 gb 128 bit ekran kartına sahip usb portlu bir yeni commodore üretilebilir mi eğer böyle bir cihaz yapılsa pc den bir farkı olur mu?
Commodor ün günümüzde üretildiğini ve güncel bilgisayarlarla yarışabilecek bir sistem olduğunu hayal etsek nasıl bir şey olurdu acaba hep merak etmişimdir.
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2018, 14:21:26 ÖS »

Bu hayal sık sık hortlar ama bir anlamı olmayan bir hayal bence. Biz değiştik, dünya değişti, ihtiyaçlar değişti. Herhangi bir toplama pc ya da laptoptan farkı olmayan şeyler Commodore diye pazarlanmaya çalışılıyor ama kimse için bir anlam ifade etmiyor etmeyecek de.

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2018, 14:27:19 ÖS »

"Commodore" derken neyi kastediyorsun? Commodore firmasını mı, C64, C128, Amiga v.s. nedir?

Günümüzde Intel'in ve AMD'nin kurguladığı "PC anakart" mimarisi dışında özel bir "kişisel" bilgisayar donanım mimarisi yok, yapılamaz da. Bunu yapabilmek için gereken bütçeyi kimse karşılayamaz. Kaldı ki "PC" pazarı bile diğer mobil cihazların gelişmesiyle tehdit altındayken zaten bu mümkün değil...

Ha sen oturup Intel tabanlı mimari üzerinde bir çeşit kendine has bi işletim sistemi yazarsın o olur. Tabii onu da kim kullanacak, kime satarsın bu devirde?

Dersen ki "Commodore" firmasının telif hakkı her kimdeyse, gidip onlardan telif ücreti karşılığı bir çeşit linux benzeri bir işletim sistemi yazarım dersen o da başka bir çözüm... ki buna da pek kimsenin niyeti (ve bütçesi) olduğunu sanmam...

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2018, 14:31:08 ÖS »

Bahsettiğin C64 görünümlü şey aslında üretildi ama ne kadar Commodore 64 tartışılır. içerisinde PC bulunduran C64 görünümlü kasa.

Commodore kavramı, Commodore hesap makinesinden Amiga 4000'e kadar  çok geniş bir bilgisayar yelpazesini anlatıyor. Eğer bahsettiğin C64 veya amiga ise, Ultimate64, Chameleon, MiniMig, MiST şeklinde pek çok donanım implementasyonu yapıldı zaten.

Ayrıca bahsettiğin şekilde Sata, pcie, usb portlu 1-2 ghz ppc işlemcili yeni nesil Amigalar da uzun zamandır mevcut.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 21, 2018, 14:42:55 ÖS »

c64x daha önce üretildi. Hatta ikinciel sitelerine bile düştü
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 21, 2018, 14:59:57 ÖS »

8xAAA çipsetli, 1024 sprite'lı, 32 playfield'lı (16+8+8 triple playfield), 8GB ChipRAM'li, 256 kanal/48KHz/24bit ses destekli bir cihaz olurdu herhalde; Amiga 12000 ?
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 21, 2018, 15:37:07 ÖS »

Bence fiziksel gorunumunu bozmadan ama teknik ozellikleri iyilestirerek uretilebilirdi. Bu isi dogru yonetemedi yeniden uretmeye calisanlar. Yani artik kaset kullanilamamasi cok dezavantaj olmamaliydi bence . Sen datasetini yapardin cihaza yine ekstradan usb secenegi de koyardin fizikiyle oynamadan cok guzel bir cihaz cikabilirdi ortaya tabi benim fikrim. Ama  sonradan cikartilan yeni cihazlarda icinde oyun yuklu oldu ya fizik olarak c64e benzemedi vs

C64 ve A500 gerisi teferruat
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 21, 2018, 16:36:06 ÖS »

Commodore firmasının isim hakkını alan herkes (birkaç yılda bir el değiştirir bu meret) bir şekilde PC, MP3 çalar, konsol vb üretmeye çalıştı zaten ama satabildiler mi, sattılarsa ne kadar sattılar tam bir muamma...

Bir donanım ve yazılım platformu olarak Amiga türevleri ve MorphOS da hali hazırda mevcut ancak Linux vb üzerinden port edilenler dışında platform spesifik oyun, yazılım vb üretimi çok az...
spunky
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mart 21, 2018, 16:40:17 ÖS »

Bi ara ben de almayı düşünüyorum firma haklarını. Sanırım Commodore marka paspas sapı ve mandal hala üretilmedi o eksiği tamamlicam.

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 21, 2018, 17:37:30 ÖS »

Bi ara ben de almayı düşünüyorum firma haklarını. Sanırım Commodore marka paspas sapı ve mandal hala üretilmedi o eksiği tamamlicam.

Bir M eksik Comodore bile alsan türkiyede iş yapar

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 21, 2018, 17:42:30 ÖS »

"Commodore" derken neyi kastediyorsun? Commodore firmasını mı, C64, C128, Amiga v.s. nedir?

Bu soruya farklı cevaplar veren pek çok yeni Commodore üretildi üretiliyor. Örneğin:

* Commodore 64 modern üretim teknikleri kullanarak yeniden C64 DTV adıyla üretildi.
* Home Computer konseptinden yola çıkan Commodore markalı İnternet bilgisayarı Commodore 64 Web-it_PC adıyla üretildi.
* Linux işletim sistemi ile Commodore markalı mini PC C64X adıyla üretildi.
* Commodore 64'ün teknolojinin nimetlerinden faydalanarak güncellenmiş 16Bit kuzeni Mega65 adıyla geliştiriliyor.
* FPGA kullanan çok çeşitli C64 klonları yapıldı ve halen yapılıyor.
* Güncellenmiş C64 ana kartı C64 Reloaded markasıyla yeniden üretiliyor. 

spunky
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 21, 2018, 21:15:35 ÖS »

Bir M eksik Comodore bile alsan türkiyede iş yapar

Bir arkadaşımız bir dönem Antalya'da KOMODOR bilgisayar diye dükkan açmıştı Kahkaha ama aynı başarı hikayesini yazamadı tabi şimdi tabelacılık yapıyor

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 22, 2018, 07:06:04 ÖÖ »

C64 veya amiga donanımları grafik, ses ve çevre birim denetleyicileri şimdiki donanımlara rakip olacak şekilde geliştirilmedi.
Geliştiriliş olsaydı, işletim sistemleride ona paralel gelişecekti.
Pazarın en güçlü rakibi olabilirdi. Hem eğlence hem iş sektöründe.
Firmalar kapanınca 8 bil 16 bitte kaldı. Ozamanlar nasıldı.

Şimdi bunun bir anda olması çok zor. Hem bütçe hem mühendislik bakımından.
AMD bile temeli olduğu halde sadece yeni geliştirdiği Ryzen işlemci için kaç yıldır uğraşıyor.
« Son Düzenleme: Mart 22, 2018, 07:10:04 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 22, 2018, 07:21:29 ÖÖ »

Belki de bitmese bu kadar efsane olmayacakti . Belki de bizim bu kadar degerini bilmemiz ondan. kim bilir !

C64 ve A500 gerisi teferruat
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 22, 2018, 08:25:55 ÖÖ »

Düşünceme göre, Jack Tramiel'in "Computer for the masses, not the classes" ve "business is war" mottoları etkiliydi CBM'in bilgisayar alanında yükselişinde.

Günümüzde çoğu kişi akıllı cep telefonu şeklinde bir bilgisayara sahip. Ne dizüstü, ne masaüstü, aksine ergonomik boyutta ve elde taşınabilir, sesle rahat yazı yazdırılabilir, sürekli bir ağa bağlı cihazlara doğru evriliyor gibi piyasa. Ayrıca, çoğu çabaya karşın iki platformdan fazlasının piyasada destek görmesi mümkün olamadı.

Bu iki platformdan birini devirerek yükselecek yeni bir platform elbet mümkün. Örneğin Tramiel, ikinci sözüyle ilişkili olarak Texas Instruments'i bilgisayar piyasasından çekilmeye zorlamıştı, az kalsın kendisi için Pirus zaferiyle sonuçlanacak büyük bir risk alarak... Ayrıca dikey yapılanmayla da maliyeti oldukça düşürmüş, üstelik rakiplerinin kullandığı işlemcilerin de tek tedarikçisi olmuştu.

Günümüzde başarı içinse bu acımasız ticari zekaya ek olarak, insanların genelde rahatına düşkün ve tembel olduğu fikrine dayalı, en fazla tek dolaplı bir buzdolabının kullanım karmaşıklığına sahip bir bilgiişlem cihazı neden başarılı olmasın.
« Son Düzenleme: Mart 22, 2018, 08:30:52 ÖÖ Gönderen: ilkerficicilar » Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: