Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelSizce Commodore 64 Almalı Mıyım?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sizce Commodore 64 Almalı Mıyım?  (Okunma Sayısı 9494 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sram85
Ziyaretçi
« : Mayıs 27, 2018, 21:03:11 ÖS »

Bu soruyu sormam biraz tuhaf oldu ama yine de sormak istedim. Ben programlamaya yeni başlamış biri olarak C dilini öğrenmekteyim. Ve nedense eski donanıma da ilgim var. Ben kişisel olarak en iyi bilgisayarın C64 olduğunu düşünmekteyim. O tür bir bilgisayarda program yazmaya istekliyim. Fakat şu an sahip olduğum PC'de emülatör üzerinden program yazmanın da bana yeterli olacağını düşünüyorum. Düşünceleriniz neler ?     
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2018, 21:07:14 ÖS Gönderen: sram85 » Logged
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2018, 21:15:37 ÖS »

Bu tarihte Commodore 64 'ü yada diğer eski cihazları bizler neden tekrar alıyoruz sorununa da cevap verilmiş olur herhalde bu başlık altında.

Eskiden de bu cihazları kullanmış biri olarak bende bırakmış olduğu etki çok büyük olduğundan olsa gerek (artı rüyalarıma da girdi) tekrardan bir tane edindim, iyi ki de edinmişim.

Sizin de edinmenizi tavsiye ederim. Sebep mi? Fiziksel olarak tarihe dokunmak olabilir  Karizmatik

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2018, 21:41:57 ÖS »

Bu soruyu sormam biraz tuhaf oldu ama yine de sormak istedim. Ben programlamaya yeni başlamış biri olarak C dilini öğrenmekteyim. Ve nedense eski donanıma da ilgim var. Ben kişisel olarak en iyi bilgisayarın C64 olduğunu düşünmekteyim. O tür bir bilgisayarda program yazmaya istekliyim. Fakat şu an sahip olduğum PC'de emülatör üzerinden program yazmanın da bana yeterli olacağını düşünüyorum. Düşünceleriniz neler ?     

Emülatörde yazsan da acaba gerçekte nasıl çalışır hep soru işareti olacaktır. Edinmende fayda var. C64 için BASIC ve Assembler öğrenmek mantıklı. C derleyicisi yok değil. Pascal bile var. Ama yapabildiklerin kısıtlı denilebilir.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2018, 22:04:17 ÖS »

Benim Commodore u alma nedenim 30-35 yil oncesine donmek ve kismen de olsa dondugugumu hissdiyorum . Yani pskolojik biraz . Ama simdidin oyun konsollarina gore c64 ve amiga da daha cok zevk aldigim kesin bu pskolojik degil eski oyunlarda grafik olmasa da daha cok ruh var ozenmislik var emek var bence

C64 ve A500 gerisi teferruat
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2018, 22:07:00 ÖS »

kesinlikle almalısın bence 35 senelik tecrübeme dayanarak

https://www.lyonlabs.org/commodore/onrequest/powerc/index.html
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2018, 22:09:10 ÖS Gönderen: muhendis » Logged
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2018, 22:52:45 ÖS »

Benim Commodore u alma nedenim 30-35 yil oncesine donmek ve kismen de olsa dondugugumu hissdiyorum . Yani pskolojik biraz . Ama simdidin oyun konsollarina gore c64 ve amiga da daha cok zevk aldigim kesin bu pskolojik degil eski oyunlarda grafik olmasa da daha cok ruh var ozenmislik var emek var bence
Aynı sebeblerden ötürü yazılımla çok ilgim yok ama grafik ve oyun sever biri olarak bende aldım hatta yeni aldım sayılır C64. Güzel cihaz.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
recepMUM
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 28, 2018, 01:52:06 ÖÖ »

Aynı sebeblerden ötürü yazılımla çok ilgim yok ama grafik ve oyun sever biri olarak bende aldım hatta yeni aldım sayılır C64. Güzel cihaz.

eski oyunlarda oyunu oynarken bir sonraki aşamada ne olacak diye merak edildiğinden o anı zevkle oynayıp bir sonraki aşamaya geçiyordun.

şimdiki oyunlarda önüne bir düşman çıkacağını bilerek ve onu vurup ilerleyeceğini bilerek oynuyorsun. mesela call of duty. mesela counter-strike al bir askeri kontrole ilerle düşmanı vur ilerle. bunda zevk nerede.

eski bir oyun mesela red alart 2 veya starcraft. oyuna başlayınca herbölüm geçmeye sana değişik silah ve senaryo veriyor. o yeni verilen silah ve senaryoları öğreninceye kadar yanıp yanıp tekrar başlamak bile insana bir zevk veriyor.

amiga da silkworm  apidya  lemmings agony rick dangerous cabal vs.

commodore 64 de boulder dash hero river-raid cabal rick dangerous vs.
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2018, 02:18:52 ÖÖ »

C64 için bir şeyler yazanlarımız genellikle cross-assembler kullanıyor. Örneğin ben Acme'yi tercih ediyorum. Gerçi makine dili bilmeyenler için C64'e uygun kod derleyen C cross-compiler da var (cc65).

İlle de gerçek donanımda kodlama yapılacaksa, daha kolay yazı yazılabilen yeni tip kasalı C64c'ye ek olarak platformlar arası dosya aktarmak için pratik bir yol (SD2IEC), net bir görüntü alınabilecek bir görüntü çözümü (ucuz çeviriciler LED monitörlerde iyi görüntü vermiyor ve göz ağrıtıyor), hızlı dosya yüklemek kaydetmek için bir kartuş veya jiffydos sistemi, yardımcı programlar, masada boş bir yer ve Programcının El Kitabı gerekli olacak... Gerisi ayrılabilecek zamana kalmış.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2018, 08:39:17 ÖÖ »

Nacizane cc65 tecrübelerime dayanarak şunu söylemek zorundayım C64 C için doğru platform değil. Biraz genişletirsek 6502 C için uyun bir işlemci değil. Kodu çok dikkatli kurgulamak gerekiyor. Tam sayı (int) değişken tipinden, parametre geçişlerine kadar bir çok temel C özelliği 6502 için performans düşüşü demek. C64 ile BASIC'in ötesinde bir şeyler yapmak istiyorsanız ASM şart.

Esas soruya geçersek. 2018'de C64 için bir şey geliştiriyorsanız çapraz geliştirme yapacaksınız. Gerçek donanıma sadece son aşamada ihtiyacınız var. Benim ilk ve tek intromu gerçek donanımda yayınlandıktan sonra test etmiştim.

programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2018, 18:23:06 ÖS »

Bir şey soracağım C64 te com ve lpt paralel portlar var mı ben pc üzerinde lpt portu ile led yakıp söndürmüştüm hatta paralel porta röle bağlayıp onunla oyuncak motor bile çalıştırmıştım c64 te böyle bir şey var mı buna imkan verir mi aslında çok basit işlemler için c64 kullanılabilir damla sulama veya asansör otomasyonu gibi.
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2018, 18:43:08 ÖS »

Bir şey soracağım C64 te com ve lpt paralel portlar var mı ben pc üzerinde lpt portu ile led yakıp söndürmüştüm hatta paralel porta röle bağlayıp onunla oyuncak motor bile çalıştırmıştım c64 te böyle bir şey var mı buna imkan verir mi aslında çok basit işlemler için c64 kullanılabilir damla sulama veya asansör otomasyonu gibi.

evet böyle bir imkan var hatta kitabı bile var robotics on c64 diye
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2018, 19:05:28 ÖS »

Çok basit işlemler derken hakaret olur kanımca. 1969'da Aya çıktıklarında hangi CPUları kullanıyorlardı düşünmek gerek.

Şu an otomasyon konusunda Bir pc, arduino yada raspberry pi gibi herhangi bir bilgisayarla ne yapmak istiyorsan benzerlerini yapabilirsin. Hatta forumdaki projeleri inceler isen Çoğu kartuş ve çevre birimlerde Atmega, Arduino benzeri kullanılarak eski teknolojileri yeni teknolojilerle buluşturuyoruz.

BUradaki zorluk programlamada olabilir. Çünkü C64te programlama yapmak için donanım ve yazılıma hakim olmak şart. Şimdiki nesillerde donanıma çok hakim olman gerekmiyor çoğu modüler halde hazır kütüphaneler mevcut. İşin kolay.

Kısaca hepsinin ortak alfabesi 1 ve 0.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2018, 19:40:43 ÖS »

Tabi canım orası öyle şu an ki raspberry pi vs kartları biliyorum hatta ben de de 1 tane var basit derken commodore 64 şu an ki bilgisayarların yaptığı bir çok işlemi yapamaz anlamında söyledim.
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 29, 2018, 22:12:30 ÖS »

Gerçek bir donanımın verdiği lezzet farklı her zaman. Oturup uzun uzun yazacaksanız İlker Abinin dediği gibi yazmaya daha uygun hatta mümkünse C128 ile takılmakta fayda var. C64C'nin klavyesinde bile parmak uçlarımın sızladığını hatırlarım

Gerçek donanımın bağlanacağı ekran işini de es geçmemek lazım. İyi durumda bir 1084s şart yoksa hem gözler hem kafa bulaşık teline döner bir iki saat sonra Kahkaha
« Son Düzenleme: Mayıs 29, 2018, 22:15:22 ÖS Gönderen: spunky » Logged

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
OZGH
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 30, 2018, 00:23:01 ÖÖ »

Çok düşünmeye gerek yok zaten. Baktınız istediğiniz gibi değil, seyirlik olarak durur. Sırf bu bile almak için geçerli bir sebep bence.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: