Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelCommodore 64 ile Dron Yapılır mı?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 ile Dron Yapılır mı?  (Okunma Sayısı 7130 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 30, 2018, 18:07:30 ÖS »

Arkadaşlar merhaba ilginç bir soru ile karşınızdayım geçen bir arkadaş sormuştu forumda programlama yapmak için c64 almak istiyorum diye hatta ben de yorum atmıştım ve yapılabilecek bazı projelerden bahsetmiştim kısaca derken aklıma ilginç bir soru geldi.
Günümüzün modern oyuncakları dronların kontrol kartını C64 kullanarak yapabilir miyiz acaba, tabi burda C64 ağırlığı nedir pervaneler ve motorlar kaldırabilir mi onu tam bilmiyorum ancak yapılabilirse gerçekten çok ilginç bir proje olurdu doğrusu.  Kahkaha
Ya da C64 besleyecek olan pil/batarya şimdiki lipo pillerle olur mu ya da adaptör kullanmak şart mı öyleyse bir de bunun ağırlığı olacak, peki uzaktan haberleşme nasıl olur C64 portlarına RF alıcı-verici ve wifi ya da bluetooth gibi modüller bağlanabilir mi?
Tabi asıl amacım sadece dron yapmak değil arduino, netduino ya da hazır uçuş kontrol kartları ile de dron yapılabilir benim asıl merak ettiğim çok eskide kalmış nostalji olmuş bir efsane ile dron yapılabilir mi
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 30, 2018, 18:47:04 ÖS »

İşlemci realtime çalıştığı için rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak C64'ü drone'a taşıtmaya çalışmak amelilik olur. Bunun yerine senin de söylediğin gibi uzaktan veri aktarımı daha sağlıklı olacaktır. Uzaktan aktarım için Ardunio üzerinden BT veya Wifi çözümleri olsa da (Bununla ilgili forumda bir kaç proje de olması lazım.) dönemin ruhunu yansıtması açısından RF bazlı bir proje bence daha şık olur.

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 30, 2018, 19:10:02 ÖS »

Amaç uçan komodor mu tam anlayamadim  Kahkaha

C64 ve A500 gerisi teferruat
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 30, 2018, 22:18:24 ÖS »

Kahkaha

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 31, 2018, 09:33:14 ÖÖ »

Commodore bence ağır olur, havalanamaz. Hadi o uçtu ya adaptör nasıl uçacak ? Kahkaha

Şaka bir yana User port ile kontrol edilemeyecek şey yok gibi.

Örnek;

Bu da İlker Fıçıcılardan;

« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2018, 09:38:36 ÖÖ Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2018, 09:46:17 ÖÖ »

Yılların model uçak pilotu ve belki de Türkiye'nin ilk FPV uçaklarından birini yapmış biri olarak söylüyorum ki ağırlık sorun olmaz. Yeteri kadar güç verirseniz tuğla bile uçar. Verimlilik başka bir konu tabi.

Dronu havada tutan şey temelde bir gyro, dengenin bozulduğunu anlayıp tersi yönde itme sağlıyor. C64'ün Joystick portlarının 5. ve 9. pinlerine bağlanacak bir zırıltı ile bu iş kolayca çözülebilir gibi geldi bana. Bunun da optimizasyonu ve kalibrasyonu kanser sebebi olabilir tabi.

Fikirle gelen Edit:

Hatta şu olabilir belki, emin değilim ama Amigalar'daki genlok işi gibi 0. bitle ilgili bir oyun yapmak C64 ile mümkün oluyorsa drona takılan kameraya C64 fontları ile OSD bile basılabilir o zaman muazzam bişey olur. VIC'in yaradılış sebebine de muazzam bir selam çakılmış olur

BKZ OSD :

* hqdefault.jpg (12.99 KB, 480x360 - Görüntüleme: 1216 kez.)
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2018, 09:51:22 ÖÖ Gönderen: spunky » Logged

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2018, 10:11:50 ÖÖ »

Galiba C64 için sadece Scanntronik Genlock üretmiş. On Screen Display için Ebay.de'de soteye yatmak gerekebilir.

http://retroport.de/C64_C128_Scanntronik.html

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 31, 2018, 14:04:36 ÖS »

Bu forumda daha önce yayınlanmış çeşitli yazılar birleştirilerek gayet yapılabilir.

Öncelikle, user port'u poke56579,255 ile çıkış haline getirip, poke56577,1 vb. ile çıkışlardan 5V gönderebiliyorsun.

En son anakart versiyonu olan Assy.250469'u sadece 5V ile besleyebiliyorsun. Üstelik bu kart daha hafif (kasa ve klavyeyi kimsenin uçurmaya niyeti olmadığı varsayımıyla).

IRQHack64 kartuşu ile SDcard'dan boot etmesini sağlayabiliyorsun.

Burada paylaşılan 3D yazıcı tecrübelerinden faydalanarak thingiverse.com'dan seçtiğin bir drone tasarımını bastırabiliyorsun.

C64'e HC-06 vb. Bluetooth modülü bağlayabiliyor, RS232 üzerinden uzaktan kumanda edebiliyorsun.

Geriye bunları birleştirmek, sensörleri bağlamak, yazılımı kodlamak kalıyor.

Kısaca, yapılır; neden yapılamasın. Havası da cabası...
« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2018, 14:06:38 ÖS Gönderen: ilkerficicilar » Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 31, 2018, 14:37:50 ÖS »

Anladığım kadarıyla OSD için genlock aramaya gerek yok

http://www.zimmers.net/cbmpics/cbm/c64/vic-ii.txt

hocam olur bu drone işi Kahkaha

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 31, 2018, 14:45:02 ÖS »

İlker'in dediğini ben de diyecektim. Kasayı, güç kaynağını falan uçurmaya gerek yok. Yeni short board'lar bir drone'un taşıyabileceği büyüklükte. Tabii bu drone'un biraz büyükçe olması lazım.

Donanım kısmını her türlü halleder C64. GPS modülleri şunları bunları da entegre edilebilir.

Uçuş yazılımını basic ile yazarız 

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 01, 2018, 10:46:32 ÖÖ »

Donanım kısmını her türlü halleder C64. GPS modülleri şunları bunları da entegre edilebilir.

Uçuş yazılımını basic ile yazarız 

C64 Donanimi ve yazilimi İHA da bile kullanilabilir, hemide tasinabilir.
Yeterki kullanilmak istensin.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: