Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetFarklı bir retro alanı: Laserdisc
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Farklı bir retro alanı: Laserdisc  (Okunma Sayısı 16486 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 28, 2018, 01:40:01 ÖÖ »

Gelelim altyazı denemelerime...

Bu işi biraz araştırınca ya standart bir CC kutusu alınabileceğini ya da macera olsun diye kendim yapabileceğimi gördüm. Dedim ya altyazı konusunda bir ihtiyacım yok ancak minik bir retro cihaz yapma konusunun da eneteresan bir deneme olacağı kesin...

Kendiniz altyazı cihazı yapacaksanız internette devre şemaları var. Kullanılan özel çipleri yerli piyasada bulamadım (bize uzak bir kavram, NTSC olması açısından). Ama yırtdışından getirtilebilir.

Ya da arduino üzerinde yapılmış bir proje var. nootropic design firmasının "Video Experimenter" shield'ı. Bu shield ile composite video ile ilgili çeşitli projeler yapabiliyorsunuz.

https://nootropicdesign.com/ve/

Bunlardan birisi de closed caption decoder projesi.

Ben eldeki malzemeler ile böyle bir çalışma deneyeyim dedim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 28, 2018, 01:51:32 ÖÖ »

Bu projede kullanılacak Arduino'nun UNO olması gerekiyor. Sebebi ise UNO'da kullanılan atmega'nın analog comparator bacağının bir arduino pin'ine bağlı olması.

İsabet oldu, elimde bir UNO vardı. Sanırım bir floppy emulatör projesi için almışım ancak rafta duruyordu öyle...

Neyse, önce elimdeki proje kutularından birisine arduino'yu uydurmak ile başladım işe...

Arduino'nun vida yerlerine denk gelecek yerlere kutuda vidalama yeri olmadığından kendim birer yer yapayım dedim. Bunun için önce oradaki plastiği biraz kazıdım ki süreceğim epoksi tutunabilsin...

Sonra iki parçalı epoksi kullanarak bu vida yerlerine küçük epoksi tümsekler yaptım.

... epoksi kuruduktan ve arduino'Nun USB ve power soketlerinin hizasını kesip çıkardıktan sonra arduino'yu bu tümseklere vidaladım.

Yukarıda devre şemasını paylaştığım "Video experimenter shield"ı ise basitçe bir delikli plakete monte ettim. zaten kompleks bir tasarımı yok.

... ve cihazımız ilk denemeye hazır...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 28, 2018, 01:56:04 ÖÖ »

CC projesinden önce TVOut kütüphanesinden basit overlay text demosunu masamdaki LCD TV'de denedim ki montajı doğru yapmışmıyım anlayayım...

Cihazı USB'den PC'ye bağlayınca direk UNO olarak tanıdı (Öncesinde Arduino IDE'yi kurmuş olmanız lazım tabii)

IDE'yi açtığımızda ...

Çakma arduino'muzun sorunsuzca tanındığını teyid ediyoruz...

« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2018, 02:23:23 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 28, 2018, 02:04:18 ÖÖ »

Arduino'yu tanıttıktan sonra sıra geldi TVOut kütüphanesini Sketch'e tanıtmaya.

Bunun için nootropic desin sayfasında linki bulunan "Enhanced TVOut Library" yi indirip aşağıdaki fotoda gözüken yere bu üç kütüphaneyi kopyalıyoruz. Elbette ki bu benim bilgisyaraımdaki profil. Siz kendi PC'nizin durumuna göre modifiye edin.

Sonra ilk örneğimizin sketech'ini açıp derlemeye çalışıyorum. Kütüphaneyi yukarıda belirttiğim şekilde kopyaladıysanız derleme işleminizde sorun yaşamıyorsunuz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 28, 2018, 02:08:31 ÖÖ »

Derlemede sorun yoksa derlenmiş kodu UNO'ya upload edebilirsiniz.

Bu basit text overlay demo'sunu test etmek için bir composite video kaynağına ihtiyacım var. Ben de hemen hazırdaki bir C64 DTV'yi kullanıyorum bu amaçla...

Güzel video experimenter düzeneğimiz çalışıyor

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 28, 2018, 02:16:57 ÖÖ »

Şimdi testlerimizin ikinci fazına geldi sıra... Closed Caption Decoder demosuna...

Düzeneği LD'nin oraya taşıyorum ve üzerinde bariz "Closed Captioned" yazan bir LD alıyorum elime...

İlk denemeler olumsuz ancak adamın CC bilgisinin yakalandığı satır numarası hakkında yazdığı bazı tutarsız şeylerden şüphelenip (ki adam 13 veua 14. satırda yakaladığını yazmış) ben 22. satırda yakaldım. Muhtemel sketch'de "22" olan değişken değeri kodda nasıl yorumlanıyorsa 21. NTSC satırına denk geliyor.

Comparator potansiyometresi ile hafif oynayında yakaladığım karmaşık bilgi anlam kazanmaya başladı.

Ve sonunda altyazıyı yakaladım Kahkaha Kahkaha Kahkaha

... ve hatta arduino PC'ye hala USB'den bağlıysa seri port protokolü üzerinden yazıları monitör de edebiliyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Temmuz 28, 2018, 02:22:31 ÖÖ »

Tamam yazılar çok büyük. Arduino TVOut kütüphanesinin çözünürlüğü oldukça düşük. Ama çözümün bir potansiyeli var. Şimdi kalan tek işim bu demo sketch'i modifye ederek tam sayfa altyazı göstermek yerine sadece alt tarafta 2 satırda göstermesini sağlamak.

Onu da yapınca "hiç yoktan iyidir" bir altyazı decoder'i de yapmış olacağım. Üstelik bu video experimenter düzeneği sayesinde sadece altyazı için değil, daha farklı enteresan video projeleri için de yeniden programlanıp denemeler yapabileceğim bir test cihazım olmuş oldu

imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 28, 2018, 13:51:29 ÖS »

Ellerine sağlık hocam. Okuması çok keyifli, eminim yapma sürecin daha da keyifli olmuştur...

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 28, 2018, 18:13:20 ÖS »

Harika! Lazer disk kısmından çok azimli altyazı ekstraksiyon macerasından ve kutulamadan keyif aldım. Bir de lazer diski biz DVD'den falan çok daha üstün bir teknoloji olarak yerleştirmişiz bilinç altına, bunun şaşkınlığı da oldu...
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Temmuz 29, 2018, 00:08:08 ÖÖ »

Güzel çalışma olmuş,

https://www.hackster.io/janost/avr-videoblaster-8026fd

Buradaki 320 yatay pixel siyah beyaz çözüm ve fontu da 5x7 gibi yatayda dar bir şey seçerek sanırım yazı küçük bir alana sığdırılabilir. Arduino üstündeki kristali falan değiştirmek gerekiyor üsttek çözüm, aslında tam senlik

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Temmuz 29, 2018, 11:36:08 ÖÖ »

Interlace varken fontun boyu normalden biraz uzun olmalı, progressive'deki gibi net olmuyor

Use the brute force, Luke
gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Temmuz 29, 2018, 20:50:28 ÖS »

Bu disklerden (sanırım bu disklerdi) yıllar önce bir arkadaşımın iş yerinde görmüştüm. Demo odası gibi bir şeydi. Tüm sistem 100 bin dolar gibi bir şey tutuyordu yanılmıyorsam. Tabi altın kaplama kablolar , soketler ... fiyatı artırıyordu. Anlattı o zaman uzun uzun. Sene hatırlamıyorum, plazma tvlerin 8-10 bin dolar civarında olduğu bir dönemdi. Ve yanlış hatırlamıyorsam er ryan'ı kurtarıyorlardı.

İstersen onu da davet edeceğim Ankara buluşmasına.
cinar
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Nisan 24, 2020, 20:53:32 ÖS »

Küçük bir hort. @yavuzg ne oldu son akıbeti?

C64C | SwinSid | IRQHack
IIgs | ROM03
R1200 | Stok
A4000 RevB | CS mkII 060rev1@60Mhz | 128+64Mb FastRAM | BestWB-OS321 | ClassicWB-OS39
peraspera95
Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Nisan 27, 2020, 05:59:48 ÖÖ »

Ben bırakıp kaçardım herhalde.Abi çözüm becerin muazzam.Bir sözelci olarak uzay fiziği gibi geliyor bana bunlar.Ama hayranlıkla takip ediyorum.
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: