Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYnt: Aramızda Gümrük Müşaviri ya da Avukat/Hukuk eğitimi almış olan?
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ynt: Aramızda Gümrük Müşaviri ya da Avukat/Hukuk eğitimi almış olan?  (Okunma Sayısı 15601 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ekim 20, 2018, 19:41:53 ÖS »

kanunları iyi bilmeyip kafadan sallıyanlar bazen olabiliyor eğer kanunları siz daha iyi bilir ve hakkınızı ararsanız baya bir uğraşırsınız ama hakkınızı alırsınız altta kalmamak ve hakkınızı arayıp uğraşmak çok önemli.
Örnek:
30 seneye yakındır bilgisayar firması işletiyorum ancak gün geldi durumlar öyle gerektirdi bayan giyim satmayı denedik bilgisayar dükkanının önüne koyduk bayan giyimlerini birileride bunu şikayet etmiş sanırım ya bilgisayarcı bayan giyimi satıyor satamaz vs vs zabıtalar geldi kapıya dayandı kaldır diyorlar zabıtalara dedimki kardeşim burası ticaret limited şirketi kısaca ltd şti benim ana sözleşmemde var satarım belediyeye de ruhsat için müracat edicem kanunen karışamazsın (ruhsata müracat edince belli bir süre veriliyor) zabıta amcalar yok sen bilgisayarcısın satamazssında diretiyorlar ( gerçekte ltd şti olduğundan ana sözleşmemde ne yazdırdıysam o işi yapabilirim kanunen sözleşmemde karınca duası gibiydi Kahkaha bir dünya iş konusu yazılı) neyse dedimki zabıtalara sen bilmiyorsun git müdürüne sor o bilir Kahkaha neyse gidip müdürlerine sorunca ve bizim ana sözleşme ruhsat müdürünün eline gidince ve sonrasında ruhsatta güncellemeye gidince sorun kalmadı bidahada gelmediler bir müddet sonra bayan giyimide kaldırdık ( ancak ilerde dükkanı bölerek belki bir kısmını bayan giyimine çevirebilirz ) yani demek istediğim eğer kanunları öğrenir ve hakkını yemeye çalışan memurada bunu anlatırsan/anlatabilirsen/sabrın yeterse kanunlar işler.

ya malasef bu işler böyle bazen bizlere yaptığı işle ilgili yol göstermesi gereken işlerimizi kolaylaştırması gereken kişiler çok cahil bilgisiz ilgisiz olabiliyor yani sabırlar diliyorum sana
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Ekim 20, 2018, 20:26:39 ÖS »

Başta Gümrük müdürü beyannamei sen oluşturursun diyince olabilir diyip, çok uzatmadan oradan ayrılmıştım... Şimdi daily.hero'nun yazdıklarını ve deneyimini okuyunca, avukat ya da hukukçuya ihtiyacımız olduğunu anladım... şimdi onu araştırıyorum...

hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ekim 26, 2018, 17:08:47 ÖS »

Geçmişte bilgisayar dergilerinde yazarlık yaparken yurt dışında bolca paket gelirdi bana. Oyun, kitap, program, vb. Gün geldi içinde onlarca CD olan koskoca paketler evimin kapısına kadar geldiği de oldu, gün geldi, içinde 3 CD'lik program olan ufak bir kutuyu, gümrükçü bayan 3 CD fazla deyip tek CD vermeye kalktığı, program çalışmaz dediğimde de sen bilirsin deyip el koyduğu günler de.

Bu işin piyango gibi olduğunu görünce artık uzuuun zamandır yurt dışından birşey getirtmiyorum. En fazla gelen olursa onlardan rica ediyorum.

Birşey getirtemeyince inanılmaz rakamlar neler kaçıyor neler, insanın ağlayası geliyor.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Kasım 01, 2018, 22:40:41 ÖS »

Aslında CD, Kitap vb.'de sayıyla ilgili pek sorun olmaması gerek... Ama sonuçta oradaki memura bakıyor...

Aynen bugün olduğu gibi... Belgeleri eposta yoluyla ilettiğimde buraya gelmeniz gerekir cevabı aldım (ayrı hikaye). Bir dostum boşver gitme, yüz göz olma, giderse ürün geri gitsin, dese de, en azından vermeme sebeplerini öğrenir, eğer kanun ve genelgelerde olmayan bir nedenle vermezlerse, belki yazılı olarak bildirmelerini sağlarım dedim...  Planladığım gibi olmadı. Geçen sefer sorduğum soruya, "abi bende henüz başlayalı 3 hafta oldu" diyen, iyi bir arkadaşa denk geldim... Sorunsuz paketimi verdi

Devam Edecek....

Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 02, 2018, 02:38:37 ÖÖ »

Gözünüz aydın diyelim üstad

Tavsiye edebileceğim ;

- Ürünleri kendi üyelik bilgileriniz ile alsanızda , bazen başka isimler adına getirtin. Ben eşim adına yapıyorum, Eğer çok ürün alımınız var ise , çocukların adına , kayınbirader , hatta kanka vs. böylece, aynı ismin gümrükten çokça geçişini, göze batmasını engelleyebilirsiniz. bir kaç farklı adres , üyelik bilgileriniz içinde tanımlar , iş adresi , ev adresi, eşin iş adresi gibi farklı isim ve kombinasyonlar. gümrükçülerin gözüne takılmanızı engeller.
iş avrupa , Ev anadolu gibi bir kombinasyonunuz varsa , farklı gümrüklerden ve posta yollarından geçer, Riski azaltır.
- Firmanızın çalıştığı gümrükçüler var ise (bende sıkça oluyor) rica edin o 200 tl gümrük masrafını almadan , tanıdık gümrükçüler ile takılmadan ürünü çekebilirsiniz.hatır gönül hesabı.
- Bazı siteler ürün bedellerini düşük gösterebiliyorlar. bazıları yapmıyor. Uzakdoğu genelde yapar ama Japonya ve avrupa yapmayabilir. Ürün bedeli düşük olur ise gümrükten rahat geçer. Bunu bir çok kişi biliyor ve uyguluyor zaten
- Toplu değilde parçalı sipariş verin. Mesela 10 tane alacaksanız ve 35 dolar tutuyor ise 2 şer gün ara ile 5 er tane 17,5 dolar şeklinde verin. Gümrükten 20 dolar (22 Avro) altı olduğu için daha rahat geçer.az göze batar. Bunu bir çok kişi biliyor ve uyguluyor zaten ,

kolay gelsin
« Son Düzenleme: Kasım 02, 2018, 02:42:24 ÖÖ Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Kasım 02, 2018, 10:43:26 ÖÖ »

Teşekkürler Humphrey...Yanlış anlaşılma olmasın 2000'lerin başından belki daha öncesinden beri yurtdışından alış veriş yapıyor, sorunlar yaşıyor, çözüm yolları arıyor ya da yeni düzenlemelerle bu sorunların bazıları tarih oluyor... Bu yöntemleri ve ekleme yapabileceğim bir kaçını biliyorum... Fakat, benim amacım paketimi almaktan ziyade, hakkım neyse onu almak üzerineydi. Yoksa sağolsun özelden yazan arkadaşlar ya da informal ilişkilerle bu paketleri almak benim için de çok sorun değil... Kanunda yer almayan, uygulanması mümkün olmayan uygulamalar eskiden beri canımı sıkar ve elimden geldiğince mücadele etmeye çalışırım...

Aldığım ürünlerin ticari mahiyet ve miktar arz etmemesi, 1500 Avro'dan düşük değerde ve 30kg'dan hafif olması nedeniyle Gümrük Yönetmeliği'nin 169 uncu maddesine göre sözlü beyan usulü çerçevesinde işlem yapılarak, Kararın 62 inci maddesi kapsamında maktu vergi tahsil edilmesi kaydıyla eşya teslim edilmesi gerekir. Bunların hepsi kanun ve yönetmeliklerde yer alıyor ve aksini görmediğim halde, memurlardan hangi kanun, genelgeye istinaden süreklilik arzı durumunda beyanname açmamı istediklerini öğrenmek, keyfiyet durumunda bu memurları şikayet etmek görevim. Bu konuda Ticaret bakanlığına ve CİMER'e başvurdum... Yukarda devam edecek yazmamın sebebide henüz bakanlıktan tarafıma bir cevap dönülmemiş olması. CİMER ise soruşturma başlatıldı cevabı döndü... Sonunda anlamsız bir cevap verebilirler...Ama daha Kamu Denetimi başvurum olacak Hakkımız varsa alırız, yoksa, neye hakkımız yok öğreniriz... Olay bundan ibaret...Yoksa 1 konsolu vermişler, vermemişler çok sorun değil... Bir sonraki gelişinde geçer...olmadı sonrakinde...

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Kasım 02, 2018, 18:34:29 ÖS »

Teşekkürler Humphrey...Yanlış anlaşılma olmasın 2000'lerin başından belki daha öncesinden beri yurtdışından alış veriş yapıyor, sorunlar yaşıyor, çözüm yolları arıyor ya da yeni düzenlemelerle bu sorunların bazıları tarih oluyor... Bu yöntemleri ve ekleme yapabileceğim bir kaçını biliyorum... Fakat, benim amacım paketimi almaktan ziyade, hakkım neyse onu almak üzerineydi. Yoksa sağolsun özelden yazan arkadaşlar ya da informal ilişkilerle bu paketleri almak benim için de çok sorun değil... Kanunda yer almayan, uygulanması mümkün olmayan uygulamalar eskiden beri canımı sıkar ve elimden geldiğince mücadele etmeye çalışırım...

Aldığım ürünlerin ticari mahiyet ve miktar arz etmemesi, 1500 Avro'dan düşük değerde ve 30kg'dan hafif olması nedeniyle Gümrük Yönetmeliği'nin 169 uncu maddesine göre sözlü beyan usulü çerçevesinde işlem yapılarak, Kararın 62 inci maddesi kapsamında maktu vergi tahsil edilmesi kaydıyla eşya teslim edilmesi gerekir. Bunların hepsi kanun ve yönetmeliklerde yer alıyor ve aksini görmediğim halde, memurlardan hangi kanun, genelgeye istinaden süreklilik arzı durumunda beyanname açmamı istediklerini öğrenmek, keyfiyet durumunda bu memurları şikayet etmek görevim. Bu konuda Ticaret bakanlığına ve CİMER'e başvurdum... Yukarda devam edecek yazmamın sebebide henüz bakanlıktan tarafıma bir cevap dönülmemiş olması. CİMER ise soruşturma başlatıldı cevabı döndü... Sonunda anlamsız bir cevap verebilirler...Ama daha Kamu Denetimi başvurum olacak Hakkımız varsa alırız, yoksa, neye hakkımız yok öğreniriz... Olay bundan ibaret...Yoksa 1 konsolu vermişler, vermemişler çok sorun değil... Bir sonraki gelişinde geçer...olmadı sonrakinde...

hayırlı olsun ve helal olsun bu tavır çok doğru bir tavır devamını bekleriz gerçi bu tavır ile bence eskisine göre daha çok eşyanı sorunsuz alırsın diye tahmin ediyorum inşallah hakkın neyse alırsın. Seninde dediğin gibi mesele hakkını almak.
CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Kasım 03, 2018, 10:24:27 ÖÖ »

süper bilgiler var, çok büyük keyifle okurken LW3D'nin sinirini hissettim resmen... Her şeyimiz yarım yamalak, bilgisiz, vizyonsuz, saçma sapan insanların elinde.. Mevzuatlar garip gurup, son kullanıcıyı sallayan yok, eden yok, dert anlatılamıyor, anlatıyorsun ama anlamıyorlar, garip garip bakıyorlar suratınıza. X kişinin adına sipariş ettirmek de saçma bence, gitti mi, aldı mı, alacak mı, niye gecikiyor vb.. bir sürü ekstra stres.

Gelelim asıl diyeceğime (biraz masraflı olabilir ama çözüm üretebilmek adına paylaşayım dedim, mantıklı olup olmadığı tartışılabilir her şekilde)

Emin değilim ama Mini Depo Kiralama (Rent A Car'ın Warehouse versiyonu) hizmeti veren yerler oluyor Avrupa'da (ingiltere, almanya, italya vb.) Devamlı ürün alanlar da mevcut aramızda, gerçek anlamda koleksiyon için, ya da arşiv için. 5-6 kişi birleşip buralardan belirli ölçülere göre alan kiralayıp gönderileri orada biriktirerek makul zamanlarda dönüşümlü olarak gidip alıp getirebilir, ya da beyin fırtınası yapılarak daha efektif bir çözüme gidilebilir...

Çünkü işler çığırından çıkıyor artık, çok basit bir şey için bile para/dil dökmek yoruyor adamı, zaman geçiyor, anlamsızlaşıyor her şey, keyifler kaçıyor...

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Kasım 03, 2018, 19:56:19 ÖS »

Aslında kanun koyucu zaman içerisinde bir çok kanun ve genelgeyle, bizimki gibi önemli değer arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma girmesini kolaylaştırmış... Ama bir çok alanda olduğu gibi kanun var, uygulama yok... Uygulayacak olan memur, yetkili eğitimsiz, yetersiz...

24.03.2014'de yayınlanan 2014/7 genelgesiyle, bir gerçek kişiye gelen, 1500 avronun altında ticari miktar ve mahiyet içermeyen, brüt 30 kg'ın altındaki ürünlerin beyanını, dolaylı temsilci sıfatıyla posta idaresi ya da hızlı kargo şirketine yetki vermiş... Yani aslında bu tür ürünlerle ilgili bizim UKİM'e gitmemiz bile gerekmiyor. Posta şirketi sağladığımız belgeleri gümrüğe yerimize sunuyor. Bu çoğu zaman ürünü ücretsiz almamızı (22 Avro altı), bazende gümrüğünü postacıya ödeyerek almamızı sağlıyor. Eskiden her seferinde UKİM'e giderdik...Artık gitmiyoruz. Bunlar güzel gelişmeler. Ama bazen Posta İdaresinde eposta ya da faksa bakan zat, görevini yerine getirmiyor diye düşünüyorum. Üst üste 3 defa başıma geldiği için, emin gibiyim... Eğer bu zat görevini yaparsa ya da görevini yapacak şekilde görev tanımı yapılırsa, kanımca sorunların çoğu çözülür (bu konuda çalışıyorum. - yukardakinden ayrı bu sorun). Süreklilik konusunda eğer çözüme kavuşursa, kanımca yurtdışı alışverişlerinde, bir paketin içerisinde 3-4 taneden fazla ürün olmamak şartıyla ürünler alınabilir (aslında bu 3-4 tanenin ticari mahiyet ve miktar içerip içrmemesiyle ilgili de bir düzenleme getirilmesi için CİMER'e ayrıca yazdım...Ama ne yalan söyliyeyim CİMER'den pek umutlu değilim.)

Yaşadığımız sıkıntıların çözümü için yukardakiler açığa kavuşmalı...Eğer kavuşmazsa Can'ın dediği gibi bir çözüm yoluna gidilebilir.. Hoş, Hollanda da yaşayan bir arkadaşımın deposunu 10 yıldır depo olarak kullanıyorum. Amsterdam'a yolu düşenler, 3-5 getiriyorlar  Yolu düşen olursa haberim olsun

Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ocak 31, 2019, 22:19:49 ÖS »

Gökhan abi tam bu konu hakkında konu açacakken forumda arama yapayım dedim senin konun çıktı.şimdi benim 2 adet paketim geldi arkadaşa ayrı ayrı yolla dememe ragmen aynı anda salmış istanbul gümrükte 2 paketi görünce 15 er oyundan 30 oyunu ticari olarak degerlendirip izmir e gönderdi ücretlendirme için gittim vergisini ödeyip teslim almak için gümrükçü arkadaş beyanname vermem gerektigini söyledi!!! Gümrük müşavirleri 650TL lik paket için bir dünya para istedi tabi kendimizdee beyanname verebiliyormuşuz sifreyi aldım 15 günlük ama daha işlem yapmadım.sen tam olarak sorunu nasıl çözdün abi ?

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Ocak 31, 2019, 22:32:49 ÖS »

Kanunları alt üst edip, araştırdığım ve hakkımın nerede başlayıp nerede bittiğini biraz bildiğim için yüklü gelen paketlere pek bir şey diyemedim Çünkü memurun, ikinci el olmasına, hepsi birbirinden ayrı ürünler olmasına rağmen, bunları ticari amaçla getirdin deme hakkı var. Kanun koyucu bu konuda memura yorum hakkı vermiş... Bu konuda CİMER üzerinden ticaret bakanlığına yazıp, yoruma gerek kalmadan bazı esasların belirlenebileceğini yazsam da, şikayet değil öneri olduğundan sanırım, bir cevap alamadım..

İçerisinde 10 kadar oyun olan kutununda, 5 tane kablonun olduğu paketimde ticari denilerek beyanname açmam istendi... Anlatmaya çalıştım... Ama anlamaya niyetleri olmadığını görünce geri yollayın dedim... Geri giden paketi ikiye böldürdüm... Sonra tekrar yollattım. Bazılarını yollatmayıp çöpe bile attırdığım oldu Kahkaha Hala PTT ve UKİM ile ilgili yazışıyorum ama bir sonuç alacağımızı sanmıyorum... En güzeli eğer paketleri iyiyse geri yollatmak ve daha ufak paketler halinde getirtmek... Beyannameyle, gümrükle, memurla...memurların müdürleriyle hatta bakanlık ya da devletten birileriyle muhatap olmaktan çok daha kolay ve daha az sinir edici bir süreç olacaktır.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2019, 07:08:46 ÖÖ Gönderen: LW3D » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Ocak 31, 2019, 23:51:54 ÖS »

Ben size ilginç bir yol önereceğim,

Olayı ve mağduriyertinizi kısaca anlatan ve talebinizi açıkça belirttiğiniz kısa ve açık bir dilekçe yazın, online olarak CİMER sistemine girin.

Şaşırtıcı sonuçlar çıkabiliyor. 

Edit: şimdi gördüm, cimere zaten başvurmuşsunuz. Doğru şekilde başvurulduysa sonuç alacağınız düşüncesindeyim.

« Son Düzenleme: Şubat 01, 2019, 00:33:21 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Şubat 01, 2019, 10:12:25 ÖÖ »

Meraktan soruyorum...CİMER üzerinden başvurup sonuç alabildiğiniz PTT/UKİM ile ilgili bir sorun, şikayet oldu mu? CİMER (BİMER), kurumlarla vatandaşlar arasında aracılık yapan bir email sunucudan başka bir şey değil diye düşünüyorum... Evet...başvurdum. Onlarca defa, BİMER zamanında da...Hatta Kamu Baş Denetçiliği (Ombudsman) kurumuna da...

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Şubat 01, 2019, 10:51:19 ÖÖ »

PTT/UKİM ile ilgili başvurular değildi ama istanbuldaki memurlar "internetten yapılacak başvuru ile işiniz olmaz!" dediği halde Cimerden şahsım adına 2 başvuruda bulundum, ikisi de olumlu sonuçlandı.

Cimer doğrudan Curmhurbaşkanlığına bağlı bir kuruluş, memurların Cimerden gelen yazıları daha ciddi ve daha öncelikli ele aldıklarını düşünüyorum. Bazı Avukat arkadaşlarımdan bile Cimer ile ilgili bu yönde sözler duydum.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2019, 11:37:17 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: