Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBir Kaç Gb lık bir Film 8 Kb ta sıkıştırılabilir mi?
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir Kaç Gb lık bir Film 8 Kb ta sıkıştırılabilir mi?  (Okunma Sayısı 14764 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 27, 2018, 19:28:30 ÖS »

...90 larda bir adam bir kaç gb olan bir filmi 8 kb ta sıkıştırdığını iddia etmiş...
Filmin kısayoludur o. 

Biraz beyin yakalım bu başlık açılmışken o zaman A kişisinin, d noktasına gitmesi gerektiğini hayal edelim. Fakat d'ye gitmeden, önce d'ye olan mesafenin yarısını gitmek zorundadır. Fakat d'ye olan mesafenin yarısını gitmeden önce bu mesafenin çeyreğini gitmesi gerektir. Daha sonra çeyreği gidebilmek için sekizde birini gitmesi gerekmektedir; bu böyle sonsuza kadar devam eder. Sonuç olarak A kişisinin sonsuz sayıda mesafe gitmesi gerekir. Yani ortada her zaman gidilmemiş bir mesafe olacaktır. Ortada gidilmemiş yol olduğu sürece hareket başlamamıştır demektir.

Bu seride bir sorun daha vardır; her ilk mesafe aralığı ikiye bölünebileceği için gidilmesi gereken belirli bir ilk mesafe yoktur. Böylece bu yolculuğun bir başlangıç noktası yoktur, yani yolculuk başlayamaz. Yolculuk yoksa, hareket yoktur.
Ne kadar bölerseniz bölün ilk mesafe hiçbir zaman "0" olamayacağı için başlangıç noktası olarak "0" noktası yerinde dimdik duruyor olmaz mı? Harekete başlayacak nokta olduğu için de yolculuk başladığı için gitmesi gereken mesafeyi ikiye katlanarak artar sanıyorum. Ney

Bir paradoks daha

Köyün birinde bir berber varmış. Bu berber, o köyde kendini tıraş etmeyen herkesi tıraş edermiş, kendini tıraş edenleriyse tıraş etmezmiş. Soru şu: bu berber kendini tıraş eder mi, etmez mi? Kendini tıraş etmezse, kendini tıraş etmeyen herkesi tıraş ettiğinden, kendini tıraş etmeli. Kendini tıraş ederse, kendini tıraş edenleri tıraş etmediğinden, kendini tıraş etmemeli.
1 defa kendi kendini tıraş ettikten sonra bir daha etmemeli benim anladığım kadarıyla.  Ney

Evet filmin kısayolu olabilir bilmesek bizi de yiyecek aq.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Kasım 28, 2018, 01:18:50 ÖÖ »

Biraz beyin yakalım bu başlık açılmışken o zaman A kişisinin, d noktasına gitmesi gerektiğini hayal edelim. Fakat d'ye gitmeden, önce d'ye olan mesafenin yarısını gitmek zorundadır. Fakat d'ye olan mesafenin yarısını gitmeden önce bu mesafenin çeyreğini gitmesi gerektir. Daha sonra çeyreği gidebilmek için sekizde birini gitmesi gerekmektedir; bu böyle sonsuza kadar devam eder. Sonuç olarak A kişisinin sonsuz sayıda mesafe gitmesi gerekir. Yani ortada her zaman gidilmemiş bir mesafe olacaktır. Ortada gidilmemiş yol olduğu sürece hareket başlamamıştır demektir.

Bu seride bir sorun daha vardır; her ilk mesafe aralığı ikiye bölünebileceği için gidilmesi gereken belirli bir ilk mesafe yoktur. Böylece bu yolculuğun bir başlangıç noktası yoktur, yani yolculuk başlayamaz. Yolculuk yoksa, hareket yoktur.
Ne kadar bölerseniz bölün ilk mesafe hiçbir zaman "0" olamayacağı için başlangıç noktası olarak "0" noktası yerinde dimdik duruyor olmaz mı? Harekete başlayacak nokta olduğu için de yolculuk başladığı için gitmesi gereken mesafeyi ikiye katlanarak artar sanıyorum. Ney

Buna Zeno paradoksu deniyor ve zamanında çok tartışmalar çıkarmış. Aslında hareket diye bişeyin olmadığı, mesafeleri oluşturan çok ufak ve bölünemeyen bir birim (atom) olduğu gibi iddiaları desteklemek için kullanmış ve modern matematikle çözülebilen bir paradokstur.

A ile D arasındaki mesafeye 1 diyelim.
Önce bu mesafenin yarısı yani 1/2 gidilmeli.
1/2 gidebilmek için bu mesafenin yarısı yani 1/4 gidilmeli.
Bu işlemi sonsuza kadar devam ettirirsek gidilmesi gereken toplam mesafe
L = 1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/16 +...
   = (1/2)^1 + (1/2)^2 + (1/2)^3 + (1/2)^4 +...
   = Toplam((1/2)^n) | n=1'den n=sonsuza kadar
   = 1

yapıyor.

Sonsuza kadar bölmeye devam edebiliyorken bu bölümlerin toplamı nasıl sonsuz olabiliyor?
Çünkü herhangi bir sayının sonsuza bölümü sıfırdır.

herhangi bir y için,
limit x->sonsuz  y/x = 0

Buna göre gidilecek ilk mesafe 0'dır. Temel fizik kurallarına göre bu ilk mesafenin gidileceği süre:
t = x/V
  = 0/V
  = 0

yeni sonsuz küçüklükteki ilk mesafeyi hiç zaman harcamadan gidebiliriz!

veya, sonsuz küçüklükteki ilk mesafeyi birim zamanda gitmek için gerekli hız:
V = x/t
  = 0/t
  = 0

yani sonsuz küçüklükteki ilk mesafeyi gitmek için hıza gerek yok!

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 28, 2018, 07:06:46 ÖÖ »

Benim algıladığımı anlatmaya çalışayım.
Burada hareketin zamanla ilişkisi var. Gerçek olan şey hareketi başlatmak.
Hareket başlayınca zaten istenildiği gibi oluyor, yani %0 başlangıç noktası %100 varış.
Gerçek olmayan hareketi Başlatmadan önce işin içine matematiği sokup bölme işlemi yapmak, sıfıra ulaşılamaz.
Neden gerçek olmayan. Hareketin başlicağı an %0 için zamanın durgun olduğu an ve hesabın yapılamadığı an.
Önce hareket başlıyor ve zamanı başlatıyor bir mesafe alınıyor sonra hesap yapılacak şartlar oluşuyor.
Yaplıacak hesaplar o yürüme işi için olduğundan o yürüme hareketinin kendini ilgilendiren zamanın tetiğine veya kronometrenin düğmesine basıyor gibi düşünün.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 28, 2018, 08:19:07 ÖÖ »

Ooo baya bir geyik dönmüş

Hadi ben de sabah sabah bi geyik yapayım o zaman

Film 8KB'a sıkıştırılabilir. Ancak bu o elemanın videosundaki gibi "gizemli" hale getirilmiş yarım yamalak bilgilerle olmaz elbette...

Evet o eleman bilişim dünyasında 90'larda bir rüzgar estirmişti. Konunun püf noktası gizemli sadece Sloot'un bildiği matematiksel bir formül değil. Adamın çalışması bir sıkıştırma algoritması üzerine değil verinin "encode" edilmesi üzerinde dayanıyor. Yani bir veriyi A noktasından B noktasına taşımak için  gereken bant genişliğini (ve zamanı) yetersizse A noktasında parçalanan veriyi oluşturabileceğiniz yapı taşlarını B noktasında "bulundurmak" gibi düşünün. Siz sadece B noktasındaki "puzzle parçalarını" bir araya getirecek bilgiyi transfer ediyorsunuz, puzzle parçaları zaten B noktasında var

Bir başka örnek, insanlığın karmaşık bir dili ve sesleri binlerce yıl önce "encode/decode" etmek kullandığı "alfabe". Alfabe sayesinde bir yazarın anlattığı digital ortama ses kaydı olarak saklansa gigabyte'larca yer tutacak bir "hikaye" yi bir kitaba veya harflerini bir kaç kilobyte'a sığdırabiliyoruz.

Günümüzde web teknolojisi, (macromedia) flash teknolojisi v.s. bu konsept üzerine kurulmuştur. 2000'lerde yaygınlaşan mp4 video sıkıştırma algoritmaları da benzer mantıkta veriyi işlenebilen küçük parçalara ayırıp o parçaları sıkıştırmak ve varsa tekrar eden patternleri yinelemek üzerine dayalıdır.

Bir başka konu da sıkıştırma, encode/decode algoritmalarının kayıplı mı kayıpsız mı olduğudur. Örneğin tamamen siyah bir film 5 byte'a bile "teorik olarak" kayıpsız sıkıştıralabilirsiniz (1.000.000.000 tane değeri 0 olan byte'ı 4 byte + 0). Kayıplı sıkıştırma ise mp4 (detyına girmeyeceğim, araştırın, okuyun v.s.) ki o da zaten Sloot'dan sonra, 2000'li yıllarda icat edildi.

Yani Sloot'un bulduğu algoritmada gizemli bir taraf yok. Sadece ticarileşememiş bir ürün diyelim (ki 2000'li yıllarda benzerleri ticarileşti).

Ayrıca "gizem" videosunda paylaşıldığı gibi adam kalbinden vurulmamış, kalp krizinden ölmüş...

Bu tür videoları eleştirmiyorum. Eğlencelik. Yarım yamalak bilgilere dayanıyor olsa da izleyenlerin en azından bir kısmını araştırmaya sevk ediyorsa bence faydalı. Yeterki okuduğunuz gördüğünüz hiçbir şeye körü körüne inanmayın. Şüpheci olun kendi araştırmanızı yapın sonuca öyle varın

Hepinizin iyi bir gün geçirmenizi dilerim

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 28, 2018, 12:22:57 ÖS »

Ses sentezleyici sistemlerde sıkıştırma formatı olarak kabul edilebilir, midi formatı yada son zamanlarda yapay insan sesinin müziklerde kullanımı gibi.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Kasım 28, 2018, 21:45:39 ÖS »

Aslına bakarsanız ben bu konuyu daha önce de araştırmıştım kayıplı ve kayıpsız veri sıkıştırma yöntemlerini biliyorum çok anlamamış olsam da huffman veri sıkıştırma yöntemini biliyorum hatta C# için zip yapabileceğiniz hazır kütüphaneler bile var tabi bu kütüphanelerin kullanımı çok basit kodlama kısmında dosya veya klasörün yolunu belirtip yeni dosya adını yazıyorsunuz size .zip olarak sıkıştırıp veriyor.

Fakat burda önemli olan şu bir filmi kalitesinde hiç eksilme olmadan nasıl sıkıştırabilirsiniz?

Kayıpsız veri sıkıştırma yöntemlerinde hep tekrarlanan veriler sıkıştırılıyor bu da aslında etkili bir yöntem fakat dediğimiz gibi film veya bir fotoğraf karesinde tekrarlanan veri miktarı çok çok az olduğu için bu yöntem bu tür dosyalarda işe yaramıyor bunları da ancak kalitesinden ödün vermeniz gerekir.

Tekrarlı veri sıkıştırma en basit anlatımla şöyle örnekleyelim:
12aaaaaaacbsfa = 14 Byte
Bu veri kümesinde tekrar eden veri a harfi mesela şunu şöyle yazabiliriz:
12a*7cbsfa = 10 Byte

a*7 yedi tane a var demek böylece 4 byte veri sıkıştırılmış oldu.

Ama bana kalırsa hiç tekrarlanmayan verileri de sıkıştırabiliriz kafamda bir algoritma var eğer işe yararsa mikrosofta gidip 10 milyon dolara satıp zengin olacam
veliinan
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Kasım 14, 2022, 16:41:30 ÖS »

Konudan çok hikayelere güldüm hocam ben ya
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Kasım 14, 2022, 20:41:15 ÖS »

8KB ascii text olarak 8192 karakter (harf) eder. Birkaç GB lık bir filmin yazılı senaryosu bile daha fazladır.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Kasım 14, 2022, 21:21:41 ÖS »

8kb inmesi imkansız her piksel için r.g.b ve adres bilgisi x ekrandaki pixell sayısı x saniyedeki filim kare sayısı lazım yani aşağı yukarı tek pixell için lazım olan data şöyle olmalı 255 200 122 1900x200 tek pixell bilgisi bu olacağını düşünürsek istediğini yapsın 8kb ye düşmez
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Kasım 14, 2022, 21:32:06 ÖS »

Evet öyle tabi ki mümkün değil lakin o zamanlar aklımda bi algoritma var başarılı olursa milyoner olacağım demişim gençlik ateşi işte  Kahkaha gerçi 4 sene öncesi ama  şimdi o algoritmanın ne olduğunu bile hatırlamıyorum ama o zamanlar baya bi uğraştığımı buna kafa yorduğumu hatırlıyorum daha sonra her denemeden sonra bi de wirar winzip gibi programlarla aynı dosyaları sıkıştırıp onları geçip geçmediğimi görmek istiyordum ve her seferinde kaybediyordum   Kahkaha.
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Kasım 15, 2022, 00:23:35 ÖÖ »

Bence sıkıştırılır.

Film değil ama denk geleniniz olmuştur, 15 yıl kadar önce malum ortamlarda 10 MB'a sıkıştırılmış windows xp pro iso'su dolanıyordu. ve gerçekten de 10 MB açılınca 600 küsür mb kayıpsız iso çıkıyordu içinden. Arşivimde olabilir. Bunu yapan programın adı muhtemelen KGB idi.

Baktım da hala varmış hem de sp3 olarak

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Kasım 15, 2022, 06:48:53 ÖÖ »

Voltron dostum onu paylaşabilir misin 
Commandate
Üye

Ruhunu Dinle O kalbine Giden yolu BulacaktÑr

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Kasım 16, 2022, 11:16:35 ÖÖ »

Valla film i bilmem ama 630mb lık windows xp'nın 1mb olduğunu gördüm,
yıllar önce indirip denemiştim
bunun nasıl başarmışlar fikri olan var mı?

Name: Windows XP ISO

Size: 1.18 MB (ZIP), 631MB (After Extraction)

Setup Type: Offline Installer / Full Standalone Setup:

Compatibility Architecture: 32 Bit (x86) / 64 Bit (x64)

https://ittoolz.blogspot.com/2015/03/free-download-windows-xp-highly.html
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2022, 11:18:15 ÖÖ Gönderen: Commandate » Logged

Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Kasım 16, 2022, 17:46:21 ÖS »

Tamda https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley_(TV_series) dizinin konusu.

izlemedi iseniz tavsiye ederim .

Bu resim sizi düşündürmüyormu

* emlak-piyasa-moore.jpg (61.25 KB, 980x541 - Görüntüleme: 171 kez.)

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Kasım 16, 2022, 21:42:15 ÖS »

Valla film i bilmem ama 630mb lık windows xp'nın 1mb olduğunu gördüm,
yıllar önce indirip denemiştim
bunun nasıl başarmışlar fikri olan var mı?

Name: Windows XP ISO

Size: 1.18 MB (ZIP), 631MB (After Extraction)

Setup Type: Offline Installer / Full Standalone Setup:

Compatibility Architecture: 32 Bit (x86) / 64 Bit (x64)

https://ittoolz.blogspot.com/2015/03/free-download-windows-xp-highly.html

Evet işte böyle bir şeydi, ama o site pek tekin değil dikkatli olun, fake download pencereleri açıyor.

Bu arada yeni nesil uzaktan kontrol edilen fidye yazılımları dosyaları şifrelerken büyük boyutlu dosyaları inanılmaz küçük hale getiriyor.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: