Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelBoş cd - dvd bulma sorunu yaşar mıyız ?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Boş cd - dvd bulma sorunu yaşar mıyız ?  (Okunma Sayısı 9921 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« : Mart 07, 2019, 15:45:59 ÖS »

Arkadaşlar şuan boş disket bulmadaki zorlugu ileride cd dvd icin de yasar miyiz sizce ? Sadece biz degil genc nesil de ileride nostalji yapmak isterlerse  bu sorunu yasayabilir gibi geliyor bana ne dersiniz 
« Son Düzenleme: Mart 07, 2019, 15:48:01 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 07, 2019, 15:47:33 ÖS »

Boş CD şu an bile çok kolay bulunan birşey değil..  DVD'de uzun yıllar sorun olacağını sanmam.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 07, 2019, 15:59:46 ÖS »

20 sene sonra Playstation 3 yada 4 için SD2IEC gibi çözüm üretirler sorun kalmaz
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 07, 2019, 16:28:38 ÖS »

Arkadaşlar şuan boş disket bulmadaki zorlugu ileride cd dvd icin de yasar miyiz sizce ? Sadece biz degil genc nesil de ileride nostalji yapmak isterlerse  bu sorunu yasayabilir gibi geliyor bana ne dersiniz 

3.5" disketler kıtlığa girdi mi yahu ?

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 07, 2019, 17:43:08 ÖS »

Arkadaşlar şuan boş disket bulmadaki zorlugu ileride cd dvd icin de yasar miyiz sizce ? Sadece biz degil genc nesil de ileride nostalji yapmak isterlerse  bu sorunu yasayabilir gibi geliyor bana ne dersiniz  

3.5" disketler kıtlığa girdi mi yahu ?

1 Adetini 10 TL ye satan bile var . hic kullanilmamis antika disket 5000TL diye bir gun ilan gorecegim  diye korkuyorum

integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 07, 2019, 17:43:40 ÖS »

bos veya dolu cd kac sene saglam kalabiliyor acaba . cok dusuk oldugu icin en son 1000yil omurlu cdler yapmislardi.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 07, 2019, 17:46:34 ÖS »

hem cd hemde + ve - dvdler olmak üzere çok arayış olacak belki 10 yıl sonra
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 07, 2019, 17:46:39 ÖS »

bos veya dolu cd kac sene saglam kalabiliyor acaba . cok dusuk oldugu icin en son 1000yil omurlu cdler yapmislardi.

Onu bilmem ama disket teknolojisini yapanlar bizleri cok dusunmemis o kesin. Kaset bile cok daha dayanikli bir veri sakalama urunu

Ama bir konuda  disketin hakkini da yemeyeyim  .tekrar yazilma konusunda disketler dvd lere gore daha kolay ve kullanisliydi bence
« Son Düzenleme: Mart 07, 2019, 17:53:52 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mart 07, 2019, 22:36:24 ÖS »

CD / DVD kadar hor görülen bir medya olmadı sanırım şimdiye kadar. Bunun başlıca sebeplerinden biri kolay tüketilecek bir meta olarak tasarlanmış olmaları. Bunu akıl eden vatandaşlar durability  / dayanıklılık noktasında malesef ucuza kaçmışlar. 3.5 floppy'ler, VHS / Beta tape'ler vesaire gibi bir dış kaba sahip olsalardı herhalde bunları tomar tomar çöpe göndermezdik.

Bu biraz da üreticilerin elde ettiğiniz metaya sahip olmamanız için peşinden koştuğu bir düzen. Spotify'a, itunes'a, Netflix'e vesaire aylık abonelik öde, kira ödediğin sürece sahip ol düzeni.

Çocuğunuza baban ne tür müzik dinlerdi diye sorsalar vereceği cevap :
- Spotify Profiline bakmak lazım

Hangi filmlerden hoşlanır?
- Netflix'te profiline girmek lazım, ama şifre soruyor

Bu da hala aboneliği devam ettiriyorsanız

Bizim alışageldiğimiz medyaların bir saklanabilme özelliği vardı, dijital dünyada her şey  havada.

Ama dediğim gibi CD / DVD işte evladın olsa sevmezsin, ortadan kaybolduklarında gelecekte çok da özlenileceğini düşünmüyor insanlar.

Bir istisna müzik cd'leri olabilir.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 07, 2019, 22:55:23 ÖS »

ABD'de ürünlerin ömürlerinin kısalığını kontrol altında tutan bir komisyon ve sözleşme olduğunu utumamak lazım. Vahşi kapital sistemin dönmesi için bu şart diyolla. Özellikle Ampul savaşları sırasında fazla uzun ömürlü ampullerin satış adetlerini düşürmesi sebebiyle ortaya çıktığını hatırlıyorum. Yoksa CD'leri de Caddy ile standartlaştırmak dert olmazdı heralde. CD için bilgileriniz ömür boyu sizinle diye reklamlar yapıldığını da hatırlıyorum. Meğer bahsettikleri ömür bizimki değil CD'nin ömrüymüş Kahkaha

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 08, 2019, 06:29:48 ÖÖ »

Boş CD DVD leri genelde bir sefer yazmalık olduğundan yedekleme veya arşiv amaçlı kullanıyorum.

Gelecekte verileri bozulmadan önce yeni teknolojilere aktarıracağımızdan boş CD DVD'lerin bulunmamasının bir önemi yok bana göre.
Taş plaktan CD'ye geçtiğimiz gibi yeni teknolojiye geçeriz, belkide çocuklarımız geçer.

Nostalji olarak bir CD Sürücü birkaç tanede orjinal CD yeter.
Ama orjinal baskı oyun veya program CD ve DVD'lerinin antika değeri olabilir, Taş plak misali.

Ayeıca Boş CD DVD'lerin ömrününde bi önemi yok, kayıtlarımızı en az bi 5 yılda bir yenilerine aktarırız olur biter, belkide daha yüksek kapasiteli olanlara, Blue-Ray gibi.

« Son Düzenleme: Mart 08, 2019, 06:43:56 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 08, 2019, 07:10:35 ÖÖ »

Onu bilmem ama disket teknolojisini yapanlar bizleri cok dusunmemis o kesin. Kaset bile cok daha dayanikli bir veri sakalama urunu

Ama bir konuda  disketin hakkini da yemeyeyim  .tekrar yazilma konusunda disketler dvd lere gore daha kolay ve kullanisliydi bence

Analog kasetler daha fazla bozuluyor ama bize yansıması seste veye görüntüde anlık ses bozulması, görüntüde çizgilenme yırtıkma gibi ama oynatma devam ediyor ve düzgün yere geliyor ve devam.
Dijital olunca işlemciye giden bit'lerin bütünlüğünün değişmesinden komutlar farklı algılanyor ve hata oluşup işlem sonlanyor.

Arşivlerin ömrü ile ilgili bir pdf buldum bilgisayarımda. Ekte.

*  (510.11 KB - Yükleme: 320 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 08, 2019, 07:29:55 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 08, 2019, 09:57:18 ÖÖ »

Saklama amaçlı yedekleme yapacaksanız veri az olsa bile cd yerine dvd tercih edin. Cd'ler çizilmeye karşı daha hassas, okunamaz duruma gelmesi daha kolay. Dvd'lerde daha gelişmiş birşeyler kullanılıyor.

Geçende başıma geldi, bir oyun dvd'si, kutusunun içinde ortadaki tutucudan kurtulmuş, elime ulaştığında üzerinde satürn'ün halkası gibi ince çiziklerle dolu genişçe bir bölge vardı. Hiç sorunsuz ve hızlı şekilde okudu, inanamadım. O durumda bir cd'nin böyle kolay okutacağını hiç sanmıyorum.

Bluray'da da belki benzer bir iyileştirme yapılmıştır. 100gb-120gb yazılabilir diskler kolayca bulunabilse

Use the brute force, Luke
deksar
Üye

Engineer - Master, Computer Science

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 08, 2019, 09:59:46 ÖÖ »

bos veya dolu cd kac sene saglam kalabiliyor acaba
~100 yıl diye biliyorum.

"Pain is inevitable, suffering is optional" - Buddha.
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 08, 2019, 10:18:29 ÖÖ »

USB Bellekler bence disket/CD,DVD,Blueray yerini alan yeni medyalar. hem büyük boyutlular hemde bir 10tl lik micro sd adaptörü ile 128gb lık sd kartı bile usb bellek şekline getirebiliyoruz. üreticiler sağlam bir kopya koruması yaptığında bence ticari ürünler bununla kutulu olarak satılmalı. disket, cd-dvd vs. den çok daha dayanıklı...

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: