Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Small Games for Smart Minds (Yeni Oyun)  (Okunma Sayısı 22749 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 26, 2008, 21:25:28 ÖS »

Amstrad CPC serisi için CEZ Games Studio'dan yeni bir "zeka oyunları paketi" Small Games for Smart Minds.

« Son Düzenleme: Ocak 27, 2008, 00:16:57 ÖÖ Gönderen: Alcofribas » Logged

Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Ocak 26, 2008, 23:43:26 ÖS »

dün inceledim bu siteyi, güzel üretimler var. resimler gelmiyo haa
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 27, 2008, 00:18:42 ÖÖ »

resimler gelmiyo haa
Sağol, düzelttim...ya da düzelttiğimi sanıyorum hala...

Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ocak 27, 2008, 01:08:30 ÖÖ »

Dün acaib saptamalarda bulundum sayende Alcofribas üstad.  Bu arada resimler ok.  http://www.msxposse.com/site/  burayı göstermiştin. sitede uzunca bir süre takıldım, adminlerle tanıştım. Sitede chat kısmı var, uzun uzun MSX sohbeti yaptık. Bana sinclair, msx , amstrad ın oldukça yakın akrabalar oldunu söyledi adminler. Z80 kullanmalarından ileri geliyormuş. MSX 'in mimarisini uzunca anlattılar, msx klonları arası büyük uçurumlar yokmuş, firmalar aralarında bir standard oluşturmuş. MSX lerin japon menşeyli olduğunu, VPC grafik chiplerini, ses çiplerini anlattılar. ASM için oldukça verimli bilgiler verdiler. Z80 bana çok itici gelsede, deli bir scene olayı dönüyor Z80 ler üstünde. Teknolojik açıdan c64 den oldukça ilerdeler. Msx makinelerden Vestelde yaptı diye hatırlıyorum ama, Türkiyede neden tutulamamış anlam veremedim. MSX deli bir vakaa imiş şaşırdım vallaha.   
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 27, 2008, 01:35:05 ÖÖ »

Dün acaib saptamalarda bulundum sayende Alcofribas üstad.  Bu arada resimler ok.  http://www.msxposse.com/site/  burayı göstermiştin. sitede uzunca bir süre takıldım, adminlerle tanıştım. Sitede chat kısmı var, uzun uzun MSX sohbeti yaptık. Bana sinclair, msx , amstrad ın oldukça yakın akrabalar oldunu söyledi adminler. Z80 kullanmalarından ileri geliyormuş. MSX 'in mimarisini uzunca anlattılar, msx klonları arası büyük uçurumlar yokmuş, firmalar aralarında bir standard oluşturmuş. MSX lerin japon menşeyli olduğunu, VPC grafik chiplerini, ses çiplerini anlattılar. ASM için oldukça verimli bilgiler verdiler. Z80 bana çok itici gelsede, deli bir scene olayı dönüyor Z80 ler üstünde. Teknolojik açıdan c64 den oldukça ilerdeler. Msx makinelerden Vestelde yaptı diye hatırlıyorum ama, Türkiyede neden tutulamamış anlam veremedim. MSX deli bir vakaa imiş şaşırdım vallaha.  

MSX, Microsoft'un çoğunluğu 'Capon' üreticilerle oluşturduğu bir 'homecomputer' yazılım/donanım ortak platformu. Avrupa ve ABD'de bir fiyasko sayılabilir (Commodore, Atari, Sinclair, BBC-Acorn, Amstrad vb firmaların satışlarıyla kıyaslandığında). Projenin atası da Spectravideo'nun SV-318/328 modelleri (1983). Oldukça üretken ve bağlı bir hayran kitlesi mevcut yıllar geçmiş olsa bile (Benzer bir konsol ortak platform projesi de 3DO idi bu arada).

Microsoft bu proje ile pes etmedi tabi ki ve 'X' harfi sevdasından da vazgeçmeyerek yıllar sonra oyun konsolu projesinde kullandı bunu (Xbox).
Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ocak 27, 2008, 04:36:03 ÖÖ »

Şıp demiş commodore abisinin tipinden düşmüş...

http://www.samdal.com/sv318.htm
http://www.samdal.com/svhistory.htm
http://www.samdal.com/sv328.htm
http://www.samdal.com/svmisc.htm

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 27, 2008, 10:21:49 ÖÖ »

Türkiyede neden tutulamamış anlam veremedim. MSX deli bir vakaa imiş şaşırdım vallaha.   
Tutup tutmama meselesinde yerel dağıtıcının da çok büyük farkı ve katkısı oluyor. Misal Teleteknik'in çıkarttığı Commodore dergisi gibi bir ürün hiçbir cihaz için olmadı. Oysa ki o dergi maddi anlamda zarar bile etse sattırdığı commodore-amiga ve beslediği yazılım-donanım pazarı açısından her zaman kardadır diye düşünüyorum. Diğer dağıtıcıların cihaz satmak dışında pek de katma değerli servisler verdiklerini söylemek mümkün değil. Meta'nın Atari için 22 çıkarttığı dergi ise hem içerik hem de mizanpaj olarak vasat(kötü değil ama cazip de değil). Gelgelim Sinclair gibi epey yüksek oranda satmış bir cihazın tek sayı bile bir dergisi olmamış. Ama sanırım o da hem piyasaya çok erken girmenin hem de cihazın ucuz ve kullanışlı olmasının avantajını görmüş. Vestel ise ilan vermenin ve yaygın bayii ağının dışında ne yaptı hiç bilmiyorum. yurtdışından Örneklemek gerekirse hemen Amstrad France'ı söyleyebiliriz. Tıpkı Commodore İngiltere gibi söz sahibiymişler.

Tabii bir de yerel alışveriş alışkanlıkları. Bizde biliyorsun temayül eşe dosta sorarak bilgisayar alma şeklinde idi. Sanki buzdolabı veya çamaşır makinası alır gibi. Haliyle diğerlerinde oyun hem bol hem kolay bulunuyorken(evet oyun en önemli etken cihaz sattırma açısında) hem de hızlı yükleniyorken kimseler diğer cihazlara(özellikle Atari 800XL ve MSX) ilgi göstermemiş pek. Ama Güneş Pazarlama sağolsun epey Atari 800XL satmış. Milpa da SVI serisi ve Sinclair satmıştı sanırım. Amstrad ise yüksek fiyatına rağmen komple sistem olmasının avantajı ile pek çok eğitim kurumunda tercih edilmesi ve haliyle burada cihazı gören-kullanan kesimin tereddüt etmeden satın alması olmuş. Hatta rivayet odur ki Şampiyon Daktilo Kurslarında F klavye CPC 6128'ler varmış. F klavye diyince aklıma geldi: Commodore 64'ün de Türkçe Yazar diye bir F klavyeli modeli mevcut. Cihazın üzerinde 2 rom var ve bir switch vasıtası ile değiştirebiliyorsun. Sanırım Erman Elektronik imalatı idi.

Falan filan... Msx güzel cihazdır cidden. Bunun bir de MSX2 ve TurboR modelleri var ki yeme de yanında yat...
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2008, 11:08:35 ÖÖ Gönderen: Alcofribas » Logged

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 27, 2008, 15:17:28 ÖS »

evet, dergi konusu aslında spectrumcuların kanayan yarası gibi. Cumhuriyet dergi gibi gazete ekleri ve elektronik dergilerindeki makaleler içinde spectrum ile ilgili çok yazı bulabiliyorduk ama 13-14 yaşımda banliyö tren ile 25 kilometre yol kat edip astronomik fiyattan bir yabancı dergi (YS yada SU) almak (bunun anlamı efes pasajından alabileceğim 4-5 oyundan yoksun olmaktı) beni heyecanlandırdığı kadar 64ler dergisine bakıp bir spectrum köşesi görmemek kıskandırmıştır.

Neyseki 64ler dergisindeki hiçbir c64 oyunu bende bir özenme yaratamadı. Derginin baskısı acaip dandikti, c64 grafikleri atari 2600'ünkilere benziyordu. Ama dergide habire amiga oyunları görünmeye başlayınca 88 sonlarına doğru bir amigaya geçmek gerektiğini anladım...

(Her ne kadar evde ve etrafımda çok fazla amiga olsa da, oyun yazmakla oynamak arasındaki uçurumu bildiğimden 93-94 yıllarına kadar spectrumumu sık sık çıkarıp kullandığımı hatırlıyorum. Amigada oyun yazacak yeterliliğe geldiğimde spectrumumu rafa kaldırmıştım.)

Ah o günler bu yaşımda ve işimde olacaktım ki, bir speccy dergisi çıkarırdım, avrupada bile satılırdı Kahkaha

edit:
Konuya dönersek, bu site z80 sevenler sitesi gibi, neredeyse her ay bir speccy oyunu çıkarıyorlar. Hatta en son var olan bir oyuna iki level eklediler (bu levellar amiga versionunda varmış, speccydekilerde nedense yokmuş).
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2008, 15:30:09 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 27, 2008, 15:26:56 ÖS »

Ah o günler bu yaşımda ve işimde olacaktım ki, bir speccy dergisi çıkarırdım, avrupada bile satılırdı Kahkaha

Geç mi kaldın da hayıflanıyorsun? Bence günümüz olanakları ile Survivor Amiga misali az sayıda ama baskı kalitesi hem mükemmel hem de daha az maliyetli birşeyler yapılabilir. İstersen ayrı bir başlık aç ve böyle bir proje başlat hemen. Destek vermeyen ömür boyu Windows'a mahkum olsun!

Enteresandır, 64ler dergisinde birkaç sayı boyunca Atari 800XL köşesi bile olmuş. Hatta makine dili falan filan da... Ama dediğin gibi özellikle ilk 30 sayı boyunca baskı kalitesi inanılmaz özenliymiş. Dermişim...

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 27, 2008, 15:52:41 ÖS »

Hehe, ama ozaman para kazanırdk bu işten Ama çoğalan retro sevdasına bakarak Retrozine tarzı bir çalışma yapılabilir. Her makineyi içine katarak. Tabii büyük bir editör kadrosu ile. Tek kişilik işler değil bunlar. Amerikadaki retro magazine bile geçen ay kapanmak zorunda kaldı. En başta yazı bulma zorluğu yaşadılar.

En kolayı ise bu forumdaki başlıkların işe yarayanlarını ayıklayıp bir online forumzin çıkarmak

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 27, 2008, 16:29:35 ÖS »

Tabii ki sadece Sinclair olarak düşünmedim zaten. O biraz zor hatta imkansıza çok yakın ya da çok kısa ömürlü olur. Ancak dediğin gibi tüm platformları kapsayan kağıt üzerinde birşeyler olması da gerçekten hoş olacaktır. Elektronik ortam iyi hoş ama birçok sebepten dolayı pek kalıcı ve dahi cazip olamayabilir; misal eski dergilerin kokusu ve onu eline aldığında beyninin seni alıp götürmesi tıpkı Proust'un Kayıp Zamanın İzinde'sindeki meşhur ıhlamur ve kurabiye etkisi gibi değil mi...?

Böyle bir çalışmanın Commodore dergisinin 79 sayılık, bana göre rekor olan yayın ömrünü aşacağını düşünüyorum. İş yükünün insanları yormaması için periyod olarak 3, 4 veya 6 ayda bir olabilir mesela.

Forumun da bu özelliğine hasta oluyorum. Hangi başlık altında neler okuyabileceğin hiç belli olmuyor İnanmayan MEG'in Amiga 2400 başlığına baksın. Atari Falcon'a kadar gelebilirsin yani

Seviyorum bu forumu...ve dahi pek muhterem üyelerini...

« Son Düzenleme: Ocak 28, 2008, 02:58:55 ÖÖ Gönderen: Alcofribas » Logged

Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ocak 27, 2008, 17:11:58 ÖS »

Alcofribas senin şu heyecanın hiç sönmesin tamammı? çünkü inan en çok ona ihtiyaç var.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 27, 2008, 17:17:09 ÖS »

Alcofribas senin şu heyecanın hiç sönmesin tamammı? çünkü inan en çok ona ihtiyaç var.

Eyvallah, söndürmeyiz inşallah.

Heyecan diyince...Sanırım sen henüz Vigo ile tanışmadın. Biz onun yanında kendimizi "ruhu astral seyahate çıkmış uykudaki bedenler" olarak görürüz.
« Son Düzenleme: Ocak 27, 2008, 17:43:16 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

Lazarus
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Ocak 27, 2008, 17:22:33 ÖS »

benim heyecanımda hep yüksek kalır kalmasınada, gelecek kaygısı, kazan kaynaması ve bunun gibi sebeplerden kendimi verememiyorum, veremedim bir türlü bu işlere.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 27, 2008, 17:26:06 ÖS »

benim heyecanımda hep yüksek kalır kalmasınada, gelecek kaygısı, kazan kaynaması ve bunun gibi sebeplerden kendimi verememiyorum, veremedim bir türlü bu işlere.

Bunlar herkes için geçerli durumlar zaten. Bugün ben birşeyler yazar çizerim yarın bir başkası. Forumu güzel yapan da bu...

Hadi bekliyoruz hala! Tanışma bölümünde bize kendini anlatacaktın. Arkadaşlar da bana sorup duruyorlar. Hangi burçtansın, ne tür filmlerden hoşlanırsın, hangi rengi seversin???

« Son Düzenleme: Ocak 27, 2008, 17:43:34 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: