Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetDijital Oyunlar Üzerinden Karşı İstihbarat Toplama ve Bilgi Edinme
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dijital Oyunlar Üzerinden Karşı İstihbarat Toplama ve Bilgi Edinme  (Okunma Sayısı 10897 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
tkdeniz
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 28, 2019, 09:11:50 ÖÖ »

Şu linkteki Yüksek Lisans Tezine bir ara bakın:

http://acikarsiv.aydin.edu.tr/jspui/bitstream/11547/2439/1/10238652.pdf

Assasin Creed için;

".... Özellikle ilk serideki Animus projesinin içindeki oynanış
bölümlerinde yer alan sinematikte Lucy Stillman tarafından söylenen cümleler dikkat
çekici olmaktadır. Stillman: “Biz tapınakçı çalışanları olarak Tapınakçı İnanışlarına
ve Hedeflerine hizmet ediyoruz. Atalarımızın Haçlı Seferleri ile başlattığı savaş hala
sürmektedir.” Haçlı savaşlarının İslam üzerine ve sonrasında da Osmanlı İmparatorluğu üzerine yapıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti zamanında da
etkilerinin devam ettirilmek istendiği ve Stillman’ın söylediği cümleler göz önüne
alındığında hala Tapınakçılar ve Yeni Dünya Düzeninin önündeki tek engelin
Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğu üstü kapalı cümleler ile belirtilmiş olmaktadır.

Sonuç olarak, Yeni Dünya Düzencileri oyun aracılığıyla insanların bilinçaltlarında
şimdiden kendi inanışlarını empoze edip kendilerine bağlamaya çalışmaktadırlar.
Tarihte yaptıklarını açık şekilde göstererek güç gösterisi yaparken, günümüzde
yaptıkları çalışmalar ve gelecekteki yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vererek de
varlıklarının devam ettiğini açıkça kanıtlamaktadırlar. Assassin Creed serileri, Yeni
Dünya Düzeni isteyen Evanjelist, Siyonist, Tapınakçı tarikatlarının insanları
etkilemek için subliminal mesajlar verdiği, inanışlarını ve amaçlarını gösterdiği,
geçmişte yaşadıklarını, yaptıklarını ve gelecekte yapmak istediklerini açık şekilde
gösterdiği bir dijital oyun olmaktadır. "

Oyunu pek oynamadım ama gerçekten de bu oyunu oynayanlar kandırılıyor mu? Ne acaip bir iddia, hem de bilimsel bir yüksek lisans tezi.
slunlucky
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 28, 2019, 09:46:56 ÖÖ »

sabah sabah baya bir eğlendim sayende hocam, teşekkürler paylaştığın için
aydın üniversitesi nedir diye baktım şöyle bir. çevrede örnekleri bolca bulunan hüsmen üniversitesi, nebahat üniversitesi, selami üniversitesi gibi bir şey. 2007 yılında kurulmuş zaten, fazla yoruma gerek bırakmıyor. üstelik yardımcı doçentle yapılmış bir yüksek lisans tezi...

ama özete bakınca hak verdim çocuğa. ubisoft sırf bu yüzden kuruldu zaten, hep bizi kıskandıkları için, bizi yıpratmak için. sonrasında ratonhnhaketon olsun, edward kenway olsun, hatta bayek ve cassandra bile sırf bu amaçla eğitildi. dolayısıyla büyük resmi gören arkadaşı kutluyor ve kendisine fahri doktora verilmesi için bir kampanya başlatmayı öneriyorum

evet...
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2019, 09:58:18 ÖÖ »

Olay bu şekilde değil.

bundan yıllar önce microsoftun yayımladığı age of empires serisi için böyle bir strateji,taktik takibi yapıldığı hangi tür bölgelerde hangi tür savaşların yapıldığı gözlemlendi başarılı olmuştur olmamıştır bilmiyorum. ama yukardaki anlatılan biraz bilimden uzak islamcı kafayla yazılmışa benziyor. şimdiki tez onay gördüyse vay halimize... ledli ekmek dolaplarının tubitaktan onay aldığını gördükten sonra bunlara çok şaşırmamak lazım
slunlucky
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2019, 10:00:52 ÖÖ »

dayanamıyorum, bakmadan duramıyorum. şu kısımdaki bilimsellik beni özellikle sarstı ve kendime getirdi:

Bilgiler neticesinde, “Ubisoft’un yapımcısı olduğu Assassin’s Creed adlı oyunun bu serisine Kız Kulesi hakkındaki bilgiler Francis Crick’in çalışmalarından mı esinlendi veya daha önceden de biliniyor muydu?” gibi sorular sorulmak zorunda olmaktadır. Eğer böyle bir çalışma yapıldıysa Türkiye’deki gerekli kurumlardan izinler alınması gerekmektedir. Bu açıdan bu bilginin doğruluğu, gerekli kurumun açıklaması ve arşivleriyle doğruluk kazanacaktır

...

Beyaz TV de yayınlanan ‘Ne Var Ne Yok’ adlı programın 4 Ekim 2018 tarihli yayınında da Tarihçi Ahmet Anapalı da, Kız Kulesinin altında bir alanın bulunduğunun ve buradan tüneller aracılığıyla adalar arasında ulaşımın sağlandığına dair söylentilerin olduğunu yenilemiş olmaktadır.  
...

Galata Kulesi civarında da bir yeraltı şehri olduğu vurgulanmakta olup oyundaki harita ile günümüzdeki yer alan harita karşılaştırıldığında, Galata Kulesi sokakta bulunan Sen Piyer Katolik Kilisesi altında bir yer altı karargâhı olduğu gösterilmektedir. Tabi bu bilgilerin gerçekliği hakkında bir bilgi hiçbir şekilde yetkili makamlar tarafından açıklanmadığından birer şehir efsanesi olarak veya dijital oyunlarda bir kurgu olarak kalmaktadır.

evet...
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 28, 2019, 10:31:24 ÖÖ »

Kahvehane köşelerinde 60 üstü dayılara güzel konu olur ve son olarak Ahaber de şunu duyarız "duyduğuzmu la galata gulesinin altında bomba varımış"
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 28, 2019, 10:53:04 ÖÖ »

Bu tür çalışmalar sosyal içerikli olduğu için matematik vb gibi 1+1=2 şeklinde kesin tespitler görmek pek mümkün olmaz. Çalışmalar tartışılır tartışılmaz. Ama çalışmadır, o bölümün disiplini ne ise o yöntemlerle üzerinde çalışılmıştır, ortaya birşey konulmuştur. Yapan kişi de çalışmayı bir şekilde eğitim seviyesini yükseltmek için yapmıştır zaten. Yoksa mahalle kahvesi tadında yana kaykılıp goygoy yapanlar ağzının kenarıyla bilmişlik taslasın diye değil.

Düşünüyorum da aslında bilmişlik taslayın da yani ama çalışmayı aşağılarak etkisiz kılmaya çalışarak değil, kendi yerini bilerek. Adam (öğrenci) uğraşmış yazmış çizmiş, üzerinden devam edin. Birisi olmadı başkasını tartışın. Tam bilimsel olmasa da antreman olur, katılım olur, güzel olur. Var mı böyle bir şey? Düşünce dünyasına ne katkınızı gördük? O aşağıladığınız öğrencinin bir katkısı var ama

Üniversite, öğretim üyesi, öğrenci yeterliliğine gelirsek sanırım orası bu forumdaki çoğu kişinin boyunu aşıyor. Öyle değil mi? Üniversite dediğin öyle basit birşey değil, hadi deyince bir sürü çalışmalar yapmış, kenara koymuş, öğreten bilgili kişileri bir yere toplayamazsın. Sokaktan geçen adamı o kürsüye çıkar, çok değil birkaç dakikada o öğrencilerin  maymunu olur. Ne olursa olsun, o insanlar orada sınıf dolusu insana yol gösteriyor, bilim öğretiyor. "Bilimsellik" kelimesinin hakkını vereceksen bu insanlara terbiyesizlik yapamazsın, yapıyorsan da senin ne o bilimsellikten ne de insanlıktan nasibin yok demektir. Ayrıca şucudur bucudur bu lafları söylemek kimsenin haddine değil. Oralar ne olursa olsun bilim yuvasıdır. İnsanlara saygı duymuyorsak bile makamlarına, başında oldukları işe hürmet edelim lütfen. Haketmiyorlar ama... diye değil, samimiyetle, gerçekten hakettiklerini düşünerek. Çünkü "bilimsellik" bunu gerektirir.

@tkdeniz: sıkma canını

Use the brute force, Luke
slunlucky
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 28, 2019, 11:30:04 ÖÖ »

Saygıdeğer adaşım. Böylesine ciddiyet dışı, sabah gazetesi ve beyaz tv dipnotlu bir çalışmayı böylesine bir ciddiyetle savunmanı ilginç buldum. Akademiyi, yüksek lisansı, doktorayı, tezi, makaleyi bilen biri olarak böylesi bir çalışmayı afiyetle eleştirim, hatta dalga bile geçerim. Zira bir adım bile ileriye gitme ihtimali olmayan, lise dönem ödevinin uzun yazılmış halinden başka bir şey değil. Tekrar okudum üstte ne yazdığımı. Yazanın kişilik haklarına bir saldırı yok, küfür yok. Ama senin için konuyu "böyle yapanın bilimsellikten ve insanlıktan nasibi yoktur" falan noktasına getirmek ne kadar ucuzmuş maşallah.

evet...
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Haziran 28, 2019, 11:40:16 ÖÖ »

Ülkemizde üniversiteler ve akademisyenler artık liyakat sistemine göre çalılıyormuş gibi öyle güzel anlatılmış ki gözyaşlarım sel oldu. Duyanda sanarki son onbeş yıldır ülkemizin denkliği kabul edilen üniversite sayısı yıldan yıla artıyor.. Aptal nesiller değiliz, neyi nasıl eleştirmemiz gerektiğini saygı unsurlarını ve korumayı başkalarından öğrenecek değiliz. Gençlerin başarılı olması öncelikle Milli bilinç taşıyan herkesi sevindirir. ama bu genç bilimin ışığını kullanıyormuş gibi yapıp dini bir inanışla süslemesini yemeyiz. gargara bile yapılmaz...
rastgele...
fth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2019, 13:34:19 ÖS »

Aslında bu konudaki tartışmaya girmek istemezdim.Fakat'bilimden uzak islamcı kafa'cümlesi beni son derce rahatsız etti.

Birşeyi eşeltirebilirsin  ama cümlelerine dikkat etmelisin ,insanların inançlarına dokunmamalısın.Bence bu lafını daha düzgün kelimelerle anlatmalısın.

Dünyanın her döneminde hakim toplumlar kendi kültürlerini diğer toplumlara kabul ettirmek için;diziler,moda,dergiler,çizgi filmler,giyim,oyun vs.gibi yollarla insanların bilinç altına işlemiştirler.

Bu bir gerçektir ve olamaya devam etmektedir.

'bilimden uzak islamcı kafa'
cümlesi çok yanlış.çünkü islam bilim insanlarının tarih boyunca neler yaptığını biraz araştırmanı tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2019, 13:36:16 ÖS Gönderen: fth » Logged
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 28, 2019, 15:20:55 ÖS »

Çalışmaya kısaca göz gezdirdiğimde de Assasin's Creed üzerinden nasıl istihbarat elde edilebileceği veya nasıl karşı istihbarat yapılabileceği hakkında hiç bir somut bilgi göremedim. Sadece oyuncuların davranışları analiz edilerek istihbarat elde edilebilir deniliyor. Tez başlığı da biraz talihsiz olmuş. Zira karşı istihbarat toplanabilen bir şey değil.

Keşke tezin başlığı 'Dijital Oyunlar Üzerinden Karşı İstihbarat Toplama ve Bilgi Edinme' yerine 'Dijital Oyunlarda Şehir Efsaneleri ve Komplo Teorileri" olsa imiş. Mevcut haliyle  oyun senaryo kurgusu ve diyaloglarını mesnetsiz varsayımlar üzerinden yorumlaması tezi ciddiyetten uzaklaştırmış.

Bana biraz güzel bir tez çalışması tez danışmanı tarafından işin işine istihbarat sosu eklenerek harcanmış gibi geldi.

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 28, 2019, 15:50:17 ÖS »

Kafayı savaş oyunlarıyla bozmuş birisinden ne gibi bir istihbarat alınacak ki. Öl diril öl diril, AK-47 ile vurul ama savaşmaya devam et, sonsuz hak. Gerçekte bir Ak-47 ile omzundan yaralansan kolun kopar. Bu gibi bir gamerin bilgisini alsa ne olacak sanki gerçek savaşıyor. Oyundaki savaş ile gerçek hayattaki savaş bir olur mu hiç.
« Son Düzenleme: Nisan 03, 2020, 14:36:04 ÖS Gönderen: HkRecai » Logged
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Haziran 28, 2019, 17:51:40 ÖS »

185 sayfa tezi okumadım ama devletlerin birbirleri hakkında her türlü yöntemle istihbarat toplaması gayet normal ve asırlardır süregelen bir olgu. Bu istihbaratta digital verilerin de çağımızda önemli bir yeri vardır muhakkak.

Bir zamanlar lösemi hastası ünlü bir doktora ilik nakli için seferberlikler düzenlenmişti, toplanan kan örnekleri yurtdışına gönderilmişti, sonra sözkonusu doktorun lösemi olmadığı ama terörist örgüt üyesi olduğunu hep beraber öğrendik.
Her konuşulan şehir efsanesi değildir, bazen gerçek de olabilir.

Zengin olmak isteyen ticarete atılır, söhret sahibi olmak isteyen sanata veya spora yönelir, ama bir kişi akademik kariyer yapmayı, öğretmenlik yapmayı seçiyorsa bunu zengin olmak veya şöhret sahibi olmak isteyen kişi gibi sadece kendisi için değil, insanlık için istiyordur. Kişisel kapasitesi ne olursa olsun, akademisyenlere (öğrenmek ve öğretmek isteyen herkese, her kuruma) biraz daha saygı duymamız gerektiğini düşünüyorum. Eleştireceksek bile, yapıcı, geliştirici eleştiriler eleştiri yapanı yüceltecektir.
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2019, 21:46:48 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

peraspera95
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Haziran 28, 2019, 20:33:10 ÖS »

Bildiğim bir şey var.Ne kadar elle tutulur gözle görülür hayatın gerçeklerine dair şey varsa başarılı ve akıllı insanlar bunlara yönelmişlerdir.Örneğin adaşım Uğur Mumcu yu ele alalım.Papa-Mafya-Ağca vb kitaplarında bilinmeyenleri veya bizden saklananları araştırıp ''Temellendirerek'' okuyucuya sunmuştur.Bazı görüş ve fikir grupları ise sadece bazı isimleri ve fikir gruplarını karalamak için ''Temelsiz'' iddialar atar.Bu sadece günümüzün kara propaganda taktiği değildir.Nazi Propaganda Bakanı Goebbels sıralamış:

https://seyler.eksisozluk.com/hitlerin-propaganda-bakani-joseph-goebbelsin-bugun-bile-gecerliligini-koruyan-siyasi-tavsiyeleri

1-İnsanların beyin tembelliğini gördükçe her istediğimizi yapabiliriz.
2-Yalan söyleyin mutlaka inanan çıkacaktır.Olmazsa yalana devam edin.
3-Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız insanlar ona o kadar fazla inanırlar.
4-Bir insana yalan olsa bile bir söylemi sürekli tekrarlarsanız o söylemin nereden geldiğini unutur ve kendi fikri gibi benimser ve savunur.
5-Söylediğiniz yalan ne kadar büyük olursa o kadar etkili olur ve insanların o yalana inanması da o kadar kolaylaşır.
6-Halkı her zaman ateşleyin asla soğumasına ve düşünmesine izin vermeyin.
7-Halk büyük yalanlara küçük yalanlara göre daha çabuk inanır.
8-Hatalı olduğunuzu ya da yanlış yaptığınızı asla kabul etmeyin.
9-Asla rakibinizin üstün bir yanı olduğunu kabul etmeyin.
10-Bana vicdansız bir medya verin size bilinçsiz bir halk sunayım.
11-Önemli olan aydınlar değil kitlelerdir.Çünkü onları kandırmak çok kolay.

Sonsöz olarak fikrim şu.İnsan ülkesi ve kendi için yapabildiğini yapmalıdır.Elle tutamadığımız gözle göremediğimiz kanıtlanmamış iddialar sadece insanı yorar ve üzer.Onları yok hükmünde saymak ruh sağlığınız için en hayırlısıdır.Saygılar...
tkdeniz
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 28, 2019, 23:13:19 ÖS »

Aslında benim de vurgulamak istediğim husus çalışmanın bilimselliğiydi. Sosyal Bilimler alanının da kendine özgü araştırma yöntemleri var, örneğin bu kapsamda ilk aklıma gelen oyunu oynayan ve oynamayan iki grup üzerinde bir anket yada mülakat yöntemi ile tezin öne sürdüğü etkiler incelenebilirdi.

Tezin istihbarat ile ilgili teorik kısımları literatürden beslenirken, bilgisayar oyunları ile ilgili kısımlarında bilimsel kaynaklardan ziyade haberlere yer verilmiş ki bu da doğrulanabilir bir kaynak olmadığı için bence uygun değil.

Ancak yine de toplum içerisindeki tartışmalarda rastladığımız bazılarımızın şehir efsanesi/komplo teorisi dediği konseptlerin bilgisayar oyunları dünyasına da yansıtılmış olması; bunu yansıtanların olduğunu bilmek beni şaşırttı.

Yıllardır oyun oynarım hiç aklıma gelmemişti bu bağlantılar
Cydonian
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 29, 2019, 00:15:10 ÖÖ »

@fort_apocalypse
aynen katılıyorum, çok haklısınız.

hatta bu konuda tv'de de tartışma programı izlemiştim, bu vurdulu kırdılı ünlü bir tane oyunda, oyunculara düşman olarak gösterilen ve yok edilmesi gereken yerlerden birisinin kapısı birebir Kâbe'nin kapısı örnek alınarak oyuna işlenmişti, yere atılmış Kuran resmi de vardı, yani birileri her şeye "komplo teorisi" veya "olur mu canım o kadar da yoktur vb" diye inanmakta zorlanırken adamlar genç beyinleri bulabildikleri her şeyi kullanarak zehirlemeye, programlamaya devam ediyorlar...

It is difficult to say what is impossible, for the dream of yesterday is the hope of today and the reality of tomorrow.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: