Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetUV curable solder mask, nerede bulabilirim?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: UV curable solder mask, nerede bulabilirim?  (Okunma Sayısı 8685 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 18, 2019, 10:38:57 ÖÖ »

Yakın zamanda elime bir 286 anakartı geçti ve ciddi pil hasarı vardı.  Uzuun bir temizlikten sonra bütün korozyondan kurtuldum, ancak bu süreçte veriyolları üstündeki soldermaski de kaldırmak durumunda kaldım.  

Yeniden korozyon gerçekleşmesin diye bunu birşeyle kaplamak istiyorum. JanBeta'nın youtube videolarında bir çeşit UV curable soldermask kullanıyor, bunu Türkiye'de temin etmek mümkün mü?

Alternatif olarak yabancı forumlarda UV curable epoxy önerenler de oldu, AliExpress'te var ama Çin'den paket getirtmek bu aralar çok sıkıntılı olduğundan yurtiçinden tedarik etmek isteyebilirim.  Bunu kullanan veya nerede alınabileceğini bilen var mıdır?

(Doğru foruma mı konu açtım bilmiyorum ama genel bir donanım tamir vb. forumu olmadığı için doğal olarak Genel Sohbet'e kaldı.. Aslında Proje forumunu Proje ve Teknik Destek gibi bir isimle değiştirsek hoş olabilir?)
« Son Düzenleme: Temmuz 18, 2019, 10:54:11 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 18, 2019, 10:49:34 ÖÖ »

YavuzG bir projesinde bu tarz bir soldermask uygulaması yapmıştı. Kendisi konuyu görünce yazar muhtemelen ama nereden temin ettiğini hatırlamıyorum.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 18, 2019, 11:13:51 ÖÖ »

Makine yağı korozyonu bir süreliğine önler, acil tedbir olarak.

Vernik, boya, vb kalıcı tedbir olur ama kart ile nasıl etkileşir, görüntüsü nasıl olur onu bilmiyorum.

Öyle bir kartım olsaydı ben herhalde açıktaki bakırları lehim kaplayıp bırakırdım. 70'li yılların philips'lerinin devre kartları hep böyle, yalıtkan katman yok
« Son Düzenleme: Temmuz 18, 2019, 11:16:18 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 18, 2019, 11:27:57 ÖÖ »

İlla ki UV koruma fonksiyonu olsun istiyorsanız UV korumalı serigrafi boyaları satılıyor. Ama ben olsam Levent (Lvnt)'in yazdığı gibi lehimle kaplayıp üzerine ince bir kat kaliteli oje sürerdim.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 18, 2019, 11:54:40 ÖÖ »

Özellikle sağ taraftaki veriyolları çok ince, bunların üzerinden geçebilecek lehim kabiliyetim yok.

Vernik/Boya gibi şeylerin yalıtkanlık/iletkenliğini bilmediğimden denemeye kalkmadım, en azından sıcak silikon yalıtkan biliyorum çirkin olabilir ama geçici olarak sıcak silikon ile kaplayabilirim gibi geldi..

UV curable epoxy nedir onu bilmiyorum ama, o da yalıtkan sanırım.

Bu arada UV korumalı değil de UV ile sertleşen soldermask arıyorum aslında.

YavuzG görse de birşeyler yazsa

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Temmuz 18, 2019, 12:02:09 ÖS »

Özellikle sağ taraftaki veriyolları çok ince, bunların üzerinden geçebilecek lehim kabiliyetim yok.

Vernik/Boya gibi şeylerin yalıtkanlık/iletkenliğini bilmediğimden denemeye kalkmadım, en azından sıcak silikon yalıtkan biliyorum çirkin olabilir ama geçici olarak sıcak silikon ile kaplayabilirim gibi geldi..

UV curable epoxy nedir onu bilmiyorum ama, o da yalıtkan sanırım.

Bu arada UV korumalı değil de UV ile sertleşen soldermask arıyorum aslında.

YavuzG görse de birşeyler yazsa

Sıcak silikonu sökmek istediğinizde yolları kaldırabilir.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 18, 2019, 12:36:41 ÖS »

Fotoğraftan tam anlaşılmıyor olabilir belki ama tüm korozyona uğramış hatlar tamir edildi mi? Ben fotoğrafa bakınca bazı hatlarda kopukluk var gibi görüyorum, özellikle C16'nın solundaki deliğin çevresindeki ince hatlar.

Neyse, tamirattan eminsek korumak için oje yeterli. Ayrıca herhangi bir yeniden tamirat veya düzeltme için aseton ile kolayca çıkabilir...

UV cured krem soldermask belki de en estetik yöntem olabilir ama hiç denemedim. Ben film şeklinde soldermask kullanıyorum ama böyle tamirler için değil sıfır PCB kaplamak için.

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 18, 2019, 12:46:07 ÖS »

Fotoğraftan tam anlaşılmıyor olabilir belki ama tüm korozyona uğramış hatlar tamir edildi mi? Ben fotoğrafa bakınca bazı hatlarda kopukluk var gibi görüyorum, özellikle C16'nın solundaki deliğin çevresindeki ince hatlar.

Neyse, tamirattan eminsek korumak için oje yeterli. Ayrıca herhangi bir yeniden tamirat veya düzeltme için aseton ile kolayca çıkabilir...

UV cured krem soldermask belki de en estetik yöntem olabilir ama hiç denemedim. Ben film şeklinde soldermask kullanıyorum ama böyle tamirler için değil sıfır PCB kaplamak için.

Oje hiç aklıma gelmemişti, sarı/turuncu bir oje alıp bu işi hallederim.

Veriyollarının kontrolünü henüz yapmadım, hepsinin sağlam olduğundan emin değilim, bu kontrolleri yaptıktan sonra kaplayacağım

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 18, 2019, 13:18:16 ÖS »

Sıcak silikonun tam anlamıyla yalıtkan olduğunu sanmıyorum, çok yüksek bir direnci olabilir. Böyle bir takım tamirlerde bola saça sıcak silikon sıktığım bir kaç devrede bazı ledlerin çok silikte olsa enerji alıp ışık verdiğini biliyorum.

Kullanılan madde aynımıdır bilmiyorum ama silikon transistörün ham maddesi.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 18, 2019, 13:25:38 ÖS »

Ojenin yalıtkanlığından eminsek oje ile kaplayacağım, değilse bunu buldum alabilirim:

https://urun.n11.com/diger-yedek-parca/lehim-maskesi-yol-kaplama-malzemesi-P273764337

Bu arada veriyollarının çalışıyor olabileceğini düşünüyorum, biraz daha temizlik sonrası hali ekteki gibi; sanki bir tanesi hariç kopma yok gibi ama o da sadece kararma olabilir..

Akşam multimetre ile kontrol ederim hepsini.  Zatne bir bu, bir de 386SX40 anakartımda bayağı bir tamirat ve test işi yapmam lazım.

* Unknown 286-16 HT12-A3A0050 Battery Repair 2.JPG (598.54 KB, 1200x1600 - Görüntüleme: 825 kez.)

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 18, 2019, 20:09:32 ÖS »

Appiah4, benim kullandigim bir yontemi yazayim. Epoxy yapistirici (404 plastik celik mesela) ve yesil ( mavi+sari) inkjet murekkebini karistirip ince bir katman halinde Pcb nin korunacak yuzeyine ince bir kat uyguluyorum. 24 saat sonra fabrika cikisi Pcb gibi oluyor rengi tutturabilirsem

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2019, 16:33:11 ÖS »

Neyle kapladınız yolları?
Anakart çalıştı mı?

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 25, 2019, 17:01:07 ÖS »

Neyle kapladınız yolları?
Anakart çalıştı mı?

Bir adet kopuk veriyolu vardı botch kablosu ile tamir ettim, hasarlı ama çalışır görünenlerin de üstünden flux ve lehim ile geçtim, sonra da şeffaf oje ile kapladım.

Tamirat sonrası test etme fırsatım olmadı, son halinin bir fotoğrafını da paylaşırım iyi haberini verecek olursam

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 25, 2019, 17:16:02 ÖS »

Sağ ol

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 26, 2019, 07:29:37 ÖÖ »

Sonuç bu şekilde oldu, bakınca lehim takviyesiyle birleştiremediğim veriyolu net gözüküyor zaten.  PLCC yonganın ayağına jumper kablosunu lehimlerken akla karayı seçtim, bir türlü beceremedim ne kadar flux kullansam da lehim yonganın bacağına bir türlü tutunmak istemedi.  Sonuç olarak çok sağlam olmayan bir bağ yakalayınca 30 dk uğraştıktan sonra, sıcak silikon ile desteklemeyi tercih ettim.  Bu işin sırrı nedir biri anlatırsa sevinirim, hiç öyle THT komponentleri lehimlemeye benzemiyor..

Neyse, bu hali ile tüm veri yollarında temas var gibi görünüyor, akşama test ederim sanırım.

* Unknown 286-16 HT12-A3A0050 Battery Repair 3.JPG (628.67 KB, 1200x1600 - Görüntüleme: 788 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2019, 07:31:38 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: