Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBir Hobinin Yok Oluşu: Retro Oyun Koleksiyonculuğu
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir Hobinin Yok Oluşu: Retro Oyun Koleksiyonculuğu  (Okunma Sayısı 13506 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 21, 2019, 08:20:16 ÖÖ »

Yıllarca youtube'da izleyip özendiğim retro oyun koleksiyonculuğuna 7 yıl önce başladım. O zamanlar dolar kuru yaklaşık 1,8tl civarıydı ve Ebay tam anlamıyla bir cennetti. Oyunların fiyatı öylesine uygundu ki aradığım bir oyunu istediğim fiyata bulamazsam bekliyor, kısa süre sonra da mutlaka istediğim fiyata buluyordum. Sevdiğim oyunları bulmaya çalışmak, açık arttırmalarının başında oturmak, oyun ararken aynı kafada pek çok insanla tanışmak, heyecanla kargo beklemek, iş yerine geldiğinde de her seferinde sevinip günün stresini atmak, aldığım oyunları keyifle raflara dizip sırayla oynamak derken oldukça keyifli bir uğraş edinmiştim kendime.

Derken bir süre sonra işler tersine dönmeye başladı. Tüm dünyada retro’ya olan talep adeta patladı. Eskiden kargo dahil 1 dolara alıcı bulamayan dandik oyunlar bile değere bindi ve fiyatlar yükselmeye başladı. Ardından paypal Türkiye'den çekildi ve onunla beraber bazı satıcılar da Türkiye'ye gönderimi kesti. Tabi bunlar olurken döviz de habire yükselmeye devam ediyordu. Gene de hepsine boyun eğip gücüm elverdiğince hobimi sürdürmeye çalıştım.

Ne var ki en ölümcül darbe yeni gümrük yasası oldu. Çok da uygulanamaz diye düşünürken 1 dolarlık kıytırık oyunuma 37 lira gümrük biçilince gerçeğin tokadını yemiş oldum: Gümrükte fiyatlandırma sistemi tamamen memurun keyfine göre şekilleniyordu. Hiçbir şey de ödemeyebilirsiniz, ürünün değerinin 10 katını da. Tabi her ürünün gümrüğe alınmasıyla teslimat süreleri de 1,5-2 aya kadar çıktı. Zarf içinde gönderilen paketler de ülkelerine geri gönderildi ve sadece 2 ay içinde neye uğradığını şaşıran pek çok satıcı Türkiye'ye satışı kapattı. Yıllardır sayısız alışveriş yaptığım satıcıların çoğu birer birer Türkiye’ye satışı kapatıyor gözlerimin önünde.

Daha da fenası milletçe hemen de yeni piyasaya adapte olduk. Maşallah beş kuruş etmeyecek oyunlar "Nasıl olsa yurt dışından almak artık çok zor heh heh" diye rahmet okutacak fiyatlara satılır oldu (Yanlış anlaşılma olmasın, sizleri kast etmiyorum). Öyle saçma fiyatlar görüyorum ki yurt dışından gümrük vergisiyle alsanız gene daha ucuz. Birbirimizi öpmekte de hiç gecikmedik yani.

Sözün özü bu işin bütün tadı kaçtı cidden. Hani üç kuruşluk zevkimiz vardı içine s*çtınız denir ya, aynen öyle işte. 7 yılda 700 küsur oyun topladım acele etmeden fakat keşke zamanında kamyonla yığsaymışım, ne safmışım diyorum şimdi. Hala bir şekilde devam etmeye çalışıyorum fakat eski aktifliğimin yanında solda sıfır kalıyor. Nerede her hafta paket paket kargo gelmesi, nerede ayda 2-3 oyun. Samimi söylüyorum eskiden bununla uğraşırken ne kadar keyif aldığımı gören eşim bile cidden üzüldü duruma ya.

İşte böyle böyle en büyük hobimi kaybettim ne yazık ki. Ve inanılmaz üzülüyorum bu durumda. İnanın üzüntüm kızgınlığımın bile ötesinde. Zaten bu ülkede güzel ne kaldı diye de düşünmeden edemiyor insan.

Ha bu kadar şeyi de size niye mi anlattım, bu konuda beni anlayabilecek az sayıda insanın sizler olabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim sadece. Hepsi bu...

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 21, 2019, 09:09:02 ÖÖ »

Doğru düzgün bir hobi seçseydin kendine güzel kardeşim cam boyama, ahşap yakma gibi.. Retro neymiş ?

İşin şakası bir yana ileriye gidecekken geriye doğru hızla yol alıyoruz.. Basiretsiz yöneticilerin belki tutar diyerek altı boş,kendide boş kanunları getirmesi ile vatandaşına hayatı kolaylaştırmak yerine zorlaştıran bir anlayış ortaya çıkmakta. Korkarım daha da kötü olacak.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 21, 2019, 09:12:30 ÖÖ »

Yıllarca youtube'da izleyip özendiğim retro oyun koleksiyonculuğuna 7 yıl önce başladım. O zamanlar dolar kuru yaklaşık 1,8tl civarıydı ve Ebay tam anlamıyla bir cennetti. Oyunların fiyatı öylesine uygundu ki aradığım bir oyunu istediğim fiyata bulamazsam bekliyor, kısa süre sonra da mutlaka istediğim fiyata buluyordum. Sevdiğim oyunları bulmaya çalışmak, açık arttırmalarının başında oturmak, oyun ararken aynı kafada pek çok insanla tanışmak, heyecanla kargo beklemek, iş yerine geldiğinde de her seferinde sevinip günün stresini atmak, aldığım oyunları keyifle raflara dizip sırayla oynamak derken oldukça keyifli bir uğraş edinmiştim kendime.

Derken bir süre sonra işler tersine dönmeye başladı. Tüm dünyada retro’ya olan talep adeta patladı. Eskiden kargo dahil 1 dolara alıcı bulamayan dandik oyunlar bile değere bindi ve fiyatlar yükselmeye başladı. Ardından paypal Türkiye'den çekildi ve onunla beraber bazı satıcılar da Türkiye'ye gönderimi kesti. Tabi bunlar olurken döviz de habire yükselmeye devam ediyordu. Gene de hepsine boyun eğip gücüm elverdiğince hobimi sürdürmeye çalıştım.

Ne var ki en ölümcül darbe yeni gümrük yasası oldu. Çok da uygulanamaz diye düşünürken 1 dolarlık kıytırık oyunuma 37 lira gümrük biçilince gerçeğin tokadını yemiş oldum: Gümrükte fiyatlandırma sistemi tamamen memurun keyfine göre şekilleniyordu. Hiçbir şey de ödemeyebilirsiniz, ürünün değerinin 10 katını da. Tabi her ürünün gümrüğe alınmasıyla teslimat süreleri de 1,5-2 aya kadar çıktı. Zarf içinde gönderilen paketler de ülkelerine geri gönderildi ve sadece 2 ay içinde neye uğradığını şaşıran pek çok satıcı Türkiye'ye satışı kapattı. Yıllardır sayısız alışveriş yaptığım satıcıların çoğu birer birer Türkiye’ye satışı kapatıyor gözlerimin önünde.

Daha da fenası milletçe hemen de yeni piyasaya adapte olduk. Maşallah beş kuruş etmeyecek oyunlar "Nasıl olsa yurt dışından almak artık çok zor heh heh" diye rahmet okutacak fiyatlara satılır oldu (Yanlış anlaşılma olmasın, sizleri kast etmiyorum). Öyle saçma fiyatlar görüyorum ki yurt dışından gümrük vergisiyle alsanız gene daha ucuz. Birbirimizi öpmekte de hiç gecikmedik yani.

Sözün özü bu işin bütün tadı kaçtı cidden. Hani üç kuruşluk zevkimiz vardı içine s*çtınız denir ya, aynen öyle işte. 7 yılda 700 küsur oyun topladım acele etmeden fakat keşke zamanında kamyonla yığsaymışım, ne safmışım diyorum şimdi. Hala bir şekilde devam etmeye çalışıyorum fakat eski aktifliğimin yanında solda sıfır kalıyor. Nerede her hafta paket paket kargo gelmesi, nerede ayda 2-3 oyun. Samimi söylüyorum eskiden bununla uğraşırken ne kadar keyif aldığımı gören eşim bile cidden üzüldü duruma ya.

İşte böyle böyle en büyük hobimi kaybettim ne yazık ki. Ve inanılmaz üzülüyorum bu durumda. İnanın üzüntüm kızgınlığımın bile ötesinde. Zaten bu ülkede güzel ne kaldı diye de düşünmeden edemiyor insan.

Ha bu kadar şeyi de size niye mi anlattım, bu konuda beni anlayabilecek az sayıda insanın sizler olabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim sadece. Hepsi bu...

Yalnız değilsiniz. Birçok kişi, şöyle veya böyle, olumsuz ekonomik koşullardan, yurtdışından gelen postaların yavaşlığından, paketlerin falçatayla parçalanmasından... muzdarip. Her gün bir önceki günü aratır oldu.

Elbette bunlar gibi aksaklıkların sonuçları ve yansımaları olacaktır, umarım bu gibi sorunları düzeltmeye yetkisi ve gücü olanlar insanların ızdırabını görüp birşeyler yaparlar.

blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 21, 2019, 10:39:38 ÖÖ »

Tabiki bu hataların Çok iyi yansımaları olacaktır.Anlayan anladı.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 21, 2019, 10:45:06 ÖÖ »

yeni suriyeli göç dalgası yoldaymış
acaba retro sipariş etsek getirirlermi ?
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 21, 2019, 11:49:39 ÖÖ »

yaw arkadaş niye birileri çıkıp siyasi konularda atıp tutuyor? Bunları mı tartışacağız? Ben bir kamyon şey yazarım, karşıtaraf bir kamyon şey yazar kimse de birbirinin yazdığını doğru düzgün okumaz, karşı tarafı mat etmeye çalışır. Bu mudur yani?

Mesele şu: Zevk istiyorsan parasını verirsin. Dün ucuzdu bugün pahalıydı böyle merdiven altı siyaset propagandası işi yanlış. Ben de 100 hektar arazi içinde 2000 metrekare saray istiyorum, garajında 10 tane lüks araba iki de helikopter olsun. Var mı o imkan hazırda yok. Birileri o imkanı engellemiş hata kusur yanlış varmış züğürt tesellisi bunlar. Hem buranın meselesi hiç değil. Bunların konuşulduğu yerler var. Ben burada tarafını da muhalifini de görmek istemiyorum.

Use the brute force, Luke
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2019, 11:52:16 ÖÖ »

Hükümetle aynı fikirde değilim ama aldığınız oyunlardan yabancı içerikli içerik üretip (ya da başka bir şekilde yurtdışından gelir elde ederek) harcadığınızdan fazla kazanmıyorsanız tam da son gümrük manevrasının hedef kitlesindesiniz. Yani yaptığınız harcamalar doğrudan cari açığı arttıracak niteliğe sahip.

Özetle büyüklerimiz diyor ki, bizim için bunlar lüx, lüx harcama yapacaksanız da yerli piyasayı tercih edin  

Mağduriyetinizi anlıyorum ancak bu uygulamanın cari açığı azaltacak alım yapanlara etkisi biraz daha karşı çıkılası. Özellikle de bu uygulamadan ötürü kendisini eğitecek/geliştirecek bir şeyi kişi almaktan vazgeçiyorsa / alamıyorsa bu olumsuz etki katmerli bir şekilde artıyor. İçimizden çıkacak girişimleri baltalıyoruz bu şekilde.

PS: İlk Commodore 64'ümü çatı çinko kaplama yaptığımız dönemde 17 yaşında kaplamadan artan hurda çinkoları abimin benim için satması sayesinde alan birisi olarak yazıyorum bunları.
« Son Düzenleme: Ağustos 21, 2019, 11:55:03 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 21, 2019, 11:59:18 ÖÖ »

Sizi çok iyi anlıyorum.Benim retro oyun alma hevesimin kaçması paypal'ın kullanım dışı kalması ile oldu. Sizin bahsettiğiniz zamanlarda ($=1,5TL , 1,8TL)dolar'ı TL'ye çevirmek zorunda hissetmeden alış veriş yapardım. İhtiyacım olan her şeye uygun fiyatla ulaşabilirdim. Ayrıca paketlerin bana ulaşmaması durumu ile çok nadir karşılaştım. (Paketin ulaşmaması ile ilgili yazmışken şunu da anlatmadan geçemem: 2010-2012 yıllarıydı zannedersem. ABD'den kutulu, kitapçıklı, çok az kullanılmış "Super Mario Land" Gameboy oyunu aldım. Çocukluğumun oyununa bu şekilde sahip olmak inanılmaz güzel bir duygu olacaktı benim için. Arada sırada kaseti takar özlem gideririm, kutulu bir şekilde de rafımda durursa çok hoş olacak dedim. Paketi takip ediyorum devamlı. Kutunun yıpranmasını istemiyorum açıkçası. Paketin geldiğini öğrendikten sonra okula gittim. Paketi sordum, müdür yardımcısı arkadaş öğretmenler odasında olduğunu söyledi. Masaya baktım ki sadece oyun kartuşu duruyor. Tokat yemiş gibi oldum açıkçası. "Yahu hocam bunun kutusu, içinde kitabı falan olacaktı, bunun zarfı yok mu" diye sordum. O zamanlar da bana sürekli paket gelirdi, arkadaşlarda merak ederlerdi ne var ne yok diye. Müdür yardımcısı arkadaş yine meraklanıp paketi açmış, oyun kutusunu ve kitapçığını gereksiz zannedip geri dönüşüm kutusuna zarf ile atmış Bir kaç tane kutuyu karıştırdıktan sonra kutu ve kitapçığı kırışmış bir şekilde buldum. Buraya kadar geliyor ama burada hallediliyor:)  )

Gümrük vergisini, dolar kurunu da bir kenara bıraktım; artık paketlerim gelmez oldu. Sadece benim de değil arkadaşlarınki de öyle.Haziranın 4'ünde ülkeye giriş yapan paket için 2 defa uzatma talebinde bulundum (30+30gün). Paketim hala yok. Geçen gün müdür yardımcısı arkadaş kızının "Meraklı Minik" dergisinin 2 ay üst üste gelmediğini söyledi. PTT'ye gidip durumu anlatmış. Dergilerin PTT ilçe şubesinde bekletildiğini görmüş. Sadece o da değil, bana ait 2 aylık 2 Bilim Teknik Dergisi, 4 adet Bilim Çocuk dergisi. Sağ olsun benimkileri de alıp okula getirmiş. Sonra Kargo dağıtan genç arkadaşın telefonunu vermişler. Telefonla neden böyle olduğunu sormuş. Ne derse beğenirsiniz? "Ben sizin Çin'den alış veriş yapan hoca olduğunuzu zannettim. O hoca buralı değil, tatildedir. O yüzden getirmedim."

Şimdi hangisine kafayı takıp mutlu, huzurlu bir şekilde hobimizle uğraşalım: Dolar kuru, paypal, vergiler, PTT'nin iş anlayışı ve teslimlerin uzaması, "Çinci hoca tatildedir" düşüncesi?

Bu arada koleksiyonculuğun yok oluşu falan demişsiniz ama oyunların ana yurdu Japonya'da iyi vakit geçirmişsiniz Dergideki son yazınızı okudum. Adınıza sevindim böyle bir tecrübe için. Oradan aldığınız oyunlar var mı?
« Son Düzenleme: Ağustos 21, 2019, 12:02:07 ÖS Gönderen: pofpor » Logged

egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 21, 2019, 12:13:18 ÖS »

Bu arada koleksiyonculuğun yok oluşu falan demişsiniz ama oyunların ana yurdu Japonya'da iyi vakit geçirmişsiniz Dergideki son yazınızı okudum. Adınıza sevindim böyle bir tecrübe için. Oradan aldığınız oyunlar var mı?

Nasıl yani hangi dergi? Yoksa oyungezer’den Emre Sümer - Kartuşlara Üfleyen adam mı burada?   Benim hayalimdir Japonya’ya gitmek. Ben de yapacağım bir gün 😊

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ağustos 21, 2019, 12:35:26 ÖS »

Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir. Kişilerin başarıları takdir edildiği ve karşılığı verildiği müddetçe daha iyi sonuçlar elde edilir ve başarıların devamı sağlanır.
Yanlışlıklar ve haksızlıklar karşısında suskun kalmak da doğru olmasa gerek. Yanlışlıklar dile getirilmezse doğruya ve güzele ulaşmak nasıl mümkün olur? Rahmetli annem "Ağlamayan bebeğe meme vermezler." derdi. Yeri geldiğinde ağlayarak sesimizi duyurmaya çalışmanın da iyi bir vatandaşın vatandaşlık görevi olduğu düşüncesindeyim.

Saygı ve selamlar.

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 21, 2019, 13:00:21 ÖS »

Emre, bu yazı da tam Hayalet Gemi'lik olmuş yalnız, gelecek aya malzeme çıktı diyebilir miyiz? Kahkaha

Aynı hisleri yaşıyorum, çoğumuz da yaşıyoruzdur. Ben konuya sadece retro oyun koleksiyonculuğunun darbe alması açısından bakmıyorum, her türlü koleksiyonculuk zarar gördü bundan. Bilenler bilir, koleksiyon zevklerimden birisi de kitaplardır. Sağolsunlar gümrükten muaf olan kitapları bile muayene sokup vergi değil ama 'gümrüğe sunum' ücreti aldıkları için onun da tadı ayrı kaçtı mesela benim için.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 21, 2019, 13:26:55 ÖS »

Telin bile yeterince üretilmediği ülkemde 70 günde ancak elime ulaşan 19 Tl'lik pinlere 11.35 TL gümrük verince asıl ağlamaya başladım. Sonra da siyaset, lagaluga yapma.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 21, 2019, 15:36:23 ÖS »

Hükümetle aynı fikirde değilim ama aldığınız oyunlardan yabancı içerikli içerik üretip (ya da başka bir şekilde yurtdışından gelir elde ederek) harcadığınızdan fazla kazanmıyorsanız tam da son gümrük manevrasının hedef kitlesindesiniz. Yani yaptığınız harcamalar doğrudan cari açığı arttıracak niteliğe sahip.

Özetle büyüklerimiz diyor ki, bizim için bunlar lüx, lüx harcama yapacaksanız da yerli piyasayı tercih edin  

Mağduriyetinizi anlıyorum ancak bu uygulamanın cari açığı azaltacak alım yapanlara etkisi biraz daha karşı çıkılası. Özellikle de bu uygulamadan ötürü kendisini eğitecek/geliştirecek bir şeyi kişi almaktan vazgeçiyorsa / alamıyorsa bu olumsuz etki katmerli bir şekilde artıyor. İçimizden çıkacak girişimleri baltalıyoruz bu şekilde.

PS: İlk Commodore 64'ümü çatı çinko kaplama yaptığımız dönemde 17 yaşında kaplamadan artan hurda çinkoları abimin benim için satması sayesinde alan birisi olarak yazıyorum bunları.

Ben her türlü vergimi ve yükümlülüklerimi ödedikten sonra hükümetin paramı nereye harcayacağıma karışması sorun aslında. Bana "Yerli piyasa kullan" diyebilmesi için o pazarı da sunuyor olması lazım. PS1 için "Ninja Jajamaru-kun Onigiri Ninpo Chou" oyununu almak istiyorum ben mesela, ama bu ülkede alabileceğim herhangi bir yer yok ve vergilendirilmiş kazancım ile bunu istediği bir yerden almak benim hakkım, bütün dünyada böyledir bu. Ha bu işten vergi almak istiyorsa (hak vermesem de anlayabilirim) bu işi de sabit, işler bir düzene oturtmak zorunda. Ben yaptığım her alışverişten sonra kara kara düşünemem ki "Acaba ne kadar vergi yazacaklar?" diye. Birşey aldığımda ne kadar vergi vereceğimi bilsem ona göre kendimi ayarlar, hatta ona göre alır ya da almam zaten. Bu şekilde sistem tamamen rastgele işliyor. Aldığım ürünün bedelinin o olmadığını ispat edilebilir olmasına rağmen deli gibi uğraşmam gerekiyor, uğraşmazsam da ürünüm gasp ediliyor, satıcıdan paramı geri alırsam da bu sefer satıcı günahsız yere mağdur oluyor. E yerel pazara herhangi bir teşvik de yok. Bu şekilde herhangi bir iyimser amaç gütmüyor benim için bu sistem.

Ülkemizde retro oyun dükkanları yok maalesef ve yapılan satışlar de el altından vergisiz yapılıyor. Zaten olsa ve en azından internet fiyatına yakın bir fiyat verse kimse yurt dışından alışverişle uğraşmaz. Ama böyle bir şeyin esamesinin bile okunmadığı bir ortamda bana "Bunu niye almak istiyorsun ki?" diye hesap soramazlar yani.

Yanlış anlaşılmasın, serzenişim size değil. Ama sistem benden sadece vergi alıp karşılığında hiçbir şey sunmuyor, hatta eski aksak ama en azından çalışan düzeni de bozuyor, tüm derdim bu benim.

Evet, 20 yıllık hayalimi gerçekleştirebildim neyse ki. Ama bu yeni gümrük düzeni çok da işlemez diye düşünüp öyle aşırı sayıda bir şey de almadım Japonya'dan, bilsem 2 bavul oyun alırdım Kahkaha Biraz Famicom, birkaç tane de NeoGeo pocket ve PS1 oyunu aldım.

Nasıl yani hangi dergi? Yoksa oyungezer’den Emre Sümer - Kartuşlara Üfleyen adam mı burada?   Benim hayalimdir Japonya’ya gitmek. Ben de yapacağım bir gün 😊

Evet ben oluyorum kendisi, dergiyi ve yazılarımı okuduğunuz için de teşekkür ederim.

Emre, bu yazı da tam Hayalet Gemi'lik olmuş yalnız, gelecek aya malzeme çıktı diyebilir miyiz? Kahkaha

Benzer bir yazıyı Piksel Günlükleri için yazdım aslında, Eylül sayısında görürsün  Kahkaha
« Son Düzenleme: Ağustos 21, 2019, 16:53:32 ÖS Gönderen: knighTeen87 » Logged

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 21, 2019, 16:45:06 ÖS »

Çok eski dönemlerini yaşamış olmayıp yeni bir retrocu olsamda ,sorunu analiz edebiliyorum.
Türkiyenin öncelikle batı ve teknoloji ile entegrasyonu kopuyor yada zayıflıyor. içerdede bu açığı kapatacak bilgi ve birikim olmaması sorunun kaynağı. En iyi örnek Eminönüne gidin dükkanlarda satılanların % 90'ı çin ve civarından gelme. Bu  yükü ne TL-Dolar kuru kaldırır nede Posta sistemi.
Sadece bir sebebe bağlamak yerine birden çok faktörü incelemek lazım.

Kronolojik olarak sıralarsak Türkiyede Retro dünyasının (zayıflaması demeyelim , düşüşüde demeyelim, Duraksama yada ”evrim geçirmesi” diyelim ) dönemi içindeyiz.
3-5 yıl önce 20-50 tl den satılan cihazların 350-650 oranlarına yükselmesinin belirli sebepleri var tabiki,
- Ebay - PayPal- Posta şeytan üçgeni ;
Eskiden ebayden yapılan rahat alımlar , paypal ödemeleri ve daha uygun ve düzenli olan posta süreçleri , Paypalin kapanması ,ebayin süreçleri  Türkiye için zorlaştırması ve posta süreçlerininde buna müteakip olması sebebi ile son 10 yıldır sancılı süreçte maalesef.
Ebay , Gerçek anlamda kolleksiyoncu olup takip edenler adına kaynak vadeden  bir kapı olmasına ragmen  kapanmış olup Retrocular açısından arz ve kalite sıkıntısı dönemine girilmiştir.
- Retro Piyasasının hareketlenmesi ;  Öncelikle son yıllarda Youtube destekli , Retro sistemlerinin önplana çıkarak , tanıtım , tamir, tadilat videolarının çokça dönmesi ve popülerleşmesi , Retro Blog , Sohbet , alım/satım ortamlarının artması . katılımcı ve takipçi sayısının artması ilginin fazlalaşması.
- Dolardaki hızlı yükseliş;
 2010’lar civarı 1,5-1,8 TL olan kurun,  ekonominin kötü gidişleri sebebi ile 6 lira civarına yükselmesi ile alım gücünün düşmesi,
Malum çok değil 1-2 yıl önce 10 dolar olan ürünü 3 lira kurdan  30 liraya alırken şimdi 60 TL’ye alıyor olmamız.
- Uzak doğu alım , Gümrük vergisi ve Posta süreçleri yavaşlaması ;
Konunun özü olan , yeni system ; özellikle AliExpres ve özel Uzakdoğu retro satıcı sitelerinin üstünden yapılan satışların vergilendirilmesi ve posta süreçlerinin kötüleşmesi.
-Alım-Satım Mecra artışları ; Özellikle Letgo-Zebramo gibi yeni Retro alım-satım mecralarının çıkması , GG-Sahibinden gibi sitelerin yaygınlaşması.
Özellikle Letgo açıldıktan sonra , Anadolu da Retro bilgisayar sahibi olan, yada hurda dönüşüm sistemleri başında olan kişilerin, piyasa ya daha kolay ulaşabilmeleri, aşırı fiyatlandırma örneklerinden kötü izlenimler almaları , bilinçsizce bilinçlenmeleri,  piyasada fiyat artışlarını körüklemiştir. Ilk dönemlerde çokça uygun satışa düşen cihazlar sonraları fiyat artışı,  arz düşüşü yaşamıştır. Arz düşüşü yaşamasının sebeplerinden biriside mevcut satıcının ileride daha yüksek bir fiyat beklentisi  içine girmesidir.
Zebramo/Sanal Pazar, Facebook alım-satım, ( ilave GG/Sahibinden) gibi kolay alım-satım yapılan güvenli sitelerin ortaya çıkması ise piyasada blinçlenme ve abartılmış bir fiyat farkındalığı yaratmıştır. 1 sene önce 5 TL’ye satılan Pc Cd Oyunu bu gün 30 TL’ye kadar fiyatlandırılmaktadır.
-   Raspery-pie / Retro-Pie gibi sistemlerin yaygınlaşması ;
Her ne kadar bazen Retro kolleksiyonun bir devamı gibi görünsede yada öyle söylemlendirilsede , Raspery-sistemleri üzerine amiga-C64-Gameboy-Nes –Sega Vs.Vs. çoklu oyun sistemleri  kurulması  benim kannatimce Kolleksiyonculuğu zayıflatmış olup bazı kolleksiyoncuların cihazlarını ellerinden çıkarmalarına ve bu sistemlere yönelmelerine ve bir zayıflamaya yol açmıştır.

Kanaatimce sıralamaya çalıştım , eklemesi olan yada farklı düşünceleri olanlarıda dinlemek isterim.

Bunun yanında Kolleksiyonculuğu yukarıda saydığım bazı sebepler Retro koleksiyon fiyatlarını yükseltsede , aramıza bir çok yeni koleksiyoncunun katılmasınada sebep olmuştur. Yeni Profiller oluşmuştur, ilerde gerkirse oulşan bu profillerinde bir analizi üzerine paylaşımlar yapılmasına sevinirim.

« Son Düzenleme: Ağustos 21, 2019, 17:10:57 ÖS Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
Exu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 21, 2019, 16:48:32 ÖS »

Sevgili levent kardeşim. Forumdan bir arkadaşın kendince düşüncelerini açıklamasına neden bu kadar sinirlendin anlayamadım. Sende kendince bir şeyler yazmışsın sonuçta. Ama yazarken kullandığın üslup bence hoş olmamış. Burası bir forumsa ve insanlar kendince bir şeyler paylaşmak istiyorsa yazar. İster okur geçersin ister katılırsın yada senin gibi karşı cevap atarsın. Ama kızmanın bir manası yok. Sonuçta kimseye zorla okutulmuyor. Burda çocuğunun okul sevincini de paylaşan var cenaze üzüntüsünü de. Arkadaşta çok sevdiği kolleksiyonculuğu hakkındaki sıkıntılarını yazmak istemiş.

Senin ve forumdaki arkadaşların da izni olursa bende sana cevaben bir şeyler yazmak istiyorum. İstemeyen kimseler bundan sonraki kısmı okumayabilir.

yaw arkadaş niye birileri çıkıp siyasi konularda atıp tutuyor? (Ben burda siyasi birşey görmedim. Sonuçta devletin aldığı kanunlardan ve bundan nasıl etkilenildiğinden bahsedilmiş.) Bunları mı tartışacağız? (Birşeyler tartışmayacak veya fikir alışverişi yapmayacaksak niye forum kullanıyoruz ki?) Ben bir kamyon şey yazarım, karşıtaraf bir kamyon şey yazar kimse de birbirinin yazdığını doğru düzgün okumaz, karşı tarafı mat etmeye çalışır. (yazmış ve konuyu başlatmışsın zaten) Bu mudur yani? (gözüken o ki bu)

Mesele şu: Zevk istiyorsan parasını verirsin.( yani diyorsun ki zevk sadece zenginlere mahsus bir şey fakirler sadece kölelik yapsın.) Dün ucuzdu bugün pahalıydı böyle merdiven altı siyaset propagandası işi yanlış.( bunu sorgulamayan ülkeler şu an bataktalar) Ben de 100 hektar arazi içinde 2000 metrekare saray istiyorum, garajında 10 tane lüks araba iki de helikopter olsun.( Herkes bir şey istemekte ve elinden geldiğince gerçekleştirmekte hür. Eğer ulaşabileceğin bir hedefin var ve yeterince azimliysen neden olmasın. Yeter ki seni engelleyenler olmasın) Var mı o imkan hazırda yok.(imkanlar olmasada engelleyen olmaması kafi) Birileri o imkanı engellemiş hata kusur yanlış varmış züğürt tesellisi bunlar. ( Tekrar diyorsun ki kölelerin konuşma hakkı yoktur.) Hem buranın meselesi hiç değil. ( neden bence tam buranın meselesi) Bunların konuşulduğu yerler var. (evet böyle forumlar gibi mesela) Ben burada tarafını da muhalifini de görmek istemiyorum. ( Mevcut sistem gibi yasak mı koyacaksın?)

Arkadaşlar amacım kimseye laf sokmak veya eleştirmek yada bir taraf tutmak değil. Burası özgür bir forum ve herkesin fikrini paylaştığı gibi bende düşüncelerimi yazmak istedim. Herhangi birini kırdıysam, üzdüysem yada sinirlendirdiysem şimdiden Özür dilerim.

Bir kadının tepesini attıracak kadar çok RETRO EŞYA barındırabiliyorsan ve hala evliysen, O zaman kralsın...
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: