Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCRT TV bakımı ve tamiri ile ilgili sorular
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CRT TV bakımı ve tamiri ile ilgili sorular  (Okunma Sayısı 4149 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 09, 2020, 20:52:04 ÖS »

Bu başlığı CRT Tv'ler hakkında bilgi almak için açtım. Elimde Bakımını yapmak istediğim birkaç tv var.

5 inç Cartel marka tv'yi geometri sorunları olduğu için komple kondansatör yenilemesi yapmaya karar verdim.

Şase'yi(Şase mi adı?) sağa sola çevirirken elemanlardan biri kopuverdi. Elektro mıknatıs gibi bir şey. Bu elemanın adı nedir? Elektronikçiye olduğu gibi götürsem anlar mı? Ekteki resimde...

* resDSC_0264.jpg (435.87 KB, 668x1255 - Görüntüleme: 435 kez.)

* resDSC_0266.jpg (116.28 KB, 323x433 - Görüntüleme: 421 kez.)

* resDSC_0268.jpg (148.65 KB, 432x480 - Görüntüleme: 419 kez.)

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 09, 2020, 21:23:19 ÖS »

bobin.
değeri ise henry dir.
genelliklede uH ile ifade edilir (microhenry)
LCR metre varsa L kademesinde ölçebilirsin yada malzemeci ölçerek değerini bulur yenisini verir
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 09, 2020, 21:58:50 ÖS »

birşey olmaz ona, geri lehimle gitsin. zaten boyuna bakılırsa filtre/şok bobinlerinden birine benziyor.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 09, 2020, 22:46:59 ÖS »

birşey olmaz ona, geri lehimle gitsin. zaten boyuna bakılırsa filtre/şok bobinlerinden birine benziyor.

Öncelikle bilgiler için herkese teşekkürler.

Sadece tek tel var, onu çıktığı yerdeki bacağın birine lehimlerim, ancak  şasede kalan ikinci bacağı neresine iliştireceğim Ney. Altında kalan kırık tabana mı lehimleyeceğim?

Olmadı malzemeciye yenisini sorayım ben.

NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 09, 2020, 23:16:11 ÖS »

Selam Fatih Yıldırım,

Alıntı
"Sedece tek tel var"
Hocam o inductor (boost converter) bobinin 2 bacağı olması lazım, gerekirse komple aşındırmadan sök diğer bacağı göreceksin, tekrar sar şaside kalan iki bacağa yavuzg'nin dediği gibi lehimle gitsin sorun olmaz.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 09, 2020, 23:23:42 ÖS »

Teşekkür ederim.

Diğer bacağı bulup( bulabilirsem ) dediğiniz gibi yapacağım.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2020, 17:33:53 ÖS »

TV'yi sonunda zaman ayırıp tüm kondansatörlerini değiştirmeyi bitirdim. Ama şimdi tüpe güç gelmiyor. Ses var görüntü yok.

Kondansatörleri birer birer söküp değerini ve polaritesini çok dikkat ederek yenisi ile değiştirdim. Çoğunun Volt kısmı biraz daha yüksek, ama bu şekilde kullanmak sorun yaratmaz diye biliyorum. O yüzden bu kısımda bir hata yaptığımı düşünmüyorum.

Diğer yandan tv'ye, anode cap ve elektron tabancasına giren soketi takmadan dalgınlık ile elektrik verdim. Görünürde bir şey olmadı, bununla ilgisi olabilir mi diye yine de bilgi vermek istedim.

Bu tv elimde mi kaldı yoksa kurtarılması mümkün mü?

NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2020, 19:16:48 ÖS »

Kolunu ekrana yaklaştır; düğmeye bastığın anda statik elektriklenme oluyor sa Tüp, flyback trafo ve trafoya ateşleyen transistör sağlamdır, olmuyor sa bu 3 elemana bakmak lazım.

Ek olarak tüpün arkasındaki soketi çıkar ayakları kontrol et alkolle sil gerekirse tekrar  iyice tak.

Kolay gelsin.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 19, 2020, 22:36:57 ÖS »

Teşekkürler, dediklerinize bakacağım.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: