Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetınternetten satıs ıcın vergı cezası yardım
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ınternetten satıs ıcın vergı cezası yardım  (Okunma Sayısı 11591 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 30, 2020, 23:46:36 ÖS »

merhaba arkadaslar;

ınternet uzerınden zebramo gıbı sıteden ıkıncı el kendıme aıt esyaları satıyorum .bır kullanıcı fatura kesıp kesmedıgımı sordu.bıreysel satıcı oldugum ıcın kesemeyecegımı soyledım.ekran resmını alıp malıyeye ınternet uzerınden sıkayette bulunmus.(sıkayet etttıgını soyledı)

konu ıle ılgılı bılgısı olan var mıdır?

bu ısın cezası vs nedır?

arkadas bu sıteye emınım uye ve kım oldugunu tahmın edebılıyorum ya neyse.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 01, 2020, 00:04:47 ÖÖ »

Şirket bile olsanız faturalı giriş yapmadığınız veya kendiniz imalatını yapmadığınız bir ürünü faturalı satmanız pek mümkün değil. Antikacılar, sahaflar gibi kullanılmış ürün satanlar nasıl satış yapıyorlar araştırmak gerek.

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 01, 2020, 00:10:38 ÖÖ »

@fort_apocalypse yorumunuz ıcın tesekkur ederım, rahatsız oldum paylasmak ıstedım.
evdekılere de soylemek zorunda kaldım teblıgat gelır ıse panık yapmayın dıye.aılece uzagız cunku mahkeme ıslerıne, huzursuz oldular.

ınsallah bırsey cıkmaz.

Cyr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 01, 2020, 00:25:26 ÖÖ »

Ticari Faaliyetin Özellikleri
Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için taşıması
gereken bazı özellikler bulunmaktadır.
● Faaliyetin yerine getirilmesinin sermaye ve emeğe dayanıyor olması
gerekmektedir.
● Faaliyetin devamlı olması gerekmektedir. Devamlılığın tespitinde devamlılık
kasıt ve niyetinin bulunması yeterlidir. (Bir takvim yılı içerisinde birden fazla
tekrarlanan veya birden fazla takvim yılında tekrarlanan işlemlerde de
devamlılık olduğu varsayılacaktır).
● Gelir getirici faaliyetlerin bir organizasyon dahilinde yapılmış
olması gerekmektedir (İşyeri açma, işçi çalıştırılması, ticaret siciline
kaydolunması v.b.)
● Müessesenin, ticari ve sınai bir müessese şekil ve mahiyetinde olması
gerekmektedir.
● Müesseseyi kuran kişi veya kişilerin gelir ve kazanç elde etme kasıt ve
niyetinin olması gerekmektedir.

Kendine ait bazı eşyaları satman ticari faaliyete girmez, ama karşı taraf vergi mükellefi ise gider pusulası yazma zorunluluğu var ki bu seni bağlayan bir konu değil.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 01, 2020, 00:26:56 ÖÖ »

Uzmanı değilim ama bu satışları ticari amaçla (antikacılık gibi) yapmıyorsanız ve süreklilik arz etmiyorsa sorun olacağını zannetmiyorum. Takibe girmesi için yıllık 40bin TL gibi bir limit olduğunu biliyorum.

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 01, 2020, 00:31:47 ÖÖ »

@Cyr ve @wizofwor ılgı ve alakanız ıcın cok tesekkur ederım.

elımde 10 tane bulunan ıkıncı el telefon bataryasını 3,4 kısıye satmıs olmam tıcarı faalıyet kapsamına gırmez dıye dusunuyorum.

sureklılık olarak zebramoyu bılırsınız 200 parca ıvır zıvır bırbırınden alakasız urun satıyorum.demlıkte var amıga adaptorude bu gıbı satıslar, sıtede ılan acık satılmayı beklıyor, sureklılık konusunda dahıl degıldır degıl mı?
« Son Düzenleme: Mayıs 01, 2020, 00:34:03 ÖÖ Gönderen: zangief_34 » Logged
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 01, 2020, 00:41:03 ÖÖ »

Ben de uzman degilim yalniz; Yillik limit 13.000 tl(vergi mukellefiyeti bu rakamdan tam emin degilim ama en dusuk vergi dilimi limiti olan 22.000 tl ile karistirmamak gerek), tek seferlik limit 1.400 tl(fatura zorunlulugu) zannediyorum.

Satis amacli uretilen mal ve hizmet 1 tl dahi olsa alicinin fatura isteme hakki bulunuyor diye biliyorum.

Bu tarz konularda bir muhasebeciye veya direk Gib danisma hatti/vergi iletisim merkezi'ne danismak en sagliklisi.
Cyr
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 01, 2020, 00:48:24 ÖÖ »

Bende uzmanı değilim, bir mali müşavire danışabilirsin ama bir esnaf olarak; hiç kafanı bulandırma, mükellef falan olma, esnaf muafiyeti falanda alma derim. Maliyenin böyle bir konuyla ilgileneceğine en ufak ihtimal dahi vermiyorum. sıkmacanını boş yere, kafanıda hiç karıştırma derim, nacizane.
zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 01, 2020, 00:53:33 ÖÖ »

tesekkurler arkadaslar,mukellef olunacak bır durumum,satılacak urunum yok.

bu sıtede satıs yaptıgımız gıbı retro degıl de elektronık vs ıvır zıvır satısı yapıyorum.amac elden cıksın.

bende ıhtımal vermıyorum malıyenın takıbe alacagını,

populer bır kac satıs sıtesı var satıs yapan uyeler mılyonları buluyor ama can sıkıyor ıste.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 01, 2020, 00:55:33 ÖÖ »

Sizin özelinizde yazmıyorum, Sözüm meclisten dışarı, filmlerde görürüz insanlar işsiz alır aç kalır son çare evindeki para edecek eşyaları birer birer satar, devletler bu satışlardan vergi mi alacak?

50 yaşıma geldim, evindeki çeşitli kullanılmış eşyayı sattığı için devlet tarafından vergi cezası kesilen bir vaka görmedim, duymadım. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama olacağını sanmıyorum. Mazlumun ekmeğine göz diken siyasetçiler bir daha seçim kazanamayacağının farkındadır.

Benim düşüncem budur, belki yanılıyorumdur.

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 01, 2020, 01:14:07 ÖÖ »

@fort_apocalypse tesekkur ederım.

gorusunuze bende katılıyorum bekleyelım bakalım,en azından kısmende olsa ornek teskıl etmıs olur.gelısme olur ıse buraya yazarım, ben gıbı satıs yapan arkadaslar mevcut burdada.

bırsey cıkmaz sızlerınde dedıgı gıbı, kucuk ama mıde bulandırır derız ya o mısal.

tesekkur ederım arkadaslar moral verdınız, var olun.
fth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 01, 2020, 04:57:36 ÖÖ »

Merhaba Zangief34.
Ben Mali Müşavirim.Başta söyliyim endişelenmenize gerek yok.Rahat olun.
Gelir Vergisi Kanunu 82.madde Arızi Kazançları tanımlar.Kısaca ticari faaliyete konu bir kazancın meydana gelmesinden dolayı, bunun vergilendirilmesi söz konusudur.Burada arızi kazançtan kasıt; devamlılık arz etmeyen bir defaya mahsus bir kazanç kastedilmektedir.
2020 yılı için 40.000 Tl ve üstü bir gelir elde ettiyseniz vergisini verirsiniz.

Eğer 40.000 tl altı bir geliriniz oluştu ise zaten vergiden istisnasınız.
Eğer 40.000 tl üstü bir gelir elde etti iseniz Gelir Vergisi Beyannamesi ile bunu beyan edersiniz.Beyan ederken de sattığınız ürünlerin maliyet bedelini satış fiyatından düşersiniz.Kalan kazancınız üzerinden vergi alınır.

Kendinizi sıkmayın dediğim gibi rahat olun,ortada üzülücek birşey yok.Beyanname verilecek bir kazanç yok ortada gördüğüm kadarıyla.Varsada beyanname verilir olur biter.

Ayrıca siz vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesme zorunluluğunuzda yok.Eğer karşı taraf vergi mükllefi ise o size gider pusulası keserek ürününüzü alır.

« Son Düzenleme: Mayıs 01, 2020, 05:03:44 ÖÖ Gönderen: fth » Logged
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Mayıs 01, 2020, 10:35:45 ÖÖ »

Vakti zamanında aynı durum gittigidiyor üzerinden satış yapanlar için söz konusu oldu. Gitti gidiyorun bizzat kendisinden kayıtlar alındı ve satıcılar birer birer vergi dairesine çağrıldı. Biz bir arkadaşım için gitmiştik baya da bir sıra vardı. Birkaç satış yapanı da binlerce satış yapanı da çağırmışlardı. O dönem baya bir ceza kesildi insanlara, sanırım usulsüzlük cezası gibi birşeydi işlem başına, tabiki kimse ödemedi ve ilk çıkan vergi affından faydalanmıştı arkadaşım.

Bu arada mal ikinci el dahi olsa belgelendirilmesi gerekir.

İnternetten gitigidiyor satıcılarının başına gelen bu olayı aratırsanız belki fikir verebilir. Tabi bu 10 yıl önceydi..
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 01, 2020, 14:28:12 ÖS »

Vakti zamanında aynı durum gittigidiyor üzerinden satış yapanlar için söz konusu oldu. Gitti gidiyorun bizzat kendisinden kayıtlar alındı ve satıcılar birer birer vergi dairesine çağrıldı. Biz bir arkadaşım için gitmiştik baya da bir sıra vardı. Birkaç satış yapanı da binlerce satış yapanı da çağırmışlardı. O dönem baya bir ceza kesildi insanlara, sanırım usulsüzlük cezası gibi birşeydi işlem başına, tabiki kimse ödemedi ve ilk çıkan vergi affından faydalanmıştı arkadaşım.

Bu arada mal ikinci el dahi olsa belgelendirilmesi gerekir.

İnternetten gitigidiyor satıcılarının başına gelen bu olayı aratırsanız belki fikir verebilir. Tabi bu 10 yıl önceydi..

Bu olay gittigidiyor'a rakip olan sitenin işi olablir mi acaba? artık gittigidiyor üzerinde ticari olmayan satıcı kalmadı gibi.

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 01, 2020, 17:30:12 ÖS »

Yani benim görüşüm böyle bir ceza olacaksa bu siteleri yasaklasinlar ya da fazla satış yapan kullanıcıyı belli bir limitte uygulama uyarmalı . Fatura kullanıcıya kesilecekse de bu kuralları herkes net bilmeli

C64 ve A500 gerisi teferruat
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: