Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sega Naomi Power Sorusu  (Okunma Sayısı 6510 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 30, 2020, 00:40:58 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar. Elimde 2 adet Naomi 1 ve Naomi 2 var. 1 tanede Capcom I/O Board var. Capcom I/O Board ekstra güç kaynağı istemeden oyunları çalıştırıyor biliyorsunuz, fakat benim jamma güç kaynağını 5.3 volta getirmem gerekiyor Marvel vs Capcom 2 oyununu açmam için.

Öncelikle sorum şu:
5.3 Volt herhangi bir zarar verir mi Capcom I/O boarda veya Naomi anakatartına ? Ne yapmam gerekiyor bu zararları en aza indirgemem için. Marvel vs Capcom 2 oyununu Naomi 2 boarduna takıyorum.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2020, 00:48:00 ÖÖ »

5v yeterli
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 30, 2020, 00:50:59 ÖÖ »

Sega Naomi 3.3V teknolojisi ile çalışıyor. Ne anakartta ne de oyun kartında 5V Logic ile çalışan bir bileşen yok.

Capcom I/O board jamma dan gelen 5V'u naomi için 3.3V'a çeviriyor.

Naomi 3.3V logic voltaja çok duyarlı. Biraz az (3.1-3.2) voltaj ile anakart/oyun çalışmaz. Biraz fazlası ile başta oyun kartının buffer entegreleri yanar.

Teorik olarak JAMMA'dan gelen 5V'u artırarak Naomi'ye zarar vermezsiniz sadece Capcom I/O board biraz ısınır.

Sorun Capcom IO nun içindeki 5v-3.3v dönüştürücü devrede ama ona da yapılacak bir şey yok, zamanın teknolojisi...

Bu şekilde örneğin oyunlar açılabilir ancak mesela eğer NetDIMM'li bir düzenek hiç çalışmaz.

Nihayi çözüm Naomi'yi Capcom IO dan gelen güç ile değil kendi güç kaynağı ile beslemektir. Capcom IO da sadece "IO" işi için ve ses için kullanmak.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 30, 2020, 00:54:44 ÖÖ »

Bir de şunu belirteyim, 5.3V'u nasıl ölçüyorsunuz? Capcom IO bağlıyken mi yoksa boşta mı? Boşta ölçüyorsanız zaten boştayken yüksek voltaj görmeniz doğal. Güç altında ölçmelisiniz.

networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 30, 2020, 14:08:56 ÖS »

5.3 voltu benim jamma power supplying digital gostergesi var oradan goruyorum. bostayken de doludayken yani makina çalışırken de 5.3 voltun asagisinda oyunlar oynamıyor. sanırım bu capcom oyunlarından da kaynaklanıyor olabilir. virtual Nba oyunu 5.2 volt ile calisirken marvel vs capcom 2 ve project justice oyunları 5.3 altında asla çalışmıyor. dışarıdan power la beslemek en saglıklısı olucak anlaşıldı. teşekkür ederim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 30, 2020, 19:01:06 ÖS »

Sistemi kişisel olarak hobi amaçlı kullanıyorsanız, yani bir lokasyonda ticari olarak sabahtan akşama çalışmıyorsa bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu semptomlara bakılırsa eğer sistem ticari olarak yoğun kullanılıyorsa MVC2'nin buffer entegreleri bir süre sonra bozulacak gibi görünüyor.

Bir süre sonra 5.3V ile de çalışmamaya başlarsa dikkat edin...

Ayrıca Naomi'yi temizlediniz mi hiç? Kasasını ve cpu fanlarını? Aşırı toz varsa içinde o da bu tür sorunlar çıkartır. Hatta Naomiyi plastik kasasından çıkartıp kullanır bazı operatörler, ısınma (ve dolayısıyla fazla akım isteme) durumundan kurtulmak için...

Bir de Naomi 2 daha az akım çeker. Kartı Naomi2 ile denediniz mi?

Kolay gelsin...   

networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 30, 2020, 22:34:24 ÖS »

elimde bir tane de sega ver b. io board var fakat bende sound amp olmadığı için ses alamıyorum harici hoparlor baglamam gerekiyor. naomi 2 ile project justice yi calistiramadım. loading ekranını gecmedi fakat naomi 1 ile oyunu oynayabildim. temizlik hiç yapmadım acemi olduğum için bu konuda nasıl temizleyebileceğimi hangi tür malzemelerle en iyi şekilde temizlik yapabileceğimi tam olarak bilmiyorum. yardımcı olursanız e-ticaret sitelerinden hangi ürünleri almamı tavsiye ederseniz alıp temizleyeceğim ve bir daha asla capcom io board ile 5.3 voltta ürünü çalıştırmayacağım.
networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 30, 2020, 22:34:58 ÖS »

kişisel olarak evde hobi amaçlı takılıyorum.
networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 30, 2020, 22:44:43 ÖS »

birde project justice için kick buttonlarını calistiramadim bir türlü instruction manual i bulamadım nette biliyor musunuz nasıl yapacagimi ?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 30, 2020, 23:15:06 ÖS »

birde project justice için kick buttonlarını calistiramadim bir türlü instruction manual i bulamadım nette biliyor musunuz nasıl yapacagimi ?

Capcom I/O board kullanmamızın bir diğer amacı da bu zaten. Capcom kick harness denilen kablodan yok mu sizde?

JAMMA bildiğiniz üzere 3 butonu destekler. Bazı JAMMA soketlerine 4. buton da koyulmuştur (NeoGeo için mesela). Bazılarına da 5. buton ve hatta bir GND kablosunu devre dışı bırakıp 6. buton da koyanlar oluyor (Pandora Box kartları için).

Ama bütün bunlar benim "gerilla" çözümü dediğim standart olmayan şeyler.

Naomi JVS standartında bir sistemdir. DOğuştan 6 butonu hatta analog (direksiyon vs) kontrolleri de destekler ancak bunlar JVS kabinlerde bulunan bağlantılar.

Bu sebeple, Capcom bu I/O kartını geliştirmiş. Yani Naomi'yi JAMMA standartını destekleyen kabinlerde de çalıştırmak için. I/O board'Un üzerinde Üzerinde her iki oyuncunun 4-5-6 (kick) butonlarına bağlanması gereken kabloların bir soket ile sonlandığı bir kablo girişi vardır.

Buna "cps2 kick harness" denir. CPS2 denmesinin sebebi Capcom'un önceki arcade sistemi  (CPS2) için geliştirilmiş olması.

Aynı kablo CPS2, CPS3, Capcom I/O kartı ve daha başka bir çok capcom arcade kartında kullanılır.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 30, 2020, 23:23:34 ÖS »

.. temizlik hiç yapmadım acemi olduğum için bu konuda nasıl temizleyebileceğimi hangi tür malzemelerle en iyi şekilde temizlik yapabileceğimi tam olarak bilmiyorum. ...

Plastik dış kasayı vidalarından sökünce anakart gözükür zaten. Bahsettiğim temizlik kompresörle hava üfleyip tozlardan kurtulmak o kadar. Tabi elinizdeki naomilerin nerelerde kullanıldığını veya ne kadar tozlu/temiz olduğunu bilemem. Kasayı açınca pırıl pırıl da çıkabilir...

Yanlız Naomi çok nazlı sistemdir, açarken kapatırken dikkat edin.

Ayrıca tavsiyem eğer değiştirmediyseniz pilini ve süper kondansatörü değiştirin. Akıp anakartın yolları eritir yoksa...

https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13633.msg160720#msg160720

networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 01, 2020, 08:20:30 ÖÖ »

Capcom I/O board kullanmamızın bir diğer amacı da bu zaten. Capcom kick harness denilen kablodan yok mu sizde?

JAMMA bildiğiniz üzere 3 butonu destekler. Bazı JAMMA soketlerine 4. buton da koyulmuştur (NeoGeo için mesela). Bazılarına da 5. buton ve hatta bir GND kablosunu devre dışı bırakıp 6. buton da koyanlar oluyor (Pandora Box kartları için).

Ama bütün bunlar benim "gerilla" çözümü dediğim standart olmayan şeyler.

Naomi JVS standartında bir sistemdir. DOğuştan 6 butonu hatta analog (direksiyon vs) kontrolleri de destekler ancak bunlar JVS kabinlerde bulunan bağlantılar.

Bu sebeple, Capcom bu I/O kartını geliştirmiş. Yani Naomi'yi JAMMA standartını destekleyen kabinlerde de çalıştırmak için. I/O board'Un üzerinde Üzerinde her iki oyuncunun 4-5-6 (kick) butonlarına bağlanması gereken kabloların bir soket ile sonlandığı bir kablo girişi vardır.

Buna "cps2 kick harness" denir. CPS2 denmesinin sebebi Capcom'un önceki arcade sistemi  (CPS2) için geliştirilmiş olması.

Aynı kablo CPS2, CPS3, Capcom I/O kartı ve daha başka bir çok capcom arcade kartında kullanılır.

Kick harness'i Marvel vs Capcom 2'de yapmıştım ve başarıya ulaşmıştım. Aynı şekilde Project Justice'ye yaptığımda bu sefer makina donuyor ve hareket etmiyor.

Capcom kick harness kablosu bende yok. Farklı yani "gerilla" denilen yöntemle yapmıştım.

Pili değiştirdim fakat süper kondansatörü değiştiremedim. Elinizde varsa sizinle iletişime geçebilirsem mutlu olurum.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 01, 2020, 11:06:57 ÖÖ »

Pili değiştirdim fakat süper kondansatörü değiştiremedim. Elinizde varsa sizinle iletişime geçebilirsem mutlu olurum.

https://www.direnc.net/01f-55v-kondansator-pil

networker
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 08, 2020, 20:03:45 ÖS »

teşekkürler.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: