Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCreative Inspire Modifikasyon çalışması (yardım)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Creative Inspire Modifikasyon çalışması (yardım)  (Okunma Sayısı 2488 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 26, 2021, 21:55:46 ÖS »

Herkese merhaba arkadaşlar. Elimde emektar bir creative inspire müzik sistemi var. Maalesef günümüzde hemen her çin işi cihazın yapabildiği flash disk'ten mp3 çalmak, bluetooth ile müzik çalabilmek gibi basit özelliklere sahip olamayacak kadar yaşlı fakat bunların hakkını verebilecek kadar da güçlü. Sapasağlam çalıştığı için aşağıda fotosunu göreceğiniz oto mp3 modülünü alarak cihazı modifiye etmeye, güncelleştirmeye çalıştım. "Çalıştım" diyorum çünkü elektronik bilgim lehim yapmaktan biraz hallice

Bu mp3 cihazı 12 volt ile çalışıyor. Hasbelkader creative bazı modellerin AC ile çalıştığını farkettim ve adaptörümün üzerinde de AC 12 volt yazdığını okuyunca bu modülü çalıştırmak için DC 12 volt gerektiğini, dolayısı ile devrenin üzerinde bir çeşit AC-DC dönüştürücü olduğunu akıl ettim. Sözkonusu dönüştürücü RS-602 köprü doğrultucu. Bunun ayaklarını ölçünce çıkışın 16 volt olduğunu farkettim. 16 voltu 12'ye düşürmek için de LM7812 voltaj regüle transistörü kullandım. Cihaz çalışıyor fakat deli gibi parazit var. Yabancı forumlarda bu tip voltaj regülatörlerinin çıkışına kapasitör eklenirse parazitin kesildiğini okudum ama verdiğim değerlere göre nasıl bir kapasitör eklemem gerekir bilemedim. Elektronik bilgisi olan arkadaşlar fikir verirse yarın montajı tamamlayacağım. Bu arada mp3 modülünü dışarıdan 12 volt ile besleyince parazit sıfırlanıyor. Gelgelelim benim amacım, cihazın müzik sistemiyle birlikte açılması ve kapanması olduğu için creative içindeki devreden 12 volt dc akımı sağlıklı şekilde (parazitsiz) alabilirsem yaklaşık 20 yaşında ve son teknoloji bir speaker setim olacak  Karizmatik

Bir garip COMMODORE fanatiği...
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 26, 2021, 22:23:35 ÖS »

Selam;
Ben de elimdeki eski Creative ses sistemini mobil duruma getirmiştim 3-4 sene önce
Batarya ve adaptör ile kullanabiliyorum
Bu sisteme senin gibi bluetooth modül bağlamak istedim ve seninle aynı sorunu yaşadım aşırı parazit vardı ses de ayrı güç kaynağından besleyince sorun olmuyordu dediğin gibi
hoparlör üzerindeki amfi, güç katında parazit oluşmasına sebep oluyor anlaşılan
sonra incelerim dedim o şekilde kaldı Kahkaha
bir çözüm bulursan ben de denerim

« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 10:27:44 ÖÖ Gönderen: evreno » Logged
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 26, 2021, 22:26:24 ÖS »

Selam;
Ben de elimdeki eski Creative ses sistemini mobil duruma getirmiştim 3-4 sene önce
Batarya ve adaptör ile kullanabiliyorum
Bu sisteme senin gibi bluetooth modül bağlamak istedim ve seninle aynı sorunu yaşadım aşırı parazit vardı ses de ayrı güç kaynağından besleyince sorun olmuyordu dediğin gibi
hoparlör üzerindeki amfi, güç katında parazit oluşmasına sebep oluyor anlaşılan
sonra incelerim dedim o şekilde kaldı Kahkaha
bir çözüm bulursan ben de denerim

Ooooo benden başka bu işle uğraşmış birinin varlığını bilmek bile moralimi düzeltti Youtube'de bir eleman bu modüle 16 volt, 1000uf kapasitör bağlayınca (oto sisteminde tabi) parazitin kaybolduğunu iddia ediyor ama bu değerleri rastgele bulduğunu söylediği için denemeye cesaret edemedim.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 26, 2021, 22:30:28 ÖS »

Rakı mangal yapınca eşlik ediyor bu meret bana Kahkaha
4 adet 18650 pil ile 3-4 saat dinliyorum
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 26, 2021, 22:36:33 ÖS »

Bunun sebebi müzik kaynağı ve hoparlörü aynı kaynaktan beslemen. 12V DC-DC Isalated Converter diye aratırsan sorununun çözümünü bulabilirsin.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 26, 2021, 23:01:17 ÖS »

Rakı mangal yapınca eşlik ediyor bu meret bana Kahkaha
4 adet 18650 pil ile 3-4 saat dinliyorum

Dışarıda rakı mangal için ufak bir mp3 çalarım var, powerbank ile besleniyor ve onu kullanıyorum. Bu projeyle de evdeki rakı mangala eşlik etsin diye uğraşıyorum  Kahkaha

Bunun sebebi müzik kaynağı ve hoparlörü aynı kaynaktan beslemen. 12V DC-DC Isalated Converter diye aratırsan sorununun çözümünü bulabilirsin.

En azından sorunun nedenini anlamış oldum, sağolasın Özay DC-DC izole dönüştürücü diye araştırdım ama nasıl kullanılacağını veya nereye ekleyeceğimi bilemiyorum. Sanırım bu iş düşündüğüm kadar basit değil.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: