Size bir korsanlık hikayesi anlatayım bugün… Program korsanlığı değil tabii bu, gerçi onu yaptık zamanında ama bugünkü korsanlık konumuz Sid Meier’s Pirates!
Bir çoğunuz çeşitli platformlarda oynamışsınızdır bu oyunu. Ben 1987’de Commodore 64’de oynadım. O zamanki 1571 disk sürücümde oynayabileceğim şekilde 2 diskete çektirmiştim, muhtemelen Uygar Elektronik’ten. Bazı oyunların fotokopiden çeşitli kereler çoğaltılmasından artık rengi gitmiş kitapçıkları olurdu ama Pirates! ile ilgili böyle bir seçenek yoktu o gün için. Ben de tabi her zamanki gibi körleme ve deneme yanılma ile oynadım bu erken dönem açık dünya oyununu.
Sonrasında (2000’lerde) PC için çıkan versiyonlara da baktım tabii. Kendi içinde güzel olması ayrı ama bana tam Commodore’daki zevki vermedi. Tabi yıllar sonra retro aşkı ile tekrar keşfetmek üzere çeşitli web sitelerinden C64 için farklı versiyonlarını indirdim. Genelde Eagle Soft’un kırdığı çeşitli versiyonlar, trainer’lı haller falan derken bir kısmı çalışmadı, bir kısmı da oynarken hata verdi, haliyle tam keyif alamadım. Düşünün bir kere, bir sürü yer gezmiş, bir çok savaşlar kazanmış, ganimetleri şişirmişsiniz, tam save edeceksiniz, şak hata mesajı…
Geçenlerde internette çeşitli retro sitelerini gezerken, bir link beni C64 Preservation sitesinde BanGuiBob abimizin bir yazısına götürdü. Yazıda Pirates’ın temiz bir disk imajının nasıl alınacağını anlatıyordu. Tabi buna anlatmak denirse, dibine kadar girmiş. Ben fazla detaya girmeden özet geçeyim, link’i aşağıya veriyorum, merak eden olursa girebilir:
https://c64preservation.com/RL6Handbook_v130/I_1STTUT.HTMKonu özetle şöyle:
Bu abimizde orjinal Pirates! disketleri duruyormuş. Tabi doğrudan kopyalamak, kopya koruma olmasından dolayı mümkün değil. Öncelikle nasıl bir sistemle korunduğunu keşfetmek ve buna göre gerekli aksiyonlarla bu engellerin nasıl aşılacağını öğrenmek gerekiyor. Bu arada bir dipnot: Pirates! Sid Meier tarafından büyük oranda BASIC ile yazılmış, neredeyse tamamı. Tamam, büyük aksiyonlar vs yok ama yine de çok rahat oynanabilecek bir oyun çıkmış. Neyse, devam edelim. Öncelikle ilk yüklenen dosyayı ve devamında “auto load” ile yüklenen diğer dosyaları inceleyip, bunların hatasız olarak çekilebilenleri PC’ye aktarıyor. Bir kısmını kopya korumadan dolayı çekemediği için bu durumda henüz oynanabilir değil. Korumalı dosyaları ancak programdaki özel bir “loader” kodu yükleyebiliyor. O yüzden sırasıyla:
- Önce loader kodu buluyor ve autostart yapan kod yerine kendi kodunu enjekte ediyor. Bu sayede yüklenecek programları ve adreslerini tespit ediyor.
- Sonrasında yazdığı bir başka program ile bu dosyaları orjinal diskten başka temiz bir diske kaydediyor.
- Bu arada programın başlangıcına, üzerinde çalışacağı cihazın PAL veya NTSC olup olmadığını tespit eden bir kod ekliyor (raster line’ları sayarak). Buna göre gerekli cycle'ları her iki sisteme göre ayarlıyor.
- Sonrasında “injector copy” programıyla dosyaları sırayla yeni disklere aktarıyor.
- Bu arada oyunda 2 bug var: Birincisi bir diyalogda bir harf hatası, bu basitçe düzeliyor. Bir diğer ise, bir senaryoda Hollanda’nın kendisi ile savaşta olduğuna dair bir ibare var. Bunun için de yazılan BASIC kodunu takip ederek ilgili yerdeki kodu değiştiriyor ve düzeltiyor.
Sonuç: Başında crack mesajı /trainer olmayan, hatalarından arınmış,
2 disketlik iki yüzlü tek disket temiz bir kopya. İster fiziksel diske çekin, ister Pi1541/SD2IEC’den oynayın. Ben de hevesle indirdim tabi. Ama bu sefer körlemesine oynamam… Internetten ayrıca kitapçığını indirdim, tam orjinali gibi olmasa da Cemil Ozalit'te haritasıyla birlikte bastırdım, kendimce takım yaptım

Tabi diskete yazmak ve yüklemekle uğraşmıyorum, Pi1541’de gayet güzel çalışıyor. Bir de boş disket yarattım save dosyaları için…
Bu dosyaları isteyen olursa, yukarıdaki linke giderek en üstteki “Download D64 images - 198K’ya tıklayarak indirebilir. Hayırlı korsanlıklar

EDIT:
Harita :
https://www.gamesdatabase.org/Media/SYSTEM/Commodore_64//Manual/formated/Sid_Meier-s_Pirates!_-_1987_-_MicroProse_Ltd..pdfKitapçık:
http://www.c64sets.com/pirates/manual.pdf

Not: Ben de boş durmadım tabi

Kendime özel edition