Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore YazılımBir korsanlık hikayesi: Sid Meier's Pirates!
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir korsanlık hikayesi: Sid Meier's Pirates!  (Okunma Sayısı 6148 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 22, 2021, 21:50:37 ÖS »

Size bir korsanlık hikayesi anlatayım bugün… Program korsanlığı değil tabii bu, gerçi onu yaptık zamanında ama bugünkü korsanlık konumuz Sid Meier’s Pirates!

Bir çoğunuz çeşitli platformlarda oynamışsınızdır bu oyunu. Ben 1987’de Commodore 64’de oynadım. O zamanki 1571 disk sürücümde oynayabileceğim şekilde 2 diskete çektirmiştim, muhtemelen Uygar Elektronik’ten. Bazı oyunların fotokopiden çeşitli kereler çoğaltılmasından artık rengi gitmiş kitapçıkları olurdu ama Pirates! ile ilgili böyle bir seçenek yoktu o gün için. Ben de tabi her zamanki gibi körleme ve deneme yanılma ile oynadım bu erken dönem açık dünya oyununu.

Sonrasında (2000’lerde) PC için çıkan versiyonlara da baktım tabii. Kendi içinde güzel olması ayrı ama bana tam Commodore’daki zevki vermedi. Tabi yıllar sonra retro aşkı ile tekrar keşfetmek üzere çeşitli web sitelerinden C64 için farklı versiyonlarını indirdim. Genelde Eagle Soft’un kırdığı çeşitli versiyonlar, trainer’lı haller falan derken bir kısmı çalışmadı, bir kısmı da oynarken hata verdi, haliyle tam keyif alamadım. Düşünün bir kere, bir sürü yer gezmiş, bir çok savaşlar kazanmış, ganimetleri şişirmişsiniz, tam save edeceksiniz, şak hata mesajı…

Geçenlerde internette çeşitli retro sitelerini gezerken, bir link beni C64 Preservation sitesinde BanGuiBob abimizin bir yazısına götürdü. Yazıda Pirates’ın temiz bir disk imajının nasıl alınacağını anlatıyordu. Tabi buna anlatmak denirse, dibine kadar girmiş. Ben fazla detaya girmeden özet geçeyim, link’i aşağıya veriyorum, merak eden olursa girebilir:

https://c64preservation.com/RL6Handbook_v130/I_1STTUT.HTM

Konu özetle şöyle:
Bu abimizde orjinal Pirates! disketleri duruyormuş. Tabi doğrudan kopyalamak, kopya koruma olmasından dolayı mümkün değil. Öncelikle nasıl bir sistemle korunduğunu keşfetmek ve buna göre gerekli aksiyonlarla bu engellerin nasıl aşılacağını öğrenmek gerekiyor. Bu arada bir dipnot: Pirates! Sid Meier tarafından büyük oranda BASIC ile yazılmış, neredeyse tamamı. Tamam, büyük aksiyonlar vs yok ama yine de çok rahat oynanabilecek bir oyun çıkmış. Neyse, devam edelim. Öncelikle ilk yüklenen dosyayı ve devamında “auto load” ile yüklenen diğer dosyaları inceleyip, bunların hatasız olarak çekilebilenleri PC’ye aktarıyor. Bir kısmını kopya korumadan dolayı çekemediği için bu durumda henüz oynanabilir değil.  Korumalı dosyaları ancak programdaki özel bir “loader” kodu yükleyebiliyor. O yüzden sırasıyla:

- Önce loader kodu buluyor ve autostart yapan kod yerine kendi kodunu enjekte ediyor. Bu sayede yüklenecek programları ve adreslerini tespit ediyor.
- Sonrasında yazdığı bir başka program ile bu dosyaları orjinal diskten başka temiz bir diske kaydediyor.
- Bu arada programın başlangıcına, üzerinde çalışacağı cihazın PAL veya NTSC olup olmadığını tespit eden bir kod ekliyor (raster line’ları sayarak). Buna göre gerekli cycle'ları her iki sisteme göre ayarlıyor.
- Sonrasında “injector copy” programıyla dosyaları sırayla yeni disklere aktarıyor.
- Bu arada oyunda 2 bug var: Birincisi bir diyalogda bir harf hatası, bu basitçe düzeliyor. Bir diğer ise, bir senaryoda Hollanda’nın kendisi ile savaşta olduğuna dair bir ibare var. Bunun için de yazılan BASIC kodunu takip ederek ilgili yerdeki kodu değiştiriyor ve düzeltiyor.

Sonuç: Başında crack mesajı /trainer olmayan, hatalarından arınmış, 2 disketlik iki yüzlü tek disket temiz bir kopya. İster fiziksel diske çekin, ister Pi1541/SD2IEC’den oynayın. Ben de hevesle indirdim tabi. Ama bu sefer körlemesine oynamam… Internetten ayrıca kitapçığını indirdim, tam orjinali gibi olmasa da Cemil Ozalit'te haritasıyla birlikte bastırdım, kendimce takım yaptım Tabi diskete yazmak ve yüklemekle uğraşmıyorum, Pi1541’de gayet güzel çalışıyor. Bir de boş disket yarattım save dosyaları için…

Bu dosyaları isteyen olursa, yukarıdaki linke giderek en üstteki “Download D64 images - 198K’ya tıklayarak indirebilir. Hayırlı korsanlıklar

EDIT:
Harita : https://www.gamesdatabase.org/Media/SYSTEM/Commodore_64//Manual/formated/Sid_Meier-s_Pirates!_-_1987_-_MicroProse_Ltd..pdf
Kitapçık: http://www.c64sets.com/pirates/manual.pdf

Not: Ben de boş durmadım tabi Kendime özel edition

« Son Düzenleme: Mart 23, 2021, 10:37:45 ÖÖ Gönderen: metaone » Logged

avukatka
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 22, 2021, 22:14:47 ÖS »

Uykusuz gecelerimin sebebiydi... Sabaha kadar Karayiplerde gezmediğim bar kalmazdı Kahkaha

Aranıyor...Alınık
-Kutulu her çeşit Commodore ve Amiga
-kutulu AMOS ve DPaint programları
-Dünya Yazılım Oyun ve programları
parker
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mart 22, 2021, 22:15:09 ÖS »

Oyun ile ilgili ben de bir normal hile paylaşayım. Önce town yskınlarına gidin geminizle, ama towna çok yakın bir yer. Sonra buradan adamlarınızla şehre saldırın. Bütün adamlarınızın kılıç kullanırken ölmesini bekleyin ve kılıç düellosunu sonra kazanın. Ardından geminize gidin. Sonra bir an önce gemiyle şehre giriş yapın. Bunu ciddi altın vs olduğunda yapın ve burada paranızı paylaş olayını yapın. Bütün para size kalacağı için iyi puanınız oluyor. Tsbi şehre prograö farketmeden girmeniz önemli çünkü tek kişi o kadat gemiyi götüremez. Gemitle gireceksiniz diye hatırlıyorum şehre. Bunu birkaç kez yapabilirsiniz yaşlanmadan. Ben kings advisor en üst derece yani ve oyunu bitirme oranı derdi yüzde ikiyüzküsür! ile oyunu bitirirdim. Başka bir bitirme sahnesi var mı bilmiyorum orjinalinde.
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 22, 2021, 22:24:08 ÖS »

Oyun ile ilgili ben de bir normal hile paylaşayım. Önce town yskınlarına gidin geminizle, ama towna çok yakın bir yer. Sonra buradan adamlarınızla şehre saldırın. Bütün adamlarınızın kılıç kullanırken ölmesini bekleyin ve kılıç düellosunu sonra kazanın. Ardından geminize gidin. Sonra bir an önce gemiyle şehre giriş yapın. Bunu ciddi altın vs olduğunda yapın ve burada paranızı paylaş olayını yapın. Bütün para size kalacağı için iyi puanınız oluyor. Tsbi şehre prograö farketmeden girmeniz önemli çünkü tek kişi o kadat gemiyi götüremez. Gemitle gireceksiniz diye hatırlıyorum şehre. Bunu birkaç kez yapabilirsiniz yaşlanmadan. Ben kings advisor en üst derece yani ve oyunu bitirme oranı derdi yüzde ikiyüzküsür! ile oyunu bitirirdim. Başka bir bitirme sahnesi var mı bilmiyorum orjinalinde.

Peki bir sorum olacak: Normalde adam kalmayınca gemi de elden gidiyor. Adamlar öldükten ve kılıçla kazandıktan sonra da dönüp gemiyi sürmek imkanı var mı acaba? Ben özellikle bu oyunu hile ile oynamayı pek sevmiyorum ama yine de bir deneyeceğim herhalde, sadece görmek için.
Teşekkürler.

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 22, 2021, 22:24:27 ÖS »

Selamlar, bu çok ilgimi çekti, yazıyı da inceledim, dosyayı indirdim ama zip dosyasından çıkan dosyaları tam çözemedim. Pirates bildiğim kadarıyla iki disket değil, önlü-arkalı tek disket bir oyun. Zip dosyasından çıkan pircopy73 ve addons dosyalari nedir acaba?
parker
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Mart 22, 2021, 22:31:55 ÖS »

Tam detaylarını çok çok iyi hatırlamıyorum ama yapabildiğimi çok iyi biliyorum. Bir de save et önce, sonra yap. Becerememe ihtimali var çünkü. Ben oyunda kılıç kullanma özelliği ile başlıyordum başta. Long sword seçiyordum hatta. Dene illa çalışacaktır, çünkü yapabildiğimi çok iyi biliyorum. Evde save ettiklerim bile büyük ihtimal duruyor
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 22, 2021, 22:49:13 ÖS »

Selamlar, bu çok ilgimi çekti, yazıyı da inceledim, dosyayı indirdim ama zip dosyasından çıkan dosyaları tam çözemedim. Pirates bildiğim kadarıyla iki disket değil, önlü-arkalı tek disket bir oyun. Zip dosyasından çıkan pircopy73 ve addons dosyalari nedir acaba?
Hocam, bildiğim kadarıyla anlatayım:

pirates_game_v132x02_pal_ntsc_side1.d64 -> Yukarıda anlattığım temiz halinin A yüzü diyelim
pirates_game_v132x02_pal_ntsc_side1.d64 -> B yüzü
NOT: İndirip oynanacak versiyon bu disketler. Hem PAL hem NTSC destekliyor.

pirates_original_image_v132x02_ntsc_side1.d64 -> Orjinal NTSC disketin kopyalanmış A yüzü
pirates_original_image_v132x02_ntsc_side2.d64 -> B yüzü
NOT: Bu disk imajları doğrudan çalışmıyor ancak kopyalamanın bir aşamasını göstermek için buraya dahil edilmiş.

pirates_original_image_v132x02_pal_side1.d64 -> Orjinal PAL disketin A yüzü
pirates_original_image_v132x02_pal_side2.d64 -> Orjinal PAL disketin B yüzü
NOT: Bu disk imajları da doğrudan çalışmıyor ancak kopyalamanın bir aşamasını göstermek için buraya dahil edilmiş.

pircopy73.d64 -> Orjinal disketten dosyaları kopyalamak için abinin yazdığı programı ihtiva eden disket.
addons.d64 -> SID dosyaları

Oyun belirttiğiniz gibi tek disket, iki yüz. Bu abi hem PAL hem NTSC programları incelemiş, başta çalıştıran kodları incelemiş ve farklarını bularak temizlediği dosyada her ikisini de destekleyen kodu yazmış. Dolayısıyla PAL ve NTSC orjinal imajlara karşılık ortaya temiz çıkan tek versiyon bulunuyor.

Selamlar.
Mete

leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 22, 2021, 23:30:21 ÖS »

Çok teşekkürler, şimdi netleşti mesele. Gerçi Nostalgia geçtiğimiz yıllarda %100 sürümünü çıkarmış, bende de o varmış zaten. Arada fark var mı bilemiyorum, ikisini de ekledim kütüphaneye.
Jax
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 23, 2021, 09:14:09 ÖÖ »

Artık böyle oyunlar yapılmıyor. Nereden nereye geldik.
« Son Düzenleme: Mart 23, 2021, 09:15:49 ÖÖ Gönderen: Jax » Logged
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mart 23, 2021, 09:26:35 ÖÖ »

Artık böyle oyunlar yapılmıyor. Nereden nereye geldik.

Yapımı zor mudur?
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 23, 2021, 11:22:56 ÖÖ »

Zorluktan ziyade ticari sebeplerle yapılamıyor. Hedef kitleyi geniş tutmak için genele hitap eden vasat oyunlar yapılıyor. In-app-purchase, DLC derken ipin ucu iyice kaçıyor. Bu tarz işleri artık ancak indie olarak yapılabiliyor. Bağımsız geliştiricinin de kaynakları kısıtlı  olduğu için aynı derinliği yakalaması zor maalesef.

agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 23, 2021, 13:32:08 ÖS »

Ben Amiga'da oynamıştım. Commodore zamanında olduğunu bilmiyordum. Çok iyiymiş.

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 23, 2021, 15:40:20 ÖS »

Elite olsun bu oyun olsun uzun süre oynadığım ve bayıldığım oyunlardır. Hatta açılış görüntüsü bile hala ne kadar güzel görünüyor. Güncel PC versiyonları yapıldı ama gerçekten o eski tadı yok. Paylaştığınız için teşekkürler.

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 23, 2021, 23:03:33 ÖS »

BASIC kullanıldığını bilmiyordum, acaba kaynak kodları var mı bir yerlerde. O dönemlerden Elite'ın orijinal kodları mevcut (BBC Basic & ML).
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 24, 2021, 01:04:50 ÖÖ »

BASIC kullanıldığını bilmiyordum, acaba kaynak kodları var mı bir yerlerde. O dönemlerden Elite'ın orijinal kodları mevcut (BBC Basic & ML).
Diskteki dosyaları münferiden yükleyip bakabilirsiniz, bir kısmında doğrudan listeleniyor (örnek: ilk yüzdeki PICK dosyası)

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: