Speak & Spell sağlam... İşlemci ve en önemlisi VFD ekran sorunsuz

Şimdi elbette bu cihazı 3 tane adaptörle çalıştıracak değiliz. O yüzden konumuza geri dönüp güç devresinin sorununa derinlemesine dalıyoruz...
Ana sistemden ayırdığım güç devresini bir breadboard'a yerleştirip, 6V bağlantısını yapıyorum.

Sorunumuzu çözdük gibi... mi acaba?
Ayrıca cihazın çalışmasını sağlayan ON tuşunun etkisini yaratmak için de (START sinyali) 1K'lık bir direnci POWER DOWN pini ile 6V arasına bağlıyorum. POWER DOWN sinyali cihaz çalışırken normalde 6V seviyesinde olması lazım. Cihaz 2 dk boyunca kullanılmazsa işlemci bu pin'e sıfır volt gönderiyor ve güç kesiliyor. Bu pin'i direk 6V'a 1K'lık direnç ile bağlayınca güç kartını "kandırmış" oluyoruz

Neyse, konumuza dönersek, pozitif bir pilden negatif voltajlar bu minik güç devresi ile nasıl üretiliyor?
Cevap basit; bir kondansatör ve bir diot'un ters bağlanarak "akıllıca" kullanılması ile.
Detaya inmeyeceğim, ama özetle, diyot sadece bir yönde akım geçiren bir bileşendir. Elektrik yüküyle doldurduğunuz kondansatör boşalırken diyot akım geçirirken (yani ana devreden akım çekerken - bir elektrik süpürgesi gibi) kondansatör dolarken elektrik geçirmez, yani ana devreye pozitif voltaj vermez.
Peki bu doldur boşalt operasyonunu nasıl yaparız? Basit bir osilatör kullanarak, yani elekltrik voltajını bir artırıp bir azaltan bileşenler kullanmamız gerekir. Devredeki siyah yuvarlak şey aslında minik bir transformatör. Onun hemen yanındaki transistörler ise bu dalgalı voltajın üretildiği bileşenler...
Dolayısıyla katil ya hizmetçi (transistör ve trafo) ya da uşak (kondansatör ve diyot)

-12V beslemesi gereken kondansatörü test ettiğimde görüyorum ki bu içerden kısa devre olmuş...

Tantalum kondansatörler standart aluminyum elektrolitik kondansatörlere göre çok daha üstün özellikleri olan kondansatörlerdir ancak en büyük sorunları aluminyum elektrolitik kondansatörler bozulunca devreyi keserler ama Tantalumlar bozulunca kısa devre yaparlar

Bu kondansatör de bozulmuş ve kısa devre olmuş. Yani bizim -12V daha tam üretilemden ortadan kayboluyormuş. Neyse bunu malzeme çekmecesinden değiştirdim ve devreyi test ettim...

Bu size bahsettiğim diyotun arkasındaki dalgalı voltaj, hani şu osilatörden gelen...

Bu da diyotun ana devreye bağlanan ters bacağındaki voltaj...

Aha! Artık -4V değil -22 volt seviyesinde. Aslında bu -12V'a göre yüksek gelebilir ama bu üzerinde hiçbir yük olmayan hali. Bu tür eski tasarım güç kaynaklarının üzerine yük bindirmedikçe böyle yüksek voltaj görmek normaldir