Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjePortable Commodore 64 Klavye Modülü
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Portable Commodore 64 Klavye Modülü  (Okunma Sayısı 9004 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 28, 2022, 17:06:14 ÖS »

Merhaba,
Bundan bir süre önce Pixel Toaster ismini verdiğim BMC64 emülatörü ve raspberry pi 3A+ ile çalışan DPI ekranlı bir cihaz yapmıştım. Yakın zamanda fort_apocalypse'in geliştirdiği    
Commodore 64 USB Mini Klavye projesi (keyrah) sayesinde bu taşınabilir cihaza kendi ebatlarında bir C64 klavyesi de ekleme şansım oldu. Sağolsun bana gönderdiği devre ile3 bu proje hayata geçti.

Süreç benim açımdan baya öğretici ve keyifli oldu. İlginizi çekeceğini düşündüğüm için burada yapım süreci ile ilgili fotoğraflar ve açıklamaları paylaşmak istedim.

Öncelikle bahsettiğim cihaz şöyle bir cihaz.

Bunun ingilizce geliştirme sürecine ait blog kayıtlarıma şuradan ulaşabilirsiniz.

https://www.artstation.com/blogs/blockmind/lMee/handheld-commodore-64-project-finalization

https://www.artstation.com/blogs/blockmind/lMOo/making-of-handheld-commodore-64-project

Zamanında tasarım sürecindeyken cihazın dikey durması için bir ayak yapmıştım. Sonuçta ekranlı bir ürün. Bu ayak için alt tarafında 2 tane tırnak geçişi için tasarladığım delik bulunuyordu.

Aklıma ilk gelen şey de yapacağım klavye eklentisini bu deliklerden aynı şekilde montajlamaktı. Klavyeli bir ürünü elinizde havada kullanamazsınız sonuçta. Masaya koyduğunuzda sabit şekilde durmalı.

Önce fort_apocalypse'e ait devrenin ölçülerini kumpasla ölçüp solidworks'te kaba 3d modelini oluşturdum. Sonra bu modele uygun toleranslarda ve önceki tasarımla uyum sağlayacak bir klavye kasası tasarımı yaptım. Bu yeni kasa önceki ekranlı gövdeye deliklerden girip tırnaklar vasıtasıyla hem sıkı geçecek hem de istendiğinde sökülebilecekti.

İnce klavye devresine rağmen neden kalın bir kasa yaptığımı merak edebilirsiniz. Birinci sebep ekranlı gövdedeki kalınlığı mümkün mertebe koruyarak ilerlemekti. Aksi halde garip duracaktı. İkinci ve daha önemli sebep ise, ekran açısı ve cihazın arkaya yatık duruşu yüzünden ağırlık merkezini öne almak istememdi. Bunun için klavye kasasının ön tarafındaki boş alanlara somun koymayı planlıyordum. O kısma zaten geleceğiz.

Takiben modelleri Ender 3 V2 printer'ımda siyah filament bastım.

Baskılar hazır olduktan alet çantasındaki atıl ağırlık yapabilecek civata somun ne varsa karıştırdım ben şunlarla güzel bir yerleşim ve denge oluşturabilirdim.

ve silikonla bu ağırlıkları sabitledim.

Ağırlık için kullandığım parçalar iletken olduğu ve PCB’nin arka tarafındaki pinleri kısa devre yapacağı için maske bandıyla 3 katlı bir izolasyon yaptım.

Elimdeki arduino’dan USB hattı çekmem gerekiyordu. Bunun için şurada açıklaması yapılmış olan noktalardan GND D- D+ ve VCC hatlarını çektim. Biraz ince işçilik gerektiriyor ama başardık bir şekilde. Test ettikten sonra derhal silikonla kabloları sabitledim ki kasma falan yapıp devre yolunu soymasın veya lehim atmasın.

Kutunun mevcut durumu şu şekildeydi:

Klavyenin ağırlım merkezi de aşağı yukarı istediğim noktaya geldi. Şuradaki video’da görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=BUhaNkIFKSU

Cihaz artık arkaya düşmeden kendi başına duruyor.

Bu sayede boyama aşamasına geçtim. Boyamadan önce devre ve ağırlıkları maske bandı ile dikkatlice örttüm.

Akrilik boya ile bir karışım yaparak C64 Bej rengine ulaştım ve boya tabancası ile boyayı uyguladım. Cadence marka Mocca (%60) ve Çöl Kahvesi (%40) karıştırarak kullanıyorum. Önceki boyamamdan çok farklı olmayan bir sonuç elde ettim.

Boyama sürecinden kısa bir kesit:
https://www.youtube.com/shorts/xnm4jUf_qc8

Ürünü tekrar montajlayıp sonuca baktım:

Bu notada beni PCB’nin üzerinde kullandığımız faceplate denen ve klavye yerleşiminin detayları görünen plakanın çok beyaz olması rahatsız etti çünkü bej renk ile hiç uymuyordu.
Başta şeffaflaştırıcı solüsyon ile boyayı karıştırıp plakayı boyamak aklıma geldi. Çünkü siyah yazıların da kalması gerekiyordu. Fakat akrilik boya kaygan zemini hiç tutmadı.
Fort_apocalypse bu aşamada cam boyası önerdi bana ama test edemeden başka bir yol izleyip sonuca ulaştım.

İlk önce faceplate üzerinde yer alan ikon ve harfleri fort_apocalypse bana gönderdi, bunun için çok teşekkürler. Ben de gerber dosyalarını önce PDF sonra da image’a dönüştürüp fon rengini istediğim şekle çevirdim.

Yeni ve istediğim renkteki klavye yerleşim görselini elimdeki sticker kağıda renkli yazıcım vasıtasıyla bastım. Fakat biliyorsunuz klavye yüzeyi gibi bir yüzeyde kağıda yapılan hiçbir baskı yıpranmadan dayanamaz. Bunu bildiğim için zamanında Firepad’lerin etiketlerine laminasyon yapmak için kullandığım Laminasyon makinesi aklıma geldi (bildiğimiz kimlik ehliyet vs. için PVC kaplama yaptırdığımız cihazın ev tipi versiyonu).

Laminasyon sayfası iki katlı yumuşak seffaf bir plastik aslında. Bunun arasına istediğiniz kağıdı koyup ısınmış cihaza sürdüğünüzde kaplamayı ısıtarak kağıt ile kaynamasını sağlıyor. Böylece kağıdınızı korumaya almış oluyorsunuz.

Ben sitcker’ın diğer tarafına da PVC kaplama olmasın diye araya 1 kat ilave kağıt koydum. Böylece arka tarafa PVC yapışmayacak ve de ön yüzü PVC’li sticker’ımın arka tarafını istediğim zaman sökebilecektim. Çünkü delikleri henüz yok. O kısım az sonra.

Şimdiki kısım biraz problemli olacağına inandığım bir aşamaydı. Özellikle ince ve kağıt gibi kırışabilecek bir malzemeyi delmek için geleneksel olarak en iyi yol panç yöntemidir. Lazer kesiciniz yoksa tabii. Ki onu da doğru koordinat sıfırlaması ile çalıştırmak ayrı bir sorun olacaktı.

Delikleri ne ile delerim diye düşünürken metal bir kalem aradım. Bulduğum yumuşak metal alaşımdan kalem tam aradığım gibiydi. Muhtemelen alüminyum da olabilir. Bunun ağzı deleceğim delikten küçüktü fakat ağız kısmı geriye doğru genişlediği için eğe ve matkap ağzı ile elimle hem ağzı büyütüp hem de deliğin içini traşlayarak kalemin ucunu keskinleştirdim ve panç kalemine çevirdim.

Delgeç mantığı ile kağıttaki işaretli tactile switch’lerin başlarına gelecek delikleri elle tek tek delmek beni kaygılandırıyordu çünkü PCB kusursuz şekilde makine tarafından üretiliyor, ben ona tactile switch’leri elle lehimliyorum (1. Insan faktörü) sonra da elle delik deliyorum (2. Insan faktörü) ve bunların örtüşmesini umuyorum. Düşük bir ihtimal olduğu kadar, toleransların çok büyük olmamasından dolayı yine de bir şansım olduğuna inanıyordum. Bu yüzden ekstra dikkat vererek deliklerin hepsini deldim.

Mevcut faceplate’e yapıştırınca hiç fena bir sonuç almadım.

Tuşlar da kolayca ve tertemiz geçti.

Ve beyaz yerine bej bir klavye yüzümüz oldu:

Bundan sonra klavye kısmı ile ilgili yaptığım tasarımda vida başları için bıraktığım yükseklikten ışıklandırma yapmak aklıma geldi. Bu alan arkadaşım Atilla Meriç’in “eski casio saat tipi” dediği aydınlatma yapmak için harika bir yerdi.

Elimde eski bir oyuncu klavyesinden söktüğüm SMD LED’lerden amber rengi olanlardan 4 tanesine kablo lehimledim. Bir delikli plakete basit bir direnç devresi lehimledim ve üzerine 90 derece pin ekledim. Enerjiyi klavye modülümün alt parçasından aldığım için devreyi alt parçaya sabitleyecektim. Fakat LED’ler üst parçada olduğu için bakım amacıyla kutuyu açtığımda iki parçayı birbirinden ayırmak için LED’lerin kablosunu devreden istediğim zaman sökebilmem gerekiyordu. LED kablolarına da bu yüzden dişi header lehimledim.

Açı çok yatay olduğu için çok iyi bir aydınlatma olmadı ama yine de havalı oldu. Eski yandan aydınlatmalı saatlerin de ışığı o kadar etkili olmazdı

Klavye modülünün USB kablosu 90 derece bir USB erkek kabloydu. Lehimler ve konnektör açıkta durduğu için buna da basit bir koruma modellemek istedim.

Duffy Duck gibi bir şey oldu ama en azından lehimler ve kablo kasma riski açısından güvende.

Klavye modülümün üst parçasını boyamadan önce çok berbat bir maskeleme kararı almıştım. Bunun sebebi boya attıktan sonra oluşacak ek katman yüzünden sıkı geçme toleransının bozulacağını düşünmemdi. Görünmeyeceği için de biraz geniş bir alanı maskelemiş olduğumu fark ettim. Siyah renk de alttan hiç hoş durmadı.

Önce siyah kısmı bu sefer fırça ile bej renge boyadım ve katman farkı kabak gibi ortaya çıktı.

Boya kuruyunca zımparalayıp tekrar boyadım ve bu sefer daha temiz oldu.

Tabanca ile boya atmadığım için fırça izleri görünüyor ve dalgalı bir boya kalınlığı oluştu ama artık bu kadarı normal deyip konuyu kapattım

Ve böylece projeyi tamamlamış oldum. Fort_apocalypse sayesinde daha önce grafik olarak tasarladığım HX-64 isimli ürüne bir adım daha yaklaşmış oldum. Buradan kendisine bir kez daha bu güzel klavye devresi için teşekkür ediyorum.

Umarım siz de bu çalışmayı beğenmişsinizdir. Cihazın son halina ait çektiğim bir kaç fotoğrafı da bu mesajın sonuna ekliyorum.

* 600x600-leitz-ilam-home-office-a4-laminasyon-makinesi-wow-1.jpg (21.17 KB, 600x600 - Görüntüleme: 1187 kez.)

* pen section TR.jpg (156.45 KB, 1885x976 - Görüntüleme: 1121 kez.)

* lamination layers TR.jpg (221.89 KB, 1885x976 - Görüntüleme: 1042 kez.)
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2022, 15:00:49 ÖS Gönderen: cemtezcan (blockmind) » Logged

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 28, 2022, 17:13:53 ÖS »

Elinize sağlık, sonuç yine harika olmuş

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 28, 2022, 17:16:11 ÖS »

Şahane oldu, elinize, aklınıza sağlık. Kahkaha
Sayenizde ben de yeni şeyler deneyip öğrenme fırsatı buldum.

cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 28, 2022, 17:23:28 ÖS »

@Kaan Akkurt
Teşekkürler hocam. Sizin çalışmalarınız da harika, keyiflie izliyorum. Bende 3d print kalitesi yerlerde ama en azından dağılmadan tutuyor her şeyi

@fort_apocalypse
Sağolun hocam. Benim için de aynısı oldu bu süreçte. Tekrar teşekkürler

cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 28, 2022, 20:05:19 ÖS »

@AmigaEsref çok teşekkürler dostum. Beğenmene çok sevindim.

Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 28, 2022, 20:19:59 ÖS »

Elinize sağlık. Hayranlıkla izliyoruz çalışmalarınızı.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2022, 20:21:18 ÖS »

Kıymetlimissssss. Kahkaha

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2022, 21:09:14 ÖS »

Hem proje yasızını keyifle okuduk, hem de miniği çok beğendik.

Elinize sağlık..

Umarım siz de bu çalışmayı beğenmişsinizdir.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2022, 21:41:58 ÖS »

Harika bir çalışma ve güzel bir tutorial olmuş, eline sağlık Cem. Ayrıca cihazın da hakkını veriyorsun, sadece süs değil.
lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 28, 2022, 22:03:55 ÖS »

Gerçekten çok başarılı bir çalışma, tebrikler. A500 mini, The C64 Mini gibi ürünleri yapan firma gibi bir firma ile anlaşılıp seri üretimi yapılsa bence güzel satış rakamlarına ulaşabilir.
yusufy
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 28, 2022, 23:53:49 ÖS »

gerçekten muhteşem
emeğinize sağlık
sosyal medyadan da takip ediyorum çalışmalarınızı
tüm çalışmalarınız harika
cemtezcan (blockmind)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 29, 2022, 11:05:43 ÖÖ »

@Solomon @Levent @Cengiz Demir @witchdoctor @lunarstrain @tusufy
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim.

@witchdoctor
abi teşekkürler. kullanarak cihazı eskitiyorum gerçekten dediğin gibi. Ev şartlarında üretilmiş bir ürün için sürekli bir yerinin dökülmemesi, durduk yere içinde bir yerlerde lehiminin atmaması benim için de gurur kaynağı oluyor.

@lunarstrain
Aslında raspberry ile çalışan bir ürün olduğu için sadece kutu ve ekran olarak ytüketicinin alıp, içine raspberry takıp kullanacağı bir formülde bile satılsa çok ilgi çekerdi. Hem de ucuz olurdu.

coskund
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 30, 2022, 00:33:19 ÖÖ »

Şahane Olmuş. Modelleme konusundaki yeteneğinize hayranım
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 30, 2022, 01:31:41 ÖÖ »

Dilim tutuldu 
cemtezcan (blockmind)
Uzman