Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetKişisel Dosyalarınız - Arşivleme Yedekleme Düzenleme Prosedürleri
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Kişisel Dosyalarınız - Arşivleme Yedekleme Düzenleme Prosedürleri  (Okunma Sayısı 6331 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 12, 2022, 19:10:16 ÖS »

Arkadaşlar multimedya (programlar / oyunlar / müzik / filmler / ekitaplar) ile ilgili arşivleme ve yedekleme prosedürlerim var.

Ancak kişisel fotoğraflar / videolar / dökümanlar / notlar ile ilgili 3 farklı flash diskte olmaları ve haftalık olarak telefondan diske alma işlemi dışında oldukça düzensiz ve dağınık olduğumu fark ettim.

Bu konular ile ilgili nasıl bir yöntemler izliyorsunuz.
3. Parti program kullanıyor musunuz?
Kendinize has yöntemleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim. 
DoctorCPC
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 12, 2022, 20:48:32 ÖS »

bu konuyu takipteyim benim içinde önemli ben yıl ve aylara göre yapıyorum ama oldukça verimsizz.

Long Live Amstrad CPC/PCW/NC/GX
www.cpcuserclub.com
www.dizzyradio.com
Amstrad CPC: RSF3, V9990, AMSDAP, M4Wifi, ZMEM, MXBoard, DES Mini,GOTEK, USIFACII, DMP Printer, PS2 Mouse
Amstrad PCW 8256: 512K RAM, GOTEK, uIDE8, uRTC8
Amstrad NC 100: Wifi Modem
Amstrad NC 200: Gotek, PCMCIA
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 12, 2022, 23:13:21 ÖS »

Fotoğraf ve videolar için iCloud kullanıyorum. Toplu indirme ile ilgili kısıtlamalar harici çok memnunum.

Google Photos hiç kullanmadım ama kullanan tanıklarım da çok memnun.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 13, 2022, 13:00:27 ÖS »

Google Drive 1 TB üyelik aldım, 280TL idi yıllık, gayet pratik oldu. Çeşitli HDD'lere dağılmış halde çoklu yedeklemelerden gına gelmişti.
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 13, 2022, 15:38:55 ÖS »

alın 4 TB yedekleme , atın yedekleyin. hiç cloud'a girmeyin. hem dosyalarınız hacklenir, hem almak istediğinizde hızlı vermez. zorluk çıkarır, devamlı zam yapar. alan azaldımı yeni alan satar.
ben özel olayları (tatil düğün vs ) ay/yıl/olay klasörü ile saklıyorum.
kişiye ait resimleride (mesela kızımın) ad altında isim/üst klasör ay/yıl/ diye saklıyorum .
diğer fotoğrafları da isim verip ya nitelik yada ay/yıla göre kategorize ediyorum.
iphoneumu (64 Gb)  her 2-3 ayda bir pc ye atıp , sınıflandırıp hem pc'de (2,5 Tb) hemde yedekte 4 Tb tutuyorum.
hiç clouda girmedim , hem pc de hemde iphone'da kapalı , bir kere yanlışlıkla açmıştım , 5 gb resmimi, dosyamı (sınır aşınca ek para istedi vs) geri alamadım. sıkıntılı yani.
sonuçta dosyalarınızı , uzakta bir hdd server'a emanet ediyorsunuz. ya o firma bir gün kapattım/kapatacağım derse ? yada demeden kapatırsa ?  sıkıntı hep.
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2022, 19:57:05 ÖS Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Eylül 13, 2022, 16:18:58 ÖS »

İşte ben o dediğin tasnif işleriyle, indirme, kaldırma, isimlendirme işlerini uğraşmıyorum. Bad sektördü, virüstü, harddisk doldu, boşaldı dert etmiyorum. Kişilere, tarihlere, yerlere göre kendi tasnif ediyor. Bir de üstüne minik sunumlar hazırlıyor.  Bana sadece arada girip gereksizleri silmek kalıyor. Aylık 6.5 lira ödüyorum.

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 13, 2022, 18:18:36 ÖS »

Kişisel: Lokalde NAS + USB Disk.+ MS One Drive.

İş için arşiv AWS S3 Deep Glacier.
« Son Düzenleme: Eylül 13, 2022, 18:20:29 ÖS Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 13, 2022, 18:40:46 ÖS »

alın 4 TB yedekleme , atın yedekleyin. hiç cloud'a girmeyin. hem dosyalarınız hacklenir, hem almak istediğinizde hızlı vermez. zorluk çıkarır, devamlı zam yapar. alan azaldımı yeni alan satar.
ben özel olayları (tatil düğün vs ) ay/yıl/olay klasörü ile saklıyorum.
kişiye ait resimleride (mesela kızımın) ad altında isim/üst klasör ay/yıl/ diye saklıyorum .
diğer fotoğrafları da isim verip ya nitelik yada ay/yıla göre kategorize ediyorum.
iphoneumu (64 Gb)  her 2-3 ayda bir pc ye atıp , sınıflandırıp hem pc'de (2,5 gb) hemde yedekte 4 gb tutuyorum.
hiç clouda girmedim , hem pc de hemde iphone'da kapalı , bir kere yanlışlıkla açmıştım , 5 gb resmimi, dosyamı (sınır aşınca ek para istedi vs) geri alamadım. sıkıntılı yani.
sonuçta dosyalarınızı , uzakta bir hdd server'a emanet ediyorsunuz. ya o firma bir gün kapattım/kapatacağım derse ? yada demeden kapatırsa ?  sıkıntı hep.

30 yıldır yaptığımız bu, hâlâ devam ediyorum. Evde 4-5 TB'lik sayısız HDD var ama baydı artık. Eski alışkanlık, HDD'de de tutuyorum ama cloud'a alışınca amma angaryayla uğraşmışım diyor insan.
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Eylül 13, 2022, 21:07:16 ÖS »

İyice tembelliğe alıştık

hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 14, 2022, 09:07:49 ÖÖ »

Bence de Hard disk en iyisi ama geçenlerde bir sabah neyse ki içi ıvır zıvır dolu 2 TB'lık disk bir daha açılmayınca diskten de soğudum. Yedekli 2 tane 4 TB'lık diski ayırmak ve sürekli çift yedek almak da külfet.

Cloud deseniz limitsiz internet gerekiyor, var olan dert etmez ama her yerde ve herkeste yok.

Kısacası ben de arayıştayım ama optimum bir çözüm önerisi göremedim henüz.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 14, 2022, 19:24:49 ÖS »

Optimumu, kendi adıma HDD + Cloud görüyorum. Fotoğraflar, ürettiğim doküman, program vs'ye ek retro doküman, kitap ve dergileri Cloud'a ve HDD'ye atıyorum. Geri kalan, komple silinse, yansa, çalınsa da arkasından ağlamayacağım herşeyi 2.5 inç 4-5 TB'lik HDD'lere atıyorum. Akşam koltukta uzanırken birşeye bakmak istediğimde HDD imiş, bilgisayarmış falan uğraşmıyorum.
yolbulduran
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 14, 2022, 21:02:26 ÖS »

bu bd-r yazıcıyı
https://www.amazon.co.jp/-/en/gp/product/B08KPTZ79H/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

ve 5 adet 25 gb bd-r aldım
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B00P870NES/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&th=1

m-disc 1000 yıl bozulmuyormuş, aile fotoğrafları - videolarını yazacağım

belki 5 adet 100 gb bd-r daha alırım
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B01E0CUU1C/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3O5TP4R0OZYXZ&th=1

ben öldükten sonra çocuklarım torunlarına kendisinin ve benim resimlerimi göstermek isterse buluta nasıl girsin?
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2022, 21:04:17 ÖS Gönderen: yolbulduran » Logged
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 14, 2022, 21:13:13 ÖS »

Oyunlar + ROMSetler + Emulatörler + Oyun araçları + Oyun Videoları + Eski Windows ISOları + Portable VirtualBOX şeklinde hazırladığım Eski Windows sistemleri + ekitaplar + taranmış dergiler [1 TB Harici Disk]
Bu disk için bir yedekleme diski satın alacağım.

Müzik (mp3) + Müzik videoları (dvd+mp4) [1TB Harici Disk]
mp3 müzikler aynı zamanda 256GB lık telefonumda senkron edilmiş durumda, bazı ana mp3 klasörleri aynı zamanda bilgisayarımda da senkron. Bulunması zor vhsrip bazı konser videoları arşivim var 2 müzik grubu için, bir kısmı DVDlerde de yazılı. Bu disk için de 1 yedekleme diski daha almayı planlıyorum.

Filmler + Diziler + Altyazılar ve Torrent Linkleri [1TB Harici Disk]
Torrent Kullandığım için sadece Altyazıları ve Torrent Linklerini yedek alıyorum, birkaç yerde.
Yine de istediğim zaman izlemek adına elimin altında duruyorlar. Ancak kaybetmeyi umursayacağımı sanmıyorum.

Bu 3 arşiv gayet düzenli ve 3 derinlikli klasör yapısında tutuyorum.

---

lokal de 2 ssd var 1 tanesi 2 ye bölünük

1. bölüm windows sistemi var, kurulu olarak sadece kaspersky var.
2. bölüm portable programlar / hazır pcde çalıştığım dökümanlar / bunların yedeği / + bazı müzikler ve oynadığım oyunlar var.
3. bölümde 2. bölümdeki yedeğin senkronu var. ayrıca 2.bölümde çalıştığım dökümanlar 3 saatte bir yedekleniyor bu diske.

---

3 tane flash bellek

1- Windows 11 isosu kurulum için Flash Belleğim
2- Ventoy kurulu flash bellek: live isolar, windows 10 ve 11 kurulumları
3- 2. hardisk bölümünde sakladığım yedeklerin bir senkronu da burada var.

---

Ancak kişisel nitelikteki fotoğraflar, videolar, taramalar ve dökümanlar için ilk mesajımda da belirttiğim gibi çok dağınık ve düzensiz bir yol izliyorum.

İlk etapta bir kısımını harddiskime kopyalayıp düzenlemeye başladım.

Dosyalar kişisel veri olduğu için hem verilerin güvenliği hem de devamlılığı açısından buluta güvenmiyorum. Gerçi şifreli sıkıştırıp atabilirim ama yine de devamlılık sorunu olabilir.

Birkaç senkron şeklinde flashdisk, harici disk, lokal disk saklayabilirim.
Yine aynı 3 derinlikli klasör yapısı şeklinde bir düzen ayarlıyorum bakalım.

---

2006 yılıydı sanırım, kız arkadaşımın hostunda küçük bir websitem bazı kişisel dosyalarım duruyordu. Neyse kavga ettik, sildi tabii. Ben lokale güveniyorum. Şansıma  harddiskimde arıza verdi. Yedek almamamın acısını fena yaşadım o zaman, hem sitem yalan oldu, bazı evcil hayvanlarımın fotoğrafları bile gitmişti. 2 yerde duruyorlardı 2 sinden de aynı zamanda olduk kötü olmuştu. )
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 14, 2022, 21:25:15 ÖS »

Ben arşivlerimi LTO3 kartuşlara teyp yedek alıyorum. 800GB sıkıştırılmış kapasite ile 4 kartuş yaklaşık 3 TB yedekledim. Taranmış fotoğraf negatiflerimd, 90 lı yıllardaki oyun cd disketlerim, dergi cd lerim, ftp sömürmelerim, romlar, projelerim ve daha bir sürü ıvır zıvır. 6-7 adet external hdd boşa çıktı.

Bunların raf ve kullanım ömrü en az 30 yıl. Kartuşları günlük, haftalık... yedek amaçlı kullanmadığım ve sürekli formatla, gerdir, yaz, sil işlemine maruz bırakmadığım için ömürleri daha da fazla. Şimdi birer de yedek yapıp ev dışı bir yer - örneğin yazlık- bir kopyalarını da orada saklamak istiyorum.
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2022, 21:27:16 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 14, 2022, 22:32:46 ÖS »

Yedeklemede 3-2-1 Kanununu uygulayın

Yedekleriniz;

3 Kopya olsun
2 farklı medyada olsun
1 tanesi fiziksel olarak başka bir lokasyonda olsun

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64