Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir ATARI hikayesi  (Okunma Sayısı 6668 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 18, 2022, 10:29:44 ÖÖ »

2018 yılı başlarında forum ile tanışıklığımın başlamasından yana 4 yıl geçmiş. 35 sene öncesinde ATARI 800XL ile başlayan heyecanım, siz dostlarla beraber daha da arttı.

Zaman içerisinde ATARI 800 XL ye bir A500+,C64, A1200, ATARI Falcon030, ATARI 65XE, v.s.. leri de eklenerek gelişti. İlaveten forum içerisinde birbirinden değerli arkadaşların yapmış olduğu PCB devreler ve kartuş çalışmaları ile daha da keyifli hale geldi.

Ancak bir şey vardı ki, benim için oldukça önemli ve eksikliğini hissettiğim bir ekipman. ATARI ile başlayan heyecanım, daha çok C64 ve AMIGA tarafında daha fazla gelişmeye başladı. Fakat onun eksikliği hep önde geliyordu.

Bu ekipman ATARI 1050 sürücü. Çok zaman onu aramakla geçti, tam buldum derken hep bir engel çıkıyordu. Sonra sağ olsun “İzmirmaster” sayesinde “ATARI 1050” sürücü edinebildim. Ancak büyük bir sorun vardı. “Güç Kaynağı” ve “Data Kablosu” yoktu. Bu arada “ATARI 1050 Drive” tarafında da sıkıntılar çıktı. Kapasitörlerin değişmesi ve lehimlerde yenilenme gibi bazı revizyonlarda yapılmalı idi. Bu noktada “ÖzgürDereli” yardımları ile çözüldü. https://www.youtube.com/watch?v=Wz-d6lKsd30

Baştan beri desteği ile hep yanımda olan ve bir çok paylaşımlarla destek olan “Phoenix” kendi adptörü ve data kablosu ile denemeler yapmamı sağladı. Her ikisinin sayesinde anladık ki sürücü tarafında herhangi bir sıkıntı yoktu.  Güç kaynağını bulana kadar data kablosunu halletmeye çalıştım.

Phoenix sayesinde data kablosunun yapısının nasıl olacağını da öğrendim. Sırası ile SIO data kablosunun plastik kafalarını “KaanAkkurt” dan 3D printer yardımı ile temin ettim. Metal pinleri Selanik Elektronikçiler pasajından aldıktan sonra herşey tamamdı. Kabloyu da işyerinden buldum. Metal pinlerle çok uğraştım. Yerlerine yerleştirmek ve orada çıkmadan durmasını sağlamak da bayağı bir iş istiyor. Halen bile çok iyi değil. Bu arada güç kablosu arayışlarımda bir çok adaptörü de deneme durumunda kaldım. Bir sürü adaptörüm oldu. 😊

Bu arada “Oğuzhan” da adaptör arayışı vardı. Kendisi ile görüşünce adaptör konusunda bazı noktalarda yanlşış yaptığımı da öğrendim. Bu arada hem Oğuzhan dan ve hem de literatürden 1050 sürücü için NINTENDO NES in AC adaptörünün uygun olduğunu öğrendim. Tesadüf bu ya tam bu sırada Letgo da bir adet NES adaptörü buldum. Herşey tamam dı, ancak data kablosu sıkıntısı devam ediyordu.

Son bir setup kurdum. Data kablosu ve sürücü çalışıyor ama ATARI tarafında bir etkileşim olmuyordu. “Phoenix” , kablonun ATARI veya Sürücü tarafında temas etmeyebileceğini söyledi, ben de aynı şeyi düşünüyordum. ATARI tarafı ve sürücü tarafı SIO pinlerini biraz yukarı aşağı eğerek kaldırdım. Bu sayede pinleri bir şekilde SIO kablosu içerinde benim yeptığım pinlere temasını sağlayabilirim diye düşündürm.

Herşeyi bağladım. Uygun şekilde başlatarak çalıştırdım. Ama yine sonuç yok. Tam hevesim kırılmışken, data kablosunu elim ile oynatarak son bir temassızlık var mı diye kontrol ettim ki, herşey çalıştı. Gerçekten çok mutlu oldum. Sanki 35 yıl bunun için beklemişim de snunda elde etmişim. Onca cihaz dan sonra bu setup ın kurulması ayrı bir zevk oldu.

Phoenix, özgürdereli, KaanAkkurt, Oğuzhan, İzmirmaster’a beni sabırla dinledikleri ve destekleri için çok teşekkür ederim.

* ATARI&C64.jpg (256.62 KB, 1280x575 - Görüntüleme: 202 kez.)

* NES.jpg (82.13 KB, 450x1000 - Görüntüleme: 147 kez.)
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2022, 13:38:55 ÖS Gönderen: freedom » Logged

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 18, 2022, 10:39:52 ÖÖ »

" plastik kafalarını " benden temin etmen beni gururlandirdi abi

freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 18, 2022, 10:44:17 ÖÖ »

" plastik kafalarını " benden temin etmen beni gururlandirdi abi

Ben de seninle gurur duyuyorum.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2022, 10:46:58 ÖÖ »

@freedom, zevkle okudum. Atari’yi hala bu kadar seven insanlarin olmasi cok guzel.  Sahane bir setup ortaya cikmis. Eline saglik.

Sanki bu Atari 8 bit leri U1MB, Vbxe, Sophia… ile taclandirmanin zamani gelmis gibi

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 18, 2022, 11:02:30 ÖÖ »

@freedom, zevkle okudum. Atari’yi hala bu kadar seven insanlarin olmasi cok guzel.  Sahane bir setup ortaya cikmis. Eline saglik.

Sanki bu Atari 8 bit leri U1MB, Vbxe, Sophia… ile taclandirmanin zamani gelmis gibi

Tesekkurler @Voltron,

Söylediklerin güzel ama biraz ulaşılmaz olmaya başladılar. Elimde bu tarz Atarimax MyideII var sadece.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 18, 2022, 11:07:36 ÖÖ »

Güle güle kullan. Zamanında sahip olamadığımız, imrendiğimiz donanımlara ulaşmak farklı bir keyif veriyor. Tam bir forum dayanışması olmuş...
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 18, 2022, 11:11:28 ÖÖ »

Gülle gülle kullan Bülent abicim. Forumda gördüğüm en tutukulu retroculardan birisin. Buluşmada görüşmek üzere sevgiler.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Eylül 18, 2022, 11:17:59 ÖÖ »

Gülle gülle kullan Bülent abicim. Forumda gördüğüm en tutukulu retroculardan birisin. Buluşmada görüşmek üzere sevgiler.
Sagolasin @AmigaEsref,

Bu hobi seninde dediğin gibi hem bir tutku
ve hem de stres için bir terapi bence. Çünkü onunla ilgilendiginde diğer şeyleri unutuyorsun.

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 18, 2022, 11:18:52 ÖÖ »

Bülent abi güle güle kullan

C64 ve A500 gerisi teferruat
freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 18, 2022, 11:22:51 ÖÖ »

Güle güle kullan. Zamanında sahip olamadığımız, imrendiğimiz donanımlara ulaşmak farklı bir keyif veriyor. Tam bir forum dayanışması olmuş...

Evet aynen söylediğiniz gibi. O kadar zaman sonra bunlara sahip olmak ve ekipmanların toplamak çok zahmetli. Elde etseniz bile zamanın getirdiği deformasyonlarla karşılaşıyorsunuz. Ancak çok değerli forum arkadaşlarımız sagolsun destekleri herzaman yanımızda.

freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Eylül 18, 2022, 11:23:22 ÖÖ »

Bülent abi güle güle kullan
Sagolasin, @onursapci kardeş

muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Eylül 18, 2022, 11:47:00 ÖÖ »

güle güle kullanın
freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 18, 2022, 12:41:46 ÖS »

güle güle kullanın
Tesekkurler @muhendis

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Eylül 18, 2022, 13:13:34 ÖS »

Çok güzel bir yazı, bir solukta okudum.
ATARI 1050 sürücünüzü güle güle kullanın.

freedom
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Eylül 18, 2022, 13:30:24 ÖS »

Çok güzel bir yazı, bir solukta okudum.
ATARI 1050 sürücünüzü güle güle kullanın.

Sağolasın @fort_apocalypse

Yaşadığım heyacanı bir nebze aktarabiliyorsam ne güzel.

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: