Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Gameboy Macro  (Okunma Sayısı 7388 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 01, 2022, 19:22:38 ÖS »

Uzun zamandır yazı paylaşmadım. En son ne zaman paylaşmıştım onu bile unuttum...

Pandemi, iş güç derken, ki hala işlerim oldukça yoğun, kafa dağıtmak için ufak, uzun zaman almayacak, bir haftasonu bitirilebilecek tarzda bir şeylere zaman ayırmaya çalışıyorum...

Bunlardan birisi de geçende dolapları düzenlerken fi tarihinde elime geçmiş hurda DS Lite'lara baktım. Önce bunları full tamir edeyim bari düşündüm. Sonra o iş çok sıkıcı geldi Zaten evde DS Lite'lar üst üste birbirini şeyediyo   dedim...

Sonra bunlara ne yapılabilir diye düşünürken zamanında üst ekranı kırılmış DS'leri alt ekranlarını kullanarak SLOT-2 üzerinden GameBoy Advance oyunlarını oynatan, bir anlamda gameBoy Micro'ya kinayeli bir gönderme yaparak, "Macro" denen projeler yapıldığını hatırladım...

İkisinin de üst ekranı kırıktı, bazı tuşlar eksik, birinin alt ekranı da kırık diğerinin digitizer'ı ağır çizilmiş ama ekran OK... Dedim bak buradan bir makro çıkar Kahkaha

DS Lite'ın üst ekranı olmadan çalışabilmesi için bu MACRO projelerinde küçük bir trik var, bu gösterdiğim kontak noktalarına (LEDA2 LEDC2 yazan yerlere) 330Ohm'luk bir direnç lehimliyorsunuz, DS Lite üst ekran var zannediyor ve açılıyor

Kabaca MACRO için ortamı hazırladık böylece...

... ve koyulduk çalışmaya

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2022, 19:25:09 ÖS »

Bereketli olsun üstad Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2022, 19:32:47 ÖS »

MACRO için çalışan parçaları kabaca test ettikten sonra kenara ayırdım malzemeleri...

Malum ilk iş yılların organik pisliğine bulanmış plastik parçaları ılık deterjanlı suda önce biraz bekletiyoruz ki pislikleri çözülsün iyice...

Sonra onlar banyo yaparken paralelde diğer işler, mesela paslanmaya başlamış metal parçaların yağlanması...

Kauçuk kontak körüklerinin alkol ile temizlenmesi...

Anakartın kontaklarının alok ile temizlenmesi...

Konnektör kontaklarının önce WD40 sonra alkol (IPA) ile temizlenmesi (burada eski bir kartla fotodaki gibi kesilmiş bir kağıt havlu kullanabilirsiniz)

Bu kartuş slotu temizliğinde unutmamanız gereken yağlı pas çözücü bir malzeme ile yaptığınız temizlikten sonra slotu bir süre bırakmak pası gevşeyince bir daha aynı işlemi uygulamak. Ve en son olarak da yağlı pas çözücü malzemeyi de temizlemek için işlemi IPA ile tekrarlamak. IPA (temizlik alkolü) ile temizlik yapmayı atlarsanız o slot bir toz mıknatısı haline gelir

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 01, 2022, 19:41:37 ÖS »

Şimdi diyebilirsiniz ki "ya yavuz hocam, macro işi çok klasik, pek de hoş gözükmeyen ucube birşey çıkıyor ortaya"

Aynen de katılıyorum buna...

MACRO dedikleri zaman kırılmış bir DS/DS lite görüyorum ben, o kadar

Kimisi o menteşe çıkıntılarının arasına plexyglass bir çubuk koymuş ucuna led bağlamış, pavyon gibi, kimisi menteşeleri traşlamış macunla kapatmış, boyamış vs vs

Bazı projeler fena durmamış ama genelde ortaya hep ucube bişeyler çıkmış.

Dedim bu işi öyle yapacaksan hiç yapma. Sonra internette bi baktım... anaaa... işi bitirmiş bu arkadaş...

Evet boxypixel den bahsediyorum

Tataaaa

Yemişim macununu plexyglas çubuğunu... MACRO yapacaksanız ve "klas" olmasını istiyorsanız tamamen anodize aluminyumdan bu iş için üretilmiş bu ön paneli ve lensi alıyorsunuz arkadaşlar

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 01, 2022, 19:45:28 ÖS »

Tabi bu anodize aluminyum guzelliğine hurdası çıkmış DS lite'ın alt kasaları yakışmaz diyorum ve aliexpress den alt kasası mat siyah sıfır bir kasa takımı da alıyorum.

Üst kasası bana bu projede lazım değil ama belki ileride bir minik projecik ile elimdeki bir siyah DS Lite'da kullanabilirim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 01, 2022, 19:56:33 ÖS »

Butonların temizliği tamam...

paslı metal parçalar da temizlendi...

Şimdi sıra anakart modifikasyonlarında.

Önce üst ekran LCD'sinin bağlandığı ve artık işimize yaramayan bu soketten kurtulmamız lazım zira boxypixel kasasında hoparlör tam bu noktaya denk geliyor, ona yer açmamız gerekli...

Bu soketin daha kibar bir söküm yöntemi yok arkadaşlar, inanın yedek parça olarak durusn diye daha kibar sökmeyi dedneim ama olmuyor, sıcak havayı da kullanamıyorsunuz zira hemen erimeye başlıyor. O yüzden yan keski ile haşırt diye gireceksiniz, başka çare yok...

Ben emniyetli olsun diye (zira hoparlörün arkası metal, kısa devre olmaması için) çıplak kalan pinlerin üzerinden havya ile geçip kesilmiş bacak ve lehim artıklarını düzledim ve üzerine kapton bant yapıştırdım...

Sonra deneme için kullandığım direnci söküp yerine SMD bir direnç bağladım. Tam oraya LCD'nin kasası denk geliyordu zira... Gerçi büyük dirençi de bir yerlere çekiştirip kullanmak mümkün olsa da  o kadar uğraşana kadar (ki çekiştirip tıkıştıracağınız pek de fazla yer yok, daha hoparlör kabloları vs bağlanacak) malzeme çekmecemde zaten olan SMD dirençlerden birini çakıyorum ve tıkıştırma işini pas geçiyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 01, 2022, 20:01:46 ÖS »

Bu kasa ile önerilen switch'de kullanılan tarzda oval hoparlör kullanmak. Aliexpress de satılıyor bunlar...

Bunun (+) kırmızı kablosunu SPL0 (ve/veya SPR0) noktalarına, (-) mavi kablosunu da VGND noktasına lehimliyoruz.

Ses miktarını artırmak adına her iki noktaya da bağlanması tavsiye ediliyor internette, ben de öyle yapıyorum (Bu konuya daha sonra yeniden geleceğiz)

Son olarak kablo ve lehim yerlerini kapton bant ile kapatıyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 01, 2022, 20:07:02 ÖS »

Şimdi sıra alt kasayı toparlamaya geldi. Bu yeni kasaları alırken dikkat edin, açıklamalarını iyice okuyun, hangi parçaları içeriyor hangileri elinizdki sistemden bu yeni kasaya aktarmanız gerekiyor elinizde eksik parça varmı ona göre sipariş geçin...

Mesela ben hiçbir ekstra parça içermeyen bu kasayı aldım. Zaten elimde olan parçaları bu kasaya transfer edeceğim için.

Dolayısıyla çıplak kasaya stylus geçirilen plastik parçaları, SLOT-2 metal korumasını ve pil kapağını yerinde tutacak civatayı transfer ediyorum.

Yani bakın bu minik detaylar bile satılan bazı kasalarda yok, örneğin bu C pul gibi

pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Aralık 01, 2022, 20:15:42 ÖS »

Kafa dağıtmak ve rahatlamak için güzel bir iş. Aşağıda bahsettiğiniz direnç işi 3DS için de geçerli mi?

" DS Lite'ın üst ekranı olmadan çalışabilmesi için bu MACRO projelerinde küçük bir trik var, bu gösterdiğim kontak noktalarına (LEDA2 LEDC2 yazan yerlere) 330Ohm'luk bir direnç lehimliyorsunuz, DS Lite üst ekran var zannediyor ve açılıyor "

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 01, 2022, 20:18:51 ÖS »

Arkadaşlar gelelim şimdi ses konusuna, hani demiştim ya, daha durun orada daha işimiz var diye...

O hoparlörü (veya DS Lite'ın kendi hoparlörünü bile) gösterdiğim gibi direk bağladığınızda ses inanılmaz az çıkıyor.

Yemişim böyle işi dedim ve internetten (yerli piyasada var) bu minik PAM8302A amfi kartını alıyorum...

Tabi bunu bir yerlere tıkıştırmak lazım. İnternette gördüğüm kadarıyla çoğunluk bunu zaten kullanılmayacak diye söktükleri SLOT-1 soketinin oraya iliştiriyor.

Ben SLOT-1 soketini sökmedim. İnternette başka bir eleman bunu WiFi modülünün altına sıkıştırmıştı. Benim de kafama yattı ben de öyle yapayım dedim...

Ama teorik olarak mümkün gibi gözükse de bunu sıfır sığdırmak için biraz ön işlem yapılması gerekiyor. Örneğin WiFi modülün alt metal kasasını söküyorum...

Ama bu haliyle kasaya koyup prova yaptığımda kasada zorlama hissediyorum. Bir tık daha kaydırsam Wifi modülü sıfır kapanıyor ama o zaman da kasa vida yuvasını kapatıyor kart.

O zaman minik olan kartı daha da minyatür hale getirmek lazım Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 01, 2022, 20:26:22 ÖS »

Amfi kartını fiziksel olarak sığrırabilecek bir kombinasyonu sağladıktan sonra sıra bunu anakarta ve hoparlörlere nasıl bağlayacağımıza geliyor.

İnternette bunun nasıl yapılabileceğini gösteren bu şemaları buldum, bağlantıları bunlara göre yapıyorum.

Ama ben o diyotu kullanmadım, gerekli olduğunu düşünmüyorum (güya smfi kartının daha az güç çekmesi ve pil ömrünü uzatacağından bahsetmiş bunu yapan arkadaş da, bence o diyotun öyle bir işlevi yapabileceğini sanmıyorum, pil ömrünü uzatmak istiyorsan sesi biraz kısarsın , bir amfinin üzerinde bir pot da var zaten onu da orta seviyenin biraz altına kısmak lazım...

Neyse bu şemayı kullanarak bağlantıları yapıyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 01, 2022, 20:29:34 ÖS »

Anakartımız artık hazır...

Sıra geldi bunu kasaya yerleştirmeye... Ancak aluminyum kasada küçük bir şlem daha yapmamız lazım. Power LED'inin denk geldiği yerde sadece bir delik var. Kasayla birlikte bir ışık dağıtıcı/yönlendirici plastik bir parça gelmiyor. Bunu kendimiz yapacağız...

Deliğin arkasını kapton bantla kapatıp buraya biraz sıcak silikon damlatıyoruz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 01, 2022, 20:34:20 ÖS »

Montaja önce ön kasayı masaya yatırıp üzerine butonlar ve kauçuk körükleri yerleştiriyoruz. Sonra anakartı buna yatırıyoruz ve omuz butonlarını kasadaki yerlerine yaylarını gererek yerleştiriyoruz.

Aluminyum kasa ile birlikte gelen vidalardan 2 tanesi ile anakartı ön kasaya vidalıyoruz.

Sonra arka plastik kasayı bu takımın üzerine yerleştiriyoruz.

Ve arka kasayı da deneme yapmak için bir kaç vida ile tutturup herşey çalışıyor mu diye bir kontrol ediyoruz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 01, 2022, 20:39:26 ÖS »

Son olarak kontrollerimi tamamladıktan sonra LCD'nin üzerinde zerre toz kalmayacak şekilde (ne kadar silerseniz silin illaki bir zerre kalıyor ) camsil ile siliyoruz...

... ve LCD koruyu lensi yapıştırarak modumuzu tamamlıyoruz

Ben buna bakınca kırık derme çatma bir DS lite görmüyorum Yepyeni bir el konsolu gibi oldu bu...

Macro ve micro bir arada Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 01, 2022, 20:42:31 ÖS »

Bereketli olsun üstad Kahkaha

Sağol hocam

Kafa dağıtmak ve rahatlamak için güzel bir iş. Aşağıda bahsettiğiniz direnç işi 3DS için de geçerli mi?

Onu hiç bilmiyorum valla, hiç 3ds ile uğraşmadım...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: