Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetHdd sıralaması ne yaptıysam değişmiyor ?
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Hdd sıralaması ne yaptıysam değişmiyor ?  (Okunma Sayısı 6894 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 06, 2023, 01:29:53 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar.
çok enterasan bir sorunum var.
anakartımda 5 adet hdd girişi var.
3 adet diskim var aktif kullandığım.

2 adet ssd (kingston sv200(x: diski)-sv300(c: diski)
1 adet hdd (samsung(d: diski)

sorunum şu;
kingston sv300 c: diski sata1'de takılı
kingston sv200 x: diski sata2'de takılı
samsung        d: diski sata3'de takılı

ancak disk yönetiminden baktığımda;
x: diski(kingston sv200) disk:0
c: diski(kingston sv300) disk:1
d: diski(samsung)        disk:2
resimde görüldüğü gibi:

eğer sv200 ve samsung diski çıkarırsam sv300 olan disk 0 oluyor istediğim gibi. ama hepsini takınca resimdeki gibi oluyor. nerde yanlış yapıyorum anlamadım. biosda sıralamada olması gerektiği gibi.
formatı atarken tüm diskleri çıkardım sadece sv300 olan diski taktım ve sata1de takılı bıraktım halada sata1de zaten.
anlayamadığınız bir yer olursa sorabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Ocak 06, 2023, 01:33:47 ÖÖ Gönderen: mtchannel » Logged

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2023, 10:05:28 ÖÖ »

yapmak istediğin nedir sürücülere windows üzerinden istediğin sürücüye istediğin harfi atamak mümkün. başka bir sorundanmı bahsediyorsun ?
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2023, 10:22:19 ÖÖ »

Burada disklerin sıralamasının farklı olmasının pc yi kullanım açısından ne gibi bir dezavantajı var onu anlamış değilim amaç nedir sıralamanın farklı olması pc nin çalışmasını etkileyen bir durum mudur?
Benim bilgisayarım da 500gb nvme 240gb ssd 1tb×2 disk var hangisinin nerede olduğunun bir önemi yok benim için çalışması ve işimi görmesi yeterli
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2023, 12:32:30 ÖS »

anakartın nedir?
bios ekran görüntüsü?

bunları da paylaş ki yorum yapalım.
bazı anakartlar sata0 oluyor. Sata1 ilk olmayabiliyor.

ikinci durum ise windows'u kurduğunda hasbel kader disk 1 olarak kuruldu ise o öylece kalır.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2023, 12:42:13 ÖS »

anakartın nedir?
bios ekran görüntüsü?

bunları da paylaş ki yorum yapalım.
bazı anakartlar sata0 oluyor. Sata1 ilk olmayabiliyor.

ikinci durum ise windows'u kurduğunda hasbel kader disk 1 olarak kuruldu ise o öylece kalır.

Genelde Windows kurulumu olan disk sabitleniyor. Eskiden "Primary Master" hızlı çalışır mantığı vardı, işletim sistemi olan HDD bu şekilde çalıştırılırdı. Şimdi ise NVME SSD'ler dışında (yani SATA) bağlantı sırasının bir önemi yok, çok yuvalı sistemlerde PCIex yuvaları farklı hızda olabiliyor (4x, 8x vs).
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2023, 13:15:26 ÖS »

Merhaba arkadaşlar.
çok enterasan bir sorunum var.
anakartımda 5 adet hdd girişi var.
3 adet diskim var aktif kullandığım.

2 adet ssd (kingston sv200(x: diski)-sv300(c: diski)
1 adet hdd (samsung(d: diski)

sorunum şu;
kingston sv300 c: diski sata1'de takılı
kingston sv200 x: diski sata2'de takılı
samsung        d: diski sata3'de takılı

ancak disk yönetiminden baktığımda;
x: diski(kingston sv200) disk:0
c: diski(kingston sv300) disk:1
d: diski(samsung)        disk:2
resimde görüldüğü gibi:

eğer sv200 ve samsung diski çıkarırsam sv300 olan disk 0 oluyor istediğim gibi. ama hepsini takınca resimdeki gibi oluyor. nerde yanlış yapıyorum anlamadım. biosda sıralamada olması gerektiği gibi.
formatı atarken tüm diskleri çıkardım sadece sv300 olan diski taktım ve sata1de takılı bıraktım halada sata1de zaten.
anlayamadığınız bir yer olursa sorabilirsiniz.

windows olan hd yi eger kablo ile baglıyorsanız SATA0 a takacaksınız.
Genelde anakaartlarda sata0 ilk port olur.gerisini sata1 ve sata 2 diye takabilirsiniz.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2023, 13:58:38 ÖS »

İlk önce diskleri anakartta takmak istediğiniz portlara hepsini takın, sonra disk yönetimi menüsünden sıralaması sürekli değişen disklerin üzerine gelip ''sücürücü harfi ve yolunu değiştir'' kısmından daha önce seçilmemiş harfler seçin, yani seçtiğiniz harf kullanımda olmayacak örneğin L,K,M gibi.

Daha sonra tekrar aynı işlemi yapın ama bu kez sırasıyla hangi diske hangi harfi vermek istiyorsanız o sırayla gidin. C,D,E,F gibi

Bunları yaparsanız bir daha diski harfi değişmez.
« Son Düzenleme: Ocak 06, 2023, 14:01:26 ÖS Gönderen: segaa » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2023, 14:05:06 ÖS »

İlk önce diskleri anakartta takmak istediğiniz portlara hepsini takın, sonra disk yönetimi menüsünden sıralaması sürekli değişen disklerin üzerine gelip ''sücürücü harfi ve yolunu değiştir'' kısmından daha önce seçilmemiş harfler seçin, yani seçtiğiniz harf kullanımda olmayacak örneğin L,K,M gibi.

Daha sonra tekrar aynı işlemi yapın ama bu kez sırasıyla hangi diske hangi harfi vermek istiyorsanız o sırayla gidin. C,D,E,F gibi

Disk harflendirmesinde sorun yok. Sorun, disk sıralamasında Disk 0'ın neden Windows'un yüklü olduğu SSD olmadığı.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2023, 14:29:10 ÖS »

Disk harflendirmesinde sorun yok. Sorun, disk sıralamasında Disk 0'ın neden Windows'un yüklü olduğu SSD olmadığı.

Evet şimdi anladım. Benim win kurulu diskte Disk 1 de görünüyor, Disk 0 da depoalama var, açıkçası hiç ilgilenmedim sırasıyla.

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2023, 14:35:57 ÖS »

merhaba arkadaşlar. birazdan videolu olarak bir anlatım paylaşacağım. videoda anakartımın modeli takılı diskleri vb. tüm detayları anlatacağım. böylece daha net anlayacaksınız beni. sorunum aslında çok basit ancak çözümünü bulamadım. sorunmu değil ancak takıntı videoyu görünce anlayacaksınız.

Anakart: Asrock 970 extreme4
işlemci: fx8350
video link(30dk sonra hd olacak işliyor şuanda):
https://www.youtube.com/watch?v=9_IJa9d0nHE
« Son Düzenleme: Ocak 06, 2023, 15:30:12 ÖS Gönderen: mtchannel » Logged

ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 06, 2023, 15:38:45 ÖS »

bir kere biosta  win sürcünüzün sata1 de gorunmesı lazım.siz büyük ihtimalle windows kurulumu yaparken 3 harddiske takılı iken kurulum yaptınız ancak c disk0 da değildi.

CMD den "diskpart" yazıp "list disk" yapın bakalım ne vewrecek.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2023, 16:06:56 ÖS »

@ifteri61 merhaba.
format atmadan önce sata1'e sv300 olan ssdyi taktım öyle format attım. yazmayı unutmuşum.

ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 06, 2023, 16:09:25 ÖS »

disk 1 GPT yani c olan hddniz.kurulum yaparken bu olusturulan GPT boot kısmı gibi birsey oluyor.bu yeni uefi sisteminin formatı.eskiden MBR idi.

en basit çözüm 2 ssd nin yerlerini degiserek tekrar boot etmeniz.
bride oyle deneyin bakalım ne olacak.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 06, 2023, 16:13:03 ÖS »

şöyle diyim. sata kablolarının yerlerini ne kadar değiştirirsem değiştireyim list disk'teki sıralama değişmiyor. ancak sadece tek disk bırakırsam (sv300 olanı) o zaman disk 0 olarak gözüküyor.
mesela windows kurulu olan ssd(sv300 olan) sata 5e takıp yedek diskide sata 1e aldığımda listdisk düzelirse bu seferde biosda sırası değişmiş olmayacakmı? windowsta düzelecek biosta sıralama bozulacak.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 06, 2023, 16:28:03 ÖS »

şöyle diyim. sata kablolarının yerlerini ne kadar değiştirirsem değiştireyim list disk'teki sıralama değişmiyor. ancak sadece tek disk bırakırsam (sv300 olanı) o zaman disk 0 olarak gözüküyor.
mesela windows kurulu olan ssd(sv300 olan) sata 5e takıp yedek diskide sata 1e aldığımda listdisk düzelirse bu seferde biosda sırası değişmiş olmayacakmı? windowsta düzelecek biosta sıralama bozulacak.

BIOS'ta da mı disk sıralaması aynı kalıyor?
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: