Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetTamir konusu kopan yollar yardım
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Tamir konusu kopan yollar yardım  (Okunma Sayısı 6397 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 29, 2023, 23:27:27 ÖS »

Selamlar arkadaşlar,

Xbox 360 cihazım çok ısındığı için termal macununu yenilemeye karar verdim, cihazın içini açtım, belki bilirsiniz anakartın alt kısmında GPU soğutucusunu tutan bir kelepçe var, çok gıcık bir kelepçe çıkarması biraz zor en azından benim için zor, işte o kelepçeyi düz tornavida ile çıkarmaya çalışırken tornavida birden kaymasın mı, sonra anakartta yarım santimlik derin bir çizik açmasın mı,

bu çizik talihsiz bir şekilde GPU ile bağlantısı olan 3 tane yolu kopardı, sonrası malum çalışan cihaz kırmızı ışık hatası vermeye başladı, boşuna dememişler çalışıyorsa dokunma diye, zaten bu Xbox cihazlarla ne zaman uğraşsam bir sorun çıkıyor.

Sonuç resimde arkadaşlar, resimde gördüğünüz gibi 3 yol kopmuş gibi görünüyor, bu yollar o kadar ince ve küçük ki yolu takip dahi edemedim, gördüğünüz resim telefon kamerası ile 10x zoom yapılarak çekildi,

yolu takip edebilmem için daha kaliteli görüntü ve daha çok zoom yapabilen bir şeye ihtiyacım var oda bende yok.
Bu yolları pratik bir şekilde onarabilmemin bir şekli var mı acaba, tavsiyeleriniz benim için önemli  , cevaplar için teşekkürler. 

16bit_lover
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 29, 2023, 23:48:17 ÖS »

Valla bu incelikteki yolları mikroskop altında ince tel çekerek tamir ediyorlar.Bu tip tamirleri yapan yer bulmanız lazım.

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 30, 2023, 03:49:52 ÖÖ »

Prolink iletken karbon boyayı ince suluboya fırçası ile sür işlem tamamdır.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 30, 2023, 08:26:07 ÖÖ »

Yolları göz ile değilde multimetre buzzeri ile takip edince illaki lehim atılabilecek büyüklükte bir yere gidecektir, oralardan köprü atabilirsin.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 30, 2023, 09:25:41 ÖÖ »

laptop tamiri yapan bir ustaya getir eli çok dolu değilse müsaitse yapar diye tahmin ediyorum.
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 30, 2023, 11:43:12 ÖÖ »

Öncelikle Kopan kısımdaki yolların üzerlerindeki yalıtkan boyayı ağzı keskin birşeyle hafif hafif yollara zarar vermeyecek şekilde sıyırmalısın. Yeşil görünen yollar bakır rengini alacak. Yollar bakır renginde görünüyorsa üzerlerine lehim pastası sür ve lehim makinesi ile üzerlerine sürterek kalay yapar gibi lehimle. Yollar parlak lehim rengini aldıysa lehim makinesinin ucu ile yolları birleştirebilirsin. Eğer kopuk uçların araları çok açılmışsa lehim kavuşmaz, böyle durumlarda araya ince bir tel atman gerekir.
Bunlar elinden gelmiyorsa imkanın yoksa ozaman kartı herhangi bir tv telefon bilgisayar tamircisine götürürsen elinde iş yoksa hemen halledebilir.
Hadi kolay gelsin.

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 30, 2023, 21:04:10 ÖS »

Mikroskop kamera altında el becerisi ve lehimleme deneyimini kullanarak onarabilirsin.
Bu videolar sana bir fikir verir.

Northridgefix. Adam mükemmel anlatıyor, herşeyin püf npktasını açıklıyor.

https://youtu.be/GotQ3qJyJ2I
https://youtu.be/Cq9WYcpVv2g
https://youtu.be/IYoNJYK1PPY
https://youtu.be/mFMkfAyqBMc
https://youtu.be/Et5pg5TbQIo
https://youtu.be/XWMVMNadirA

Havya ucu seçimi. https://youtu.be/l0csCh3A8OM
Zor sökülen parçalatda buda önemli.https://youtu.be/_xbqrq4QdMU
« Son Düzenleme: Temmuz 30, 2023, 21:42:12 ÖS Gönderen: malik » Logged
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 30, 2023, 21:30:51 ÖS »

Bu arada adam Amtech marka Flux kullanıyor hep.
https://www.inventecusa.com/amtech-products.html
Sitesinde bayilikleri var.
Türkiyede orjinal yok heralde. Hep sahte.
Orjinali pahalı ama burada yine sahte çıkar.
Sahteleride iş görüyor ama temizlenmesi zor.
https://youtu.be/aEigEhDLjsw
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 30, 2023, 23:38:02 ÖS »

Bu işi mikroskop yardımı olmadan halledemiycem herhalde çünkü bu çektiğim resim 10 kat büyütülmüş hali normalde havyanın ucunu değdirmeye çalıştığım zaman havyann ucu bile üç yolu birden kapatıyor.

İletken karbon boya belki iş görürdü ama onu da edinmek lazım.

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 31, 2023, 00:04:13 ÖÖ »

Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor.
Flux kalitesi çok önemli.
Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor.
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2023, 00:05:59 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 31, 2023, 00:21:37 ÖÖ »

Lehim yaparken havya ucu 5 yola birden değse bile ucu yolun istikametinde kaydırarak flux un sayesinde lehimler birbirinden ayrılıyor yani kısa devre olmuyor.
Daha önce bende biraz alıştırma yapmıştım, çok ince uc ile bu sefer ısı transferi iyi olmuyor.

Hocam amtech marka fluxım  var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. Kahkaha Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum.

Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti.  Kahkaha

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 31, 2023, 00:52:34 ÖÖ »

Amtech flux orjinal değildir, biraz bol koymak gerekiyor zaten sahteler ısındıktan sonra zamk gibi oluyor. Orjinal olsa alkolla çabuk temizlenir.

O dediğin kablo tellerden banada çok denk geldi biraz ser oluyor, çok telli olan kablolarıda kıvırınca eski haline dönüyor, bakır gibi görünüyor ama bakır değil. Özellikle gümüş renkli görünen bazı kablo telleri ne yapsam lehim tutmuyor bazıları.
Onun için bu sert kabloları özellikle gümüş renkli görünenleri hiç uğraşmiyorum bile lehimlik yerde kullanmay, bazen atıyorum bile. Lanet.
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2023, 00:59:49 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 31, 2023, 05:48:53 ÖÖ »

Hocam amtech marka fluxım  var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. Kahkaha Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum.

Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti.  Kahkaha

Heba edebileceğin bir HDMI kablon varsa içindeki tek damarlı üzeri renkli yalıtkan kaplı kablolar hassas tamirat için iyi oluyor.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 01, 2023, 01:20:48 ÖÖ »

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. İlla hatları üzerinden tamir etmek şart değil yakınlarda ince bir kablo ile bypass edebileceğiniz via yada bağlantı ayağı varsa onu da tercih edebilirsiniz.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 01, 2023, 08:20:33 ÖÖ »

Hocam amtech marka fluxım  var ama nedense ben yapınca videolardaki gibi olmuyor. Kahkaha Videolara bakıyorum flux sürüyorlar flux sürülen yere lehim zamk gibi yapışıyor ben sürüyorum lehim havyanın ucunda kalıyor hep, ne tele yapışıyor ne de kart üzerindeki o bakır plakaya yapışıyor, ancak daha önce lehim yapılmışsa ya da lehim yapılan yer büyükse falan o zaman yapıştırabiliyorum.

Şu ethernet kabloları var, cat5 cat6 diye gidiyor, elimde fazladan vardı bir iş tamir için tel lazım oldu, aklıma o kablo geldi, içindeki bakır kablolardan söktüm lehim yapmak için nedense bu bakır kablo bir türlü lehimi yemiyordu, flux sürdüm falan yok lehim tutmuyor, kabloyu misket gibi büyük bir lehim içine gömsemde içinde hafifçe çekince sanki hiç lehim tutmamış ki içinden çıkıyor. Anlamadım gitti.  Kahkaha
1- Lehim yapılcak yüzeyi iyice temizlemen gerekir bakırın parlaması lazım öyle hafifçe temizlersen üzerinde hala bir takım şeyler varsa yapışmaz.
2- kullandığın fulux tabi önemli ama amtec bendede var gayet iş görüyor.
3- havyanın sıcaklığı ve havya ucunun temizliğide çok önemlidir havaya ucu sıcakken bol miktarda lehim al uca sonra kalın bir bezle iyice sil lehim yapıcağın yerin kalaylanmış gibi parlıyor olması lazım bu işlemden sonra.
4- her şey yolundaysa bile lehim yapılacak yüzey çok önemli senin durumunda ilk defa yaptığın çok ince bir yer eğer çok fazla ısıtırsan yada az ısıtırsan gene olmaz çok sısıtırsan başka zararlar verebilirsin az ısıtırsan yapamazssın her şey den önemlisi ise 2 yol kopuk birini yaptığın zaman diğer yolu yaparken yapılı yoluda bozabiliyorsun yani 2 inci yolu yaparken işlem 3 kat daha zor oluyor yakın olduğundan
kolay gelsin.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: