Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetAynı gün bozulan 2 güç kaynağı
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Aynı gün bozulan 2 güç kaynağı  (Okunma Sayısı 4387 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 04, 2023, 03:14:10 ÖÖ »

Selam, Bu bir tesadüf değil düpedüz sıcak havalardan güç kaynakları bozuluyor, Viewsonic monitör açılıp kapanıyor açılıp kapanıyor idi, geçici olarak laptobun 19volt adaptörü ile çalıştırdım, tam oturdum işime bakıyorum, hop internet gitti, modeme baktım reset atıp duruyor gece gece 12 volt adaptör bulana kadar bi tane döküntülerin içinde buldum onla çalıştırdım, yedekte olmasa internetsiz monitorsuz kalacaz.

Bursa 38 derece diyor google, masaüstü bilgisayar bir tür ısıtıcı 38 oluyor 45 derece.
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2023, 03:18:38 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 04, 2023, 10:46:40 ÖÖ »

Sıcaklığın etkisinden çok voltaj dalgalanmaları sebebiyle bozulmuş olabilir güç kaynakları ve adaptörler. Birçok kişi aynı anda klimalara yükleniyorsa, şebeke bu yükü kaldıramıyor ve kararlı voltaj veremiyor muhtemelen.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 04, 2023, 11:11:17 ÖÖ »

Büyük ihtimalle adaptörlerin içindeki kondansatörlerin tepesi pıtlayıp kuruyor  Najaz, Toki konutlarındayım marketten başka hiçbiryerde klima yok. Şebeke temiz 220V veriyor multimetreyle ölçtüm.
integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 04, 2023, 13:05:04 ÖS »

Ben kondansatörler soğuk havada düzgün çalışmıyor diye biliyorum neden derseniz eski monitörüm vardı kışın soğuk havada açılmazdı, oda biraz ısındıktan sonra çalışmaya başlardı.
Bence şansınıza ikiside aynı anda bozuldu. Çünkü kondansatörler için -30  C ila +125  C nominal çalışma sıcaklığı var.

bazak
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 04, 2023, 13:39:34 ÖS »

Hassas ve retro cihazları bağladığınız prizlere bunlardan almanızı tavsiye ederim...

https://www.elektromarketim.com/schneider-apc-pm1w-gr-tekli-akim-korumali-priz

Commodore 64/128 ve Amiga 600/1000/1200
integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 04, 2023, 14:14:04 ÖS »

Hassas ve retro cihazları bağladığınız prizlere bunlardan almanızı tavsiye ederim...

https://www.elektromarketim.com/schneider-apc-pm1w-gr-tekli-akim-korumali-priz

merhaba o prize o kadar para vermeye gerek yok, çünkü içinde o kadar para edecek birşey yok. Az çok elektronik bilgisi olan varistör ile kendisi yapabilir.
Örnek video aşağıdaki gibi
https://www.youtube.com/watch?v=TPD7oXq0uik
bazak
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 04, 2023, 14:28:23 ÖS »

Güzel fikirmiş...

Commodore 64/128 ve Amiga 600/1000/1200
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 04, 2023, 15:20:27 ÖS »

Yeni taşındığım binada elektrik dalgalanmalarından beyaz eşyası yanan çok olunca bazı komşular önlem amaçlı sigorta kutusuna trimbox parafudr taktırmıştı. Tabi o zaman bu kadar pahalı değildi. Pratik bir çözüm. Tek noktadan bütün cihazları koruma altına almış oluyorsun.

Bu ürün:
https://www.hepsiburada.com/trimbox-ym3exp-trifaze-yeni-nesil-parafudr-yuksek-voltaja-karsi-koruma-p-HBCV00000XMYQA?magaza=ELEKTR%C4%B0K%20DEPO&ds_rl=1294343&wt_gl=cpc.6822-YapiMarket.shop.camp10207818870adgr101692805973&ds_rl=1294343&gclid=CjwKCAjww7KmBhAyEiwA5-PUSuddxcTfz8irmKkQP8qwFuWv10BJE1Jf_688JL4JdV_ss1N3ILoxXhoCmV8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Şimdi baktım bunun daha uygun fiyatlı monofaze olanları da çıkmış.

freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ağustos 04, 2023, 15:55:46 ÖS »

Tüm retro cihaz hattım bu priz üzerinden bağlı. Bit ten bulunma.
Beni kurtarır mı bilmem. Ona güveniyorum.

Bir de bazı cihazların üzerine sabit olarak duran küçük çaplı vantilatörler ile herzaman üfleme yaptırırım. Ayrıca cihazların altında USB soğutucu fan bulunur.

* MGE-Pulsar-CL5.jpg (48.89 KB, 500x381 - Görüntüleme: 214 kez.)

* Pulsar-CL5.gif (28.32 KB, 150x288 - Görüntüleme: 192 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2023, 16:02:32 ÖS Gönderen: freedom » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 04, 2023, 16:33:59 ÖS »

Şimdiki buzdolabı, tv vb. fiyatlarına bakınca bu cihazın fiyatı çok değil gibi.

Yeni taşındığım binada elektrik dalgalanmalarından beyaz eşyası yanan çok olunca bazı komşular önlem amaçlı sigorta kutusuna trimbox parafudr taktırmıştı. Tabi o zaman bu kadar pahalı değildi. Pratik bir çözüm. Tek noktadan bütün cihazları koruma altına almış oluyorsun.

Bu ürün:
https://www.hepsiburada.com/trimbox-ym3exp-trifaze-yeni-nesil-parafudr-yuksek-voltaja-karsi-koruma-p-HBCV00000XMYQA?magaza=ELEKTR%C4%B0K%20DEPO&ds_rl=1294343&wt_gl=cpc.6822-YapiMarket.shop.camp10207818870adgr101692805973&ds_rl=1294343&gclid=CjwKCAjww7KmBhAyEiwA5-PUSuddxcTfz8irmKkQP8qwFuWv10BJE1Jf_688JL4JdV_ss1N3ILoxXhoCmV8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Şimdi baktım bunun daha uygun fiyatlı monofaze olanları da çıkmış.

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 04, 2023, 17:02:56 ÖS »

Bence sorun düzgün topraklama olmamasından kaynaklı olabilir. Faz hattı düzgün olmasına karşın Nötr hattında kaçak varsa genellikle bizde doğru düzgün topraklı elektrik kullanmadığımız ve yeni nesil çoğu adaptör ve güç kaynağında doğrultucu devre kullanıyorlar ama çoğu zaman düşük kaliteli aletlerde bu yok o yüzden ters akım gelebiliyor. Buda maalesef kapasitör ve elektronik çipleri mahvediyor. Özellikle transistör veya mosfetlerin canına okuyor ters akım. Bunların büyük bölümü EDS korumalı malzemeler değil. Mümkün mertebe şebekeye güvenilmeyen evlerde topraklama ve regülatör kullanmakta fayda var. Şebekeyi temizlemek gerekiyor. Çok yüksek katlı evlerde harici bir topraklama mümkün olmuyor en basit çözüm kaliteli bir bakır kablo ile sıhhi tesisatın bir noktasına bağlamak. Tabi galveniz boru ise pvc olunca mümkün olmuyor Kahkaha Yada kablo bacası varsa bir elektrikçi ile bina kolon hattından bir toprak kablosu çekmek olabilir. Ufak bir not daha düşeyim bende o prizlerden aldım ama elektrik mühendisi bir arkadaşımın dediğine göre bu aletlerin çokta bir faydası yokmuş en fazla anlık voltaj yükselmesinde oda çoğu zaman olmuyormuş içindeki sigorta atıyormuş. Onun dışında bir devre elemanı yok koruyucu o yüzden pek bir esprisi yok dedi. Açıp içine baktım hakkaten de öyle yani UPS benzeri bir regülatör devresi olsa içlerinde o işte güzel iş görür ama bu fiyatlara da zor öyle bir priz.
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2023, 17:08:00 ÖS Gönderen: Tonyukuk » Logged
integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 04, 2023, 18:22:59 ÖS »

Evet en kesin koruma online UPS diğerleri kesin çözün değil. Akım koruma prizlerinde 3 kuruşluk varistör ve sigorta var voltaj yükselince sigorta atıyor ama her zaman koruma sağlamıyor. Trimbox denilen cihazın içinde ne var bilmiyorum ama evdeki sigortaya paralel bağlanıp yüksek voltajda sigortayı ve kaçak akım rölesini attırıyormuş. Yani Ups dışında hiç biri cihazlara sabit 220v vermiyor.

Birde elektronik cihazlarda kullanılan malzemelerin kalitesi iyice düştü eskiden televizyon,buzdolabı vs alırdık 20 sene kullanırdık şimdi 2-3 senede bozuluyor. Planlı eskitme nedeni ile artık 1-2 seneye yenisini almaya mahkumuz.

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 04, 2023, 18:43:55 ÖS »

Evet en kesin koruma online UPS diğerleri kesin çözün değil. Akım koruma prizlerinde 3 kuruşluk varistör ve sigorta var voltaj yükselince sigorta atıyor ama her zaman koruma sağlamıyor. Trimbox denilen cihazın içinde ne var bilmiyorum ama evdeki sigortaya paralel bağlanıp yüksek voltajda sigortayı ve kaçak akım rölesini attırıyormuş. Yani Ups dışında hiç biri cihazlara sabit 220v vermiyor.

Birde elektronik cihazlarda kullanılan malzemelerin kalitesi iyice düştü eskiden televizyon,buzdolabı vs alırdık 20 sene kullanırdık şimdi 2-3 senede bozuluyor. Planlı eskitme nedeni ile artık 1-2 seneye yenisini almaya mahkumuz.

SOn yazdığının altına imza atarım... Kahkaha Kesinlikle. Devekuşu Kabere de diyordu ya hiç bir şeyin eski tadı tuzu kalmadı patatesler bile bozuldu. Nerede o canım Adapazarı patatesi püre yapamazsın çatalı döndürür... Kahkaha Aynen öyle valla.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ağustos 05, 2023, 09:32:19 ÖÖ »

Gerçek koruma istiyorsanız arkadaşın dediği gibi parayı bayılıp online ups alacaksınız.

Ayrıca Patateslerin bozulduğu gerçektir. Kaliteli pattes + patlıcan bulamıyorum

Bu olayın adı son günlerde sık sık gündeme gelen "Pahalı Kalitesizlik"

« Son Düzenleme: Ağustos 05, 2023, 14:38:31 ÖS Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 06, 2023, 01:56:04 ÖÖ »

Arkadaşlarında dediği gibi UPS en sağlıklı çözümdür retro cihazlara, ufak bir UPS işinizi görür fazlasıyla. Tek tehlike cihazlarınız topraklı prize bağlanıyorsa ve topraklamanız zayıfsa toprak hattından gelen yıldırım ölümcül bir tehlike cihazlar için. Topraklamanızı ölçtürün veya ölçün eğer iyi değilse toprağı kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Doğru bilinen yanlışlar var aldanmayalım. O içlerinde varistor olan priz korumaları vs hepsi hikaye, içlerindeki varistor şebeke gerilimi yükseldiğinde ve varistörün nominal gerilimini aştığında varistör kısadevreye gidiyor ve girişteki sigortayı attırıyor ve bazen kendisi de patlıyor böylece cihazın enerjisi kesiliyor ve cihazı korumuş oluyor ama çoğu zaman sigorta atma zamanı cihazın bozulma zamanının gerisinde kaldığından bozulmalara engel olamıyor özellikle cihaz hassas bir cihazsa sen sağol.

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: