Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetmtchannel - sorularım başlığı
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: mtchannel - sorularım başlığı  (Okunma Sayısı 2126 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 10, 2024, 23:42:08 ÖS »

merhaba arkadaşlar. sizin içinde sorun olmazsa bundan sonra sormak istediğim her çeşit soruyu bu başlık altında yazmak istiyorum.

1.sorum;
Konu : gecikmiş ödemeyi almak;

dükkanımın olduğu zamanlarda bir arkadaşıma yüklü miktarda borç vermiştim. acil hastane masrafları içindi. o arkadaşımında dükkanı vardı. ancak hastalık yüzünden dükkanı battı. kapatmak zorunda kaldı. daha sonra bana geldi dürüstçe durumu söyledi. söz verdiğim tarihte ödeme durumum kalmadı dedi. şu anda ödeyemeyeceğim ancak ilerki tarihte herhangi bir zamanda ödeyebilirim. ancak gün veremem dedi. ev ve iş durumunu biliyordum. sonuç itibariyle yapacak bir şey yoktu. canını alacak halim yok. tamam dedim. helalleştik ve ayrıldık. aradan takribi 7 yıl geçti. dün gece yarısı bir telefon geldi ve 5 gün sonra ödeme yapmak istediğini söyledi. ister elden vereyim isterden iban'dan atayım dedi. şimdi sorun burada başlıyor.

elden verirse;
bana bu parayı elden verirse ben bu parayı alıp bankaya hesabıma yatırsam banka veya devlet bana bu para nerden geldi dese açıklamasını nasıl yapmam gerekiyor?

iban'a atarsa;
parayı direk bana iban'dan atarsa "bireysel ödeme" şeklindemi yoksa farklı kategoriyimi seçmesi gerekiyor. ayrıca açıklama bölümüne ne yazması gerekiyor.

sonuç itibariyle ben bu parayı takribi 7 yıl önce kısım kısım elden kısım kısım ibandan attım. kısaca ihtiyacı oldukça diyelim. benden haber bekliyor. sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

2.sorum;
konu : power supply elektrik girişi soketi değişimi;
yuvarlak kırmızı çemberin içindeki soket ve oraya giren kablonun ucundaki soketi daha sıkı tutacak daha kaliteli bir soket sistemiyle değiştirmek istiyorum. ancak 220volt işin içine girince sizlere danışmak istedim. elimde top top 1.5'luk elektrik kablosu var. hem kabloları kalınlaştıracağım. hemde soket altyapısını ömürlük bir şey yapmak istiyorum.

peki ne için bu kadar uğraşıyorsun derseniz;
elimde 150 adet power supply var. hepsini ekran kartlarını beslemek için kullanıyorum. hatta ekran kartına giren power girişlerini bile 1.5'luk kalın kablo ile değiştirdim. ne power supply'de nede ekran kartına giren power kablolarında ısı denen bir şey kalmadı. eskiden ısı vardı ancak olması gerektiği kadardı. ancak şimdi ısıyı sıfıra indirdim diyebilirim. kullandığım tüm power supply'ler sertifikalı kaliteli. ancak yinede elden geçirmekte fayda var. amacım kablolarımın ve ekran kartlarımın ömrünü korumak. ayrıca power soketlerinide sok çıkar gevşemeye başladı. örnek olarak ses sistemlerindeki spekon bağlantı ucu gibi 220volt içinde böyle sağlam bir soket sistemi varmı?

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 11, 2024, 00:13:31 ÖÖ »

Eğer kara para aklama gibi bir durum yoksa devlet veya banka neden sana parayı nereden aldın diye sorsun ki.
Öyle bir şey oalcağını sanmıyorum ama diyelim ki oldu zaten parayı nereden ve ne için aldığın belli, borcunu almışsın başka açıklamaya da gerek yok. Arkadaşına güveniyorsan elden almak daha mantıklı gibi.

2. sorunu bilmiyorum ama merak ettim 150 tane power supply ne için kullnıyorsun hocam? Kripto madenciliği mi yapıyorsun?  Kahkaha

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 11, 2024, 00:39:59 ÖÖ »

@segaa. şimdi şöyle söyleyeyim. onun parayı nereden bulduğu konusunda bir bilgim yok. en son ayrıldığımızda batmıştı. dükkan ev gitmişti elinden. hastane masrafları falan derken iyice içeri girmişti. benim son etapta haberim olduğu için son aşamada elinden tutabilmiştim. şu anda bir işyerimi kurdu bir yerdemi çalışıyor bilmiyorum açıkcası. muhtemelen işyeri kurmuştur. tekstil işiyle uğraşıyordu çünkü. bu kadar parayı bulsa bulsa ancak o sektörde bulur. tabi bu benim düşüncem. hiç işini gücünü sormadım açıkcası. fırsat olmadı. ancak bu 7 yıl içinde kendini anca toparlayabildiğini söyledi. sana dedi elden aldığım ve ibanla attığın ne kadarsa son kuruşuna kadar 2 gün içinde söyleki nakit istiyorsan bankadan ayarlamasını söyleyeceğim yada ibandan istiyorsan hemen gönderebilirim dedi. bana dediği bu.

benim kafama takılan şu;
hani artık mesela bakkal market vb. işyerleri ile alışveriş ederken fişinizi faturanızı alın. vergi kaçırılmasın olayı varya. acaba benimki gibi bir durumdada böyle bir şey geçerlimi. durup dururken ceza yemeyelim. çünkü zamanında ticaret karşılığında yapılan bir şey değil aramızdaki alacak verecek durumu. acaba bir kanunu falan varmı diye danışmak istedim. çünkü mebla birazcık fazla. devlete karşı seninde dediğin gibi kara para aklamaya karışmış gibi görülmeyeyim. kanun prosedür neyse o yolda ilerlemek istiyorum sadece.

avukat'ın birine gittim bunu sormak için. kapısını çaldım sekreter hanım açtı. daha kapıdan girdim beyaz tahtaya soru sormak ücretli diye yazmışlar. hayırlı işler dedim çıktım.

itinayla ücretsiz yardım alınır

2.sorunun cevabı olarak; cpu ve gpu madenciliği yapıyorum. asic cihazlarımda var ancak elektrik ile ilgili bazı sorunlar yaşıyorum daha aktifleştiremedim taşındığımdan beri. uğraşacak zamanda bulamadım. dedim dinlensinler biraz. 1-2 hafta sonra onlarıda aktifleştireceğim.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 11, 2024, 10:07:27 ÖÖ »

1. sorunun cevabı:

Parayı elden alıp veya IBANA EFT yoluyla bankaya yatırabilirsin, büyük miktarlarda banka paranın kaynağını ve bazen de belgesini istiyor. Bankaya doğruyu (gerçeği) söylersin. (EFT açıklamasına, "elden alınan borcun geri ödemesi." yazılabilir.)

2 sorunun cevabı:

Ben olsam, 150 PSU için soket satın alıp değiştirmekle uğraşmam, güçlü bir havya alıp, doğrudan kabloları PSU'ya lehimlerdim.
« Son Düzenleme: Ağustos 11, 2024, 10:09:40 ÖÖ Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 11, 2024, 12:00:03 ÖS »

Eğer adınıza kayıtlı bir şahıs şirketiniz yoksa, şahsi banka hesabınıza yüklü de olsa havale/EFT ile ödeme almanız bir sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak şirket olması durumunda, gelecekte bir vergi incelemesine girerseniz hesabınıza gelen bu paranın neye karşılık olarak alındığı, karşılığında fatura kesip kesmediğiniz sorulabilir ve yapacağınız izahat yeterli görülmezse usülsüzlük cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. O yüzden havale/EFT yapan kişinin işlem açıklamasına "XXX tarihte alınan borcun geri ödemesi" gibi bir ibare eklemesi yerinde olur.

Kendi banka hesabıma birkaç defa yüklü miktarda şubeden para yatırma işlemi yaptım ve hiçbirinde banka görevlileri "Bu paranın kaynağı ne?" diye sormadı.

Bu arada umarım 7 sene önce verdiğiniz borcu, eğer TL cinsinden verdiyseniz döviz, altın gibi bir yatırım aracına çıpalamış ve güncel geri ödemeyi de o şekilde hesaplayarak almışsınızdır. 7 sene öncenin 100 lirası ile bugünün 100 lirası aynı 100 lira değil zira
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 11, 2024, 13:35:25 ÖS »

@fort_apocalypse
dün gece karşılıklı olarak ibana gönderme konusunda hem fikir olduk. 2 saat önce açıklama bölümüne "aldığım borcun geri ödeme dekontudur" yazarak tüm borcunu ödedi. para saniyesinde hesabıma düştü. şubeye gittim vadesiz hesabımdaki paranın vadeli hesabıma aktarılmasını istiyorum dedim. tamam dediler. hesap cüzdanımın çıktısını verdiler. tamammı dedim tamam dediler. hiç kimse hiç birşey sormadı. geldim eve. internet bankacılığından kontrol ettim. ne bloke nede başka bir sorun var şimdilik.

kabloları direk lehimlemek aklıma gelmedi değil. havya vb. tüm techizatım var. ama ilerde olurmu olur kablo erir yanar bir şey olur powerı sökmem gerekecek. işim dahada uzayacak ister istemez. ondan dolayı soketli bir sistem yapmam lazım.

@Najaz
tabiki 7 yıl önceki verdiğim para ile şimdiki zamanı karşılaştıramayız. ama zamanında parayı verirken başıma gelecekleride düşünerek verdim. insanoğlu şeşer beşer herşey gelir başına. zaten geldide. ama ilk vermeye başlarken ne aldıysa onu geri verecek şekilde anlaştık. yani o dönemde 100 tl aldıysa bana yine 100 tl verecek. o tarihte bile çok yüklü bir miktar verdiğim için şimdiki zamanla karşılaştırırsak herhalde altından kalkamazdı. en azından borcuna sadık kaldı ve uzun bir zaman geçmiş olsada geri dönüş yapıp borcunu ödedi. benim için gerisi önemli değil. kar ve zarar hayatta hep karşılaştığımız şeyler. yarın bellimi olur benim ona ihtiyacım olur umarım aynı insiyatifi bana uygular. benden yana helal olsun.

feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 11, 2024, 14:24:38 ÖS »

7 yıl önceki parayla şimdiki para aynı değil kaybınız çok fazla.
Bankanın da meblağın büyüklüğüne göre nereden buldun diyeceğini sanmıyorum.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 12, 2024, 02:05:36 ÖÖ »

@feuer
haklısın. ancak geçmiş yılda olsa aradaki kaybı telafi etmesini istemedim söylemedimde. son tutar hakkında hem fikir olduk. helalleştik gönderdi. hani oturdum hesapladım arkadaşım arayınca. ancak adam zaten geçmişteki hesabı gıg demeden son kuruşuna kadar ödedi. tutar ise geçmiş yıllar ile karşılaştırsam bile bugünki ekonomide vadeli hesaba yatırmaya deyecek bir miktardan bahsediyorum. amaç burda öncelikli olarak arkadaşımın sırtındaki yükü almaktı. borç kamburuyla dolaşmak iyi bir şey değildir. e gelen parada benim işimi görüyor şayet görmeseydi bile benim için sorun olmazdı. sonuç itibariyle gözden çıkardığım bir paraydı. yıllar sonra gelmiş verecem demiş fazla uzatmadan 2 tarafta mutlu oldu gitti. ALLAH bu saatten sonra hepimizin hakkında hayırlısını eylesin. çünkü hayat gittikçe kötüleşiyor ve gidişat dahada kötüye gidecek gibi. umarım yanılırımda herşey iyi olur.

feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 12, 2024, 02:22:48 ÖÖ »

Her şey daha kötüye doğru gidiyor dediğin gibi. Konunun gönlüne göre sonlanmasına sevindim.
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 15, 2024, 22:31:12 ÖS »

PSU da birşey değiştirmene gerek yok.
Benim çözümüm.
Pin leri bir kargaburnu pense ile sola veya sağa 5-10 derece arası dönder.
Ona göre fazla sıkı olmiyacak şekilde çevir
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 15, 2024, 23:39:09 ÖS »

@malik merhaba.
dediğiniz çözümü anladım. ancak ben soketi değiştirmeye kafaya koydum illa değişecek o soket . arkadaşım bana 220v endüstriyel erkek dişi fişlerin olduğunu söyledi. sanayideki elektrikçilerde bulabilirsin dedi. her çeşidi varmış. powerın ömrü dolar bozulur ama o soketleri bozamazsın dedi. yarın sanayiye gideceğim. yakından bir bakayım. googledan resimlerine baktım ama oradaki ürünleri elektrikçide bulabilecekmiyim veya bulsamda fiyatta anlaşabilecekmiyim görecez. muhtemelen bulsamda fahiş bir fiyat çekecekler adetli aldığım halde. büyük ihtimal yine internetten siparişle alınacak gibi görünüyor. ama ön yargılı olmayayım. amaç esnaf kazansın çok kazıklamadığı sürece.

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 15, 2024, 23:43:47 ÖS »

arkadaşlar aşağıdaki linkteki ürünü kullanan varmı ?
kullanma amacım;
ekran kartlarını sökmeden fabrikasyon gibi temizlemek istiyorum. çünkü hepsinin etiketleri duruyor. etiket olayında satarken sorun yaşamamak için değil. ekran kartlarımın hiç birini satmam zaten. ölene kadar benimle olacak hepsi temizliği seviyorum sadece.

eğer bu ürün videodakiler gibi basınçlı değil derseniz. benim işimi görecek sanayi tipi olmayacak ama basınçlı hava cihazı tavsiye edermisiniz?

ürün linki : https://www.amazon.com.tr/air-duster/s?k=air+duster

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: