Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBanka fatura kotası varmış !
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Banka fatura kotası varmış !  (Okunma Sayısı 2326 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 19, 2024, 17:30:40 ÖS »

merhaba arkadaşlar. bugün ilk defa yeni bir şey öğrendik. aile içindeki tüm faturaları tek bir kişinin banka hesabından ödüyorduk. internet bankacılığından fatura sorgulayıp oradan para durumuna göre ya hemen yada son ödeme gününü not edip ödüyorduk bir şekilde. ancak dün faturaları sorgulayayım dedim. önüme aşağıdaki yazı geldi;

"Yasal mevzuat gereği belirlenen aylık sorgu adet sınırına ulaştınız. İşlem kısıtlamasının kaldırılması için şubenize talimat iletmeniz yeterli olacaktır"

bu yazıya istinaden şubeye gitmeden önce müşteri temsilcisini aradık. durumu izah ettik ancak onlarında haberi yok en son çare şubeye gittik ve şubenin bu durumdan bir haber olduğunu öğrendik. sonra farklı şubeye gittik. şükür haberi olan birine denk geldik. ne kadar süredir bu prosedür geçerli bilmiyorum ancak "bireysel kullanıcılar 30 kez" / "ticari kullanıcılar 80 kez" fatura sorgulama ve ödeme hakkı bulunuyormuş. sorgulama ve ödeme hakkı ayrı ayrı değil toplamı geçerliymiş.

çok enterasan olan şey ise; "işlem kısıtlamasının kaldırılması" ibaresi var. bunu sordum. doğru kaldırıyorlar sonra bireysel veya ticari kullanıcılara x3 üzerine ekleme koşuluyla yine bir kota koyuyor.

amaç;
sorgulama ve ödemede kötüye kullanım varmış. ödeme konusunda kötüye kullanım olabilir. ancak sorgulamada nasıl bir kötüye kullanım olacak anlayamadım. yada ben çok safım zaten kotayı sorgulama ve ödeme olarak ortak tutuyorlar. neyse bugün öğlen 13:30'da başlayan maceramız 16:00'da son buldu. hiç bir şey elde edemedik. şunu'da belirteyim bana aynen şöyle söylediler. farklı bir bankadan boş hesap açın. burada kotanız biterse diğer bankadan ödemeleri sağlarsınız dediler.

artık dencek bir şey kalmadı. iki kuruş aldığımız oksijen var onada yakında kota koyacaklar

bu konuda siz ne düşünüyorsunuz peki?

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2024, 17:49:57 ÖS »

Normal bir uygulama zaten kimin 30 faturası olur ki ayda.

5 kişilik 4 aile bile olsan anca dolar kota.

Kötüye kullanım şu şekilde, düşünsene istediğin kişinin ne kadar fatura ödediğini ne kadar su kullandığını hatta isminin belli harflerini bile öğrenebiliyorsun

bilgi her şeydir.

Bu kota olunca insanlar sırf ödeme sorunu olmasın diye başka hesapları sorgulamaktan vaz geçerler bence.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2024, 18:04:07 ÖS »

Bu kısıtlama, kayıtdışı fatura ödeme noktalarını engellemek için getirilmişti diye hatırlıyorum. Eskinden mahalle bakkalı bile kendi şahsi banka hesabı üzerinden 3. kişilerin faturalarını ödeyip belirli bir ücret alıyordu. Bunu önlemek ve sadece kayıtlı, lisans almış ödeme kuruluşları tarafından fatura tahsilatı yapılmasını sağlamak için kısıtlamaya gidildi.

Sorgulama-tahsilat ayrımına gelince. Bazı dolandırıcılar, fatura ödemek için gelenlerin verdiği abonelik bilgileriyle fatura sorgulayıp, çıkan bedeli karşı tarafa ilettikten sonra parayı alıyor ancak faturayı ödemiyor, hiçbir geçerliliği olmayan bir ödeme belgesi veriyordu. Siz de atıyorum 300 TL'lik faturanızı ödemeye gittiğinizde, size "300 TL borcunuz gözüküyor" diyen kişinin size doğru bilgi verdiğini gördüğünüz an şüphe etmeden parayı ödüyordunuz; oysa ki faturanız hiç ödenmemiş oluyordu. İşte bu dolandırıcılığı önlemek için sorgu kotası da getirmişlerdir diye düşünüyorum.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2024, 18:14:26 ÖS »

Şöyle bir ihtimal de olabilir; mesela 250 daireli bir sitede her hanenin elektrik, su, doğalgaz faturalarını sorgulatarak evde olmayanlar tespit edilir o evlerde hırsızlık veya izinsiz kullanım gibi suçlar işlenebilir. Büyük sitelerde kimse kimseyi tanımaz.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2024, 21:03:32 ÖS »

Şöyle bir ihtimal de olabilir; mesela 250 daireli bir sitede her hanenin elektrik, su, doğalgaz faturalarını sorgulatarak evde olmayanlar tespit edilir o evlerde hırsızlık veya izinsiz kullanım gibi suçlar işlenebilir. Büyük sitelerde kimse kimseyi tanımaz.

Kesinlikle

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 20, 2024, 01:25:12 ÖÖ »

En güzel açıklamayı @Najaz yapmış, buna göre doğru bir uygulama diye düşünüyorum, aksi taktirde banka hesabı olan herkes kendini fatura ödeme merkezi haline getirebilir. 

mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 20, 2024, 14:07:51 ÖS »

herkesin dediği gibi aslında çok doğru bir uygulama. ancak yinede sistemde şöyle bir açık var. fatura ödeme yoluyla para kazanan insanlar bu kotaya takılmamak için(artık bu yolu kazanç kapısı yapanlar) gider tüm bankalardan vadesiz hesap açar ve kaldığı yerden devam eder. vadesiz hesap açmak 5 dk almaz. yani aslında kota koymak kötü kullanımı bir nebze engellesede farklı yönlerin kapısını açıyor. türkiye bence çok sağlam denetlenmeli. sadece şikayet üzerine baskınlar yapılıyor veya cezalar yazılıyor. bugün banka genel müdürlüğünü aradım ve bu olayı araştırdım. kendileri bile kota koymalarının bir çözüm olmadığını kanunu uyguladıklarını söyledi. tıpkı dediğim gibi farklı bankalardan açılacak vadesiz hesaplar ile yapan yine yapar dedi. kusura bakmayında banka bile bunu söylüyorsa bu yasayı düşünenler akıl edemiyormu hayret edici bir durum. maalesef her durumda olduğu gibi kurunun yanında yaşta yanıyor. art niyetli zihniyetler yüzünden aslında özgürlüğümüz elimizden yavaş yavaş alınıyor. açıkcası ben hiç düşünmezdim birinin faturasını ödeyeyimde aracı parası alayım. tüm faturalarımı şimdiye kadar hep internet bankacılığından ödedim. aracı kullanmadım. tostçunun kapısında bile fatura ödenir yazıyor özgürlükten kastım sadece fatura değil elbette.

Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 20, 2024, 23:08:26 ÖS »

Bulunduğu her ortamda sistemin açıklarından faydalanmayı kazanç zanneden bir toplumun parçasıyız hepimiz. Sonuçlarına katlanmaktan başka çaremiz yok.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 21, 2024, 01:33:06 ÖÖ »

aynen haklısın. açıkcası artık evdeki herkesin faturalarını edevlet üzerinden kontrol etmeye karar verdim. hatta az evel farkettiğim bir olayda internet faturam otomatik ödeme ve banka ödemeyi en son ödeme gününde yani dün sabah yapmış. ancak firmanın sitesine girdiğimde ilk defa faturanın ödenmediğini gördüm hatta gecikme faizinin işlendiği yazıyordu. normalde otomatik ödeme, son ödeme tarihinde ödedikten sonra en geç 1 gün içinde sistemde gözüküyordu ödendiğine dair. ancak şimdi ödenmediğini gördüm. hemen ödenmiş banka dekontumu firmaya mail attım. aradım haber verdim. dekontum olduğu halde ödememişsiniz diyor. belkide muhasebeleşmemiştir dedi. bende dedim umarım gecikme faizini benden almazsınız çünkü dekontum kanıtım var dedim. bana merak etmeyin sistem bazen hata yapabiliyor. faturalarınızı takip ettiğiniz için ve bize geri bildirim yaptığınız için teşekkür ederiz dediler. birimin muhasebe tarafı bu konuyla en kısa sürede ilgilenip hızlı bir şekilde size geri dönüş sağlayacağız dediler. tamam dedim artık ne diyeyim. ben gerekeni yaptım gerisini onlar düşünsün.

feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 21, 2024, 11:54:41 ÖÖ »

Türk Telekom ev interneti otomatik ödeme talimatı olmasına rağmen ödeme gerçekleşmemiş. Bankayı arıyorum bize ödeyin diye talimat gelmedi diye TT yi suçluyor. TT yi arıyorum onlar da biz bildirmişizdir banka yatırmamıştır diyor. Gecikme faizi kuruşlu birşeydi ödedik. Otomatik ödeme talimatı da kaldırdık her ay fatura gelince ödüyoruz.
Demek ki sadece bize yapmamışlar.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 21, 2024, 15:56:53 ÖS »

valla bende mecbur otomatik ödeme verdim. annem bankadan promosyon alabilsin diye 2 tane istediler. zamanında 7500 tl verdiler. otomatik ödeme iyi birşeyde yinede takip etmek gerekiyor. devamlı takip ettikten sonrada otomatik olmasının mantığı kalmıyor. ondan dolayı kotam yetmiyor işte zaten promosyon iptali yaptıracağım. 2700 tl verirsem bankayla ilişkisi kesiliyor. 3 yıl kalma sözüne vermişlerdi. anam gelmiş 64 yaşına. sağa sola sözü kalmasın kadının. pttye aktaracağım maaşı. zaten karttan alışveriş yapıyor. 3 kuruş için bankaya bağlı kalmasın kadın. şu kota olayından sonra birde fatura olayı geldi başımıza belliki arkası kesilmeyecek aksiliklerin. bankaya elveda deme vakti gelmiş. sırf bankayla ilişkisi kesilmesin diye bakalım neler neler teklif edecekler. aile yapımız gereği kontrolü elimizde tutmayı seviyoruz. reel hayattada kendi işini başkasına yaptırınca kesin bir pürüz çıkıyor zaten. en güzeli ilk zamanki maaşını aldığı pttye dönmek en iyisi. promosyon ıvır zıvır uzak dursun. bi promosyon verecekler fatura / kredi kartı vb. gibi her banka isteği farklı tabiki isteklerde bulunuyorlar. pazartesi annemin işini halledip kurtaracağım inşallah.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: