Amstrad ve Spectrum oyunlarındaki renklere hastayım

Bu kadar renkli oyun mu olur canım

paylaşım için teşekkürler Alcofribas... Ne zamandır Amstrad haberlerine hasret kalmıştık

Amstrad'ın (ve BBC/Electron'un) bir Commmodore'cu olarak en gıpta ettiğim özelliği kısıtlamasız 16 renk adresleyebilmesi olmuştur.
C64'de 4x8'lik karakter alanlarında 4 rengi kullanabiliyorduk (1 renk sabit + 3 renk değişken). Gerçi bence C64'ü C64 yapan en önemli özelliklerden biri (oyunların %90'dan fazlasında) olan Multicolor Character Mode (MCM) tarzı bir modu Amstrad'da bildiğim kadarıyla yok. MCM'nin en iyi yönü her karakterde (4x8 piksellik alanda yani 160x200'lük çözünürlük) 3 sabit + 1 değişken (toplam 4) renk kullanabilmek, buna karşılık renk numarası 0-7 arasında olan karakterlerin ise Hires (8x8 yani 320x200) çözünürlükte kullanılabilmesiydi. Yani konsollardaki 'tile based graphics'in primitif bir versiyonu diyebiliriz. Kısacası hem 1000 byte'lık bir ekran belleği kullanımı ve bu sayede scrolling işlemlerinin hızlanması, hem bellek alanından tasarruf, hem de Lowres ve Hires karakterlerin rastgele kombine edilebilmesi imkanı sağlıyor bu mod. Ekran kaydırmalarında da 8 frame'de bir 1000 byte screen memory + 1000 byte color memory (toplam 2000 byte, yani frame başına 250 byte) taşımanız yeterli oluyordu.
Düşünsenize bu olmasa ve bitmap modu kullanılsa idi, scrolling için 8000 byte bitmap + 1000 byte colormap + 1000 byte colormem (toplam 10000 byte, frame başına 10000/8=1250 byte) taşımak gerekecekti. 5 kat fazla işlem gücü yani. Bunun dışında MCM'de charmem'de yapacağınız dinamik değişikliklerin (örneğin Boulder Dash'da olduğu gibi) tüm ekranda animasyon olarak yansıması avantajından da mahrum kalacaktınız.
Bu arada C64'ün en kızdığım yönlerinden biri olan 'linear framebuffer' kullanmaması hadisesinin Amstrad için de belli oranda geçerli olduğunu öğrendim de içime biraz da olsa su serpildi

(C64'de bitmap modları da geliştirilmiş bir charmap mantığıyla çalışıyor ne yazık ki)
Amstrad'da grafik vb programlama ile ilgili deneyimi olan var mı aramızda. Ne gibi güçlükler ve avantajlarla karşılaştınız?