Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCommodore ve Amigacılar ne iş yapar???
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore ve Amigacılar ne iş yapar???  (Okunma Sayısı 22161 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 19, 2008, 09:41:19 ÖÖ »

bu bilgisayarlar hayatınızı nasıl etkiledi iş,okul,meslek vb. seçimlerinizde nasıl bi katkısı oldu ve en önemlisi bu bilgisayarları kullandığınız için kendinizi hala şanslı sayıyor musunuz?

Bu soruya cevap vermezsem olmaz.
Amiga benim hayatımın büyük bölümünü direkt, geri kalan kısmını da endirekt olarak etkiledi. Örneğin, Amiga liseyi güç bela bitirmemin en büyük sorumlusudur. Ardından 1992'de girdiğim ilk işime başlama nedenim Amiga kullanmayı biliyor olmamdır. Ardından, öğrenim gördüğüm 3 üniversiteden ikisini bırakma nedenim Amiga'dır diyebilirim. (Bütün görevim Amiga kullanmak olan işime ağırlık verip, okulu sermişimdir) Şu anki işimden önce, tamamı Amiga ile doğrudan bağlantılı olan 4 farklı işte çalıştım. Buralarda çalışırken köşeye üç beş kuruş koyma imkanı da buldum ve şu anki işimi de Amiga'nın bana kazandırdığı paralarla kurdum diyebilirim. Her ne kadar artık Bill amcanın kucağına oturmuş da olsam, halen dükkanımda bir adet Amiga bulundurur ve aktif olarak kullanırım.

Amiga hayatıma hiç girmemiş olsaydı, daha iyi mi yoksa daha kötü mü olurdu bilemem ama eminim ki şu anda bulunduğum noktadan çok daha farklı bir konumda olurdum. Ben Amiga kullandığım için kendimi şanslı saymayı tercih ediyorum. Kahkaha
konyalı
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mayıs 19, 2008, 15:16:35 ÖS »

verdiğiniz cevaplardan ben şunu anladım ewet bu bilgisayarlar size pc nin bende oluşturduğu etkiyi bırakmış.Bende ilk pcmi 1999 da aldım şimdikinden epey farklı gazete kuponlarıyla alınmış vestelin sattığı bir bilgisayardı  bende sizin kafa ayarınız gibi ilk günlerde pc min arka kısmındaki girişlerin resmini çizip pc yi dağıtır sonra toplardım içini açar elektrikli süpürgeyle süpürür temizlerdim ramleri,hardiskki filan söker takardım bu liseye kadar böyle gitti sora basic,c filan derken visual basic ve .net öğrendim (internet sayesinde oldu bu dediklerim) lisede dergiler alırdım ama inanın hiçbiri 64'ler veya diğer sizin zamanın dergileri gibi akıcı ilgi çekici değilmiş çünkü 4 sayfadan 3 reklam simdi burdan indirdiğim dergileri okuyorum canım sıkılınca anlayamadığım bi haz veriyor bana neyse çok uzattım hepinize sonsuz teşekkürler

MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mayıs 21, 2008, 12:54:45 ÖS »

Sinclair ZX ve Commodore 64 klavyeyle tanıştırdı..
A500 Plus'da Mouse, Workbench, DOS, Disk işlemleri vb vb..
Müzik bilgimi Aegis Sonix ile pekiştirdim..
Grafiğe DPAINT ve PPAINT ile başladım..
SCALA ile Slidelar yaptım..
AMOS ile ufak tefek programlar yazdım..
Daha Liseye giderken çeşitli kanallara Logo tasarımları ve Jenerikler hazırladım..
Herşeyden önce şimdiki mesleğime Amiga hazırladı beni..

Şu anda uç seviyede olmasam da Grafik Tasarım yapıyorum, Photoshop, Freehand, CorelDraw, Illustrator vs (Teşekkürler DPAINT ve PPAINT)

XHTML / CSS / JS / PHP / SQL vb biliyorum... (Teşekkürler AMOS)

Hayatımda hep bir hobi olan müziği bilgisayarda da elimden geldiğince icra etmeye çalışıyorum (Teşekkürler Aegis Sonix, Protracker ve OctaMED)

Edius, Velocity, Vegas (Video Editing) (Amiga'da video montaj yapmak nasip olmamışdı Kahkaha )

Ve Amiga bana PC'yi sevmemeyi.. Dolayısıyla da iş dışında kalan hiç bi zamanımı PC karşısında öldürmemeyi öğretip daha sosyal bi insan yaptı beni Kahkaha (Pratik de sürekli çalıştığım için sürekli PC başında olduğumdan bu madde şu sıralar geçerli değil)

Sinclair ZX Spectrum : Hiç oyun oynamamışımdır kendisiyle... Nasip olmamıştır.. Çünkü teybi yoktu Kahkaha

O yüzden yapılacak tek şey sürekli klavye ile kitapçığındaki BASIC programlarını yazmak.. Çalıştırmak.. Sonra alet kapanınca tekrar baştan yazmakdı.. O zamanlar 9-10 yaşlarındaydım.. Ne yazdığımı anlamasam bile yazmak beni mutlu ediyodu..

kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mayıs 21, 2008, 15:00:44 ÖS »

Ben seramik yaparım, heykel yaparım, koleksiyon yaparım, iyi yemek yaparım, keyifli seyahat, eğlenceli workshop, ve dahi sağlam proje yaparım. Aslında uzun uzun yazacak çok şey olsa da, ben aslen bir seramikçiyim ve Çanakkale'de bir başıma (ailemden uzakta) çalışıyorum. Kimileri için seramik bir hobidir ama benim mesleğim. Mesleğimi üniversitede eğitimci olarak icra etmeye çalışıyorum. Amiga ile tanışıklığım 89 yılında a500 sahibi olmama dayanır. dpaint II ile saatlerce vakit geçirmem güzel sanatlar fakültesinde öğrenim gördüğüm için ailemi asla rahatsız etmemiştir. Malesef elektronikle ilişkim yalnızca kullanıcı düzeyinde olup, devreler vs. çok çekici şeyler görünse de hiç bir zaman olaya dahil olma şansı bulamadım (emekli olduktan sonra bir kara şimşek devresi monte etmeyi planlıyorum). Kurşun ve lehimle olan tek ilişkim ise bunları eritip heykeller yapmaktan ibaret. Elektroniğe ilgim çocukluk yıllarıma dayanır ve o yıllara ait nesleri koleksiyon amaçlı toplamaya da çalışırım, misal SONY betamax C7 halen aradığım ve dedemin Almanya'dan aldığı ilk video idi ama o yıllarda Türkiye'de video kaset yoktu (sanırım 70 li yılların sonu) Almanya'dan gelen filmleri anlamadan izler dururduk, netekim Türkiye'de kasetler yayılmaya başladı ve hala saklayıp gizlice kaydettiğim bir galaktika dizisinin kasedi elimde durur. Şimdilerde o kasetleri izleyebilmek için o videoyu arar dururum, rahmetli dedem bozulduğundan elden çıkarmıştı, ama kasetler kaldı... Herneyse kendi amigam da bir gün bozuldu. Ben de master tezimi yazarken bir anlık gerginlikle, kapıcının çocuğuna hediye ettim (artık speedball sürekli takılıp kitleniyordu). Meğer bu bende büyük bir sıkıntı yaratmış olsa gerek ki bu forumla tanıştım ve artık yeniden eski günlere dönebildim. Yavaştan eksikleri toplayarak, motlu oluyorum, keyif alıyorum.
comozor
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 22, 2008, 01:26:54 ÖÖ »

1989'da commodore 64, 1993'de 500+ ve 1995'te 1200 kullandım. programlama mantığını ilk C=64'te öğrendim. İlk müziği kawasaki rhythm rocker ve protracker ile yapıp ilk resimlerde koala paint ve deluxe paint kullandım. sculpt animate ile 3D obje tasarlayıp, Fantavision ve Disney Animator'de animasyon denemeleri yapıp Demo maker ile arkadaşlarla yazıştım (mektup Şeklinde). oyunlarla keyifli vakit geçirdim. bilgisayarla ilgili bir mesleği çok istesem de farklı bir mesleğe yöneldim. ancak yeğenlerime (ailenin en küçüğü olarak) C= ve AMIGA sevgisini verdim. ben olmasam da bu sevgiyle 1'i bilgisayar mühendisi, 3'ü bilgisayar öğretmeni oldu. Ve en önemlisi bu makineleri kullanmak; hangi platform olursa olsun bir bilgisayar karşısına oturduğumda işimi nasıl görebileceğim becerisini kazandırdı.

Bu gün bilmem kaç çekirdekli, Şu kadar hızlı dedikleri bilgisayarlar bile bana o günkü heyecanı, tatmini ve keyi yaşatamadı. sahip olduğum laptopta windows üzerine ayrıca amigaos3.9 kurulu. PSP'mde Hem Commodore Hem AMIGA oyunları var ve ben bundan büyük bir haz alıyorum. seneler geçtikçe o slogan ne kadar haklı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

''Onlar Sadece Bilgisayar. Bu, AMIGA.''

MICRODOT-ZAMZARA
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Mayıs 22, 2008, 01:49:39 ÖÖ »

Yahu bilmemkaç çekirdekli CPU'lar kullanıyoruz ama şu Windows'taki "Send to (Gönder)" menüsünün üzerinden mouse ile hasbelkader geçmeyegörelim, nasıl bir işlem gücü gerektiren bir menüdür çözemedim şu "Send to" seçeneğinin. Yanlışlıkla mouse'un faresi üzerinden geçtiğinde bile size birkaç saniye kaybettiriyor. Bu menü item'inin işlevini hızlandıran bir tool bulsam hayatım rahatlayacak yaw. O birkaç saniyede bilgisayar milyarlarca işlem yapıyordur olasılıkla. Vista'da da pek birşey değişmemiş. Bu konudan sadece ben mi muzdaribim acaba? Ahh ah, şu lightweight AmigaOS'un gözünün yağını yiyim
Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mayıs 22, 2008, 08:10:18 ÖÖ »

withdoktor:

sorun sanirim o menünün icindeki bilhassa IDE DVD-CD ROM aygitlari canli olarak acaba yerindeler mi diye taramasindan kaynaklaniyor. Islem gücü ne kadar cok olursa olsun, uykuda olan bir cihazin uyanmasi cihaza bagli bir durum, ayrica erisim süresi gibi bir etmen de var.

Hemen ardindan ikinci bir Send To dene, ayni yavaslikta olmayacaktir.

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 23, 2008, 21:08:56 ÖS »

Elektroniğe ilgim çocukluk yıllarıma dayanır ve o yıllara ait nesleri koleksiyon amaçlı toplamaya da çalışırım, misal SONY betamax C7 halen aradığım ve dedemin Almanya'dan aldığı ilk video idi ama o yıllarda Türkiye'de video kaset yoktu (sanırım 70 li yılların sonu) Almanya'dan gelen filmleri anlamadan izler dururduk, netekim Türkiye'de kasetler yayılmaya başladı ve hala saklayıp gizlice kaydettiğim bir galaktika dizisinin kasedi elimde durur. Şimdilerde o kasetleri izleyebilmek için o videoyu arar dururum, rahmetli dedem bozulduğundan elden çıkarmıştı, ama kasetler kaldı...

Ben hala evdeki 1985 yılının sonunda aldığımız Sony SLC 9 ES Betamax videomu ve 100 yakın Beta kasedimi saklıyorum.
Boş vakitlerde arasıra eski kasetlerdeki filmleri seyrettiğim olur.

Sony SLC 7 Betamaks videoyu İstangbul Yenibosnadaki ESKİCİ pazarında bulabilirsin.
Benim en son dolaştığımda bayağı bir satılık video vardı.
Ama Beta video alacaksan SLC7 alma, SLC9 veya onaya yakın temiz bir video almanı tavsiye ederim.
commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : Nisan 15, 2015, 19:58:32 ÖS »

Commodore ve Amiga'cılar ne mi yapar?

6) Ara sıra oyun oynayıp, günlük işlerinde PC kullanıp boş zamanlarında eskiden yaşadığı o sıradışı zaman dilimine dönemese de o anılarını canlı tutup bir tür nostalji yaşamaya, bu arada hanım ve çoluk çocuğunu -her ne kadar onlara pek de yaranamasa da- mutlu etmeye çalışıyor olabilir.

Ha ha ... işte bu benim ...
commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #24 : Nisan 15, 2015, 20:09:34 ÖS »

86-87 gibi commodore 64 'üm oldu , amigam olmadı , çok istememe rağmen aldıramadım babama . Galiba 92-93 gibi ilk pc me kavuştum . Her 3-4 senede bir güncellendi makinam . Üniversitede okurken amiga 500 ve 1084 aldım sene 1999 . Nostalji yaptım 1 sene kadar . Her dönem sadece oyunla uğraştım . Hiç programcılığa merak sarmadım .

Şu an baya iyi bir pc'm var , bir laptopum var , bir tabletim ve akıllı telefonum var . Arasıra oğlumla winuae de amiga ve mame oyunları oynuyoruz ayda bir saat belki . Aktif olarak oyun oynamayı evlendikten sonra bıraktım , sanırım evlilik çocuk ruhumuzdan baya büyük bir parça koparıyor. 7-8 senedir pc başına oturup oyun oynamışlığım yok , en son saatlerce diablo 2 , generals ,tomb raider filan oynardım .

Orta ölçekli bir firmada Kalite yöneticisiyim . O dönem oyunlara harcadığım vakitte ders çalışsaydım bir çok arkadaşım gibi , muhtemelen doktor olmuştum diye düşünüyorum bazen .

Oğlum 10 yaşına giriyor , laptopu ona verdim , aynı ben . Başından kalkmadan saatlerce LOL , Minecraft filan oynuyor. Herhalde onun zamanında da pc ler nostalji olacak...

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Nisan 15, 2015, 23:41:42 ÖS »

C64 ve programcının el kitabı - bu ikili ile beraber programcılık yolunda ilerledim, sadece Amiga ile Tracker(Müzik), DPaint(Zamanın Photoshop'u) ve Fantavision (Zamanın Vektör Animasyon programı) grafik ve müzik ağırlıklı çalışmalarım oldu, PC ye geldiğimizde programcılık Delphi ve Access ile sınırlı kaldı ve çok sevmeme rağmen angaryası çok olduğundan bıraktım. 3d Max ile kanki olup kendimi geliştirdim ama onun için de kallavi bir makine ve sağlam bir ekibin gerektiğini öğrenmem çok geç olmadı, yine de kendimi 3d modelleme ve animasyona verdim diyebilirim.

Şu anda Devlet Memuruyum ve ofisteki tüm formattır, PC arızasıdır ufak program gereksinimidir hepsini yapmaktayım, adımız bilgisayarcıya çıktı yani Benim ile başlayan arkadaşlarımdan birisi bilgisayar mağazası sahibi birisi de otomobil fabrikaları için robot kollarını tasarlıyor, yani onların çok işine yaramış bu meret ama bende bir faydası olmamış

Emekli olursam mutlaka bir reklam şirketine, oyun tasarım yada grafik animasyon ekibine üye olmayı istiyorum (Tabii işe alırlarsa )

Benden bu kadar.

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Nisan 16, 2015, 01:57:32 ÖÖ »

arkadaşlar ben ne commodore nede amiga sahibi değilim hiç bi zamanda olamadım (çok istememe rağmen). merak ettiğim bi şey var yüksek müsaadenizle aklımdaki soru işaretlerini sizinle paylaşıcam. bu bilgisayarlar hayatınızı nasıl etkiledi iş,okul,meslek vb. seçimlerinizde nasıl bi katkısı oldu ve en önemlisi bu bilgisayarları kullandığınız için kendinizi hala şanslı sayıyor musunuz?

Not:Hadi bakalım çocukluğunuza inelim(Freud gibi hisettim kendimi.)Bu soruyu forumun bilgisiz ama meraklı ve belkide en genç üyesi olarak soruyorum ona göre değerlendirin.Bu arada yaşım 18.

Eh ben de biraz ciddi cevap vereyim, canım çekti

sene 86 başları, ilk (ve son) bilgisayarım c64. 98-99'a kadar kullandım. sonra PC... Bu arada ne oldu? travmatik durumlar nelerdi bir bakalım...

1 - dergi kültürüne giriş yaptım (kabul ediyorum ilk aldığım dergim Commodore dergisiydi, sarılı marılı böye bıngıldağa direk temas etmişti, hatta sayı 8di, evet evet kapaktaki simon's basic aklımda kalmış) kendi çapımca, oradaki insanlar ile iletişime geçip geçemeyeceğimi test ettim. (geçtim tabii ki)

2 - ingilizce öğrenmeyi kafaya koydum (masters of the universe (text adventure) ve wolfman (text adv) çok büyük bir kısmını kaplar bunun)

3 - Bir arkadaşımın (Emir Akaydın=SkAt3) aksine ben hep oyun oynamayı seçtim, ne kadar trainer ıvır zıvır varsa yapıp oynadım o şekilde, hatta kavgalarımız olmuştur Emir'le trainer konusu yüzünden. Bol bol joystick kırıp, kafa ayarından nefret ederken 90'ların başlarında gidip geldiğim o dönemin bilgisayarcılarından bir tanesinden aldığım disk 64 (B.taş Bilgisayar tabii ki) ile, bambaşka bir dünyaya adım attım disketlerdeki içerikleri görünce.

4 - Her haftasonu, hatta bazen okuldan da kaçıp orada çok fazla zaman geçirdiğim için çok çok acaip insanlarla tanışarak (Beast/Crescent, Turk (aka Digahole)/Accuracy, Mr.Dj/Accuracy, Smile/Clique, Wisdom/Crescent Aegis/Bronx vs vs vs) scene olayına giriş yaptım. Beast bana yazışmış olduğu kontaklardan birini vermişti "al bak bununla yazışabilirsin" diye.. (Bizarre/Trance, hala dün gibi hatırlıyorum)

5 - bir kontak, iki kontak, üç kontak derken "stuff" denilen şeyin ne olduğunu, hot stuff-new stuff-first release arasındaki farkı öğrenerek Smile/Clique kadar olmasa da bi süre sonra kendimi 100'ün üzerinde kontağımla yazışırken, disket alıp gönderirken buldum, hani öyle 1-2 disketlik falan da değil, bazı kontaklarla 10ar 10ar swap yapıyoduk (razor ramon) bunlar olurken 64'ler dergisinde yazarlık yaptım bir süre. 

6 - Tabi bu sırada; ilk başta ondan bundan rip yaparak kullandığımız şeylerin bi halta yaramadığını, direk LAMAH! (lamer) damgası yendiğini ve sizi sallamadıklarını öğrenince adam gibi scene'de kendimize yer edinmek için kendi çapımızda grup olaylarına girmiştik (thunders ilk gruptu, hatta kurucu emirdi, ben de yancısıydım sanırım) ilk başlarda "sök introları (o zaman acaip bir ACY/CLQ olayı vardı oyunlarda) sledgehammer ya da faces gibi cruncher'ların depack ekranına yaz mesajını dağıt oyunları, karşılığında disket ıvır zıvır al" modunda geçti

7 - Kısa bir süreliğine Crescent ve Bronx grubunda yer aldıktan sonra, kendi grubumuzu kurmaya karar verdik Aegis ile ve Ascraeus'u kurduk. Bayağı bir süre güzel gitti herşey ve bu grup adı altında Music Collection, Tool Collection, Cracks, First Release Games (vardı 2-3 tane sanırım, Violator o dönem paso oyun yolluyordu bana) ve disk dergisi (palladium) çıkarttık. Script (CLQ Dergisi) ve Splash (ACY Dergisi) kadar olmasa da sadece 4 sayı çıkartmamıza rağmen global chart'larda ilk 10'a yerleşmişti Palladium. Bir ara grup 26 kişiydi ve dünyanın her yerinden elemanımız vardı, sonra ben pc aldım, kafa üstü çakıldı herşey...

Velhasıl, daha anlatıcak tonla şey var eksik de anlatmışımdır kesin, ama kısacası bana know-how olarak çok fazla şey kattı, şu anki mesleğimi seçmemin (Web/Grafik Tasarım) çok ucundan da olsa php (giriş seviyesi, ama benim işimi görüyo) öğrenmemin, müzikle uğraşmamın temelinde hep C64 olacak.
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2015, 02:00:10 ÖÖ Gönderen: CaiSSoN » Logged

Murat Çileli
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Nisan 16, 2015, 05:43:58 ÖÖ »

Atari 800 XL'de kasetin yüklenmesini bekledim. 8086 (XT) bilgisayarda 5.25" disketlerde oyun oynadım. Amiga 500'e Kadıköy'den oyun çektirdim. Okuldan kaçıp atariciye gittim. Şu anda 35 yaşındayım. Delphi ve Web Programlama (PHP) üzerine Yazılım Geliştirici olarak çalışıyorum. Geriye dönüp baktığımda da, şu anda da hayatımda bilgisayardan başka bir şey göremiyorum, görmek de istemiyorum sanki.

commodore500
Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Nisan 16, 2015, 15:54:18 ÖS »

Emekli olursam mutlaka bir reklam şirketine, oyun tasarım yada grafik animasyon ekibine üye olmayı istiyorum (Tabii işe alırlarsa )

Emekli olduğum an herşeyi satıp egede bir sahil kasabasına yerleşip balıkçılık yapacağım , gündüz oyun oynarım artık o zaman hangi konsol popüler olursa, akşamüstü de balığa çıkarım...  O zamana çalışan bir c64 ve amiga kalacağını hiç sanmıyorum .
CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Nisan 16, 2015, 22:46:52 ÖS »

Emekli olduğum an herşeyi satıp egede bir sahil kasabasına yerleşip balıkçılık yapacağım , gündüz oyun oynarım artık o zaman hangi konsol popüler olursa, akşamüstü de balığa çıkarım...  O zamana çalışan bir c64 ve amiga kalacağını hiç sanmıyorum .

kanımca her zaman o ikisinin çalışanı olacaktır, 200 sene geçse de, hatta emulasyon falan da değil direk harbi cihaz çünkü sıfırdan c64 üretebiliyorlar ise sıfırdan amiga da yapacaklardır yakında...

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: