Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Flash Kart yapma  (Okunma Sayısı 7618 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 22, 2008, 13:28:53 ÖS »

@ tolga

şimdi şöle anlatayım, mesela elimde 4 tane 29F040 var bunlar 8 bit 512k Flash, ben 74LS139 la buları birleştirip 8 Bit 2 MB yapabilirim, bunlar direk 8 bit oldugundan lpt den bunları yazılım ile programlamak nasıl olur

ben şöle yapıyorum mesela snes oyunu romuna bakıyom kaç mbit mesela 4 mbit onu willem ile 29f040 a yazıp oynuya biliyom, mesela 16 mbit mi oyun onu 4 e bolup frlash ları teker teker yazıyom

amacım bu işi epron programlayıcısı kullanmadan drek yapmak bu iş nasıl olur

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 22, 2008, 13:50:45 ÖS »

eprom programlanırken uygun ortam oluşturulursa oluyor. örnek belirlenmiş bir frekansta bir bir dalga aralığında programlanıyor. bunları yazılımlada taklit edersin ama iyi kod yazmak gerek, buna jtag deniyor. Ben bunu çok ama çok pratik bir hale getirip bir bağlantı yaptım onlarca çipin kodlarını buldum ve internette yayınladım, sonra bir çok elektronikçi ve programlayıcı + tamirciden şikayet aldım ekmeğimizle oynama zaten işler durma noktasında diye sonra bütün çalışmalarımı durdurup formdaki paylaşımları kapattırdım. bunu birkaç teknik servis aldı ve kullanımı için sorular sordu bende bildiğim kadarını anlattım onlar bunu daha ileriye taşıdılar kesin.

this is amiga speaking.
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 22, 2008, 16:12:57 ÖS »

emrez
Bence bilgi paylaşılmak içindir. Tüm tıp kitaplarında her şey mevcut ama herkes doktor olup ameliyat yapamaz. SOnuçta senin paylaştığın kodlar da herkesin işine yaramaz, işine yarayanlar da azınlıkta kalır kaldı ki elektronik işi de başlı başına uzmanlık gerektiren bir konu. Ben olsam sana yöneltilen eleştirilere kulak asmazdım. Yine de karar senindir.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 22, 2008, 22:14:20 ÖS »

Ozkano kusura bakma farketmedim açtığın konuyu yoksa daha önce cevap verirdim.

29F040'ları LPT'den programlamak için yine Willem'e benzer bir devre yapman lazım bunun kaçarı yok. Sebebi şu: 2MB adresleyebilmek için 21 address line'ına ihtiyacın olacak. 8 bit de data bus, etti sana toplam 29 line. Bunun yanına Output Enable, Write Enable falan da eklersen 30'u geçtik. Sadece LPT'yi direkt olarak kullanarak 30'dan fazla line drive edebilmen mümkün değil, LPT'nin sınırı 12 sanırım o da belli şartlar dahilinde. Willem ve benzeri flash programmer'lar, bu işi LPT ile flash memory arasına shift register ya da latch benzeri yapılar koyarak beceriyorlar. Yani 30 line'i parça parça update edip drive ediyorlar.

Bahsettiğim şeyin basit bir örneği şurada var, şemasını ve C kodunu bir incele istersen: http://www.miranda.org/~jkominek/hardware/eeprom/

Bu gerçi daha ufak EEPROM'lar için ama mantık tamamen aynı. Hatta bu daha basit olduğu için daha kolay anlaşılır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Not: Bu arada kafan karışmasın, 29F040'ın JTAG'la bir alakası yok.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 23, 2008, 13:54:14 ÖS »

@tolga selam dediğin gibi paralel de 8 input 4 out put var, bu işi pic ile usb den yapan bakıcam, lpt çok sorun yaratı xp de,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 23, 2008, 14:11:10 ÖS »

ozkan, evet lpt xp'de acayip sorun yaratiyor, ben anca sp1'e kadar yuklu eski bir xp ile calistirabildim (bilgisayarda iki windows var su anda)

Retro Hincal Uluc
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 24, 2008, 07:35:20 ÖÖ »

LPT'yi XP'de kullanmak sorun değil. Ama DOS'tan kullanır gibi kullanılamıyor. Özel driver'lar ve bunlara erişebilen library'ler gerekiyor. Benim de kullandığım inpout32.dll vardı mesela (adını yanlış hatırlamıyorsam).

USB'ye gelince... Ozkano eğer USB kullanmak istiyorsan bence en iyisi bir USB destekli bir microconroller kullanman. Örneğin PIC'in 18F serisinin bazılarında vardı USB desteği. Ama Türkiye'de bunları bulmak biraz zor olabilir, dışarıdan getirtmen gerekebilir.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 24, 2008, 09:44:00 ÖÖ »

2 hafta önce karaköyden 18F seiri pic aldım, dediğin gibi usb nin 4 bacağını bağlıyon xp otamatik olarak com portu buluyor asıl konu bundan sonra rom u flash a nasıl aktaracağız

Cps2,System11
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 25, 2008, 16:10:21 ÖS »

Ozkano, programlama bilgin ne derece bilemiyorum ama burada kod yazmaya ihtiyacın olacak. Ben bundan 1,5-2 sene kadar önce 18F üzerinde ufak bir proje yapmıştım. MAME'de kullanmak üzere arcade joystick. Tuşları ve joystick switch'lerini 18F'e bagladım. 18F'e gereken kod için de Microchip'in hali hazırda Human Interface Device (HID: USB gamepad keyboard vs. için kullanılan standart) implementasyonu içeren bir örnek kodu vardı onu değiştirerek yaptım. Windows standart gamepad olarak görüyor aleti. Aletteki kod da switchleri okuyup USB üzerinden gönderiyor.

Fakat bunun flash karttan önemli bir farkı var. HID kullanan joystick için tabii ki Windows tarafında device driver yazmak gerekmiyor ama flash kart projesi için Windows driver lazım. Microchip'in driverlı örneği var mıydı hatırlamıyorum ama bir göz at istersen. Ben vaktim olduğunda bakıp sana daha çok da yardımcı olmaya çalışırım.

Bunun haricinde bir opsiyonun daha var. O da seri port kullanmak (ki o paralel porttan daha sorunlu), ya da USB'den seri porta çevirici chip kullanmak (galiba FT232BL idi, www.dorukanstore.com'a bir bak). O zaman PIC'e bağlantıyı bu chip üzerinden seri port tarafından yapacaksın. Avantajı şu: FTDI'ın bu chip için standard device driver'ları var hazır, onlar işini görebilir. Ayrıca 18F tarafındaki kodun yazımı daha kolay gibi.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sen de biraz araştır yine konuşuruz.

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 26, 2008, 10:50:19 ÖÖ »

tolga programcılıktan da anlamıyom elektronikten de sadece hazır modulleri bir araya getirebiliyom

Cps2,System11
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 26, 2008, 11:44:59 ÖÖ »

Ozkano, ne yalan söyleyeyim o zaman işin biraz zor... En azından kod yazmadan bu işler olmaz. Bu işleri senin için direkt olarak yapabilecek hazır modüller yok (ya da ben bilmiyorum).

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: